Introductie tot het Flying Blue programma

De meeste Nederlanders kennen het Flying Blue programma wel van naam. Veel weten ook dat het een programma is dat wordt aangeboden door KLM en dat je er bepaalde voordelen mee kunt krijgen op je vluchten. 

Maar wat is het Flying Blue programma nou echt en welke concrete voordelen kun je krijgen. En nog belangrijker, hoe zorg je er voor dat je in aanmerking komt om van deze voordelen te genieten? In deze post vertel ik je meer over het Flying Blue programma en de werking daar van.

Flying Blue is een programma dat bedacht is om lucht reizigers loyaler te maken aan Air France en KLM. In de wereld van de luchtvaart hebben reizigers de keuze uit enorm veel luchtvaartmaatschappijen om van A naar B te vliegen. Met het Flying Blue programma proberen KLM en Air France reizigers te verleiden om het merendeel van hun vluchten aan boord van hun vliegtuigen te boeken.

Om de reizigers op hun beurt te bedanken voor deze loyaliteit, ontvangen zij voordelen die andere reizigers niet ontvangen op hun vlucht. Welke voordelen een reiziger krijgt hangt af van de mate van loyaliteit. Deze mate van loyaliteit wordt uitgedrukt als een niveau binnen het Flying Blue programma, het elite status level.

Hoe word ik Flying Blue-deelnemer?

Ook jij kan je inschrijven om deelnemer te worden van het Flying Blue programma. Zelfs wanneer je slechts sporadisch of zelfs helemaal nooit vliegt kun je jezelf inschrijven voor het programma. Omdat het programma met name loyale (frequente) reizigers beloont, zullen de voordelen bij sporadisch vliegen wel wat minder zijn.

Deelname aan het Flying Blue is kosteloos voor de reiziger. Vlieg je af en toe met KLM dan kan ik je aanbevelen om een account te openen bij Flying Blue om in ieder geval award miles te sparen. Geen idee wat award miles zijn? Geen probleem dat leggen we verderop in dit artikel haarfijn uit.

Over cadeautjes en voordelen bij het Flying Blue programma

Deelnemers van het Flying Blue programma worden beloond voor hun loyaliteit aan Air France en KLM. Aan de ene kant uit dit zich in de mogelijkheid om “gratis” vluchten te boeken met award miles. Aan de andere kant spaar je XP op je vluchten waarmee je een hoger deelnemersniveau binnen het Flying Blue programma kunt behalen.

Sparen voor “gratis” vluchten met award miles bij Flying Blue

Wanneer je jezelf hebt ingeschreven voor het Flying Blue programma, ontvang je een lidmaatschapsnummer. Door ervoor te zorgen dat je dit nummer opgeeft in je vluchtboeking, spaar je automatisch award miles op je vluchten. Hoeveel award miles je verdient is van een aantal factoren afhankelijk.

SkyTeam en de andere partners van KLM en Air France

In de luchtvaartwereld zijn er groepen luchtvaartmaatschappijen die met elkaar samenwerken, deze groepen worden ook wel allianties genoemd. Air France en KLM maken ook onderdeel uit van zo’n samenwerkingsverband, de SkyTeam alliantie.

Als deelnemer van het Flying Blue programma profiteer je van deze samenwerking doordat je ook Flying Blue award miles verdient op vluchten van luchtvaartmaatschappijen die ook lid zijn van SkyTeam. In de praktijk betekent dit dat je ook award miles kunt verdienen wanneer je met bijvoorbeeld Delta Airlines of Korean Air vliegt.

Onderstaand een overzicht van de luchtvaartmaatschappijen die onderdeel uitmaken van de SkyTeam alliantie. Op vluchten van deze bedrijven verdien je dus in principe award miles in het Flying Blue programma.

SkyTeam member Airlines

Naast vliegen zijn er nog een aantal manieren om Flying Blue award miles bij elkaar te sprokkelen. In deze post lees je daar meer over. Daar lees je ook meer over de hoeveelheid award miles die je met een vlucht verdiend.

Uitgeven van award miles bij Flying Blue

Op een gegeven moment heb je een mooie hoeveelheid award miles bij elkaar gespaard. Een mooi moment om de award miles in te wisselen voor een (vlucht gerelateerd) geschenk. Je kunt de award miles bijvoorbeeld gebruiken om extra bagage bij te boeken op een vlucht of om een betere stoel op je vlucht te selecteren. In plaats van met geld betaal je dan met Flying Blue award miles.

De bekendste mogelijkheid om award miles in te zetten is voor “gratis” vluchten. Wanneer je voldoende miles bij elkaar hebt gespaard dan kun je via de website van Flying Blue zoeken naar zogeheten award tickets. Deze vliegtickets betaal je dan geheel met je award miles. 

Gratis staat hierboven tussen quotes omdat je wel degelijk je portemonnee moet trekken. De belastingen en toeslagen op je vliegticket kun je niet met award miles afrekenen en dien je gewoon met geld te voldoen. Dit kan variëren van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s. 

Award vliegtickets kun je boeken in zowel economy- als in business class. 

Voordelen bij Flying Blue door elite status

Door te vliegen met KLM of Air France spaar je dus punten die je kunt inwisselen voor gratis vluchten en meer. Maar hoe zit het dan met voordelen die je krijgt op vluchten die je gewoon met geld betaalt? 

We schreven eerder al dat de voordelen die je ontvangt gekoppeld zijn aan je loyaliteit aan Air France en KLM. Dat betekent dus dat je meer voordelen ontvangt wanneer je meer met de luchtvaartmaatschappijen vliegt. Ieder jaar wordt bepaald hoe loyaal je bent. 

Je loyaliteit binnen het programma wordt uitgedrukt in een deelnemer niveau. Flying Blue onderscheid vier niveau’s. Oplopend in volgorde van loyaliteit zijn dat: Explorer, Silver, Gold en Platinum.

Zo klim je op naar een hoger Flying Blue elite niveau

Eerder schreven we al dat je naast award miles ook XP verdient met je vluchten. De letters XP staan voor eXperience Points, een metric die Flying Blue gebruikt om loyaliteit te bepalen. De hoeveelheid XP die je met een vlucht verdient is afhankelijk van twee factoren.

Enerzijds is het van belang in welke klasse cabine je vliegt. Een reiziger in Business Class verdient meer XP dan een reiziger in Economy Class. Daarnaast leveren vluchten over langere afstand meer XP op dan kortere vluchten.

Wanneer je de cabine klasse en de vluchtafstand combineert, dan krijg je onderstaande matrix waarin je de te verdienen XP kunt vinden. Het aantal XP dat je verdient is per vlucht, heb je dus ergens een overstap dan zul je de XP voor beide vluchten moeten optellen om tot het totaal te komen. 

Flying Blue XP verdienen

Zoveel XP heb je nodig voor FB Silver, Gold & Platinum

Hoeveel XP hebben we dan nodig om ons te kwalificeren voor een bepaald Flying Blue elite niveau. Voordat we daar naar kijken is het goed om te vermelden dat je ieder jaar op 1 Januari met 0 XP begint. 

Als gevolg hiervan wordt meteen duidelijk dat een reiziger die gedurende het jaar sporadisch met KLM vliegt, zich waarschijnlijk niet kwalificeert voor een elite niveau. Om jezelf te kwalificeren voor het Platinum niveau heb je jaarlijks 580 XP nodig. 

Ladder Flying BLue niveaus

Bovenstaande ladder moet je als volgt lezen. Iedereen die zichzelf registreert voor het Flying Blue programma krijgt automatisch het niveau Explorer toegewezen. Dit niveau is de basis, zelfs als je niet vliegt behoud je dit niveau dus gewoon.

Vlieg je 100XP bij elkaar in een kalenderjaar, dan wordt je status geüpgraded naar het Silver niveau. Vanaf dat moment kun je genieten van de voordelen die bij het Silver niveau behoren en tellen eventuele extra XP’s die je behaalt mee in de kwalificatie voor het Gold niveau.

Lukt het je na het behalen van het Silver niveau om nog 180 XP bij elkaar te vliegen, dan word je status nogmaals geüpgraded naar het Gold niveau. In totaal heb je dus 280 XP nodig om je vanaf scratch af aan voor Flying Blue Gold te kwalificeren

Vlieg je nog meer en lukt het na het behalen van je Gold niveau om nog eens 300 XP bij elkaar te vliegen? Dan word je status nog een laatste keer geüpgraded, word je Platinum member en krijg je de meeste Flying Blue elite voordelen.

Wil je meer weten over het verdienen van XP punten bij KLM, bijvoorbeeld hoe je de verdiensten kan optimaliseren? Lees daar dan over in deze post.

Flying Blue voordelen met elite status

Welke voordelen zijn er verbonden aan de verschillende elite status niveaus van het Flying Blue programma? In het onderstaande overzicht zet ik de verschillende voordelen per niveau naast elkaar. Vervolgens zal ik een aantal voordelen wat uitgebreider toelichten.

Explorer

Silver

 • 4 award miles per euro;
 • 10 euro korting op bagage;
 • 10% korting op zitplaats selectie.
 • 6 award miles per euro;
 • Voorrang bij inchecken, boarding en bagage uitgifte;
 • Gratis een standaardstoel selecteren op je vlucht;
 • 25% korting op een niet-standaard stoel;
 • Gratis koffer inchecken op SkyTeam vluchten.

Gold

Platinum

 • 7 award miles per euro;
 • Toegang tot business class lounge voorafgaand aan vlucht;
 • SkyPriority voordelen op de luchthaven;
 • Gratis een standaard stoel kiezen voor je vlucht;
 • 50% korting bij het kiezen van een voorkeurstoel;
 • Gratis koffer inchecken op je SkyTeam vlucht.
 • 8 award miles per euro;
 • Toegang tot business class lounge
 • SkyPriority op de luchthaven;
 • Gratis keuze uit standaard en voorkeur stoelen aan boord;
 • Gratis koffer inchecken;
 • Toegang tot de Platinum service lijn van Flying Blue.

Toegang tot business class lounge

Na het bereiken van het Gold niveau krijg je toegang tot de business class lounge voorafgaand aan je vlucht. Uiteraard moet je vlucht wel worden uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij die tot de SkyTeam alliantie behoort. Op Schiphol betekent deze lounge toegang dat je de Crown Lounges van KLM mag bezoeken. 

Wellicht ten overvloede, de lounge mag je dus ook bezoeken wanneer je op een economy class vliegticket reist. Ook tijdens een overstap in bijvoorbeeld Parijs kun je gebruik maken van de business class lounge, in Parijs zal dat er waarschijnlijk een van Air France zijn.

Gratis stoelkeuze op je vlucht

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je nog steeds kosteloos stoelen selecteren voorafgaand aan je vlucht. Bij KLM moet je afhankelijk van het type stoel dat je wenst een bedrag bijbetalen van enkele tientjes oplopend tot iets meer dan honderd euro voor een Economy Comfort stoel.

Reizigers vanaf het Silver niveau kun je kosteloos een keuze maken uit alle standaard stoelen aan boord van het vliegtuig. Ben je een Platinum elite dan heb je de keuze om kosteloos een standaard of een voorkeurstoel te selecteren. Voorkeur stoelen zijn bijvoorbeeld stoelen met extra beenruimte, bij de nooduitgang of helemaal voor in het vliegtuig.

SkyPriority

Onder de noemer SkyPriority vallen diverse voordelen die je kunt genieten op de luchthaven. Denk hierbij aan voorrang bij het inchecken, sneller door veiligheidscontrole en als een van de eersten (of indien gewenst, laatsten) aan boord van het vliegtuig. Op de bestemming komt je ingecheckte bagage als eerste van de band dankzij het priority label dat de incheck medewerker aan je koffer heeft gehangen.

Hoe zit het met upgrades naar business class

Luchtvaartmaatschappijen verkopen vaak meer stoelen aan reizigers dan er stoelen zijn aan boord van het vliegtuig. Dit proces heet overboeken. De reden dat luchtvaartmaatschappijen dit doen is om te voorkomen dat ze met lege stoelen vliegen als gevolg van reizigers die hun vlucht missen.

Uiteraard komt het soms voor dat iedereen komt opdagen, dan moet de luchtvaartmaatschappij met een oplossing komen. De oplossing is meestal dat passagiers in de overboekte cabine worden geüpgraded naar een hogere cabine klasse.

Dus stel dat er in economy class 100 stoelen beschikbaar zijn, maar er zijn 105 vliegtickets verkocht. In dit geval worden vijf passagiers geüpgraded naar Business Class (als daar stoelen beschikbaar zijn). Dit proces heet “Operational Upgrade” en is erg geliefd onder frequent flyers.

Wanneer er klanten geüpgraded moeten worden staan frequent flyers vooraan in de pikorde. Hoe hoger je elite status is, des ter meer kans jij hebt om een van de gelukkigen te zijn voor een upgrade.

Ieder jaar XP bij een credit card van American Express

American Express is een uitgever van credit cards en brengt in Nederland een speciale reeks credit cards op de markt rondom het Flying Blue programma. Afhankelijk van welke AMEX Flying Blue credit card je in bezit hebt krijg je jaarlijks tussen de 15 XP en 60 XP bijgeschreven in je Flying Blue account zonder te vliegen.

De Flying Blue krediet kaarten die American Express in Nederland aanbiedt zijn de volgende:

In theorie zou je het jaar kunnen beginnen met een Gold kaart van American Express, en 30 XP in ontvangst nemen. Een half jaar later kun je de American Express kaart upgraden naar Platinum, waarna je nog eens 60 XP ontvangt. 

Flying Blue - Veelgestelde vragen

Aan het slot van deze blogpost proberen we nog een aantal vragen te beantwoorden die ons vaak gesteld worden. Zit je zelf met vragen over het Flying Blue programma, laat dan vooral een reactie achter!

Is Flying Blue hetzelfde als Airmiles?

Flying Blue en Airmiles zijn twee verschillende programma’s. De overeenkomst tussen de programma’s is dat het beide loyaliteitsprogramma’s zijn.

Flying Blue is echter het loyaliteitsprogramma van Air France en KLM, de punten die je binnen dit programma spaart zijn direct inwisselbaar voor vluchten en/of andere reisgerelateerde geschenken.

Airmiles is het loyaliteitsprogramma van Albert Heijn, Praxis, Shell e.a. bedrijven. De airmiles die je in dit programma spaart zijn niet (direct) inwisselbaar bij KLM. De enige mogelijkheid om vluchten te boeken met deze airmiles is door pakketreis vouchers te kopen voor KLM Holidays met je punten in de Airmiles shop. 

Kun je Flying Blue miles kopen?

Op de website van Flying Blue kun je Flying Blue miles kopen. De Flying Blue miles zijn te koop in pakketjes van 2.000 punten. Voor een pakket van 2.000 Flying Blue miles betaal je € 50. 

Over het algemeen is het niet interessant om grote hoeveelheden Flying Blue miles te kopen. Een enkele reis in business class naar Azië (90.000 FB miles) kost je 90 * € 25 = € 2.250. Het kopen van Flying Blue miles loont in mijn beleving alleen als een handje vol nodig hebt om een award vliegticket te kunnen boeken! 

Enkele keren per jaar heeft Flying Blue een promotie. Er zijn twee typen promoties. Bij de eerste promotie krijg je een percentage korting op de aankoopsprijs van de Flying Blue miles. Bij het tweede type promotie betaal je de normale prijs voor de Flying Blue miles, je krijgt alleen bepaald percentage aan miles extra bij je aankoop. 

Wat is een Flying Blue Mile waard?

Wij hanteren een waarde van € 0,01 per Flying Blue mile. Hoeveel een Flying Blue mile in de praktijk waard voor jou waard is hangt er natuurlijk vanaf waaraan je de Flying Blue mile besteed. 

Deze waardering gebruiken wij om enig gevoel te krijgen of het inzetten van Flying Blue miles loont of dat we een vliegticket beter met cash kunnen betalen.

Een voorbeeld:  we hebben een vlucht op het oog van Amsterdam naar Munchen. Flying Blue vraagt 6.000 Flying Blue miles voor een enkele reis, 12.000 voor een retour. 

Wanneer we dit vliegticket ruim van te voren boeken, kunnen we dat doen voor € 90 cash. Stel dat we i.p.v. die € 90 , 12.000 Flying Blue miles gebruikten, zouden we € 90/12.000 = € 0.0075 per Flying Blue mile krijgen.

Boeken we ditzelfde vliegticket een paar dagen voor vertrek, dan vraagt KLM ineens € 250 voor het retourtje. Passen we hier de rekensom om de waarde te bepalen: €250/12.000 = € 0.021.

In het bovenstaande voorbeeld zouden we op basis van de waardering het eerste vliegticket dus cash afrekenen en het tweede voorbeeld met Flying Blue miles.

Is Flying Blue persoonsgebonden?

Je Flying Blue account is persoonlijk. Dat wil zeggen dat je alleen Flying Blue miles kunt sparen op vluchten die je zelf vliegt. 

Het is tegen betaling wel mogelijk om Flying Blue miles tussen de accounts van verschillende Flying Blue deelnemers uit te wisselen.

Hoe lang kun je Flying Blue Miles claimen?

Wanneer je vergeten bent je Flying Blue nummer toe te voegen aan je boeking kun je de Flying Blue miles achteraf claimen. Dit is mogelijk vanaf twee weken na de vlucht tot zes maanden na de vlucht.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!