Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 10 oktober 2020

American Express Gold Card – 1 jaar gratis

De credit cards van American Express staan niet bekend als de goedkoopste kaarten in de markt. Wist je dat je zowel de American Express Flying Blue Gold card als de reguliere Gold kaart een jaar lang gratis kunt uitproberen? Gedurende het 1e gratis jaar geniet je van alle voordelen die de krediet kaart de kaarthouder brengt.

Over de voordelen die je ontvangt lees je in dit artikel meer.

Wat kost een AMEX Gold card normaal

Wie op de website van American Express een Gold kaart wilt aanvragen betaalt voor de reguliere AMEX Gold kaart 198 euro (of 16,50 euro per maand). De AMEX Flying Blue Gold is met 170 euro net iets goedkoper, nadeel is dat het jaarbedrag in een keer wordt afgeschreven.

Wanneer je een van deze kaarten via de website van American Express afsluit dan krijg je 50% korting op de kaartbijdrage gedurende het eerste jaar. Je betaalt dus respectievelijk 99 euro en 85 euro voor het eerste jaar.

Nieuwe klanten die via een bestaande kaarthouder klant worden krijgen het eerste jaar volledig gratis. Bovendien krijg je 20.000 Flying Blue Miles of indien je voor de reguliere kaart gaat, 20.000 Membership Rewards punten cadeau als je in de eerste drie maanden in totaal 1.500 euro met de kaart afrekent.

De American Express Gold kaarten

American Express biedt wereldwijd een breed scala aan credit cards aan. Op de Nederlandse markt hebben ze twee productlijnen waar we credit cards uit kunnen kiezen.

Enerzijds is er de Flying Blue lijn, dit zijn credit cards met de look and feel van het Flying Blue programma van KLM. Door de samenwerking met Flying Blue krijg je bij deze kaarten voordelen in het Flying Blue programma cadeau bij het lidmaatschap van de kaart.

Daarnaast biedt American Express hun reguliere assortiment credit cards aan. Deze kaarten die er wereldwijd hetzelfde uitzien brengen een andere set aan voordelen met zich mee. Door het ontbreken van een directe koppeling met een luchtvaartmaatschappij worden er bij deze kaarten algemenere reisvoordelen aangeboden.

American Express Flying Blue card

Wellicht vanzelfsprekend, maar de Flying Blue credit cards die American Express aanbiedt zijn met name geschikt voor kaarthouders die deelnemer zijn in het Flying Blue programma van KLM en Air France.

Jaarlijks gratis eXperience Points bij Flying Blue

Het voornaamste voordeel van de AMEX Flying Blue Gold card is dat kaarthouders jaarlijks 30 XP krijgen bijgeschreven. XP, afkorting voor Experience  Points zijn de eenheid waarmee Flying Blue de loyaliteit van de reiziger meet. De 30 XP die je jaarlijks (zonder te vliegen) cadeau krijgt staat gelijk aan twee Europese business class vluchten, of 6 in economy class.

Om je binnen Flying Blue van elite status te verzekeren moet je jaarlijks 100 XP bij elkaar vliegen om het Silver niveau te bereiken. Met de AMEX FB Gold card krijg je dus 30 % hiervan in de schoot geworpen.

Spaar Flying Blue miles en houd je Flying Blue miles geldig

De AMEX Flying Blue kaart is natuurlijk in eerste instantie een credit card, bedoelt om je uitgaven mee af te rekenen. Voor iedere euro die je afrekent met de kaart ontvang je van American Express 1 Flying Blue Mile cadeau. De gespaarde punten worden maandelijks, nadat de credit card rekening voor die maand is beëindigd overgeschreven naar he Flying Blue account.

Het mooie aan deze maandelijkse bijschrijving van Flying Blue miles is dat je hiermee voorkomt dat je Flying Blue Miles vervallen. Standaard vervallen gespaarde Flying Blue Miles twintig maanden nadat je voor het laatst activiteit (sparen of uitgeven) in je Flying Blue account hebt gehad.

Het bijschrijven van de punten die je met de American Express kaart hebt gespaard wordt gezien als activiteit. Na bijschrijving van de punten zijn je Flying Blue miles dus weer voor twintig kalendermaanden veilig gesteld. Ideaal als je niet zo veel vliegt en toch een mooi punten saldo bij elkaar wilt sparen.

Betaal je KLM tickets in termijnen

Vliegtickets kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Maar wanneer je een vliegticket op de website van KLM koopt en deze afrekent met American Express Flying Blue kaart, dan mag je deze in drie termijnen betalen.

American Express Gold card

Vlieg je niet zo vaak met Air France, KLM en/of hun SkyTeam partners? Dan is de reguliere American Express Gold kaart waarschijnlijk geschikter voor jou. De voordelen die je bij deze kaart ontvangt zijn minder luchtvaartmaatschappij afhankelijk.

Twee keer per jaar gratis de luchthaven lounge in

Alle AMEX Gold kaarthouders kunnen een abonnement aanvragen bij de Lounge Club. Dit abonnement dat vergelijkbaar is met een Priority Pass geeft je toegang tot luchthaven lounges. Met dit abonnement krijg je twee keer per jaar toegang tot een luchthaven lounge, waar je van een hapje en een drankje kunt genieten voorafgaand aan je vlucht.

Mocht je na het tweede loungebezoek de smaak te pakken hebben dan kun je tegen betaling lounges blijven bezoeken. Mocht loungen voorafgaand aan een vlucht helemaal jouw ding zijn, overweeg dan de (duurdere) American Express Platinum kaart waarbij je een zeer uitgebreid Priority Pass abonnement ontvangt. Daarmee zijn al je luchthaven lounge bezoeken kosteloos.

Jaarlijks een travel voucher van 75 euro cadeau

Ieder jaar dat je Gold kaarthouder bent ontvang je van American Express een travel voucher van 75 euro. Deze voucher kun je gebruiken om (een deel van) je reis te betalen wanneer je deze boekt via de website van American Express Travel. Wanneer je deze voucher jaarlijks gebruikt kun je deze dus eigenlijk zien als een korting van 75 euro op de jaarbijdrage van de kaart.

Spaar waardevolle Membership Rewards punten met je uitgaven

Waar je met de AMEX Flying Blue kaart voor frequent flyer miles spaart in het Flying Blue programma, spaar je met de reguliere AMEX Gold card voor punten in het Membership Rewards programma. Dit programma is het loyaliteitsprogramma van American Express.

Voor iedere euro die je met de AMEX Gold kaart afrekent verdien je 1.2 Membership Rewards punten. Deze punten kun je voor een aantal zaken gebruiken, waaronder:  een deel van je credit card rekening met punten betalen of korting krijgen op reizen geboekt bij American Express Travel.

De meest waardevolle optie voor de Membership Rewards punten is in mijn beleving om ze over te boeken naar een van de reispartners. Je kunt de punten overboeken naar een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en hotelketens om daar gratis vluchten of hotelovernachtingen te boeken.

Conclusie

Ik heb beide kaarten in de afgelopen jaren verschillende keren in gebruik gehad. Doordat ik zelf iets minder met Flying Blue heb, vind ik persoonlijk de reguliere Gold kaart van grotere waarde. De mogelijkheid om gespaarde Membership Rewards punten over te boeken naar een van de aangesloten luchtvaartmaatschappij geeft je veel flexibiliteit in de besteding van je gespaarde punten.

Ben je wel een Flying Blue klant dan kunnen de extra XP je een eind op weg helpen richting (her)kwalificatie van je elite status. Vlieg je wel met KLM maar niet zo veel, dan kan het handig zijn om de geldigheid van je gespaarde Flying Blue miles met de credit card telkens weer te verlengen.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *