Toegang tot luchthaven lounge met priority pass

Priority Pass abonnement

Begin je reis ontstpannen met priority pass

Veel reizigers zien reizen als een noodzakelijk kwaad om van A naar B te komen. Voor aanvang van je vliegreis moet je de nodige tijd doorbrengen op een luchthaven met alle daarbij horende veiligheidschecks en wacht momenten.  Ik ga je vandaag vertellen hoe je de start van je vliegreis iets aangenamer kunt laten verlopen door middel van de Priority Pass.

Wat is de Priority Pass

Door een abonnement te nemen op Priority Pass krijg je het recht om luchthaven lounges te mogen bezoeken. Waarom zou ik dat willen hoor ik je denken? Nou, op de luchthaven is een luchthaven lounge vaak een oase van rust waar je op je vlucht kan wachten.

In plaats van bij de vertrekgate zoekend naar een stoel, liefst nog met een stopcontact in de buurt over de overige reizigers te struikelen, kun je in een besloten ruimte op je vlucht wachten. Daarnaast kun je in de luchthaven lounge ook gebruik maken van de nodige faciliteiten. In de meeste lounges heb je de mogelijkheid om een hapje en een drankje te nuttigen. Dat scheelt weer wat centen die je anders had besteed bij een vaak dure luchthaven restaurant of winkel.

Het maakt bij een Priority Pass abonnement niet uit met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. Ook de boekingsklasse maakt niet uit. Dat wil dus zeggen dat je met een Priority Pass abonnement zelfs met het goedkoopste EasyJet vliegticket de lounge kunt bezoeken. Uiteraard wel alleen op luchthaven waar zich een bij Priority Pass aangesloten lounge bevind.

Wereldwijd zijn er 1.200 luchthaven lounges aangesloten bij Priority Pass. Bij al deze lounges kun je dus op vertoon van je pas de lounge bezoeken

Hoe werkt de Priority Pass op de luchthaven

Vlieg je voor het eerst vanaf een bepaalde luchthaven dan is het altijd slim om op de website van Priority Pass te controleren welke lounges bij het programma zijn aangesloten.

Eenmaal ingecheckt en door de veiligheidscontrole kun je direct door naar de lounge. Bij de ingang van de lounge meld je jezelf bij de receptie en laat daar je Priority Pass en je boarding pas zien. 

Vervolgens vraagt de lounge medewerker voor hoeveel mensen je de toegang wilt regelen. Hierna word je Priority Pass door een betaalautomaat geswiped en word je gevraagd om een handtekening te zetten. 

Nadat de procedure is afgerond krijg je de Priority Pass terug en kun je gaan genieten van de lounge.

Let op: de loungemedewerker heeft geen idee hoeveel reizigers er inclusief zijn in jouw Priority Pass abonnement. Vanuit de lounge wordt aantal toegelaten reizigers op jouw kaart gerapporteerd aan Priority Pass. Aldaar wordt gekeken of alle reizigers binnen het abonnement vielen. Was dat niet het geval dan zal er een bedrag in rekening worden gebracht aan de kaarthouder.

Hoe kom ik aan een abonnement

Je kunt op verschillende manieren aan een Priority Pass abonnement komen. Uiteraard heb je allereerst de mogelijkheid om het abonnement direct bij Priority Pass af te sluiten. Als alternatief heb je in Nederland de mogelijkheid om de Priority Pass bij twee credit card aanbieders bij een kredietkaart aan te vragen. 

Ik neem nu je even mee langs de eigenschappen van de abonnement en de daaraan verbonden kosten.

Direct bij Priority Pass aanschaffen

Het meest voor de hand liggend is om het abonnement direct op de website van Priority Pass aan te schaffen. Op de website worden drie varianten van het abonnement aangeboden: Standard, Standard Plus en Prestige

Zoals je kunt zien in onderstaande prijzen zit er een behoorlijk prijsverschil tussen de voordeligste en de duurste variant. Tijd om uit te zoeken wat je extra krijgt bij de duurdere abonnementen. 


Priority Pass standard abonnement


Priority Pass standard plus abonnement


Priority Pass prestige abonnement

Het Standard abonnement

Het standaard abonnement is de goedkoopste versie van de Priority Pass. Met dit abonnement verkrijg je het recht om jezelf tegen betaling toegang te verschaffen tot een luchthaven lounge. Voor ieder bezoek die je daadwerkelijk aan een lounge brengt betaal je 28 USD. Voor iedere medereiziger die je mee de lounge in brengt betaal je eveneens 28 USD per persoon.

Mocht je dit Standard abonnement overwegen, bekijk dan eerst of de lounges op de luchthavens waar je vaak komt wellicht ook dag toegangspassen verkopen. Indien dat het geval is dan kun je beter telkens een dag pas kopen, dan  bespaar je jezelf de jaarlijkse fee van Priority Pass.

Het Standard plus abonnement

Wat zit er dan meer in het Standard Plus abonnement? Nou bij het Plus abonnement zijn de eerste tien loungebezoeken per jaar inbegrepen in de abonnementsprijs, daar betaal je dus niets voor bij de ingang van de lounge. Vanaf het elfde bezoek betaal je dezelfde prijzen als het Standard abonnement voor toegang, 28 USD per bezoek per reiziger.

Priority Pass Prestige abonnement

Prestige is is het meest uitgebreide abonnement die Priority Pass aanbiedt op haar website. Met de Prestige Priority Pass zijn alle bezoeken aan de luchthaven lounge inclusief

Met de Prestige Priority Pass zijn de loungebezoeken van de abonnementhouder inclusief, neem je een medereiziger mee de lounge in dan betaal je 28 USD per medereiziger.

Een Priority Pass abonnement cadeau bij een credit card

Naast dat je het Priority Pass abonnement direct kunt afsluiten kun je het ook “cadeau” krijgen bij een tweetal credit cards in Nederland: American Express en MasterCard.

American Express Platinum kaart

Wie bij American Express de Platinum kaart (dus niet de Flying Blue Platinum kaart) afneemt heeft de mogelijkheid om een Priority Pass aan te vragen. De kosten van dit abonnement heeft American Express in de jaarlijkse fee van de credit card verwerkt. De Platinum kaart kost 702 euro per jaar.

Het Priority Pass abonnement dat je bij American Express ontvangt is het best te zien als de Prestige variant maar dan een PLUS versie. In tegenstelling tot het abonnement dat je direct bij Priority Pass afsluit kun je bij American Express gratis een medereiziger mee de lounge in nemen.


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

Daarnaast is het goed om te benoemen dat je bij American Express voor de jaarlijkse fee van 702 euro, gratis een tweede Platinum kaart kunt aanvragen. Ook de houder van deze tweede Platinum kaart (bijvoorbeeld je partner) kan kosteloos een Priority Pass abonnement aanvragen. Ideaal voor gezinnen met twee kinderen om als gezin voor de vlucht in de lounge te wachten.

Voor de jaarlijkse fee krijg je uiteraard meer voordelen dan twee Priority Pass abonnement. In deze post lees je meer over de voordelen bij de AMEX Platinum kaart.

Mastercard Black kaart

Een tweede mogelijkheid om Priority Pass in Nederland bij een credit card te krijgen is door de MasterCard Black kaart aan te vragen. Bij deze Black kaart heb je de mogelijkheid om een Priority Pass Prestige abonnement gratis aan te vragen. Met dit Prestige abonnement heb je dus onbeperkt toegang tot luchthaven lounges.

In tegenstelling tot de American Express Platinum kaart heb je bij deze MasterCard optie niet de mogelijkheid om gratis een medereiziger de lounge mee in te nemen.

Een MasterCard Black kredietkaart heb je voor een jaarlijkse fee van 204 euro in je portemonnee zitten. Je zou het aanvragen van de MasterCard Black dus kunnen zien als een mooie manier om 50% korting te krijgen op de Priority Pass Prestige, zelfs als je de MasterCard kaart zelf eigenlijk niet nodig hebt.

Nadeeltje luchthaven lounge toegang met Priority Pass

Alhoewel ik de Priority Pass zelf met ontzettend veel plezier gebruik is er een nadeel van de kaart die mij ontzettend stoort. Ik heb een aantal keer meegemaakt dat ik werd geweigerd in de lounge omdat het te druk was binnen.

Op zich geen probleem zou je denken, alleen in drukke tijden worden met name Priority Pass houders geweigerd bij de ingang. Wanneer je een business class vliegticket hebt dan kun je de lounge wel gewoon betreden.

Als je op de website van Priority Pass kijkt bij de betreffende lounges, dan staat daar netjes aangegeven dat het beleid zo is.

Conclusie : de Priority Pass

Ik kan hier kort over zijn: Het bezoeken van een luchthaven lounge voorafgaand aan een vlucht heeft mijn hele reiservaring dusdanig positief veranderd dat ik niet meer zonder kan. Ik heb zelf de Priority Pass dankzij mijn American Express Platinum kaart omdat ik graag met meerdere medereizigers tegelijk de lounge in wil kunnen.

Wanneer je de Priority Pass liever zonder credit card afsluit, kijk dan goed naar je verwachte reispatroon voor het komende jaar. Kies aan de hand daarvan welke Priority Pass abonnement het beste aansluit op jouw leven. Mocht hier uit komen dat het Priority Pass Standard abonnement het gunstigste lijkt, overweeg dan om geen Priority Pass abonnement te nemen maar gewoon een lounge dag-pas direct bij de lounge te kopen.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!