Wat kun je doen met American Express Membership Rewards punten 5

American Express punten sparen en inwisselen

Heb je een credit card van American Express in je portemonnee? Goed nieuws, want dan kun je punten sparen met alle uitgaven die je met de kaart betaald. Afhankelijk van welke American Express kaart je in bezit hebt spaar je punten bij Flying Blue of in het loyaliteitsprogramma van American Express.

In deze post focussen we ons op de punten die je kunt sparen met het eigen programma van American Express. Over het slim en nuttig inzetten van gespaarde Flying Blue miles volgt later nog een artikel!

Het sparen van American Express punten is extreem eenvoudig. De enige voorwaarde is eigenlijk dat je een reguliere American Express kaart in je bezit hebt. Dat betekent dus dat wanneer je een Entry, Silver, Gold of Platinum kaart in je portemonnee hebt zitten je kunt beginnen met sparen

De punten verdien je automatisch door met je kaart aankopen te doen. Afhankelijk van de kleur van je American Express kaart krijg je per uitgegeven Euro een hoeveelheid aan punten. In de onderstaande tabel kun je vinden hoeveel punten je spaart met jouw kaart.

American express punten 1

Heb je bijvoorbeeld de Gold kaart in je portemonnee? Stel dat je een aankoop bij de Media Markt van 100 euro afrekent, dan ontvang je 120 Membership Rewards punten. Bij een ander kleur kaart verdien of iets meer of iets minder punten met deze aankoop.

Heb je inspiratie nodig van de plaatsen waar je met de kaart kunt betalen, lees dan deze post eens.

Ontvang punten door nieuwe kaartleden aan te brengen

Gaat het sparen van punten door uitgaven te doen met je American Express kaart niet snel genoeg? Dan zou je kunnen overwegen om vrienden en familie te vertellen over American Express. Zijn ze geïnteresseerd om ook kaarthouder te worden bij American Express? Dan kun jij daar mooi wat extra punten mee verdienen!

Vertel de geïnteresseerde toekomstige kaarthouder dat ze de kaart moeten aanvragen via jouw persoonlijke vriendenlink. Deze persoonlijke link vind je in jouw online American Express kaart omgeving. Deze ziet er ongeveer uit zoals de afbeelding hieronder.

American Express uitnodiging link

Uiteraard zitten er voor de nieuwe kaarthouder ook voordelen aan om de kaart via jouw link aan te vragen. Vraag je bijvoorbeeld de Gold kaart aan op de website van American Express dan krijg je de eerste 6 maanden gratis. Doe je dit via een vriendenlink dan is het gehele eerste jaar gratis

Wat kun je gespaarde American Express punten doen?

Alhoewel het sparen van punten in een spaarprogramma erg verslavend kan werken, is het sparen natuurlijk geen doel op zich. Iedereen spaart uiteindelijk om zijn waardevolle punten in te wisselen voor een mooi geschenk of ervaring

In het vervolg van deze post neem ik je mee langs een aantal mogelijkheden waar je de punten aan kunt besteden. Zoals je wellicht zult zien zijn niet alle mogelijkheden even lucratief. Om alvast een tipje van de sluier te geven: mijn favoriete inwisselmogelijkheid is de optie om de punten over te boeken naar partner programma’s.

American Express punten 2

Wat zijn American Express punten waard?

De American Express punten die je bij elkaar hebt gespaard vertegenwoordigen een waarde in geld. Bij het inwisselen van American Express punten is het de kunst om een zo hoog mogelijke waarde voor je punten te realiseren. Je hebt er immers tijd en moeite in gestopt om de punten te verzamelen!

In de Verenigde Staten is er een blogger die punten in de meest voorkomende spaarprogramma’s aan een waarde in US dollars koppelt. Om tot deze waarde te komen houdt hij onder andere rekening met:

  • Hoe makkelijk kun je aan de punten komen?;
  • Hoe goed (divers) zijn de inwisselmogelijkheden van de punten?.

De waarde van American Express punten schommelt al jaren rond de 2 dollar cent per stuk, wat neerkomt op zo’n 1.7 eurocent per punt. Honderd punten van American Express zouden dus een waarde representeren van zo’n 1 euro 70.

Kunnen punten van American Express vervallen?

Een aantal jaar geleden werden spaardes van Air Miles opgeschrikt door berichten in het nieuws. Veel spaarders waren namelijk niet op de hoogte dat de punten maar vijf jaar geldig waren, daarna kwamen ze te vervallen. Geldt zoiets ook voor American Express punten

Het goede nieuws is dat American Express punten in principe niet vervallen. Ze blijven geldig zolang je een American Express kaart in je bezit hebt. Let dus goed op dat wanneer je de kaart opzegt je eerst de punten die nog in je account staan opmaakt.

Maar hoe zit dat dan als je besluit de kaart te up– of downgraden naar een andere kleur kaart? Ook dan blijven de reeds gespaarde punten gewoon actief in je Membership Rewards account!

De inwisselmogelijkheden van American Express punten

Zoals eerder geschreven zijn de reguliere American Express kaarten in tegenstelling tot de Flying Blue variant niet gebonden aan een bepaalde airline. Dat resulteert erin dat de punten inwisselbaar zijn voor een divers aanbod aan mogelijkheden, waaronder:

  • Korting op reissom via American Express travel;
  • Korting op je maandafrekening van American Express;
  • Overboeken naar een partner programma.

Het is tijd geworden om in te zoomen op de mogelijkheden.

Korting op reissom via American Express travel

Veel mensen komen alleen op de website van American Express om hun maandafrekening te checken. Maar wist je dat via deze website ook reizen kunt boeken? Op de website is een echte travel portal te vinden waar je o.a. vliegtickets, hotelovernachtingen of pakketreizen kunt boeken. Deze pagina werkt vrijwel identiek aan de gemiddelde online boekingssite, bijvoorbeeld Expedia.

Wanneer je de reis hebt gevonden die je wenst te boeken kom je uiteindelijk op de betaalpagina. Naast het betalen in cash heb je daar de mogelijkheid om (een deel van) je reissom te betalen door American Express punten in te wisselen.

In de onderstaande afbeelding een voorbeeld van zo’n betaalpagina. De totale reissom is in dit geval net geen 108 euro. Middels de blauwe schuifbalk kun je aangeven of, en indien ja, hoeveel American Express punten je wilt gebruiken voor de betaling van deze boeking

Reissom betalen met American Express Membership Rewards punten

Om in dit voorbeeld de totale reissom te voldoen met punten, kost het je ruim 25.000 American Express punten. In een eerdere berekening lieten we zien dat 100 American Express punten een waarde kunnen representeren van ongeveer 1,70 euro. 

25.000 American Express punten zouden dan ongeveer neerkomen op een waarde van 500 euro. Een veelvoud van de waarde die je hier ontvangt. Persoonlijk zou ik mijn punten dus nimmer gebruiken voor een korting via de American Express travel portal.

Korting op je maandrekening van American Express

De kaarten van American Express zijn zogeheten charge cards. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de credit cards van de meeste banken, dien je bij American Express maandelijks het volledige uitstaande bedrag te betalen

Zit je een maand wat krapper bij kas? Dan heb je de mogelijkheid om American Express punten te gebruiken om een deel van je uitgaven van de rekening te schrappen.

Dit kun je doen door in jouw persoonlijke American Express omgeving te kiezen voor “Betalen met punten“. Nadat je hiervoor gekozen hebt verschijnt er een overzicht met alle uitgaven die je hebt gedaan in de afgelopen maand

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van mijn kaartrekening

uitgaven kaartrekening betalen met punten

Naast het betaalde bedrag zie op iedere regel hoeveel American Express punten het kost om de betaling met punten te voldoen. Door een vinkje te zetten achter de betalingen die je met punten wenst te betalen en dit vervolgens te bevestigen wordt de transactie bevestigd. 

De waarde die je hiermee voor je punten krijgt staat genoemd in het scherm, 1000 punten staan gelijk aan vier euro korting op je kaartrekening. Voor mij geldt voor deze inwisselmogelijkheid hetzelfde als voor de korting op reizen, ik zou er waarschijnlijk zelf nooit gebruik van maken.

Toch kunnen er situaties zijn waarin deze mogelijkheid toch interessant kan zijn. Wanneer je niet in staat bent om je maandrekening te voldoen, krijg je een boete van American Express. Kun je een deel van je punten inwisselen om aan deze boete te ontsnappen? Dan kan het de moeite waard zijn om toch je punten in te wisselen.

American Express punten overboeken naar partner programma’s

Wat American Express punten in mijn ogen erg waardevol maakt is de mogelijkheid om ze over te boeken naar andere programma’s. American Express is partner van een aantal luchtvaart maatschappijen en hotelketens

Door deze samenwerking heb je de mogelijkheid om American Express punten in te leveren en daar frequent flyer miles of hotel punten voor terug te krijgen. Onder de airlines waar American Express mee samenwerkt zitten o.a. Cathay Pacific en Singapore Airlines, twee airlines die bekend staan om de formidabele service aan boord.

Ook het Flying Blue programma van KLM is een partner waar je punten naar kunt overboeken. Hecht je weinig waarde aan elite status bij Flying Blue, dan is de reguliere kaart van American Express hierdoor vaak een betere waarde dan de Flying Blue variant.

Wanneer we American Express punten inleveren krijgen we er helaas niet evenveel miles of hotel punten voor terug. In de onderstaande tabel vind je hoeveel miles of hotelpunten je per ingeleverde American Express punt terug krijgt.

Membership Rewards punten overboeken naar luchtvaart partners
Membership Rewards punten overboeken naar hotel partners

Kies je er voor om bijvoorbeeld 10.000 American Express in te wisselen voor Flying Blue miles? Dan krijg je 8.000 miles in je Flying Blue account bijgeschreven. 

Om over te kunnen naar partner programma’s heb je uiteraard een account in het betreffende partnerprogramma nodig. Dit account kun je vervolgens koppelen aan je American Express kaart, waarna transfer mogelijk is. 

Een transfer van punten neemt doorgaans een aantal dagen in beslag.

Laat ik met twee voorbeelden proberen te duiden waarom dit mijn favoriete inwisselmogelijkheid voor American Express punten is.

Punten overboeken: boek mooie reiservaringen met awardtickets

Ik schreef hierboven al dat American Express met Cathay Pacific en Singapore Airlines een tweetal mooie partners in huis heeft. Deze maatschappijen hebben mooie business– en first class producten aan boord die vaak voor Jan Modaal onbetaalbaar zijn. 

Gelukkig heeft Jan Modaal de mogelijkheid om deze luxe producten toch te boeken via frequent flyer miles. 

First Class retour naar Azië met Cathay Pacific

Zelf boekte ik onlangs 150.000 American Express punten over naar het Asia Miles programma van Cathay Pacific

Dat klinkt als een hele berg punten, dat is natuurlijk ook zo. Maar deze punten had ik bij elkaar gespaard door acht kennissen als nieuwe kaarthouder aan te brengen. 

Voor deze 150.000 punten kreeg ik voldoende punten om een vliegticket in first class te boeken met Cathay Pacific. Ik zou vertrekken vanaf Milaan en vliegen naar Hong Kong, vervolgens een weekje in Hong Kong blijven en weer in first class terugvliegen richting Frankfurt. Dit alles voor de 150.000 American Express punten.

Uiteindelijk heb ik deze trip moeten cancellen door Covid. Dit specifieke vliegticket is nog steeds te boeken bij Asia Miles, alleen is het nu slechts toegestaan om maximaal 24 uur in Hong Kong te verblijven. Dit maakt deze inwisselmogelijkheid in mijn ogen net iets minder interessant.

American Express punten 3

Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een retourvlucht naar Azië in de first class cabine van Cathay Pacific. Met deze 150.000 American Express punten had je een korting op je maandafrekening kunnen krijgen van 600 euro, met dit vliegticket ontvang je dus meer dan 6x zoveel waarde.

Business Class enkele reis Azië met Singapore Airlines

Mijn tweede voorbeeld is er een van Singapore Airlines. Met deze airline is het mogelijk om vanaf Istanbul in business class naar Azie te vliegen voor slechts 49.000 miles. Deze miles verkrijg je door 62.500 American Express punten over te boeken naar het KrisFlyer programma van Singapore Airlines.

Singapore Airlines award Membership Rewards punten

Ook voor dit vliegticket heb ik via een zoekopdracht gezocht wat de cashprijs zou zijn. Voor de 62.500 American Express punten die dit vliegticket had je iets meer dan 200 euro korting op je maandafrekening kunnen krijgen. Nu ontvang je acht keer zoveel waarde.

Punten overboeken: voorkom het vervallen van frequent flyer miles

Toen we eerder in deze post keken naar de geldigheidsduur van American Express punten, gaf ik al aan dat bij veel spaarprogramma’s punten na verloop van tijd vervallen. Dit is ook het geval bij veel frequent flyer programma’s.

Bij veel frequent flyer programma’s wordt de geldigheidsduur van miles verlengd op het moment dat je activiteit vertoont. Dat wil dus zeggen dat je of punten spaart, of punten uitgeeft in het programma. Het mooie is dat een overboeking vanuit American Express wordt gezien als activiteit

Door dus jaarlijks een kleine hoeveelheid punten over te boeken naar een partnerprogramma, kun je voorkomen dat je frequent flyer miles vervallen

Let op: Dit geldt helaas niet voor Singapore Airlines Krisflyer. Deze punten vervallen onafhankelijk van activiteit. 

Conclusie

Persoonlijk ben ik erg blij met de mogelijkheid om punten te sparen met mijn American Express kaart, het heeft mij al veel mooie reiservaringen opgeleverd. Reiservaringen die anders qua prijs waarschijnlijk buiten mijn bereik waren gebleven. 

Ik hoop je wat inspiratie te hebben gegeven met de voorbeelden van award tickets die je kunt boeken door American Express punten over te boeken. Uiteraard zou ik de prijzen in euro’s voor deze vliegtickets nooit betalen, maar het toont wel vrij aardig wat de waarde van de punten is.

Heb jij al een American Express kaart? Wat zijn dan de mooiste reiservaringen die je hebt mogen ervaren dankzij de American Express punten? Ik lees het graag in de reacties.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie