American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX

American Express Flying Blue kaart

Voordeel bij Flying Blue
met American Express flying blue cards

Wie veel met KLM en/of Air France vliegt heeft in Nederland eigenlijk maar de keuze uit een uitgever van creditcards, namelijk American Express. Met de credit cards die zij uitgeven in de kleuren en look-and-feel van het Flying Blue programma heb je een meer attractieve krediet kaart in je portemonnee dan de standaard groene of oranje creditcard van respectievelijk ABN Amro en ING. 

Dat de kaart er aardig uit ziet is natuurlijk leuk, maar niet de doorslaggevende reden om voor een Flying Blue kaart te kiezen. In deze post nemen we je mee langs de voordelen die alle Flying Blue kaarten je opleveren zodat je uiteindelijk een gewogen keuze kunt maken of de kaart iets voor je is, en zo ja welke kleur het beste bij je past.

Het Nederlandse credit card landschap is vrij saai te noemen in vergelijking met landen om ons heen. Met name in de Verenigde Staten is er een vrij breed aanbod aan credit cards, veelal in de look-and-feel van een bedrijf waar de credit card maatschappij mee samen werkt.

Zo zie je in de VS bijvoorbeeld credit cards met de uitstraling van Hilton, American Airlines & Hyatt. In Nederland is de keuze vele malen kleiner. Een van de oorzaken hiervan is dat in de Nederlandse betaalmarkt de credit card niet zo vanzelfsprekend is als in bepaalde andere landen, waar zo’n beetje iedere uitgave met de credit card wordt gedaan.

In Nederland zijn de twee grootste uitgevers van credit cards International Card Services (ICS) en American Express. Laatstgenoemde heeft naast de reguliere credit cards die wereldwijd dezelfde look-and-feel hebben, in Nederland ook een assortiment aan kaarten die de branding van het loyaliteitsprogramma van Air France-KLM “Flying Blue” hebben. 

De andere uitgever, ICS, geeft met name VISA en MasterCards uit. Naast de kaarten in de kleuren van de grote Nederlandse banken hebben ze bijvoorbeeld ook kaarten in de branding van de Bijenkorf en ANWB. 

American Express in Nederland

American Express probeert met haar assortiment aan kaarten een zo groot mogelijk deel van de Nederlandse bevolking te voorzien in kaartbehoefte. Zowel binnen de Flying Blue lijn aan kaarten als de reguliere lijn is er een aantal kaarten te onderscheiden, oplopend in voordelen die je bij de kaart krijgt en daarbij horend, ook de prijs die oploopt. 

Is een American Express Flying Blue kaart een credit card?

In tegenstelling tot veel van van de kaarten die ICS uitgeeft zijn alle kaarten die American Express in Nederland uitgeeft zogenaamde charge kaarten. Dat betekent heel concreet dat je aan het eind van iedere maand het volledige openstaande bedrag terug moet betalen aan American Express. Slaag je hier een maand niet in dan ontvang je een boete. 

American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX 2

Voor wie is de American Express Flying Blue kaart interessant?

De Flying Blue kaarten van AMEX zijn met name interessant voor reizigers waarvan KLM en AIR France de eerste keus zijn om mee te vliegen. Bij de diverse Flying Blue krediet kaarten ontvang je namelijk voordelen die gekoppeld zijn aan het Flying Blue programma van deze luchtvaartmaatschappijen. 

Vlieg je overwegend met andere luchtvaartmaatschappijen? Dan past de reguliere serie credit cards van American Express wellicht beter bij jou. Bij deze kaarten ontvang je voordelen die voor een breder aantal soorten reizigers goed in de smaak vallen. Lees bijvoorbeeld hier over de American Express reguliere Platinum kaart

Welke Flying Blue kaarten heeft American Express?

Het zou te makkelijk zijn wanneer er slechts een Flying Blue krediet kaart te krijgen viel. American Express biedt in Nederland net als bij de reguliere credit cards verschillende soorten Flying Blue credit cards aan. De kaarten lopen op in prijs van een paar tientjes per jaar tot een paar honderd euro per jaar. 

Het spreekt denk ik voor zich dat de grootste voordelen van de Flying Blue krediet kaarten verkregen worden bij de wat duurdere credit cards. Toch bieden ook de goedkopere kaarten voordelen die het interessant kunnen maken om voor de budget variant te kiezen. 

Spaar voor gratis vluchten door je aankopen te betalen met de Flying Blue AMEX

Vlieg je te weinig om voldoende Flying Blue miles te sparen voor een leuke gratis award vlucht? Wanneer je de Flying Blue American Express kaart in je bezit hebt dan kun je daarmee Flying Blue miles sparen. Iedere keer dat je de kaart gebruikt om een aankoop af te rekenen (in de winkel of online) spaar je punten over het besteedde bedrag.

Hoeveel Flying Blue miles je verdient met je aankoop is afhankelijk van het type (kleur) Flying Blue die je in je portemonnee hebt zitten. In het onderstaande overzicht zie je per kleur hoeveel Flying Blue miles je krijgt voor iedere Euro die je met de kaart afrekent. 

Wanneer je dus bijvoorbeeld een aankoop doet van 100 euro bij de Media Markt zul je wanneer je dat doet met een Entry card 60 Flying Blue miles verdienen. Doe je dezelfde aankoop met je Platinum kaart dan ontvang je 150 Flying Blue miles.

Alle miles die je gedurende de maand verzamelt worden bijgeschreven in je American Express account. Een keer per maand, nadat American Express de totale rekening heeft opgemaakt, worden de verzamelde miles bijgeschreven op je Flying Blue account.

American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX 2

Verleng de geldigheid van je Flying Blue miles met de American Express Flying Blue kaart

Wanneer je Flying Blue miles spaart ben je er vast wel eens tegen aan gelopen dat je te weinig vloog om te voorkomen dat je punten verliepen. Na twintig maanden zonder activiteit in je Flying Blue account vervallen de verdiende Flying Blue miles. Je kunt dit natuurlijk voorkomen door op zijn minst iedere anderhalf jaar een vlucht met AIR France / KLM of een van de vele partners te maken, maar soms lukt / wil je dat gewoon niet.

Wanneer je de Flying Blue kaart van AMEX in je bezit hebt verleng je iedere maand dat je de kaart gebruikt voor uitgaven de geldigheid van je Flying Blue miles. Bij het gebruik van de Flying Blue credit card spaar je Flying Blue miles met je uitgaven. De maandelijkse bijschrijving van de Flying Blue miles op je FB account wordt gezien als activiteit, wat de verval datum van de Flying Blue miles verplaatst.

Een makkelijke manier dus om je verdiende Flying Blue miles actief te houden, ook wanneer je een lange(re) periode niet vliegt.

American Express Flying Blue kaarten: de voordelen per kaart

Zoals geschreven geeft American Express in Nederland vier kleuren Flying Blue kaarten uit, ieder in zijn eigen voordelen en daarbij horend zijn eigen kaartbijdrage per jaar. 

In de komende alinea’s nemen we je mee langs de verschillende soorten Flying Blue kaarten die er zijn en staan we stil bij de voordelen die je ontvangt.

AMEX Flying Blue Entry Card

Met de Entry Card heeft American Express een kaart die in de praktijk niet (veel) duurder is dan de gemiddelde credit card die je bij de bank kunt afsluiten. De jaarbijdrage van de kaart is 35 euro, wat neer komt op zo’n 2.92 euro per maand.

Dit is de ideale kaart om in je portemonnee te hebben wanneer je wel Flying Blue miles spaart, maar te weinig vliegt om te voorkomen dat je gespaarde punten verlopen. Door aankopen te betalen met de Entry Card verleng je bij iedere aankoop de vervaldatum van je eerder gespaarde Flying Blue miles.

AMEX Flying Blue Silver card

Een niveautje hoger dan de Entry Card in prijs (en voordelen) vinden we de Silver card van American Express. Uiteraard biedt ook de Silver kaart de mogelijkheid om de geldigheidsduur van je gespaarde Flying Blue miles te verlengen door aankopen met de kaart af te rekenen. 

De zilverkleurige kaart biedt ook voordelen voor de wat meer frequente reiziger bij KLM en partners. Zo krijg je jaarlijks bij de AMEX Silver card vijftien eXperience Points (XP) cadeau. Voor de reizigers die zich nog niet hebben verdiept in eXperience Points hier een korte uitleg.

Wat zijn eXperience Points (XP)

Wanneer je binnen het Flying Blue programma meer voordelen op je vluchten wilt krijgen dan zul je ervoor moeten zorgen dat je stapjes maakt op de loyaliteitsladder. Standaard begint iedereen op het Explorer niveau bij Flying Blue en zolang je niet of weinig vliegt blijf je op dit niveau steken. 

Na elke vlucht met KLM, AIR France of een van de SkyTeam partners verdien je XP. Deze eXperience Points gebruikt Flying Blue om te bepalen hoe loyaal je aan AIR France-KLM bent. Hoe meer vluchten je maakt, hoe meer XP je verdient en hoe meer je beloont zult worden met mooie voordelen. Om jezelf voor het Silver, Gold en Platinum niveau van Flying Blue te kwalificeren moet je respectievelijk 100, 280 ,580 XP op jaarbasis vliegen.

Bij de American Express Flying Blue Silver kaart krijg je dus jaarlijks 15% van de benodigde XP voor het Flying Blue Silver niveau cadeau. Dat staat gelijk aan drie vluchten in economy klasse of anderhalve vlucht in business class die je jaarlijks minder hoeft te maken om je te kwalificeren.

De AMEX Silver kaart kost je 75 euro per jaar.

-> Lees hier meer over XP binnen Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX 2

AMEX Flying Blue Gold Card

Veel van de voordelen van de Flying Blue Gold card verschillen in details van die van de Silver card. In plaats van 15 XP op jaarbasis ontvang je bij de Gold card 30 XP cadeau.

Het sparen van Flying Blue miles met aankopen wordt nog iets makkelijker gemaakt doordat je zonder extra kosten twee extra Flying Blue Gold cards kunt aanvragen voor familie en/of vrienden. Alle uitgaven die zij met de extra kaarten doen leveren jou extra Flying Blue miles op.

De Gold card kost 170 euro per jaar, maar momenteel is hij met 50% korting aan te vragen via de website van American Express. Maar let op: Wanneer je de card via een bestaande kaarthouder aanvraagt ontvang je hem het eerste jaar gratis (en bovendien krijg je 20.000 Flying Blue miles cadeau). 

AMEX Flying Blue Platinum Card

Waar de reguliere American Express Platinum kaart wat ons betreft het parade paard onder de Nederlandse credit cards is, brengt ook de Flying Blue variant een zeer waardevol voordeel met zich mee. Helaas is dit voordeel alleen beschikbaar voor kaarthouders die in het Flying Blue programma de Platinum elite status hebben.

Platinum for 2 met American Express

Wanneer je namelijk naast deze Platinum elite status ook de Flying Blue Platinum credit card van American Express hebt kun je jouw elite status bij Flying Blue met iemand van jouw keuze delen.

Heel concreet: je kunt in theorie iemand aanwijzen (wel in het bezit van een Flying Blue account) die zonder een mile te hebben gevlogen instant de Flying Blue Platinum status ontvangt. (In de praktijk zou je hem waarschijnlijk beter kunnen delen met iemand die er veel gebruik van gaat maken).

Dat gezegd hebbende, de kaart is niet goedkoop. Met 600 euro per jaar is hij wel ruim 100 euro goedkoper dan de reguliere American Express Platinum kaart, maar het blijft een aardige investering.

Wanneer je de kaart via de website van American Express afsluit krijg je regelmatig 50% korting op het jaartarief gedurende het eerste jaar. Wil je naast de 50% korting ook nog een 20.000 Flying Blue miles cadeau krijgen, gebruik dan deze link

Aanvullende voordelen van de American Express Flying Blue kaarten

American Express Flying Blue - Share and Fly

Dit voordeel kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat ik een Flying Blue Gold credit card heb en ik mijn vrouw een van de partner kaarten heb gegeven. Het is dan mogelijk om kosteloos miles over te schrijven tussen mijn Flying Blue account en dat van mijn vrouw, en vice versa.

Normaal gesproken betaal je bij Flying Blue 3 euro per 250 miles die je van eigenaar wilt laten veranderen. Op deze manier zou je bijvoorbeeld eventuele kleine restjes miles van familieleden kunnen onderbrengen in het Flying Blue account van de hoofdkaart houder zodat een hoeveelheid miles ontstaat waar daadwerkelijk leuke tickets mee geboekt kunnen worden. 

American Express Flying Blue - fly now, pay later

Dit voordeel kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat ik een Flying Blue Gold credit card heb en ik mijn vrouw een van de partner kaarten heb gegeven. Het is dan mogelijk om kosteloos miles over te schrijven tussen mijn Flying Blue account en dat van mijn vrouw, en vice versa.

Normaal gesproken betaal je bij Flying Blue 3 euro per 250 miles die je van eigenaar wilt laten veranderen. Op deze manier zou je bijvoorbeeld eventuele kleine restjes miles van familieleden kunnen onderbrengen in het Flying Blue account van de hoofdkaart houder zodat een hoeveelheid miles ontstaat waar daadwerkelijk leuke tickets mee geboekt kunnen worden. 

Nadeel van de American Express Flying Blue kaart

Het grootste nadeel van American Express kaarten in Nederland is dat de kaart lang niet overal wordt geaccepteerd. De acceptatiegraad is vele malen lager dan die van VISA of Mastercard. Dit uit zich vooral in de echte wereld waar restaurants en winkels vaak het commentaar geven dat American Express een te hoge commissie pakt op het aankoopbedrag.

De afgelopen jaren is dit nadeel gelukkig wel enigszins verbeterd. Steeds meer grote winkelketens besluiten om toch American Express te accepteren, dit blijkt o.a. uit LIDL en HEMA die de kaart nu ook accepteren.

Wie voornamelijk online shopt komt er achter dat de meeste Internet kassa’s de kaart wel accepteren. In de gevallen waar de kaart niet geaccepteerd wordt kun je veelal wel met Paypal betalen. (De American Express kaart is te koppelen aan je Paypal account.

Conclusie

Voor reizigers die een band hebben met het Flying Blue programma van Air France-KLM kunnen de American Express Flying Blue kaarten uitkomst bieden. Enerzijds door gespaarde Flying Blue miles actief te houden met aankopen, anderzijds door de reiziger een voorsprong te geven op het behalen van Elite status bij Flying Blue.

Vlieg je weinig of niet met Air France-KLM? Dan vind je waarschijnlijk meer waarde in de reguliere kaarten van American Express. Voordelen die je daarbij kunt verwachten zijn onder andere toegang tot  luchthaven lounges en gratis elite status bij verschillende hotel ketens. 

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh
Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie