American Express Platinum kaart

American Express Platinum Card : Waarom je hem wilt hebben!

Update 1 Augustus 2022: American Express heeft een kaartvoordeel toegevoegd:  300 euro jaarlijks dinertegoed. Daarnaast verhoogt American Express de jaarlijkse kaartbijdrage van 702 Euro naar 780 euro per jaar. 

Perfax behanglijm
Perfax behanglijm

Tot 24 Augustus krijg je tijdelijk 60.000 Membership Rewards punten cadeau wanneer je de kaart via één van de links in deze post aanvraagt en binnen de eerste drie maanden voor minimaal 3.000 Euro met de kaart afrekent.

In Nederland zien we een credit card voornamelijk als een betaalmiddel. Dat is zonde want de kaarten van American Express bieden zo veel meer voordelen dan alleen betaalgemak. Dat is zeker het geval voor Nederlanders die vaak onderweg zijn in het buitenland, of het nou privé of zakelijk is.

In deze post nemen we je mee langs de voordelen van de American Express Platinum Card, wat ons betreft een must have voor de doorgewinterde reiziger!

De kaarten van American Express in Nederland

Wie in Nederland een credit card in zijn portemonnee heeft zitten heeft er waarschijnlijk één van Visa of MasterCard. Deze kaarten worden namelijk standaard aangeboden bij de grotere banken in Nederland.

Wie in Nederland een American Express card wil hebben, heeft de keuze uit twee producten:

 • American Express Flying Blue cards;
 • American Express reguliere cards.

American Express heeft in Nederland een samenwerking met het Flying Blue programma van KLM. Dit biedt hun de mogelijkheid om credit cards op de markt te brengen met de look and feel van het Flying Blue programma. Deze kaarten bieden voordelen die zich met name toespitsen op de frequent flyers van KLM en haar partners.
American Express Platinum kaart

In deze post zoomen we in op de reguliere card van American Express. Binnen het assortiment van reguliere American Express kaarten heb je de keuze uit de Green, Silver, Gold en Platinum card.

Deze voordelen geeft de American Express Platinum Card

Zoals eerder geschreven is de American Express Platinum Card met name geschikt voor mensen die vaak (met het vliegtuig) onderweg zijn. Dat blijkt dan ook uit de voordelen die de kaart met zich mee brengt. Die zijn namelijk vooral gericht op het veraangenamen van een (vlieg)reis voor de kaarthouder.

De belangrijkste voordelen die de kaart een reiziger biedt zijn:

 • Schiphol Privium Plus; Dit abonnement geeft je toegang tot een versnelde grenspassage op Schiphol.
 • Priority Pass abonnement; Dit abonnement geeft je toegang tot meer dan 1.200 luchthaven lounges wereldwijd.
 • Hotel elite status; Als American Express Platinum card houder krijg je direct elite status bij een vijftal hotelketens.
 • Membership Rewards programma; Voor iedere Euro die je met de AMEX kaart afrekent ontvang je punten. Deze punten kun je gebruiken voor (reis) geschenken in de Membership Rewards shop.

In de komende paragrafen staan we stil bij elk van deze voordelen en leggen we je uit wat je daar als reiziger aan hebt.

Snelle grenspassage op Schiphol met Schiphol Privium Plus

Wat hebben de doorgewinterde zakenreiziger en de vakantieganger gemeen? Niemand houdt er van om (onnodig) lang te wachten. Het Schiphol Privium Plus abonnement geeft je een tool in handen om de start van je reis op Schiphol sneller te laten verlopen.

Schiphol Privium Plus staat met name bekend om de mogelijkheid om de grenspassage te versnellen. Met dit abonnement in de hand kun je gebruik maken van de iris-scan poortjes bij de immigratie. Dit kan zowel bij vertrek als aankomst op Schiphol.

Maar het Schiphol Privium Plus abonnement biedt meer voordelen op Schiphol. Bij een groot aantal luchtvaart maatschappijen kun je gebruik maken van de business class check-in balie, ook wanneer je in economy class vliegt.

Ook bij het controle punt waar passagiers en hun bagage gescreend worden kun je gebruik maken van een priority lane. Hiermee sta je direct vooraan de rij en ben je binnen enkele tellen aan de beurt.

Tenslotte heeft Schiphol Privium Plus ook twee eigen luchthaven lounges op Schiphol. Hier kun je kosteloos gebruik van maken. In deze lounges geniet je van een hapje en een drankje voorafgaand aan je vlucht.


Toegang tot luchthaven lounges met Priority Pass abonnement

In het bovenstaande stuk over het Schiphol Privium Plus abonnement las je al dat je toegang krijgt tot de Privium lounges op Schiphol. Maar hoe zit het met luchthaven lounge toegang op andere luchthavens dan Schiphol?

Hier komt het Priority Pass abonnement om de hoek kijken. Als deelnemer van het Priority Pass programma krijg je toegang tot meer dan 1.200 luchthaven lounges wereldwijd. Het staat je daarbij vrij om voorafgaand aan je vlucht meerdere aangesloten lounges op een luchthaven te bezoeken.

De Priority Pass wordt in verschillende vormen aangeboden. Bij een American Express Platinum kaart krijg je de meest uitgebreide vorm (en dan nog een schepje er boven op).

Zoals gezegd mag je ongelimiteerd gebruik maken van luchthaven lounges, maar je mag ook een medereiziger kosteloos mee naar binnen nemen.

Bij het weergeven van de kosten van de Platinum kaart gaven we al aan dat je kosteloos een tweede Platinum kaart kunt aanvragen.

Wanneer je die bijvoorbeeld aan je partner geeft, krijgt hij of zij ook een eigen Priority Pass abonnement. Vlieg je dan met een gezin van vier personen, dan kunnen beide kaarthouders een van de kinderen kosteloos mee de lounge in nemen!

Wellicht ten overvloede: je kunt iedere aangesloten lounge bezoeken voorafgaand aan een vlucht. Het maakt hierbij niet uit of je een business class ticket van KLM hebt of het allergoedkoopste ticket van Ryanair.

Het meest uitgebreide Priority Pass abonnement kost normaal gesproken 399 euro per jaar. Via de Platinum kaart van American Express kun je dus zowel voor de hoofdkaart houder als de houder van de extra Platinum kaart een exemplaar aanvragen.

Jaarlijks 300 Euro dinertegoed

Vanaf dit jaar (2022) ontvang je jaarlijks 300 Euro diner tegoed op je American Express Platinum kaart. Dit tegoed is opgesplitst in twee tegoeden van ieder 150 Euro.

Het eerste deel van het tegoed kun je besteden bij één of meer deelnemende restaurants in Nederland.

Met het tweede deel van het tegoed kun je uit eten gaan bij één van de deelnemende restaurants in het buitenland. Dit is mogelijk in zo’n twintigtal landen, waaronder Duitsland, België en de Verenigde Staten.

Zelf heb ik heerlijk gegeten bij het restaurant Colonel Louise in Brussels, mocht je dit ook van plan zijn, het Hilton Garden Inn Brussels Centre zit op wandelafstand.

Om gebruik te maken van dit tegoed moet je jouw kaart eerst registeren voor de actie via de link die je per e-mail ontvangt.

Het bedrag tot maximaal 150 Euro wordt binnen enkele weken nadat je diner is bijgeschreven op je American Express kaartrekening, gecrediteerd.

Elite status bij vijf hotelketens

Wanneer je reist overnacht je onderweg waarschijnlijk regelmatig in hotels. Bij de American Express Platinum kaart ontvang je bij vijf hotelketens instant elite status.

Waar je normaalgesproken rond de twintig nachten moet verblijven om jezelf elite gast te mogen noemen, skip je deze voorwaarde dus met je Platinum kaart.

De vijf aangesloten hotelketens waar je per direct elite gast kunt worden zijn:

 • Hilton (Hilton Honors programma);
 • Marriott (Marriott Bonvoy programma);
 • Melia (Melia Rewards programma);
 • Radisson (Radisson Rewards programma);
 • Shangri La (Shangra La Golden Circle programma).

Natuurlijk erg leuk een gratis elite status bij een hotelketen, maar wat levert je dit op als hotelgast? De voordelen kunnen per hotelketen verschillen, maar je moet denken aan onder andere de volgende privileges:

 • Upgrade van je kamer (indien betere kamer beschikbaar);
 • Eerder inchecken dan de normale inchecktijd;
 • Later uitchecken dan de normale uitchecktijd;
 • Gratis ontbijt.

Zelf verblijf ik onderweg regelmatig bij hotels aangesloten bij de Hilton keten. Hotels durven soms schandalige bedragen te vragen voor een hotelontbijt, het is dan erg lekker wanneer je dankzij de verkregen elite status gratis aan kunt schuiven.

Mijn favoriete voordeel is de late check-out. Met name als ik een avondvlucht heb vind ik het heerlijk om tot een uur of vier in de middag toegang te hebben tot mijn hotelkamer.

Op die manier kan ik optimaal gebruik maken van de laatste dag van mijn reis en voor vertrek naar de luchthaven nog even een snelle douche pakken.

Met Membership Rewards punten sparen voor geschenken

Boven alles is de American Express Platinum kaart natuurlijk in eerste instantie bedoelt om je uitgaven mee af te rekenen. Iedere keer dat je iets afrekent met de Platinum card spaar je punten in het loyaliteitsprogramma van American Express.

Dit programma heet American Express Membership Rewards.

Voor iedere euro die je betaalt met je de kaart ontvang je 1.5 Membership Rewards punt. Koop je een televisie bij de Media Markt voor 1.000 euro en betaal je met de Platinum kaart? Dan worden er dus 1.500 punten bijgeschreven in je account.

Met deze gespaarde punten kun je leuke dingen doen. Allereerst kun je ze gebruiken om de rekening van je Platinum kaart (deels) mee te voldoen.

Ook kun je diverse artikelen bestellen in de Membership Rewards winkel van American Express.

Voor de reiziger is er vaak maar één doel voor de punten. American Express heeft namelijk een aantal partnerships met luchtvaartmaatschappijen en hotelketens.

Dit maakt het mogelijk om je Membership Rewards punten over te boeken naar een partner bedrijf.

Je kunt bijvoorbeeld 1.000 Membership Rewards punten overboeken naar het Flying Blue programma, je krijgt dan 800 Flying Blue miles bijgeschreven in je Flying Blue account.

Wanneer je de verkregen miles vervolgens inzet om een mooie (business class) vliegticket mee te boeken, dan hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen hoe waardevol deze punten zijn.

We hebben een artikel geschreven over het inwisselen van de Membership Rewards punten, die lees je hier!


Nadeel van de American Express Platinum kaart

In tegenstelling tot de kaarten van Visa en MasterCard zijn de American Express kaarten helaas niet bij ieder bedrijf te gebruiken.

De afgelopen jaren heb ik mij regelmatig gefrustreerd aan het feit dat ik een betaalmiddel in mijn portemonnee had, wat niet geaccepteerd werd door een bedrijf.

Gelukkig zit er wel verbetering in dit belangrijkste nadeel van American Express. Maandelijks worden er nieuwe kaart accepterende bedrijven toegevoegd.

Voor een overzicht van de belangrijkste kaart accepterende bedrijven klik je hier. In deze post vind je ook tips om de kaart op veel meer plekken te gebruiken (en daarmee Membership Rewards punten te sparen).

Wat kost de American Express Platinum per jaar?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de Platinum kaart is niet de goedkoopste credit card van Nederland. Met een jaarlijkse kaartbijdrage van 780euro (oftewel 65 euro per maand) is de kaart gepositioneerd in het luxere segment credit cards.

Naast een Platinum kaart voor jezelf, kun je voor deze 780 euro per jaar ook een Platinum kaart aanvragen voor je partner/kind/etc..

Deze tweede kaarthouder ontvangt vrijwel dezelfde kaartvoordelen als de hoofdkaarthouder. Zie voor het complete overzicht de tabel onderin deze post.

In theorie zou je dus de kosten kunnen delen en zou de jaarprijs op 390 euro per kaarthouder liggen.

In deze post neem ik je mee langs de reisvoordelen die de kaart je geeft. Aan het eind van deze post kun je dan zelf een inschatting maken of de kosten opwegen tegen de geboden voordelen.

Op de kosten van het eerste jaar kun je vaak 50% korting krijgen.

De kosten vs. voordelen in een tabel uiteengezet

We komen aan het einde van deze post. Een mooi moment om de geldelijke waarden van de voordelen nog eens op een rij te zetten. Uiteraard geldt hierbij dat elk van de voordelen meer waard is op het moment dat je er veelvuldig gebruik van maakt.

De waarde van elite status zou je vele malen hoger kunnen inschatten wanneer je hierbij de kosten van twintig overnachtingen die je normaal nodig hebt meerekent.

Voordeel Kaarthouder Waarde in euros
Kaartbijdrage per jaar 780 euro
Schiphol Privium Plus abonnement Kaarthouder + Medekaarthouder 470 euro
Priority Pass abonnement Kaarthouder + Medekaarthouder 798 euro
Jaarlijks diner tegoed Kaarthouder 300 euro
Elite status bij vijf hotelketens Kaarthouder + Medekaarthouder 100 euro
Totaal 888 euro

Conclusie

Persoonlijk heb ik de Platinum card van American Express al jaren in mijn portemonnee zitten. De voordelen die de kaart me biedt op reisgebied wegen voor mij zwaar op tegen de (hoge) kosten.

Met mijn vele trips op jaarbasis kan ik me een leven zonder de geboden voordelen niet meer voorstellen.

Of dit ook voor jou geldt is natuurlijk zwaar afhankelijk van je eigen reisprofiel. De kaart verdient zichzelf immers pas terug als je veel onderweg bent. Geniet je van de hectiek van luchthavens en wacht je het liefst het vertrek van van je vlucht af bij de gate?

Of verblijf je tijdens je reizen voornamelijk in hotels die niet bij een van de hotelketens zijn aangesloten?

Dan is American Express Platinum Card waarschijnlijk niet de juiste kaart voor jou. Wil je toch een American Express kaart dan zou je de Gold kaart kunnen overwegen.

Deze kaart is het eerste jaar gratis wanneer je hem hier aanvraagt. Vraag je de kaart aan via de website van American Express, dan ontvang je slechts de eerste zes maanden gratis.

Een mooi startkapitaal aan Membership Rewards punten

Heb ik je interesse gewekt om een American Express Platinum kaart aan te vragen? Het wordt op prijs gesteld wanneer je gebruik maakt van mijn affiliate link. Dat kost je voor de rest niets extra, je krijgt het eerste jaar voor de helft van de prijs.

Het levert je echter wel 30.000 Membership Rewards punten op wanneer je in de eerste drie maanden minimaal 3.000 euro met de kaart afrekent. Dat is een mooi startkapitaal in je Membership Rewards account!

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.