American Express Gold Card – 1 jaar gratis

De American Express Gold Card, het goedkopere zusje van het vlaggenschip van American Express: de Platinum kaart. Toegegeven, ten opzichte van de Platinum kaart zijn de voordelen substantieel minder, toch blijven er voor de reiziger voldoende mogelijkheden over om de reis te veraangenamen. En niet geheel onbelangrijk, je kunt de kaart een jaar lang gratis uitproberen!

Grondverf
Grondverf

In deze post staan we stil bij de voordelen van de American Express Gold kaart.

Het eerste jaar gratis? American Express zegt 6 maanden

Wanneer je net op de website van American Express bent geweest kan de titel van deze post verwarrend werken. Als je hebt besloten om een American Express Gold card aan te vragen en je doet dit direct bij American Express, dan ontvang je inderdaad alleen de eerste zes maanden gratis. 

Wanneer je een van de links in deze post gebruikt dan maak je gebruik van de member-get-member actie van American Express. Deze (doorlopende) actie is net wat aantrekkelijker dan het eigen aanbod van American Express. 

Volledige transparantie: jij bent niet de niet de enige die voordeel heeft van het gebruik van een member-get-member link. Wij ontvangen een vergoeding (American Express punten) voor het aanbrengen van een nieuwe kaarthouder. De content in deze post is op geen enkele wijze door American Express beïnvloed en reflecteert ons eigen mening.


American Express Gold kaart aanbieding.jpg


American Express Flying Blue Gold kaart aanbieding.jpg

American Express Gold Card: Twee opties om te kiezen

American Express biedt in Nederland twee soorten credit cards aan. 

Allereerst heeft de credit card aanbieder in Nederland een partnership met het Flying Blue programma van Air France-KLM. Deze samenwerking resulteert in een productlijn credit cards in de look-and-feel van Flying Blue, deze kaarten bieden met name voordelen voor reizigers die elite status najagen bij Flying Blue.

Daarnaast biedt American Express ook de standaard lijn credit cards aan. Deze kaarten hebben wereldwijd hetzelfde ontwerp. De voordelen die de credit cards in de standaard lijn bieden zijn meer gericht op de reiziger die vaak onderweg is en niet per se gebonden aan Air France – KLM.

Beide productlijnen hebben verschillende niveaus kaarten (kleuren). De standaardlijn kent achtereenvolgens de Blue, Green, Silver, Gold en Platinum kaart. De Flying Blue lijn kent Entry, Silver, Gold en Platinum. Iedere kleur heeft zijn eigen set aan voordelen, waarbij de Platinum kaarten het meest uitgebreide pakket aan voordelen met zich mee brengen.

Deze voordelen geeft de AMEX Flying Blue Gold card

Zoals de naam van de credit card al aangeeft zijn de voordelen van de American Express Flying Blue Gold kaart met name bedoelt voor leden van het Flying Blue programma. 

Ieder jaar 30 XP cadeau voor Flying Blue elite status

Een van de belangrijkste voordelen van alle Flying Blue kaarten, ongeacht de kleur, is de jaarlijkse hoeveelheid XP punten die je cadeau krijgt. XP staat voor Experience Points, dit is de eenheid waarmee Flying Blue loyaliteit meet. 

Wanneer je jaarlijks genoeg XP bij elkaar vliegt om bepaalde drempelwaarden te overschrijven dan stijg je in elite niveau binnen Flying Blue. De dertig experience points die je bij de AMEX Gold card cadeau krijgt staan gelijk aan de verdiensten van zes enkele reizen in economy class binnen Europa.

Om binnen het Flying Blue van het instap niveauExplorer” naar het eerste elite niveau “Silver” te stijgen heb je jaarlijks 100 XP nodig. Bij de American Express Gold kaart ontvang je dus eigenlijk dertig procent van de benodigde punten. Wil je meer weten over het Flying Blue programma en haar elite niveaus, lees dan deze post.

American Express Gold kaart 3

Spaar voor Flying Blue award tickets door je kaart te gebruiken

Een gemeenschappelijke eigenschap van de Flying Blue en de reguliere American Express kaarten is dat je punten verdient met de uitgaven die je doet. Voor iedere euro die je met de Flying Blue Gold kaart afrekent ontvang je een Flying Blue mile.

Flying Blue miles verdien je normaal gesproken door vluchten te maken met KLM en haar partners. Als je voldoende miles in je account hebt staan kun je die gebruiken om je vlucht te upgraden (betere stoel, extra bagage, etc) of een “gratis” award vlucht te boeken.

Met de credit card van American Express werk je dus aan je Flying Blue award miles saldo door de kaart voor zoveel mogelijk uitgaven te gebruiken. Zo komt dat award ticket toch weer een stapje sneller dichterbij

Voorkom dat je Flying Blue award miles vervallen

Wanneer je langere tijd niet vliegt dan vervallen je gespaarde award miles in je Flying Blue account. Dit kun je voorkomen door activiteit te vertonen in je Flying Blue account. Met activiteit wordt enerzijds bedoelt dat je  punten laat bijschrijven in je account, aan de andere kant volstaat het uitgeven van award miles ook om je saldo weer met een jaar te verlengen.

Zoals hierboven geschreven ontvang je voor iedere Euro die je afrekent met de Flying Blue Gold kaart een award mile cadeau. De maandelijkse bijschrijving van deze punten in je Flying Blue account, wordt door Flying Blue gezien als activiteit. Zolang je dus iedere maand minimaal een betaling doet met de kaart blijven je award miles maand op maand met een jaar verlengd worden.

Betaal je KLM vliegticket in termijnen dankzij de Gold kaart

Koop je een vliegticket op de website van KLM? Het is sowieso handig om deze met de American Express Flying Blue Gold kaart af te rekenen vanwege de award miles die je ermee verdient

Maar wist je dat KLM vliegtickets aangekocht met de AMEX kaart in termijnen betaalt kunnen worden? Het bedrag van de vliegtickets mag je over drie gelijke termijnen betalen, zonder dat daar kosten voor in rekening worden gebracht. 

Deze voordelen geeft de American Express Gold card

Zoals gezegd is de reguliere American Express Gold kaart met name interessant voor reizigers die niet gebonden zijn aan Air France-KLM. De geboden voordelen door de Gold kaart komen niet in de buurt van de Platinum kaart, maar bieden de reiziger toch mooie voordelen.

American Express Gold kaart 2

Luchthaven lounge bezoek met de Priority Pass

Iedereen die de American Express Gold kaart aanvraagt ontvangt automatisch na enkele weken een Priority Pass brief in de brievenbus. Priority Pass is een abonnement waarmee je gebruik kunt maken van lounges op luchthavens, voorafgaand aan je vlucht. De kosten van dit abonnement zitten inbegrepen in de kosten van de American Express Gold kaart (eerste jaar dus kosteloos).

Een luchthaven lounge is een besloten ruimte waar je voorafgaand aan je vlucht kunt wachten op de boarding time onder het genot van een gratis hapje en drankjes. Daarnaast bieden lounges vaak betere zitgelegenheden dan in de luchthaven terminal en zijn er meestal gratis WiFi en stopcontacten aanwezig.

Het Priority Pass abonnement dat je bij de Gold kaart cadeau krijgt geeft je recht op twee gratis luchthaven lounge bezoeken per jaar. Na het tweede bezoek kun je nog steeds gebruik maken van de lounges, alleen wordt er per bezoek 28 USD in rekening gebracht op je kaart.

Mochten lounge bezoeken nu voor jou de belangrijkste reden zijn om een American Express kaart aan te schaffen, overweeg dan de Platinum kaart. Bij de Platinum kaart ontvang je een Priority Pass abonnement die jezelf (plus een medereiziger) jaarlijks ongelimiteerd gratis de luchthaven lounge laat bezoeken.

Jaarlijks een tegoed van 75 euro voor American Express Travel

American Express biedt op haar website naast inzicht in je uitgaven ook een boekingswebsite voor reizen. Deze website heet American Express travel. Via deze website kun je vliegtickets, hotelkamers en pakketreizen boeken. 

Ieder jaar krijg je van American Express een voucher cadeau die je 75 euro korting geeft op reizen die je via de American Express travel website boekt. 

Op deze pagina lees je hoe je de American Express travel voucher kunt inwisselen en welke voorwaarden er gelden.

Spaar in het Membership Rewards punten programma

Bij de voordelen van de Flying Blue kaart kon je al lezen dat je met de Flying Blue Gold kaart spaart voor Flying Blue miles middels de uitgaven die je doet met de kaart. De reguliere Gold kaart is niet gebonden aan een programma van een luchtvaartmaatschappij, toch kun je punten sparen met je uitgaven

De punten die je met de reguliere American Express Gold kaart spaart heten Membership Rewards punten. Deze worden maandelijks bijgeschreven in het gelijknamige programma van AMEX

Iedere keer dat je een uitgave betaalt met de American Express kaart ontvang je 1.2 Membership Rewards punten. Deze punten kun je onder andere gebruiken om korting te krijgen op je maandrekening

Daarnaast kun je er voor kiezen om je American Express punten over te boeken naar een van de partner luchtvaartmaatschappijen en hotelketens. Je converteert je credit card punten dan eigenlijk in frequent flyer miles / hotelpunten en kunt ze gebruiken om “gratis” award vluchten of gratis hotel overnachtingen mee te boeken. In deze post lees je meer over Membership Rewards punten.

American Express kaart opzeggen

Een American Express kaart kun je maandelijks opzeggen. Wanneer je al een bedrag aan kaartbijdrage hebt betaald aan American Express dan betalen ze het teveel betaalde bedrag aan kaartbijdrage vrij snel terug

Opzeggen bij American Express doe je door even te bellen met de ledenservice. Dit doe je via het telefoonnummer dat op de achterkant van de credit card vermeld staat. 

Belangrijk : Vergeet niet om eventueel resterende American Express punten te gebruiken / over te boeken naar een partner programma. voordat je de kaart annuleert. Na opzegging van je kaart komen namelijk eventuele achtergebleven punten te vervallen!

Conclusie: American Express gold card

Twijfel je of een American Express kaart voor jou toegevoegde waarde heeft? Dat begrijp ik goed, vooral omdat de kaarten van AMEX veelal niet de goedkoopste opties in de markt zijn. Doordat de beide Gold kaarten het eerste jaar volledig gratis zijn bieden ze mijns inziens een mooie lage drempel om te kunnen ervaren of de kaarten voldoende waarde aan je (reis)leven toevoegt.

Heb jij al een American Express Gold kaart? Wat zijn jouw ervaringen met de kaart? 

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

5 reacties

 1. Hoi, als ik de link gebruik voor de AmEx gold dan kom ik op de platinum pagina terecht. Heb je nog een link voor 1 jaar gratis AmEx gold, i.p.v. de standaar 6 maanden?

  • Hi Stefano,

   Helaas heeft American Express de aanbieding voor een jaar gratis eind vorig jaar beëindigd. Mijn ervaring is wel dat dit soort promoties bij American Express eens in de zoveel
   maanden weer actief kunnen worden.

   Gr.
   Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.