De American Express Gold Card is het goedkopere broertje van het paradepaardje van American Express : The Platinum Card. Toch biedt ook deze Gold kaart de reiziger de nodige mooie voordelen.

In deze post neem ik je mee langs de voordelen die de American Express Gold kaart je biedt.

Wat kost de American Express Gold kaart?

De American Express Gold kaart kost 20 euro per maand, ofwel 240 euro per jaar. Deze kaartbijdrage zoals American Express het noemt wordt maandelijk in rekening gebracht op je kaartrekening.

De opzegtermijn voor een American Express kaart is één maand.

Regelmatig heeft American Express aanbiedingen waarbij de American Express Gold kaart de eerste 6 maanden (of zelfs het volledige eerste jaar) gratis wordt aangeboden.

Voor deze 240 euro per jaar heb je ook de mogelijkheid om maximaal vier vrienden of familieleden een Green Card van American Express te “geven”. Deze kosten zitten inbegrepen in de kaartbijdrage van jouw Gold kaart. Voordeel van deze extra kaarten is onder andere dat de uitgaven gedaan met deze kaarten jouw ook American Express Membership Rewards punten opleveren.

Alle uitgaven gedaan via één van deze extra kaarten worden toegevoegd aan de maandrekening van de hoofdkaarthouder.

Welkomstbonus via referal link

American Express beloont kaarthouders die via de referal link van een bestaande kaarthouder klant worden. Wanneer je via deze link Gold kaart houder wordt bij American Express, dan ontvang je eenmalig 20.000 Membership Rewards punten cadeau. (om deze punten te ontvangen moet je in de eerste drie maanden als kaarthouder minimaal 1.500 euro met de kaart afrekenen)

Sluit je de kaart rechtstreeks bij American Express af, dan ontvang je deze welkomst bonus niet.

American Express Gold Card voordelen

Eerder in dit artikel schreven we al dat de American Express Gold Card mooie voordelen biedt voor de reiziger. We nemem je nu mee langs de voordelen die je bij deze credit card ontvangt:

 • Jaarlijks 100 euro diner tegoed;
 • 4x per jaar gratis luchthavenlounge toegang;
 • Membership Rewards punten sparen met je uitgaven;
 • Reis- en aankoopverzekeringen.

Ieder jaar 100 euro diner tegoed bij de American Express Gold Card

Hou je van dineren bij goede restaurants? Nadat eerder vorig jaar kaarthouders van de American Express Platinum kaart 300 euro per jaar aan diner tegoed kregen, zijn nu ook kaarthouders van de Gold kaart aan de beurt. Ieder jaar krijg je 100 euro diner tegoed van American Express.

Dit tegoed krijg je jaarlijks in twee delen, de eerste 50 euro is te besteden van Januari tot en met Juni, de tweede 50 euro in de laatste zes maanden van het jaar.

Via deze link krijg je een overzicht van de restaurants waar je de 2x 50 euro diner tegoed kan besteden.

100 euro diner tegoed bij American Express gold kaart

Vier keer per jaar gratis luchthaven lounge toegang

Wie het eenmaal heeft ervaren, wil vaak niet anders meer. Voorafgaand aan je vlucht(en) even genieten in een luchthaven lounge onder het genot van een hapje en een drankje.

Net als bij de Platinum kaart ontvang je ook bij een AMEX Gold card tegenwoordig een Priority Pass abonnement. Waar het abonnement van de Platinum kaart goed is voor een ongelimiteerd aantal gratis bezoeken aan de lounge, is dit bij de AMEX Gold kaart gemaximeerd op maximaal vier gratis bezoeken per jaar.

Na deze vier gratis bezoeken kun je nog steeds gebruik maken van je Priority Pass abonnement, alleen worden er dan per lounge bezoek wel kosten in rekening gebracht.

Met dit Priority Pass abonnement heb je wereldwijd toegang tot meer dan 1.200 luchthaven loungens. Op onze eigen luchthaven Schiphol Airport heb je bijvoorbeeld toegang tot de Aspire lounge, zowel in het Schengen als het non-Schengen deel van de luchthaven.

American Express Gold card 2

Spaar punten met je uitgaven bij American Express Membership Rewards

American Express heeft zijn eigen loyaliteitsprogramma, deze heeft de naam American Express Membership Rewards. Dit programma biedt de kaarthouder de mogelijkheid om punten te sparen over alle uitgaven die hij of zij doet met zijn creditcard. Dit kunnen zowel online (bijvoorbeeld website KLM) als offline uitgaven zijn (bijvoorbeeld Bijenkorf).

Met de AMEX Gold kaart spaar je 1 Membership Rewards punt per betaalde Euro. Koop je dus een TV van ongeveer 600 euro bij de Media Markt? Dan ontvang je 600 Membership Rewards punten op je kaartaccount.

Deze Membership reward punten kun je inzetten om bijvoorbeeld een deel van je kaartrekening te betalen. Een slimmere (en wellicht leukere) optie is om deze punten over te boeken naar de programma’s van één van de luchtvaartmaatschappijen of hotelketens waar AMEX mee samenwerkt.

Zo kun je ze bijvoorbeeld inzetten om een keer business class met Singapore Airilines te vliegen of lekker te slapen in een suite in één van de hotels van Hilton.

Benieuwd waar je met een American Express kaart in Nederland kunt betalen ? Lees dan deze post.

Reisverzekeringen bij de AMEX Gold kaart

Bij de Gold kaart ontvang je een aantal verzekeringen.

 • Geld terug garantie
 • Verzekerd kopen

Lees altijd de volledige verzekeringsvoorwaarden!

Geld terug garantie

Bij de meeste winkels heb je de mogelijkheid om je aankoop binnen 30 dagen te retourneren. Wanneer je een aankoop hebt afgerekend met je American Express kaart, heb je 60 dagen langer de tijd om deze terug te brengen naar de winkel. Gaat de winkelier daar niet meer akkoord dan kun je een beroep doen op de American Express Geld Terug garantie.

Mocht de winkelier het product niet terug willen nemen, dan kun je twee keer per jaar tot een maximaal van 400 euro per claim de kosten terugvorderen via American Express.

Verzekerd kopen

Niets zo vervelend als een nieuwe aankoop die per ongeluk schade oploopt of gestolen wordt. Maar niet getreurd want aankopen gedaan met een American Express Gold kaart zijn standaard verzekerd tegen verlies,diefstal of beschadiging.

Per jaar ben je voor maximaal 2.800 euro verzekerd. Dit zijn maximaal twee claims van ieder 1.400 euro.

Nadeel van de American Express Gold Card

Het grootste nadeel van American Express kaarten (althans in Nederland dan) is dat de kaart niet overal wordt geaccepteerd. Op lokaties waar je wel met een Visa of Mastercard kunt betalen is het vaak niet vanzelfsprekend dat je daar ook met een American Express kaart kunt betalen.

Vaak is de reden hiervoor dat de winkelier vindt dat American Express een te groot deel van het transactiebedrag in rekening brengt. Hierdoor is het voor winkeliers niet altijd interessant om AMEX als betaaloptie aan te bieden.

Gelukkig neemt het aantal plaatsen waar je met American Express kunt betalen wel gestaag toe. Zo kun je inmiddels ook al je boodschappen afrekenen met een American Express kaart bij de Jumbo.

Conclusie

De American Express Gold kaart is het “goedkopere” broertje van de American Express Platinum kaart. Heb je geen behoefte om de kleine 800 euro jaarlijks over te maken voor de Platinum kaart dan is deze Gold kaart wellicht een goed alternatief.

Met het onlangs toegevoegde diner tegoed van 100 euro per jaar heb je bijna de helft van de kaartbijdrage al terug verdiend.

Mocht ook de Gold card niet in je budget passen dan is de Green Card wellicht een optie voor je. Ook dan heb je de mogelijkheid om met je aankopen Membership Rewards punten te sparen.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

6 comments on "American Express Gold Card (2023 update)"

 1. Bedankt voor je artikel, ik ben er wijzer van geworden, en ik heb gebruik gemaakt van uw uitnodiging link aanvraag gold card. mvrgr SC Haselager

 2. Hoi, als ik de link gebruik voor de AmEx gold dan kom ik op de platinum pagina terecht. Heb je nog een link voor 1 jaar gratis AmEx gold, i.p.v. de standaar 6 maanden?

  1. Hi Stefano,

   Helaas heeft American Express de aanbieding voor een jaar gratis eind vorig jaar beëindigd. Mijn ervaring is wel dat dit soort promoties bij American Express eens in de zoveel
   maanden weer actief kunnen worden.

   Gr.
   Sanne

  2. Kan je mij een berichtje sturen als de referral link weer werkt voor de Gold kaart met het 1e jaar gratis en 20k+ bonus MR punten? Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.