Frequent flyer status krijgen door te status matchen

Een groot deel van de luchtreizigers die actief zijn in de frequent flyer wereld zweren trouw aan een luchtvaartmaatschappij. Zij doen ieder jaar weer hun uiterste best om zich opnieuw te kwalificeren voor de elite status waarmee ze zoveel voordelen genieten tijdens hun reizen. Maar dan verandert het reisgedrag , een nieuwe baan? je vliegt opeens andere routes? 


Je huidige luchtvaartmaatschappij met loyaliteitsprogramma sluit niet meer aan bij je wensen. Wat nu? Elders weer vanaf nul beginnen met het opbouwen van die felbegeerde voorkeursbehandeling aan boord ? Gelukkig zijn er in de luchtvaartwereld mogelijkheden om het aanzien dat je geniet bij de ene partij te matchen met een andere partij. De partij waar naartoe gematched wordt hoopt op deze manier een (groot) deel van de zaken (en dus je geld) binnen te krijgen. 

Frequent Flyer status matchen : matchen of challenge

Wanneer een luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid biedt om een hogere status in haar programma te krijgen gebaseerd op je huidige status bij een andere luchtvaartmaatschappij zijn er twee opties. Ze kunnen je een status match aanbieden of wat ook gebruikelijk is een status challenge. 


In het geval van een status match ontvang je direct de gewenste status bij de nieuwe luchtvaartmaatschappij en kun je direct gebruik maken van de bijbehorende voordelen. Bij een status challenge geeft de nieuwe luchtvaartmaatschappij je een opdracht (challenge) om aan te tonen dat je daadwerkelijk de intentie hebt om een deel van je vluchten bij hun onder te brengen. Vaak krijg je 90 dagen de tijd om een bepaald aantal vluchten met hun te vliegen, Het hangt een beetje af van de luchtvaartmaatschappij af of je gedurende de 90 dagen challenge al de beschikking krijgt over de status met de daarbij behorende voordelen.

Status match en status challenge

Frequent Flyer status matchen : Welke maatschappij bieden status match aan

Helaas kun je niet van iedere status naar een andere status matchen. Je bent afhankelijk van wat er op dat moment wordt aangeboden. Via statusmatcher kun je zien welke statusmatchen onlangs zijn geprobeerd aan te vragen. Ook zie je daar het resultaat van een aanvraag (accepted of denied).

 

In de onderstaande afbeelding is het detail te zien voor wanneer je jouw status graag naar het loyaliteitsprogramma van EVA Air wilt matchen. Je ziet dat een status match van Cathay Pacific & Delta Airlines naar EVA Air succesvol waren en dat een match van Thai Airways minder succesvol waren.

 

Vaak worden status matches alleen aangeboden tussen programma’s van luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van andere allianties. Dus zoals hierboven tussen SkyTeam (Delta Airways) & Star Alliance (EVA AIR) of tussen OneWOrld (Cathay Pacific) & Star Alliance (EVA AIR). Een status match binnen dezelfde alliantie wordt vaak afgewezen omdat het eigenlijk alleen maar leidt tot het verschuiven van de inkomsten van 1 alliantie deelnemer naar een andere deelnemende luchtvaartmaatschappij.

Frequent flyer status door een status match

Frequent Flyer status matchen : Hoe vraag ik hem aan

Wanneer je op statusmatcher hebt gezien dat er een status match wordt aangeboden dan kun je in actie komen. Vaak staat in de succesvol statusmatches op statusmatcher.com ook een e-mailadres waar je de aanvraag voor een status match naartoe kunt sturen. Voeg bij je aanvraag altijd een kopie (of screenshot) van je huidige status bij en een overzicht van de activiteit bij de huidige luchtvaartmaatschappij (bijvoorbeeld de pagina waarop de verdiende punten van vluchten worden getoond). 


Over het algemeen kan het vrij lang duren voordat je antwoord krijgt op je aanvraag. Op sommige van mijn aanvragen moest ik wel 2 a 3 maanden wachten voordat ik er iets over hoorde. Soms hoorde ik er niets over en kwam ik er toevallig achter dat een statusmatch was geaccepteerd doordat ik mijn nieuwe status in het account zag. Wanneer je na twee maanden nog niets heb gehoord en ook geen nieuwe status in je account ziet kan het geen kwaad om een reminder email te sturen. 

Frequent Flyer status matchen : Zoveel mogelijk matchen?

Het kan erg verleidelijk zijn om op statusmatcher te controleren welke andere programma’s een status match aanbieden voor jou huidige status. Wie weet kan je wel twintig partijen vinden die de status willen matchen, dan ben je dus in 1 x overal elite flyer. Maar is dat handig? Het antwoord hierop is nee. 


Veel luchtvaartmaatschappijen laten je slechts 1x in je leven gebruik maken van een status challenge. Daarnaast is de een status match verkregen status vaak maar een jaar geldig, na dat jaar moet je jezelf op de reguliere wijze kwalificeren om langer gebruik te maken van een programma. Het is vrijwel onmogelijk om jezelf voor alle programma’s waar je voor gematched bent te herkwalificeren.


Gebruik de statusmatch dus met verstand en alleen wanneer je hem echt nodig hebt.