Voordeel bij Flying Blue
met American Express flying blue cards

Wie veel met KLM en/of Air France vliegt heeft in Nederland eigenlijk maar de keuze uit een uitgever van creditcards, namelijk American Express. Met de credit cards die zij uitgeven in de kleuren en look-and-feel van het Flying Blue programma heb je een meer attractieve krediet kaart in je portemonnee dan de standaard groene of oranje creditcard van respectievelijk ABN Amro en ING. 

Dat de kaart er aardig uit ziet is natuurlijk leuk, maar niet de doorslaggevende reden om voor een Flying Blue kaart te kiezen. In deze post nemen we je mee langs de voordelen die alle Flying Blue kaarten je opleveren zodat je uiteindelijk een gewogen keuze kunt maken of de kaart iets voor je is, en zo ja welke kleur het beste bij je past.

Het nederlandse creditcard landschap

Het Nederlandse credit card landschap is vrij saai te noemen in vergelijking met landen om ons heen. Met name in de Verenigde Staten is er een vrij breed aanbod aan credit cards, veelal in de look-and-feel van een bedrijf waar de credit card maatschappij mee samen werkt.

Zo zie je in de VS bijvoorbeeld credit cards met de uitstraling van Hilton, American Airlines & Hyatt. In Nederland is de keuze vele malen kleiner. Een van de oorzaken hiervan is dat in de Nederlandse betaalmarkt de credit card niet zo vanzelfsprekend is als in bepaalde andere landen, waar zo’n beetje iedere uitgave met de credit card wordt gedaan.

In Nederland zijn de twee grootste uitgevers van credit cards International Card Services (ICS) en American Express. Laatstgenoemde heeft naast de reguliere credit cards die wereldwijd dezelfde look-and-feel hebben, in Nederland ook een assortiment aan kaarten die de branding van het loyaliteitsprogramma van Air France-KLM “Flying Blue” hebben. 

De andere uitgever, ICS, geeft met name VISA en MasterCards uit. Naast de kaarten in de kleuren van de grote Nederlandse banken hebben ze bijvoorbeeld ook kaarten in de branding van de Bijenkorf en ANWB. 

American Express in Nederland

American Express probeert met haar assortiment aan kaarten een zo groot mogelijk deel van de Nederlandse bevolking te voorzien in kaartbehoefte. Zowel binnen de Flying Blue lijn aan kaarten als de reguliere lijn is er een aantal kaarten te onderscheiden, oplopend in voordelen die je bij de kaart krijgt en daarbij horend, ook de prijs die oploopt. 

American Express : Credit card of charge card

In tegenstelling tot veel van van de kaarten die ICS uitgeeft zijn alle kaarten die American Express in Nederland uitgeeft zogenaamde charge kaarten. Dat betekent heel concreet dat je aan het eind van iedere maand het volledige openstaande bedrag terug moet betalen aan American Express.  

American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX 2

AMEX flying blue card: voor wie interessant?

Met de reguliere AMEX kaarten probeert American Express een zo breed mogelijk publiek te trekken door voordelen bij de kaart te bieden die ieder type reiziger zal kunnen waarderen.

Met de Flying Blue branded kaarten target American Express heel duidelijk op reizigers die een voorkeur hebben om met Air France-KLM te vliegen. Dit blijkt niet alleen doordat de kaart qua uiterlijk de look and feel heeft van het Flying Blue loyaliteitsprogramma van de luchtvaartcombinatie, ook de geboden kaartvoordelen sluiten naadloos aan op de behoefte van deze groep reizigers.

American Express : welke flying blue kaarten in nederland

Binnen de Flying Blue kaarten familie zijn vier kleuren kaarten te onderscheiden. Vanzelfsprekend ieder met zijn eigen voordelen en bijbehorende prijskaartje. De goedkoopste kaart is de Entry card gevolgd door achtereenvolgens de Silver, Gold en het paradepaardje, de Platinum kaart.

Flying Blue miles sparen door de AMEX card te gebruiken

Het voordeel dat alle vijf de kleuren kaarten gemeenschappelijk hebben is dat je over de uitgaven die je met je kaart doet Flying Blue miles spaart. De hoeveelheid punten die je ontvangt voor je uitgaven is afhankelijk van de kleur kaart waar je de aankoop mee hebt gedaan.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van het aantal punten dat je per uitgegeven euro ontvangt:

American Express Flying Blue card

Award miles per uitgegeven Euro

Flying Blue entry card

0.6 award miles

Flying Blue Silver card

0.8 award miles

Flying Blue Gold card

1 award mile

Flying Blue Platinum card

1.5 award miles

Wanneer je dus bijvoorbeeld een aankoop doet van 100 euro bij de Media Markt zul je wanneer je dat doet met een Entry card 60 Flying Blue miles verdienen. Doe je dezelfde aankoop met je Platinum kaart dan ontvang je 150 Flying Blue miles.

Alle miles die je gedurende de maand verzamelt worden bijgeschreven in je American Express account. Een keer per maand, nadat American Express de totale rekening heeft opgemaakt, worden de verzamelde miles bijgeschreven op je Flying Blue account.

American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX 2

expiratie datum van flying blue miles verlengen met de amex flying blue kaarten

Een gevolg van het bijschrijven van de Flying Blue miles in je Flying Blue account is dat met iedere bijschrijving de expiratie datum van alle miles in je account met 20 maanden wordt verlengd. Normaal gesproken verlopen miles 20 maanden na je laatste activiteit (bijvoorbeeld het bijschrijven van miles verdiend met een vlucht) in je account.

Zolang je de kaart dus in je bezit hebt en iedere maand minimaal een keer je kaart gebruikt zullen je Flying Blue miles dus niet meer vervallen. 

American Express flying blue kaarten: de voordelen per kaart

Zoals geschreven geeft American Express in Nederland vier kleuren Flying Blue kaarten uit, ieder in zijn eigen voordelen en daarbij horend zijn eigen kaartbijdrage per jaar. 

In de komende alinea’s nemen we je mee langs de verschillende soorten Flying Blue kaarten die er zijn en staan we stil bij de voordelen die je ontvangt.

AMEX flying blue entry card

De Flying Blue Entry card is met een jaarbijdrage van 35 euro nauwelijks duurder te noemen dan de gemiddelde credit card die je bij je huisbank kunt afnemen. Helaas is dat ook terug te zien in de voordelen die deze kaarten met zich mee brengen.

Het belangrijkste voordeel van deze kaart is dat je Flying Blue miles kunt verzamelen met je aankopen. Daarnaast krijg je als kaarthouder toegang tot pre-sales van concerten.

AMEX flying blue silver card

Met de zilverkleurige “Flying Blue Silver” kaart komt het eerste voordeel mee waar frequent flyers binnen Flying Blue echt waarde aan zullen hechten. Je krijgt namelijk ieder jaar 15 XP cadeau. Voor de mensen die niet zo bekend zijn met het Flying Blue programma zal ik even in het kort uitleggen wat XP zijn.

XP staat allereerst voor eXperience Points en het is de eenheid waarmee Flying Blue afmeet hoe loyaal je bent. De bekendste manier om XP te verdienen is door het maken van vluchten, waarbij geldt dat een verdere vlucht in de business class cabine meer XP oplevert dan een korte vlucht in economy klasse.

Ieder jaar moet je een bepaald aantal XP behalen om binnen Flying Blue je elite status niveau te behalen of te behouden. Voor het laagste elite niveau, die heel toevallig ook de naam Silver heeft heb je op jaarbasis 100 XP nodig. Met de Silver kaart krijg je jaarlijks dus 15% van de benodigde XP voor het Silver elite niveau cadeau.

Uiteraard kun je ook met deze kaart Flying Blue miles verdienen met iedere aankoop die je met de kaart afrekent. Deze kaart kost je 75 euro per jaar, wat an sich een mooie prijs is al zou je alleen voor de XP de kaart aanschaffen. 

-> Lees hier meer over XP binnen Flying Blue

American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX 2

AMEX flying blue gold card

Veel van de voordelen van de Flying Blue Gold card verschillen in details van die van de Silver card. In plaats van 15 XP op jaarbasis ontvang je bij de Gold card 30 XP cadeau.

Het sparen van Flying Blue miles met aankopen wordt nog iets makkelijker gemaakt doordat je zonder extra kosten twee extra Flying Blue Gold cards kunt aanvragen voor familie en/of vrienden. Alle uitgaven die zij met de extra kaarten doen leveren jou extra Flying Blue miles op.

De Gold card kost 170 euro per jaar, maar momenteel is hij met 50% korting aan te vragen via de website van American Express. Maar let op: Wanneer je de card via een bestaande kaarthouder aanvraagt ontvang je hem het eerste jaar gratis (en bovendien krijg je 20.000 Flying Blue miles cadeau). 

AMEX flying blue Platinum card

Waar de reguliere American Express Platinum kaart wat ons betreft het parade paard onder de Nederlandse credit cards is, brengt ook de Flying Blue variant een zeer waardevol voordeel met zich mee. Helaas is dit voordeel alleen beschikbaar voor kaarthouders die in het Flying Blue programma de Platinum elite status hebben.

Platinum for 2 met American Express

Wanneer je namelijk naast deze Platinum elite status ook de Flying Blue Platinum credit card van American Express hebt kun je jouw elite status bij Flying Blue met iemand van jouw keuze delen.

Heel concreet: je kunt in theorie iemand aanwijzen (wel in het bezit van een Flying Blue account) die zonder een mile te hebben gevlogen instant de Flying Blue Platinum status ontvangt. (In de praktijk zou je hem waarschijnlijk beter kunnen delen met iemand die er veel gebruik van gaat maken).

Dat gezegd hebbende, de kaart is niet goedkoop. Met 600 euro per jaar is hij wel ruim 100 euro goedkoper dan de reguliere American Express Platinum kaart, maar het blijft een aardige investering.

Wanneer je de kaart via de website van American Express afsluit krijg je regelmatig 50% korting op het jaartarief gedurende het eerste jaar. Wil je naast de 50% korting ook nog een 20.000 Flying Blue miles cadeau krijgen, gebruik dan deze link

algemene voordelen American Express flying blue kaarten

American Express Flying Blue - Share and Fly

Dit voordeel kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat ik een Flying Blue Gold credit card heb en ik mijn vrouw een van de partner kaarten heb gegeven. Het is dan mogelijk om kosteloos miles over te schrijven tussen mijn Flying Blue account en dat van mijn vrouw, en vice versa.

Normaal gesproken betaal je bij Flying Blue 3 euro per 250 miles die je van eigenaar wilt laten veranderen. Op deze manier zou je bijvoorbeeld eventuele kleine restjes miles van familieleden kunnen onderbrengen in het Flying Blue account van de hoofdkaart houder zodat een hoeveelheid miles ontstaat waar daadwerkelijk leuke tickets mee geboekt kunnen worden. 

American Express Flying Blue - fly now, pay later

Dit voordeel kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat ik een Flying Blue Gold credit card heb en ik mijn vrouw een van de partner kaarten heb gegeven. Het is dan mogelijk om kosteloos miles over te schrijven tussen mijn Flying Blue account en dat van mijn vrouw, en vice versa.

Normaal gesproken betaal je bij Flying Blue 3 euro per 250 miles die je van eigenaar wilt laten veranderen. Op deze manier zou je bijvoorbeeld eventuele kleine restjes miles van familieleden kunnen onderbrengen in het Flying Blue account van de hoofdkaart houder zodat een hoeveelheid miles ontstaat waar daadwerkelijk leuke tickets mee geboekt kunnen worden.