Flying Blue is het frequent flyer programma van KLM, Air France, Kenya Airways, Transavia, AirCalin en Tarom. Een frequent flyer programma geeft reizigers die loyaal zijn aan één van de deelnemende luchtvaartmaatschappijen diverse (reisgerelateerde) voordelen.

Er wordt vaak gedacht dat een frequent flyer programma alleen geschikt is voor (zaken)reizigers die meerdere malen per week per vliegtuig reizen? Maar is dit ook zo? Of zijn er ook voor de minder frequent reiziger voordelen te behalen als deelnemer van het Flying Blue programma.

Wat is Flying Blue?

Flying Blue is het frequent flyer programma (of in het Nederlands veelvlieger programma) van KLM, Air France, Transavia, AirCalin en Tarom.

Het programma heeft als doel om reizigers die voor hun reizen kiezen voor KLM en/of Air France te belonen. Doordat klanten sparen voor (vlucht gerelateerde)  beloningen hopen de luchtvaartmaatschappijen dat de reiziger in de toekomst een voorkeur krijgt om met hun te vliegen.

Wat is het voordeel van Flying Blue?

De meeste mensen kennen Flying Blue als een programma waar ze kunnen sparen voor “gratis” vluchten. Dit is inderdaad één van de mogelijkheden binnen het programma.

Daarnaast beloont Flying Blue reizigers die vaak of héél vaak met Air France of KLM vliegen met andere voordelen als extra bagage, priority boarding of lounge toegang voorafgaand aan een vlucht.

Is Flying Blue gratis?

Iedereen kan zich gratis inschrijven voor het Flying Blue programma. Je kunt jezelf via een online formulier inschrijven als deelnemer aan het programma. Na inschrijving krijg je vrijwel direct je Flying Blue deelnemersnummer die je kunt gebruiken om punten te sparen in het programma.

Is Flying Blue hetzelfde als Air Miles?

Nee, Flying Blue is niet hetzelfde als Air Miles. Wat beide programma’s gemeen hebben is dat ze allebei zijn opgericht om klanten te binden. Flying Blue is echter het programma van KLM en Air France terwijl Air Miles het loyaliteitsprogramma is van o.a. Albert Heijn, Shell en Praxis.

Is Flying Blue persoonsgebonden?

Ja, wanneer je deelnemer wordt van het Flying Blue programma dan is het deelnemersnummer voor jou persoonlijk. Je kunt echter wel je gespaarde Flying Blue miles gebruiken om een vliegticket te boeken voor bijvoorbeeld een vriend of familielid.

Wat voor punten spaar je bij Flying Blue?

Veel mensen denken dat je binnen het Flying Blue programma alleen air miles spaart. In werkelijkheid spaar je binnen het Flying Blue programma twee soorten punten: Experience Points en Flying Blue award miles.

Wat zijn Experience Points?

Experience Points (ook wel afgekort als XP) zijn punten die je vrijwel alleen kunt sparen door te vliegen met Air France, KLM of één van de SkyTeam alliantie luchtvaartmaatschappijen.

Binnen het Flying Blue programma worden Experience Points gebruikt om te bepalen hoe loyaal je bent aan Air France en KLM. Deze loyaliteit wordt uitgedrukt in een deelnemersniveau, waarover later meer.

In de onderstaande tabel zie je hoeveel van deze XP je verdient op een vlucht.

Flying Blue

Je krijgt dus per vlucht een hoeveelheid XP toegekend. Vlieg je dus bijvoorbeeld van Amsterdam naar Madrid met een tussenstop in Parijs? Zoek dan voor beide vluchten op hoeveel XP je verdiend.

We hebben een XP Calculator tool ontwikkeld waarmee je in één keer je hele route kan opgeven. De tool laat jou dan zien hoeveel XP je met al je vluchten verdiend.

Wat zijn Flying Blue award miles?

Flying Blue award miles zijn punten die je kunt gebruiken om o.a. gratis vluchten te boeken. Deze award miles verdien je door te vliegen met KLM, Air France of één van de andere aangesloten luchtvaartmaatschappijen.

In tegenstelling tot Experience Points kun je award miles ook verdienen zonder te vliegen. Dit kan bijvoorbeeld door hotelovernachtingen te boeken of online te shoppen via het Flying Blue shopping portaal.

Ook kun je er voor kiezen om een American Express Flying Blue kaart te nemen. Iedere keer dat je deze Amex kaart gebruikt om een aankoop af te rekenen spaar je punten binnen het Flying Blue programma.

Award miles verdienen op een vlucht van Air France of KLM

Vlieg je met een vliegticket verkocht door KLM of Air France, dan verdien je award miles op basis van de kale vliegticket prijs. De kale vliegticket prijs is de prijs van het vliegticket zonder belastingen en toeslagen.

Afhankelijk van je deelnemersniveau in het Flying Blue programma gaat daar een vermenigvuldigingsfactor over heen. In de onderstaande tabel zijn de vermenigvuldigingsfactoren te zien.

Flying Blue

Stel dat we vliegen van Amsterdam naar Jakarta. We hebben een vliegticket in economy class gekocht bij KLM voor 500 euro. Zonder belastingen en toeslagen blijft er een kale ticketprijs over van 360 euro.

Flying Blue

Award miles verdienen op ticket verkocht door partner airline

Stel dat we hetzelfde vliegticket van Amsterdam naar Jakarta niet bij KLM maar bij partner airline Garuda Indonesia hadden gekocht. Flying Blue weet niet wat er voor een vliegticket is betaald bij een partner airline, dus moet het aantal award miles op een andere manier worden bepaald.

Bij partner airlines is het aantal te verdienen award miles afhankelijk van je boekingsklasse en de afstand van je vlucht. De boekingsklasse is een één-letter-code die je vind in de bevestiging van je boeking. De code ziet er vaak als volgt uit: V16G45, in dit geval is V de boekingsklasse van je vliegticket. Let op: dit is wat anders dan je boekingscode die staat vermeld in je boeking!

Een enkele reis tussen Amsterdam en Jakarta is goed voor een afstand van 7.055 miles, oftewel 14.110 miles retour. Ons vliegticket in economy levert 25% van de gevlogen afstand op in Flying Blue award miles, oftewel 14.110 * 0.25 = 3.527 award miles.

Deze vermenigvuldigingsfactor is afhankelijk van de partner waar je  hebt geboekt. Daarnaast is de boekingsklasse bepalend in het percentage. Deze percentages vind je hier op de website van Flying Blue.

Klik op de pagina door naar de partner waar je mee wilt vliegen om het percentage te vinden! Ook voor het berekenen van de hoeveelheid flying blue award miles die je op een partner vlucht verdiend hebben we een handige calculator gebouwd.

Wat zijn de deelnemersniveaus binnen Flying Blue?

Zoals eerder geschreven wordt de loyaliteit van een reiziger uitgedrukt in een deelnemersniveau. Binnen het programma worden vier verschillende niveau’s onderscheiden:

  • Explorer;
  • Silver;
  • Gold;
  • Platinum.

Wanneer je jezelf inschrijft voor het Flying Blue programma begin je op het laagste deelnemersniveau, Explorer. Dit is het basisniveau wat je houdt, zelfs als je een (langere) periode niet vliegt.

Des ter meer vluchten je maakt, hoe hoger je deelnemersniveau (ook wel elite status genoemd) wordt binnen het programma. Uiteraard geldt hier: hoe hoger je deelnemersniveau, des ter waardevoller de voordelen zijn die je vanuit het programma aangeboden krijgt.

We zullen in de komende paragrafen inzoomen op de verschillende deelnemersniveaus en stilstaan hoe je jezelf voor dit niveau kwalificeert en welke voordelen kwalificatie met zich meebrengt.

Flying Blue Explorer niveau

Flying Blue Explorer is het instapniveau van het programma. Zoals geschreven krijg je deze status toegewezen wanneer je jezelf inschrijft voor het programma. Vanzelfsprekend is het aantal voordelen dat je ontvangt vrij gelimiteerd.

Wat zijn de voordelen van Flying Blue Explorer?

Als Flying Blue Explorer krijg je niet echt bijzondere voordelen op je vlucht. Omdat je deelnemer bent van het Flying Blue programma kun je uiteraard Flying Blue award miles sparen op je vlucht.

Mocht je een extra bagagestuk willen inchecken dan krijg je daar 10% korting op dankzij je Explorer status.

Hoe kwalificeer je jezelf voor Flying Blue Explorer?

Voor het Flying Blue Explorer niveau hoef je jezelf niet te kwalificeren. Het is het instapniveau die iedere (nieuwe) deelnemer standaard krijgt toegewezen. Wanneer je niet vliegt blijf je op dit niveau steken.

Flying Blue Silver niveau

Wanneer je regelmatig met KLM of Air France vliegt dan wordt je op een gegeven moment een Silver deelnemer.

Wat zijn de voordelen van Flying Blue Silver?

Ondanks dat Flying Blue Silver het laagste elite deelnemer niveau is brengt het toch een aantal mooie voordelen met zich mee.

Allereerst krijg je voorrang bij het inchecken voor je vlucht, het afgeven van bagage en bij het aan boord gaan van het vliegtuig.

Daarnaast kun je vanaf 24 uur voor vertrek bij het online inchecken gratis kiezen voor bijvoorbeeld een stoel met extra beenruimte. Standaardstoelen zijn vanaf het moment van boeking gratis te selecteren voor Silver deelnemers (en eventuele andere reizigers in dezelfde boeking).

Flying Blue voordelen Silver

Tenslotte heb je de mogelijkheid om een extra stuk bagage in te checken op vluchten van KLM, Air France en een aantal van de luchtvaartmaatschappijen waarmee wordt samengewerkt.

Hoe kwalificeer je jezelf voor Flying Blue Silver?

Om jezelf te kwalificeren voor het Flying Blue Silver moet je binnen twaalf maanden 100 XP bij elkaar vliegen. Deze twaalf maanden beginnen op de dag dat je de eerste XP hebt verdiend.

Lukt het om jezelf te kwalificeren voor het Silver niveau dan wijzigt je status automatisch naar Silver niveau. Op de dag dat dit gebeurd worden 100XP uit je account afgeschreven en begint een nieuwe periode van twaalf maanden waar je jezelf of kunt kwalificeren voor nog een jaar Silver of voldoende XP bij elkaar kunt vliegen voor het Gold niveau.

Je Silver status is dus vanaf het moment dat je jezelf kwalificeert, twaalf maanden geldig. Lukt het binnen deze twaalf maanden niet om minimaal 100 XP bij elkaar te vliegen dan word je status terug gezet naar het Explorer niveau.

Flying Blue Gold niveau

Het Flying Blue Gold niveau is het op één na hoogste deelnemersniveau binnen het Flying Blue programma. Op dit niveau begint het programma voordelen te geven die het leven van een reiziger echt aangenamer maken.

Wat zijn de voordelen van Flying Blue Gold?

Uiteraard krijgt een deelnemer op het Gold niveau minimaal dezelfde voordelen als een deelnemer op het Silver niveau.

Het belangrijkste voordeel dat vanaf Gold niveau wordt toegekend is lounge toegang. Heel concreet betekent het dat je voorafgaand aan een vlucht gebruikt kunt maken van de luchthaven lounges van KLM, Air France of één van de SkyTeam partners.

Flying Blue voordelen Gold

In deze luchthavenlounge kun je gebruik maken van het buffet, genieten van een lekker (alcoholisch) drankje of in alle rust nog even wat werk voorzetten voorafgaand aan je vlucht. Op Schiphol krijg je als Gold deelnemer toegang tot zowel de Crown lounge in het Schengen (lounge 25) als het non-Schengen (lounge 52) deel van de luchthaven.

Je mag ook één medereiziger meenemen de lounge in, hij of zij moet wel reizen op dezelfde vlucht als jij.

Hoe kwalificeer je jezelf voor Flying Blue Gold?

Om jezelf te kwalificeren voor het Gold niveau moet je huidige status Silver zijn. Vanaf het moment dat je Silver deelnemer bent geworden heb je twaalf maanden de tijd om 180 XP bij elkaar te vliegen om het Gold niveau te bereiken.

Dit zijn dus 180 XP extra boven de 100 XP die je nodig had om Silver deelnemer te worden. Ook voor het Gold niveau geldt dat de status een jaar geldig is vanaf de dag dat je jezelf kwalificeert. Dit is ook de dag dat je nieuwe kwalificatie jaar start.

Lukt het binnen deze twaalf maanden om 180 XP bij elkaar te vliegen? Dan blijf je nog een jaar langer Gold status houden. Lukt het niet, dan word je status teruggezet naar het Silver niveau. Je valt dus niet meteen helemaal terug naar het Explorer niveau. Dit heet een zachte landing binnen frequent flyer programma’s.

Flying Blue Platinum niveau

Het Platinum niveau is het hoogste niveau binnen het Flying Blue programma. Het spreekt voor zich dat de voordelen die je op dit niveau ontvangt de meest uitgebreide van het hele programma zijn.

Wat zijn de voordelen van Flying Blue Platinum?

Vanzelfsprekend krijg je als Platinum elite dezelfde voordelen als deelnemers op het Silver en Gold niveau. Maar vanaf het Platinum niveau krijg je nog een aantal extra voordelen.

Flying Blue voordelen Platinum

Hoe kwalificeer je jezelf voor Flying Blue Platinum?

Allereerst goed om te vermelden dat je jezelf alleen voor Platinum kan kwalificeren als je huidige Flying Blue status Gold is.

Vanaf de datum dat je de Gold status hebt behaald heb je twaalf maanden de tijd om de benodigde XP voor het Platinum niveau bij elkaar te sparen. Voor Platinum betekent dit dat je nog 300 XP bij elkaar moet vliegen.

De dag dat je jezelf kwalificeert voor Platinum status dan gaat je nieuwe kwalificatie periode in. Je hebt dan een jaar de tijd om wederom 300XP bij elkaar te vliegen. Lukt dat, dan word je Platinum status met een jaar verlengd? Lukt dat niet? Dan word je status middels een zachte landing teruggezet naar het Flying Blue Gold niveau.

Flying Blue Platinum for Life

Ook wanneer je Flying Blue Platinum deelnemer bent heb je nog een doel om jezelf voor te kwalificeren: Platinum for Life. Platinum for Life bereik je als het je lukt om tien jaar op rij Flying Blue Platinum status te behouden.

Maar wat is Platinum for Life nu eigenlijk? Heel concreet betekent het dat je de rest van je leven van Flying Blue Platinum status kunt genieten. Je hoeft je met deze status dus niet langer te bekommeren om de jaarlijkse kwalificatie eis met betrekking tot XP.

Ook als je een jaar wat minder vliegt is je Flying Blue Platinum status voor het volgende jaar gegarandeerd.

Ieder jaar XP bij een credit card van American Express

American Express is een uitgever van credit cards en brengt in Nederland een speciale reeks credit cards op de markt rondom het Flying Blue programma. Afhankelijk van welke AMEX Flying Blue credit card je in bezit hebt krijg je jaarlijks tussen de 15 XP en 60 XP bijgeschreven in je Flying Blue account zonder te vliegen.

De Flying Blue krediet kaarten die American Express in Nederland aanbiedt zijn de volgende:

In theorie zou je het jaar kunnen beginnen met een Gold kaart van American Express, en 30 XP in ontvangst nemen. Een half jaar later kun je de American Express kaart upgraden naar Platinum, waarna je nog eens 60 XP ontvangt.

Flying Blue – Veelgestelde vragen

Aan het slot van deze blogpost proberen we nog een aantal vragen te beantwoorden die ons vaak gesteld worden. Zit je zelf met vragen over het Flying Blue programma, laat dan vooral een reactie achter!

Is Flying Blue hetzelfde als Airmiles?

Flying Blue en Airmiles zijn twee verschillende programma’s. De overeenkomst tussen de programma’s is dat het beide loyaliteitsprogramma’s zijn.

Het Flying Blue is echter het loyaliteitsprogramma van Air France en KLM, de punten die je binnen dit programma spaart zijn direct inwisselbaar voor vluchten en/of andere reisgerelateerde geschenken.

Airmiles is het loyaliteitsprogramma van Albert Heijn, Praxis, Shell e.a. bedrijven. De airmiles die je in dit programma spaart zijn niet (direct) inwisselbaar bij KLM. De enige mogelijkheid om vluchten te boeken met deze airmiles is door pakketreis vouchers te kopen voor KLM Holidays met je punten in de Airmiles shop.

Kun je Flying Blue miles kopen?

Op de website van Flying Blue kun je Flying Blue miles kopen. De Flying Blue miles zijn te koop in pakketjes van 2.000 punten. Voor een pakket van 2.000 Flying Blue miles betaal je € 50.

Over het algemeen is het niet interessant om grote hoeveelheden Flying Blue miles te kopen. Een enkele reis in business class naar Azië (90.000 FB miles) kost je 90 * € 25 = € 2.250. Het kopen van Flying Blue miles loont in mijn beleving alleen als een handje vol nodig hebt om een award vliegticket te kunnen boeken!

Enkele keren per jaar heeft Flying Blue een promotie. Er zijn twee typen promoties. Bij de eerste promotie krijg je een percentage korting op de aankoopsprijs van de Flying Blue miles. Bij het tweede type promotie betaal je de normale prijs voor de Flying Blue miles, je krijgt alleen bepaald percentage aan miles extra bij je aankoop.

Wat is een Flying Blue Mile waard?

Wij hanteren een waarde van € 0,01 per Flying Blue mile. Hoeveel een Flying Blue mile in de praktijk waard voor jou waard is hangt er natuurlijk vanaf waaraan je de Flying Blue mile besteed.

Deze waardering gebruiken wij om enig gevoel te krijgen of het inzetten van Flying Blue miles loont of dat we een vliegticket beter met cash kunnen betalen.

Een voorbeeld:  we hebben een vlucht op het oog van Amsterdam naar Munchen. Flying Blue vraagt 6.000 Flying Blue miles voor een enkele reis, 12.000 voor een retour.

Wanneer we dit vliegticket ruim van te voren boeken, kunnen we dat doen voor € 90 cash. Stel dat we i.p.v. die € 90 , 12.000 Flying Blue miles gebruikten, zouden we € 90/12.000 = € 0.0075 per Flying Blue mile krijgen.

Boeken we ditzelfde vliegticket een paar dagen voor vertrek, dan vraagt KLM ineens € 250 voor het retourtje. Passen we hier de rekensom om de waarde te bepalen: €250/12.000 = € 0.021.

In het bovenstaande voorbeeld zouden we op basis van de waardering het eerste vliegticket dus cash afrekenen en het tweede voorbeeld met Flying Blue miles.

Is Flying Blue persoonsgebonden?

Je Flying Blue account is persoonlijk. Dat wil zeggen dat je alleen Flying Blue miles kunt sparen op vluchten die je zelf vliegt.

Het is tegen betaling wel mogelijk om Flying Blue miles tussen de accounts van verschillende Flying Blue deelnemers uit te wisselen.

Hoe lang na je vlucht kun je Flying Blue Miles nog claimen?

Wanneer je vergeten bent je Flying Blue nummer toe te voegen aan je boeking kun je de Flying Blue miles achteraf claimen. Dit is mogelijk vanaf twee weken na de vlucht tot zes maanden na de vlucht.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!