SkyTeam

SkyTeam is één van de drie grote luchtvaart allianties in de wereld. Binnen deze alliantie werken luchtvaartmaatschappijen vanuit Europa, Noord Amerika, Azië, Afrika en het Midden Oosten met elkaar samen op het gebied van vluchtuitvoering.

Onderstaand een overzicht van de luchtvaartmaatschappijen die tot de SkyTeam alliantie behoren. Tot voor kort was AeroFlot ook deelnemer aan de alliantie, maar vanwege de invasie in Oekraiëne is hun lidmaatschap geschrapt.

Luchtvaartmaatschappijen in SkyTeam
Aerolineas Argentinas ITA Airways
Aeromexico Kenya Airways
Air Europa KLM
Air France Korean Air
China Airlines MEA
China Eastern Saudia
Czech Airlines Tarom
Delta Airlines Vietnam Airlines
Garuda Indonesia Xiamen Air

Voordelen SkyTeam alliantie voor de airline

Voor een luchtvaartmaatschappij zitten er diverse voordelen verbonden aan het lid zijn van een globale alliantie. Het stelt ze bijvoorbeeld in staat om hun vluchtuitvoering efficiënter uit voeren. 

Deelnemende maatschappijen kunnen bijvoorbeeld op buitenstation luchthavens gebruik maken van elkaars afhandelingsdiensten. Dat kan bijvoorbeeld gaan om bagage afhandeling, tankservice maar ook het gebruik van elkaars luchthaven lounges.

Voordelen SkyTeam alliantie voor de passagier

Ook passagiers ondervinden voordelen van de SkyTeam alliantie. 

Wie bijvoorbeeld deelnemer is van het Flying Blue programma, kan de voordelen van zijn lidmaatschap gebruiken op iedere SkyTeam partner airline. 

Zo kun je met een Flying Blue Gold status ook gebruik maken van lounges op luchthavens waar KLM en Air France zelf geen lounge hebben. Bijvoorbeeld in een lounge van Delta Airlines in de Verenigde Staten.

Een ander voordeel van de Skyteam Alliantie is dat iedere deelnemende airline vliegtickets kan verkopen voor iedere bestemming in het SkyTeam routenetwerk. KLM vliegt bijvoorbeeld zelf niet op Bandung in Indonesië, maar kan toch de complete vlucht vanaf Amsterdam verkopen, dankzij partner airline Garuda Indonesia.

Frequent Flyer miles verdienen en spenderen

De luchtvaart alliantie stelt reizigers ook in staat om frequent flyer miles te verdienen op vluchten van ieder van de partner airlines. Zo kun je als Flying Blue lid, Flying Blue miles verzamelen op vluchten van bijvoorbeeld Kenia Airways. 

Daarnaast kun je gespaarde Flying Blue punten ook gebruiken voor reward vluchten op andere SkyTeam airlines. Wanneer je genoeg punten bij elkaar hebt gespaard kun je deze bijv. gebruiken om in business class met Garuda Indonesia tussen Amsterdam en Jakarta te vliegen.

SkyPriority

De SkyTeam alliantie heeft de voordelen voor passagiers gebundeld onder de naam SkyPriority. Ook al heeft vrijwel iedere deelnemende luchtvaartmaatschappij een eigen frequent flyer programma, de hoogste statussen matchen naar SkyPriority.

Binnen het Flying Blue programma van Air France en KLM betekent dit dat het Gold en Platinum elite niveau goed zijn voor SkyPriority voordelen!