Lounge toegang Schiphol American Express AMEX Aspire lounge

American Express lounges op Schiphol

Deze post is bijgewerkt op 24 April 2021

Wie een reguliere Gold of Platinum American Express kaart in zijn portemonnee heeft, kan op Schiphol gebruik maken een aantal luchthaven lounges. Er zijn veel luchthaven lounges op Schiphol, maar welke lounge kun je bezoeken met je American Express kaart?

Heb je een Flying Blue American Express kaart, dan kun je helaas geen gebruik maken van de lounges in dit artikel. Deze Flying Blue kaarten komen met andere voordelen die meer toegespitst zijn op het Flying Blue programma van Air France – KLM.

Schiphol heeft een aardig aantal luchthaven lounges op haar terrein. In deze post kijken we welke lounges er zijn en op basis van welke kaart je eventueel toegang hebt.

Wil je meer weten over wat een luchthaven lounge je te bieden heeft? Lees dan deze post!

Luchthaven lounge toegang met Priority Pass

Wie een Gold of Platinum kaart van American Express heeft krijgt de beschikking over een Priority Pass abonnement. Dit abonnement is inbegrepen in de kosten van de American Express kaart. 

Bij de Gold kaart krijg je een Priority Pass abonnement waarmee je jaarlijks twee gratis bezoeken mag brengen aan een aangesloten luchthaven lounge. Na deze twee gratis bezoeken kun je nog steeds gebruik maken van lounges, alleen dan worden de bezoeken in rekening gebracht (a 28 euro per keer).

Voor reizigers die veel gebruik willen maken van de luchthaven lounges van Priority Pass is de Platinum kaart veel aantrekkelijker. Bij deze kaart ontvang je namelijk een Priority Pass abonnement die je jaarlijks een ongelimiteerd aantal bezoeken aan de luchthaven lounge geeft.

Bovendien mag je bij het abonnement bij een Platinum kaart ook kosteloos een medereiziger meenemen in de lounge.


American Express gold kaart

Luchthaven lounge toegang met Schiphol Privium Plus

Bij een Gold kaart blijven de mogelijkheden om een luchthaven lounge te bezoeken tot de twee bezoeken met het Priority Pass abonnement. Voor houders van de Platinum kaart is er nog een mogelijkheid om lounges te bezoeken op Schiphol

Wie een Platinum kaart heeft krijgt namelijk gratis toegang tot het Schiphol Privium Plus programma. Dit programma heeft op Schiphol de beschikking over twee luchthaven lounges. Net als bij het Priority Pass abonnement voor Platinum kaarthouders, kun je jaarlijks zo vaak als je wilt kosteloos deze lounges bezoeken.

Centurion lounge met American Express Platinum

Alhoewel deze post zich richt op lounge toegang op Schiphol, wil ik toch even stilstaan bij deze derde mogelijkheid om luchthaven lounges te bezoeken.

Op een aantal luchthavens heeft American Express namelijk eigen luchthaven lounges. Deze lounges hebben de naam “Centurion Lounge“. Je vindt ze o.a. op Amerikaanse luchthavens, Hong Kong en London Heathrow. Schiphol heeft vooralsnog helaas geen beschikking over een Centurion lounge.

In tegenstelling tot het Priority Pass abonnement is toegang tot de Centurion Loungebeperkt tot kaarthouders, kortom je mag geen medereiziger naar binnen begeleiden.

De AMEX luchthaven lounges op Schiphol

Tijd om te gaan kijken tot welke luchthaven lounges we op Schiphol toegang hebben met onze American Express kaart. Het is allereerst goed om te weten dat Schiphol airport is opgedeeld in twee delen.

Allereerst hebben we het Schengen deel. Hier kom je als reiziger wanneer je reist naar een land die is aangesloten bij het Schengen verdrag. Daarnaast heb je het internationale deel van Schiphol waar alle vluchten vertrekken die niet naar een Schengen land (non-Schengen vluchten) gaan.

American Express lounge in het Schengen gebied op Schiphol

Reis je naar een bestemming in het Schengengebied? Dan heb je de keuze uit twee luchthaven lounges voor vertrek: de Aspire lounge en de Schiphol Privium lounge.

De Aspire lounge is toegankelijk voor zowel Gold als Platinum kaart houders op vertoon van hun Priority Pass. De Schiphol Privium lounge is alleen te betreden op vertoon van je Schiphol Privium Plus pas.


American Express platinum aanvragen

De Aspire Schengen lounge

Op Schiphol zijn er twee Aspire lounges te vinden, een in het Schengen gebied en een in het non-Schengen gebied. De luchthaven lounge in het Schengen gebied volg je door de gele borden te volgen die leiden naar Airport lounge 26. 

De openingstijden van deze lounge zijn dagelijks van 05:30 tot 21:00. Met name tijdens de middagspits (16:30 – 20:00) kan het onaangenaam druk worden in deze lounge. Helaas betekent dit voor reizigers die op basis van de Priority Pass naar binnen willen dat ze kunnen worden geweigerd.

In tegenstelling tot de Aspire lounge in het non-Schengen gebied biedt deze lounge geen mooi uitzicht over het platform van Schiphol.

De Schiphol Privium lounge in het Schengen gebied

American Express Platinum kaart houders hebben naast de Aspire lounge nog een tweede luchthaven lounge optie voor Schengen vluchten: de Schiphol Privium lounge.

Persoonlijk vind ik de ligging van deze lounge het grootste nadeel. Hij bevindt zich namelijk voor de veiligheidscontrole, achter de incheckbalies, tussen vertrekhal 1 en 2 in. Een groot deel van dit nadeel wordt natuurlijk weggenomen door de priority behandeling bij de veiligheidscontrole, hierdoor ben je in no-time airside.

De Schiphol Privium Lounge is dagelijks geopend van 06:00 tot 21:00. Vlieg je tijdens piektijden dan kan dit een goed alternatief zijn voor de (te drukke) Aspire lounge. Besluit dit gezien de ligging van de lounge dus wel op tijd.

American Express lounge in het Schengen gebied op Schiphol

Ook in het non-Schengen gebied van Schiphol vind je een Aspire lounge en een Schiphol Privium lounge. Reizigers naar een non-Schengen bestemming hebben echter nog een derde optie: de British Airways lounge.

De British Airways lounge

De luchthaven lounge van British Airways volg je door de routebordjes te volgen naar “Airport lounge 40“. Het bevindt zich pal naast de internationale Aspire lounge.

De openingstijden van de British Airways lounge zijn op werkdagen van 05:30 tot 20:30 en in het weekend van 06:15 tot 21:30. Doordat British Airways de hele dag door vluchten uitvoert naar het Verenigd Koninkrijk is het in de lounge de hele dag door bevolkt, maar nooit overbevolkt.

Vanuit de lounge heb je een mooi overzicht van de vliegbewegingen op het platform op Schiphol, iets waar ik persoonlijk uren naar kan kijken. Langs het raam zijn er relax stoelen neergezet voor mensen die van het uitzicht willen genieten.

De non-Schengen Aspire lounge

De non-Schengen versie van de Aspire lounge (lounge 41) vind je pal naast de British Airways luchthaven lounge. Ook vanuit deze lounge kun je genieten van het uitzicht over het platform van Schiphol (zie foto hierboven voor het uitzicht).

De non-Schengen Aspire lounge heeft iets ruimere openingstijden dan haar Schengen tegenhanger: dagelijks van 06:00 tot 23:00. Helaas kun je ook bij de Non-Schengen Aspire lounge geweigerd worden wanneer het binnen te druk is. Gelukkig ligt hier met de British Airways lounge in tegenstelling tot de Schengen Aspire lounge een alternatief naast de deur.

De non-Schengen Privium lounge

De laatste lounge waar American Express kaarthouders toegang toe hebben op Schiphol is de Privium Plus lounge. Deze lounge is te vinden op de Holland Boulevard (gelegen vlakbij de E gates), op de plek waar vroegen Holland Casino gevestigd was.

Bij deze lounge kun je dagelijks van 06:00 tot 21:00 naar binnen. Zowel qua hoeveelheid reizigers als het aanbod van eten en drinken is deze lounge mijn persoonlijke favoriet op Schiphol.

De KLM en Star Alliance lounge op Schiphol

Schiphol is de thuisluchthaven van KLM. Hierdoor exploiteert KLM een tweetal luchthaven lounges met de naam Crown lounge. Daarnaast heeft Lufthansa een aantal jaar geleden ook een eigen luchthaven lounge geopend voor reizigers die met een Star Alliance luchtvaartmaatschappij vliegen.

Helaas zijn deze lounges (nog) niet toegankelijk voor houders van een American Express kaart. Wil je toch toegang krijgen tot deze lounges dan zul in business class met een SkyTeam of Star Alliance luchtvaartmaatschappij moeten vliegen. Ook als je in het bezit bent van elite status bij een aangesloten airline heb je mogelijk toegang.

Conclusie

Op Schiphol heb je als American Express kaarthouder de keuze uit een aantal lounges. Ben je in het bezit van een AMEX Platinum kaart dan zou ik persoonlijk altijd de voorkeur geven aan de Privium lounges, zowel op het gebied van eten/drinken als de drukte in de lounge.

De Platinum kaart biedt de meeste opties maar is ook een flink stuk duurder dan de Gold kaart. Echter wanneer je voor luchthaven lounge toegang afhankelijk bent van de Priority Pass, dan is de Platinum kaart zo terug verdiend.

Een alternatief van de American Express kaarten is de MasterCard Black. Ook deze kaart biedt een vorm van luchthaven lounge toegang die mogelijk de moeite waard is.


American Express platinum aanvragen

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

3 reacties

    • Bij de American Express gold kaart krijg je een Priority Pass waarmee je 4 x per jaar kosteloos een deelnemende lounge kunt bezoeken. Toegang werkt op vertoon van de Priority Pass (dus niet op basis van je American Express Gold Kaart). Helaas kan het voorkomen dat het te druk is in een lounge en op dat soort momenten geven lounges de voorkeur aan om business class passagiers toegang te verlenen. Veel luchthavens hebben meerdere lounges waar je als Priority Pass kaart houder binnen kunt komen, meestal is er wel 1 te vinden waar het niet te druk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.