Het Flying blue programma van Air France & KLM

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, in Nederland beter bekend als KLM, is de nationale trots op het gebied van burger luchtvaart. Met de thuisluchthaven Schiphol is de KLM in staat om veel bestemmingen in de wereld te bedienen met rechtstreekse vluchten en heeft daardoor bij veel Nederlanders ook de voorkeur bij het boeken van (vakantie) vluchten.

Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om met KLM te vliegen. De concurrentie in de luchtvaart om de gunsten van de passagier te winnen is moordend. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben daarom een eigen loyaliteitsprogramma waarmee ze (terugkerende) reizigers belonen voor hun loyaliteit naar het bedrijf. Uiteraard heeft KLM (samen met o.a. Air France) ook een loyaliteitsprogramma: Flying Blue

In deze longread nemen we je mee langs alle facetten van het Flying Blue programma.

Zoals in de inleiding al geschreven is de concurrentie in de luchtvaart moordend. Op veel routes die KLM vliegt heb je naast KLM nog de keuze uit 1 a 2 andere aanbieders die de route ook rechtstreeks aanbieden. 

Wanneer je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Jakarta wilt vliegen heb je naast de rechtstreekse vlucht van KLM de optie om met Garuda Indonesia te vliegen. Ook Garuda biedt een rechtstreekse vlucht aan. 

De grootste concurrentie op deze route ondervindt KLM echter van de luchtvaartmaatschappijen uit het Midden Oosten, die door de gunstige ligging van hun (overstap) luchthavens niet eens zo veel langer onderweg zijn dan de rechtstreekse vluchten. 

De vele concurrentie leidt er toe dat op veel routes de prijzen onder druk staan. Wanneer een luchtvaartmaatschappij niet altijd kan concurreren op prijs dan moet er naar andere middelen gekeken worden.

Een van deze middelen is het Flying Blue programma van KLM. Het Flying Blue programma is wat in de volksmond een frequent flyer programma genoemd wordt, in goed Nederlands vertaald naar een loyaliteitsprogramma voor mensen die (veel) vliegen. 

Via dit programma kunnen reizigers die er voor kiezen met KLM en haar partners te vliegen, punten sparen om voordelen te verkrijgen tijdens de reis. De programma’s staan nog beter bekend om het feit dat je voor gratis vluchten kunt sparen, zogenaamde award vluchten.

Flying Blue KLM AIR FRANCE XP award miles

Hoe word je lid van Flying Blue?

Iedereen kan zich aanmelden voor Flying Blue, zelfs als je geen intentie hebt om op korte termijn met KLM of Air France te gaan vliegen. Het aanmelden voor het programma is zo gebeurd en doe je via deze website. Nadat je jezelf geregistreerd hebt als deelnemer van het programma krijg je van Flying Blue een uniek nummer toebedeeld, dit nummer gaat de rest van je Flying Blue leven mee als zijnde jouw Flying Blue nummer. 

Ben je geïnteresseerd en denk je op de korte of middellange termijn iets met Flying Blue te gaan doen? Maak dan nu alvast het Flying Blue account aan. Dan blijf je in ieder geval op de hoogte van de laatste promoties en nieuwtjes.

Hoe werkt het Flying Blue Programma?

Ik denk dat ik het beste aan een hand van een voorbeeldje kan uitleggen hoe Flying Blue werkt. Maak kennis met Jan, iemand die gisteren zijn Flying Blue account heeft aangemaakt en op het punt staat om morgen te vertrekken op een vlucht met KLM naar New York.

Voor zijn vlucht kom Jan met zijn koffer aan op Schiphol en zijn eerste stop op de luchthaven is de check-in kiosk. Jan checkt netjes in voor zijn vlucht en vult zijn Flying Blue nummer in op het scherm wanneer daar om wordt gevraagd. Nu is het Flying Blue account van Jan gekoppeld aan zijn vluchten naar New York. 

De vlucht naar New York verloopt vlekkeloos en twee dagen na aankomst controleert Jan zijn Flying Blue account. Tot zijn vreugde ziet hij dat zijn eerste award miles zijn bijgeschreven in zijn account. Naast deze award miles ziet hij dat er ook iets wat XP heet is toegevoegd in zijn account.

Jan vind het allemaal prima en een aantal reisjes later valt hem op dat zijn Flying Blue status is gewijzigd van Explorer naar Silver. Hoera! Vanaf nu kan Jan gaan genieten van extra voordelen tijdens zijn vluchten. Wat hem verder opvalt is dat zijn award miles saldo inmiddels de 20.000 miles heeft overschreden. Jan besluit zijn award miles te gebruiken om een weekendje weg te boeken op kosten van KLM.

In het bovenstaande verhaal komen de meeste facetten van het Flying Blue programma aan bod. Waarschijnlijk heb je een hoop termen en begrippen voorbij zien komen die je nu nog niet zo veel zeggen. Vrees niet, in de komende alinea’s zoomen we in op de diverse fases van het bovenstaande voorbeeld.

Wat zijn award miles en XP?

Twee van de belangrijkste begrippen binnen het Flying Blue programma zijn “award miles” en XP.

Wat zijn Flying Blue award miles?

Award miles zijn het beste te vergelijken met de spaarpunten die je bijvoorbeeld bij Albert Heijn of Douwe Egberts kunt sparen. Voor ieder vliegticket dat je met KLM en haar partners boekt ontvang je na afloop award miles. De hoeveelheid miles die je ontvangt zijn afhankelijk van twee zaken: ticketprijs & elite status.

Wanneer je net je account hebt aangemaakt bij Flying Blue krijg je de Explorer elite status. Afhankelijk van je elite status krijg je vier (Explorer status) tot acht (Platinum status) award miles per besteedde euro aan het vliegticket. De ticket prijs exclusief de betaalde belastingen geldt als basis voor de hoeveelheid te ontvangen award miles.

–> Wil je weten hoe je een award ticket boekt met je award miles?

Wat zijn Flying Blue eXperience Points (XP) ?

Met Award Miles kun je dus sparen voor gratis vluchten. Naast award miles gebruikt Flying Blue een andere metric om te bepalen hoe loyaal je aan de luchtvaartmaatschappij bent. 

Deze metric is XP. Deze XP verdien je net als award miles met vluchten die je maakt met KLM en haar partners.

Hoeveel XP levert mijn KLM vlucht op

XP is een afkorting die staat voor eXperience Points. Ook deze punten verdien je op basis van de vluchten die je maakt maar zijn minder hard gekoppeld aan de ticketprijs die je hebt betaald. Heel concreet wordt je vlucht eerst op basis van de gevlogen afstand in een vlucht categorie ingedeeld, vervolgens wordt er gekeken in welke cabine (economy, business of zelfs first) je hebt gevlogen. Het spreekt waarschijnlijk wel voor zich dat hoe langer de vlucht en hoe hoger de cabine klasse, hoe meer XP je zult verdienen met je vlucht.

In de bovenstaande tabel zie je op de horizontale as de vlucht categorieën en op de verticale as de cabine klassen. Een vlucht van 2.500 miles in Business Class levert 24 XP punten op. 

–> Lees hier wanneer je meer over XP wilt weten (en hoe je ze sneller spaart)

Elite status verdienen bij Flying blue

Iedereen die regelmatig vliegt met KLM, AIR France en de partners kan worden bestemd als een loyale klant. Toch willen luchtvaartmaatschappijen binnen hun frequent flyer programma onderscheid maken tussen klanten die een beetje loyaal zijn en klanten die erg loyaal zijn. Dit onderscheid wordt gemaakt door de diverse mates van loyaliteit uit te drukken in een kleur binnen het programma. 

Bij Flying Blue is de laagste status Explorer en klim je vervolgens de elite ladder op via Silver, Gold en Platinum. Hoeveel XP moet je nu bijvoorbeeld verzamelen om Platinum te worden?

FLYING BLUE SILVER ELITE STATUS

De Silver elite status is het eerste elite niveau dat je echt zelf hebt verdiend, immers iedereen stroomt binnen op het basis “Explorer” niveau. Om de Silver status te behalen dien je binnen twaalf maanden nadat je een eerst vlucht hebt gemaakt 100 XP bij elkaar te sparen.

Vanaf de eerste dag dat je account is geüpgraded naar de nieuwe elite status is deze vijftien maanden geldig. Heb je in deze periode minder dan 100 XP bij elkaar gevlogen? Dan zak je weer een trede op de elite status en ben je weer Explorer. Heb je tussen de 100 en 179 XP bij elkaar gevlogen? In dat geval blijf je ook de komende twaalf maanden Flying Blue Silver Elite

Wanneer je in deze periode tussen de 101 en 179 XP bij elkaar hebt gevlogen, dan heb je in principe meer gevlogen dan voor het Silver niveau noodzakelijk was. Je begint je nieuwe kwalificatie periode dan met een voorsprong doordat het overschot aan XP wordt meegenomen naar je nieuwe kwalificatie periode. Had je dus 179 XP bij elkaar gevlogen? Dan start je nieuwe kwalificatie periode met 179 – 100 = 79 XP. Je hoeft dan dus nog maar 21 XP bij elkaar te vliegen in deze periode om jezelf te verzekeren van een langer verblijf op het Silver niveau.

FLYING BLUE GOLD ELITE STATUS

Waarschijnlijk vroeg je jezelf af waarom de grens bij Silver Elite op 179 XP stond? Wel nu zodra je het Silver niveau hebt bereikt en je in de volgende 15 maanden 180 XP bij elkaar vliegt dan wordt je geüpgraded naar het Gold niveau. Ook hier geldt dat vanaf het moment dat de upgrade zichtbaar is in je Flying Blue account je vijftien maanden van de Gold status kunt genieten.

In de vijftien maanden dat je de Gold status hebt zul je weer XP moeten verdienen. Haal je tussen de 0 en 179 XP in deze periode? Dan daal je een niveau af naar het Silver niveau, het is dus niet zo dat je van de pyramide afkukelt en direct weer Explorer bent. Dit concept heet een “zachte landing” of in het Engels: Soft Landing. Vlieg je tussen de 180 XP en 299 XP bij elkaar? Dan blijf je nog een periode de Flying Blue Gold status behouden. 

Omdat je voor een langer verblijf als Gold lid 180 XP nodig hebt neem je eventuele extra XP die je hebt verdiend mee naar de volgende kwalificatie periode.

FLYING BLUE PLATINUM ELITE STATUS

Wanneer je als Flying Blue Gold elite 300 XP bij elkaar vliegt binnen de kwalificatieperiode dan mag je jezelf verheugen met de Platinum elite status. Als je dus vanaf het moment dat je jezelf voor het eerst inschrijft voor het Flying Blue programma en het zogenaamde “happy path” bewandelt heb je dus in totaal 580 XP nodig om van scratch af aan Platinum elite lid te worden.

Elite status voordelen bij Flying Blue

Natuurlijk leuk dat we nu weten hoe we ons kunnen kwalificeren voor elite status binnen het Flying Blue programma, maar het draait natuurlijk om de voordelen die je uit het lidmaatschap kunt halen door je elite status. Laten we voor de vier deelnemer niveaus kijken wat je extra krijgt.

FLYING BLUE EXPLORER

Het elite niveau waar iedereen mee begint op het moment dat ze deelnemer worden van het Flying Blue programma. Op zich logisch dat hier geen al te grote voordelen aan verbonden zijn omdat de reiziger nog niet heeft laten zien loyaal te zijn aan de Air France KLM.
 
VOORDELEN FLYING BLUE EXPLORER NIVEAU
 • 4 award miles verdienen per euro die je besteedt;
 • 10 euro korting op het eerste ruimbagage stuk;
 • 10 procent korting bij het selecteren van een zitplaats op een vlucht.

FLYING BLUE SILVER

Op het eerste niveau die je echt heb moeten verdienen beginnen de eerste concrete vlucht voordelen. Bij het inchecken op de luchthaven kun je gebruik maken van een speciale incheck balie voor elite leden (of op sommige luchthavens de Business Class incheck balie). 

Daarnaast mag je eerder aan boord van het vliegtuig dan passagiers zonder elite status, wat vooral handig is op vluchten waar de ruimte in de bagage vakken in de cabine schaars is. Heb je bagage ingecheckt? Dan wordt deze voorzien van een priority bagage label waarmee deze in theorie op de bestemming voor de bagage van de passagiers zonder elite status op de bagage band verschijnt.

VOORDELEN FLYING BLUE SILVER NIVEAU
 • 6 award miles verdienen per euro die je besteedt;
 • Voorrang bij het inchecken, het aan boord gaan van het vliegtuig en de bagage uitgifte op de bestemming;
 • Je kunt gratis een standaard stoel selecteren voor je vlucht;
 • 25 procent korting bij het selecteren van een niet standaard stoel op een vlucht;
 • Gratis een extra koffer inchecken op vluchten van SkyTeam luchtvaartmaatschappijen.
 
Flying Blue KLM AIR FRANCE XP award miles

FLYING BLUE GOLD

Op het Gold niveau ontvang je veel dezelfde voordelen als op het Silver niveau alleen dan zijn deze dan net iets beter. Het grootste voordeel van het Gold niveau is dat je vanaf dit niveau toegang krijgt tot de luchthaven lounges van SkyTeam luchtvaartmaatschappijen wereldwijd. In deze lounge kun je voorafgaand aan iedere SkyTeam vlucht genieten van een rustige omgeving onder het genot van een hapje en een drankje.
 
Daarnaast wordt vanaf het Gold niveau de tekst “SkyPriority” op je boarding pass afgedrukt waarmee je bij bepaalde luchthaven diensten voorrang kunt krijgen op andere passagiers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hand bagage controle op Schiphol.
 
VOORDELEN FLYING BLUE GOLD NIVEAU
 • 7 award miles verdienen per euro die je besteedt;
 • Toegang tot de business class lounges van SkyTeam luchtvaartmaatschappijen;
 • Toegang voor een medereiziger tot de Business Class lounges van Skyteam luchtvaartmaatschappijen;
 • SkyPriority op de luchthaven;
 • Je kunt gratis een standaard stoel selecteren voor je vlucht (en ook voor een medereiziger op dezelfde boeking);
 • 50 procent korting bij het selecteren van een niet standaard stoel op een vlucht;
 • Gratis een extra koffer inchecken op vluchten van SkyTeam luchtvaartmaatschappijen.

FLYING BLUE PLATINUM

Veel van de voordelen op het Platinum niveau zijn verbeterde versies van de voordelen op Gold niveau. Je kunt als Platinum lid op vluchten nu ook gratis voorkeurs stoelen selecteren, zit je bijvoorbeeld graag bij de nood uitgang vanwege de extra beenruimte? Met Platinum status kun je deze stoel gratis selecteren. 
 
Daarnaast krijg je als Platinum lid tot de Platinum service lijn, een “helpdesk” waar de meest ervaren medewerkers van de Flying Blue service lijn klaar staan om jou te ondersteunen en ontzorgen voor alles rondom je vlucht(en).
 
VOORDELEN FLYING BLUE PLATINUM NIVEAU
 • 8 award miles verdienen per euro die je besteedt;
 • Toegang tot de business class lounges van SkyTeam luchtvaartmaatschappijen;
 • Toegang voor een medereiziger tot de Business Class lounges van Skyteam luchtvaartmaatschappijen;
 • SkyPriority op de luchthaven;
 • Je kunt gratis een voorkeurs stoel selecteren voor je vlucht;
 • Gratis een extra koffer inchecken op vluchten van SkyTeam luchtvaartmaatschappijen;
 • Toegang tot de Platinum service lijn van Flying Blue.
Flying Blue KLM AIR FRANCE XP award miles

Elite status en upgrades bij flying blue

Luchtvaartmaatschappijen staan er om bekend dat ze regelmatig meer stoelen verkopen dan dat er daadwerkelijk beschikbaar zijn aan boord (dit heeft overboeken). Dit doen ze met name omdat ze rekening houden met een bepaald percentage passagiers dat niet op komt dagen voor een vlucht (bijvoorbeeld omdat ze overstappen en hun eerste vlucht vertraagd is).

Uiteraard komt het soms ook voor dat iedereen komt opdagen en dan moet de luchtvaartmaatschappij met een oplossing komen. Deze oplossing zit er vaak in dat passagiers in de cabine waar te veel stoelen verkocht zijn worden geüpgraded naar een hogere cabine klasse. Dus stel economy class heeft 100 stoelen, maar er zijn 105 vliegtickets verkocht. In dit geval worden vijf passagiers geüpgraded naar Business Class (als daar stoelen beschikbaar zijn). 

Dit proces heet “Operational Upgrade” en is geliefd onder frequent flyers. De meeste luchtvaartmaatschappijen upgraden hun loyale leden op het moment dat er gratis upgrades uitgedeeld moeten worden om stoelen vrij te maken. Het spreekt waarschijnlijk wel voor zich dat daarbij Platinum leden voor Gold leden gaan, Gold leden voor Silver leden etc..

Krijg ieder jaar XP van American Express

American Express is een uitgever van credit cards en brengt in Nederland een speciale reeks credit cards op de markt rondom het Flying Blue programma. Afhankelijk van welke AMEX Flying Blue credit card je in bezit hebt krijg je jaarlijks tussen de 15 XP en 60 XP bijgeschreven in je Flying Blue account zonder te vliegen.

De Flying Blue krediet kaarten die American Express in Nederland aanbiedt zijn de volgende: