Introductie tot het Flying Blue programma

KLM Package deal ING rentepunten

Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van Air France en KLM. Loyaliteitsprogramma’s in de luchtvaart worden vaak frequent flyer programma’s genoemd, naar de categorie reizigers die vaak in dit type programma’s te vinden is.

Toch is een frequent flyer programma echt niet alleen voor mensen die hun halve leven aan boord van een vliegtuig doorbrengen. Met dit artikel hoop ik je wat meer zicht te geven op wat het Flying Blue programma inhoudt en wat het voor jou kan betekenen.

Het antwoord op deze vraag is ja. Je hoeft geen meter te hebben gevlogen om jezelf in te kunnen schrijven als deelnemer van het Flying Blue programma. Er zijn ook geen kosten verbonden aan de deelname aan het programma.

Uiteraard heeft deelname aan het Flying Blue programma weinig toegevoegde waarde voor je leven als je nooit per vliegtuig reist.

Inschrijven voor het Flying Blue programma doe je eenvoudig via deze link. Nadat je jezelf hebt ingeschreven ontvang je per e-mail je Flying Blue nummer, welke van belang is om later van de voordelen van Flying Blue te genieten.

Het Flying Blue programma in een notendop

Vrijwel alle frequent flyer programma’s bestaan uit de volgende twee belangrijke elementen:

 • Sparen en uitgeven van miles
 • Verdienen van elite status

Sparen en uitgeven van miles

Iedere keer dat je een vlucht bij KLM boekt ontvang je zogenaamde award miles. Deze miles worden na de vlucht bijgeschreven in je Flying Blue account. Na verloop van tijd (en vluchten) heb je een mooi aantal Flying Blue miles bij elkaar gespaard.

Deze miles kun je vervolgens inzetten om een “gratis” award vlucht met KLM te boeken of om opties toe te voegen aan een bestaande (met cash betaalde) vlucht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stoel bij de nooduitgang of extra bagage in het ruim.

Hoeveel award miles je verdient voor je vlucht voornamelijk af van de prijs die je hebt betaald voor je vliegticket. De prijs van je vliegticket (exclusief belastingen) wordt vermenigvuldigd met een factor, die afhankelijk is van je elite status binnen Flying Blue. Hoe hoger de elite status, des ter meer award miles kun je verzamelen met je vlucht.

Verdienen van elite status bij Flying Blue

Voor reizigers die vaak met KLM vliegen is er de mogelijkheid om elite status binnen het Flying Blue programma te verdienen. Je kunt deze elite status het beste vergelijken met treden op een ladder, hoe hoger je staat op de ladder, des ter meer voordelen kun je genieten.

Na iedere vlucht die je maakt ontvang je naast award miles ook zogeheten eXperience Points, ook wel tot XP afgekort. De hoeveelheid XP die je op een vlucht verdient is aan de ene kant afhankelijk van de boekingsklasse van het vliegticket(business class levert meer op dan economy class).

Ten tweede is de afstand van de vlucht belangrijk in de bepaling van de hoeveelheid XP. Vluchten worden op basis van de vluchtafstand ingedeeld in een vluchtcategorie die bepalend is voor de hoeveelheid XP die je kunt verdienen.

In de onderstaande tabel kun je aflezen hoeveel XP je verdient per boekingsklasse / afstand van de vlucht.

Flying Blue XP verdienen

In tegenstelling tot award miles wordt de hoeveelheid XP in je Flying Blue ieder jaar gereset. Je hebt een jaar de tijd om voldoende XP te verzamelen om je huidige elite status niveau te behouden of jezelf te kwalificeren voor het volgende status niveau.

Wanneer je meer wilt weten over XP dan raad ik je aan om dit artikel te lezen.

De elite ladder van Flying Blue

Het Flying Blue programma kent vier deelname niveaus welke je kunt bereiken door XP te verzamelen met de vluchten die je maakt. Wanneer je jezelf net hebt ingeschreven voor het Flying Blue programma kom je automatisch terecht op de Explorer trede van het programma.

Vlieg je in een jaar tijd 180 XP bij elkaar dan kwalificeer je jezelf voor het Silver niveau van het Flying Blue programma. Op het moment dat je elite status verandert naar Silver zul je merken dat je XP teller met 180 XP wordt verminderd. Je betaalt dus als het ware je upgrade naar een hoger elite niveau met XP punten.

Ladder Flying BLue niveaus

Vanaf het moment dat je Silver deelnemer bent geworden heb je vijftien kalendermaanden de tijd om XP te verdienen. Verdien je tijdens deze vijftien maanden minimaal 180 XP, dan word je direct geüpgraded naar het Gold niveau van Flying Blue. Lukt het niet om 180 XP bij elkaar te verdienen maar heb je wel de 100 XP verdient die nodig zijn voor het Silver niveau ? Dan blijf je de komende 12 maanden Silver elite. Heb je minder dan 100 XP verdient dan word je status teruggezet naar een niveau lager, in dit geval het Explorer niveau.

Dit principe herhaalt zich voor de volgende niveaus. Om je voor Gold te kwalificeren moet je als Silver 180 XP bij elkaar vliegen. Het Platinum niveau bereik je tenslotte door als Gold elite lid 300 XP binnen de gestelde periode te verzamelen

Elite status voordelen bij Flying Blue

Welke voordelen zijn er verbonden aan de verschillende elite status niveaus van het Flying Blue programma? In het onderstaande overzicht zet ik de verschillende voordelen per niveau naast elkaar. Vervolgens zal ik een aantal voordelen wat uitgebreider toelichten.

Explorer

Silver

 • 4 award miles per euro;
 • 10 euro korting op bagage;
 • 10% korting op zitplaats selectie.
 • 6 award miles per euro;
 • Voorrang bij inchecken, boarding en bagage uitgifte;
 • Gratis een standaardstoel selecteren op je vlucht;
 • 25% korting op een niet-standaard stoel;
 • Gratis koffer inchecken op SkyTeam vluchten.

Gold

Platinum

 • 7 award miles per euro;
 • Toegang tot business class lounge voorafgaand aan vlucht;
 • SkyPriority voordelen op de luchthaven;
 • Gratis een standaard stoel kiezen voor je vlucht;
 • 50% korting bij het kiezen van een voorkeurstoel;
 • Gratis koffer inchecken op je SkyTeam vlucht.
 • 8 award miles per euro;
 • Toegang tot business class lounge
 • SkyPriority op de luchthaven;
 • Gratis keuze uit standaard en voorkeur stoelen aan boord;
 • Gratis koffer inchecken;
 • Toegang tot de Platinum service lijn van Flying Blue.

Toegang tot business class lounge

Na het bereiken van het Gold niveau krijg je toegang tot de business class lounge voorafgaand aan je vlucht. Uiteraard moet je vlucht wel worden uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij die tot de SkyTeam alliantie behoort. Op Schiphol betekent deze lounge toegang dat je de Crown Lounges van KLM mag bezoeken. 

Wellicht ten overvloede, de lounge mag je dus ook bezoeken wanneer je op een economy class vliegticket reist. Ook tijdens een overstap in bijvoorbeeld Parijs kun je gebruik maken van de business class lounge, in Parijs zal dat er waarschijnlijk een van Air France zijn.

Gratis stoelkeuze op je vlucht

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je nog steeds kosteloos stoelen selecteren voorafgaand aan je vlucht. Bij KLM moet je afhankelijk van het type stoel dat je wenst een bedrag bijbetalen van enkele tientjes oplopend tot iets meer dan honderd euro voor een Economy Comfort stoel.

Reizigers vanaf het Silver niveau kun je kosteloos een keuze maken uit alle standaard stoelen aan boord van het vliegtuig. Ben je een Platinum elite dan heb je de keuze om kosteloos een standaard of een voorkeurstoel te selecteren. Voorkeur stoelen zijn bijvoorbeeld stoelen met extra beenruimte, bij de nooduitgang of helemaal voor in het vliegtuig.

SkyPriority

Onder de noemer SkyPriority vallen diverse voordelen die je kunt genieten op de luchthaven. Denk hierbij aan voorrang bij het inchecken, sneller door veiligheidscontrole en als een van de eersten (of indien gewenst, laatsten) aan boord van het vliegtuig. Op de bestemming komt je ingecheckte bagage als eerste van de band dankzij het priority label dat de incheck medewerker aan je koffer heeft gehangen.

Hoe zit het met upgrades naar business class

Luchtvaartmaatschappijen verkopen vaak meer stoelen aan reizigers dan er stoelen zijn aan boord van het vliegtuig. Dit proces heet overboeken. De reden dat luchtvaartmaatschappijen dit doen is om te voorkomen dat ze met lege stoelen vliegen als gevolg van reizigers die hun vlucht missen.

Uiteraard komt het soms voor dat iedereen komt opdagen, dan moet de luchtvaartmaatschappij met een oplossing komen. De oplossing is meestal dat passagiers in de overboekte cabine worden geüpgraded naar een hogere cabine klasse.

Dus stel dat er in economy class 100 stoelen beschikbaar zijn, maar er zijn 105 vliegtickets verkocht. In dit geval worden vijf passagiers geüpgraded naar Business Class (als daar stoelen beschikbaar zijn). Dit proces heet “Operational Upgrade” en is erg geliefd onder frequent flyers.

Wanneer er klanten geüpgraded moeten worden staan frequent flyers vooraan in de pikorde. Hoe hoger je elite status is, des ter meer kans jij hebt om een van de gelukkigen te zijn voor een upgrade.

Ieder jaar XP bij een credit card van American Express

American Express is een uitgever van credit cards en brengt in Nederland een speciale reeks credit cards op de markt rondom het Flying Blue programma. Afhankelijk van welke AMEX Flying Blue credit card je in bezit hebt krijg je jaarlijks tussen de 15 XP en 60 XP bijgeschreven in je Flying Blue account zonder te vliegen.

De Flying Blue krediet kaarten die American Express in Nederland aanbiedt zijn de volgende:

In theorie zou je het jaar kunnen beginnen met een Gold kaart van American Express, en 30 XP in ontvangst nemen. Een half jaar later kun je de American Express kaart upgraden naar Platinum, waarna je nog eens 60 XP ontvangt.