Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 04 oktober 2020

American Express punten

Een van de voordelen van het hebben van een American Express credit card is dat je punten spaart met je uitgaven. Wat voor punten je spaart is afhankelijk van de het type kaart dat je hebt gekozen. Alhoewel het natuurlijk een aardig gezicht is om maandelijks het puntensaldo te zien stijgen, sparen de meeste mensen toch om uiteindelijk iets leuks van de punten te kopen.

In het eerste deel van deze post vertel ik je alles over het sparen van punten bij American Express. Daarna sta ik stil bij de mogelijkheden die je hebt om de American Express punten in te zetten voor leuke beloningen.

American Express punten sparen

In de inleiding stipte ik al kort aan dat het type AMEX kaart voor een groot deel uitmaakt wat voor punten je kunt sparen. In Nederland geeft American Express twee soorten credit cards uit:

  • Flying Blue branded;
  • Regulier;

Wie een Flying Blue kaart heeft spaart voor punten in het gelijknamige frequent flyer programma van AIR France-KLM. Heb je een reguliere American Express kaart dan spaar je voor punten in het eigen Membership Rewards programma van AMEX.

In de onderstaande tabellen vind je de hoeveelheid punten die je per kaart verdient over elke euro die je uitgeeft met de kaart:

American Express Membership Rewards per euro

Punten per euro reguliere kaart

Flying Blue miles per euro

Flying Blue miles per euro

Wanneer we dus een uitgave doen van 100 euro en betalen met onze AMEX kaart ontvangt iemand met een Flying Blue Silver card dus 80 Flying Blue miles. Daarentegen ontvangt iemand met een reguliere American Express Platinum kaart 150 Membership Rewards punten.

Punten sparen door het aanbrengen van nieuwe kaartleden

Een tweede optie om punten te sparen bij American Express is door het aanbrengen van nieuwe kaartleden. Heb je familie of vrienden die ook geïnteresseerd zijn in een krediet kaart van AMEX, deel dan vooral jouw persoonlijke uitnodigingslink met hen.

Maken ze gebruik van jouw link bij het aanvragen van de kaart dan ontvang jij als bestaande kaarthouder tot wel 20.000 punten cadeau. De nieuwe kaarthouder heeft zelf ook de mogelijkheid om bonuspunten te ontvangen. Hij moet dan voldoen aan het minimale uitgave criteria in de eerste drie maanden als kaarthouder.

Je unieke uitnodigingslink vind je in je Online American Express account. Hij ziet er uit als onderstaande afbeelding:

American Express uitnodiging link

American Express punten inwisselen

Het sparen van American Express punten is geen doel op zich, uiteraard willen we de punten inwisselen voor iets waardevols. In de volgende paragrafen laat ik je zien waar je de gespaarde punten aan kunt uitgeven.

Ik sta wat langer stil bij mijn favoriete inwisselmogelijkheid: het overboeken van punten naar partner programma’s.

Flying Blue punten inwisselen

Wie een Flying Blue branded American Express kaart heeft spaart Flying Blue miles met zijn uitgaven. De gespaarde miles worden maandelijks aan het einde van je rekeningperiode overgeboekt naar je Flying Blue account.

In je Flying Blue account kun je de gespaarde punten gebruiken voor het boeken van award vluchten, upgrades van betaalde vluchten (bijvoorbeeld voor extra bagage of een betere stoel).

Hier lees je meer over het inwisselen van Flying Blue miles

Wat is de waarde van American Express Punten

De Amerikaanse bloggerThe points Guy” koppelt iedere maand een waarde aan diverse puntsoorten zodat het makkelijker wordt om ze te vergelijken. De waarde is onder meer afhankelijk van een aantal factoren waaronder:

  • Hoe makkelijk is het aan de punten te komen;
  • Hoe goed zijn de inwisselmogelijkheden van de punten.

Op basis van bovenstaande criteria kwam de waarde van American Express Membership Rewards punten in Augustus 2020 op 2 cent (USD) per stuk. Dit komt neer op ongeveer 1.7 eurocent per Membership Reward punten, oftewel 17 euro per 1.000 punten.

Hoeveel de punten echt waard zijn varieert natuurlijk per persoon, maar ik vind de waarde van The Points Guy altijd een mooie richtlijn om te bepalen hoe goed ik mijn punten inzet.

Kunnen American Express punten vervallen?

American Express punten blijven geldig zolang je een actieve American Express kaart in je bezit hebt. Stel je overweegt om je Platinum kaart in te ruilen voor een Gold kaart dan blijven de met de Platinum kaart gespaarde punten gewoon geldig in je Online account.

Wanneer je jouw American Express kaart opzegt is het handig om eerst je tegoed aan punten over te boeken naar een partner programma. Eventuele punten die na de vervaldatum van je kaart nog in je account zijn achtergebleven komen te vervallen.

American Express Membership Rewards punten inwisselen

Doordat de Membership Rewards punten geen directe relatie hebben met een frequent flyer programma zijn de mogelijkheden uitgebreider.

  • Korting op de reissom;
  • Korting op je kaartrekening;
  • Overboeken naar een ander loyaliteitsprogramma.

Korting op je reissom met Membership Rewards punten

Op de website van American Express heb je de mogelijkheid om reizen te boeken. Via de AMEX travel website kun je vliegtickets, hotelovernachtingen of complete reizen boeken. Bij het boekingsproces ga ik niet te lang stil staan, dit werkt vrijwel het zelfde als op iedere boeking website.

Eenmaal op de betaalpagina aangekomen heb je de mogelijkheid om (een deel van) je reissom te betalen met je gespaarde American Express punten. De hoeveelheid punten die je wilt gebruiken voor korting op je reissom bepaal je eenvoudig door de schuifbalk naar links of rechts te bewegen.

In het onderstaande voorbeeld zie je een voorbeeldboeking voor een hotel. De reissom van 107 euro kunnen we voldoen door zo’n 25.000 punten te gebruiken. Voor iedere 1.000 American Express punten die je inlevert ontvang je dus 4,30 euro korting op je rekening. Een stuk lager dus dan de waarde die The Points Guy aan American Express punten toekent.

Reissom betalen met American Express Membership Rewards punten

Persoonlijk vind ik American Express punten meer waard en ik zou dus zelf nooit punten gebruiken om een deel van de reissom te betalen.


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

Korting op je kaartrekening met Membership Rewards punten

In tegenstelling tot de meeste credit cards moet je iedere maand de rekening van American Express volledig voldoen. AMEX biedt de mogelijkheid om een enkele uitgave of zelfs je hele kaartrekening met Membership Rewards punten te betalen.

Dit doe je door in je Online American Express account te kiezen voor de “BETALEN MET PUNTEN” link die je onder de groene “Membership Rewards shop” knop vindt. Je komt vervolgens op een scherm met daarin een overzicht van al je uitgaven in de afgelopen rekeningperiode.

uitgaven kaartrekening betalen met punten

Op iedere regel zie je naast het te betalen bedrag de hoeveelheid American Express punten die het je kost om dit bedrag te betalen. Selecteer eenvoudig de betalingen door ze aan te vinken en vervolgens de wens om te betalen met punten te bevestigen.

AMEX Membership Rewards punten overboeken naar partner programma’s

Veruit mijn favoriete optie voor gespaarde AMEX punten is de mogelijkheid om de punten over te boeken naar andere programma’s. Vanuit je online American Express account heb je de mogelijkheid om punten over te boeken naar een negental luchtvaartmaatschappijen en een drietal hotelketens.

In de onderstaande tabellen vind je terug hoeveel punten je bij de luchtvaartmaatschappij of hotelketen ontvangt per overgeboekt Membership Rewards punt.

Membership Rewards punten overboeken naar luchtvaart partners
Membership Rewards punten overboeken naar hotel partners

Als je dus 1.000 Membership Rewards punten overboekt naar Flying Blue, dan ontvang je dus 80%, oftewel 800 Flying Blue miles. In het partner programma kun je de punten vervolgens gebruiken om gratis vluchten of hotelovernachtingen te boeken.

Waarom is dit een van mijn favoriete bestemmingen voor American Express Rewards punten? Hieronder twee goede redenen:

Reden 1: Boek mooie reiservaringen met award tickets

Tussen de partners van American Express zitten een luchtvaartmaatschappijen die zeer luxe business class en first class producten aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cathay Pacific en Singapore Airlines.

Wanneer je punten overboekt naar deze twee partners kun je de miles gebruiken om mooie ervaringen aan boord van een vliegtuig te boeken.

Ik boekte zelf onlangs 150.000 Membership Rewards punten over naar Asia Miles. Die miles kon ik vervolgens gebruiken om een ticket in first class te boeken met Cathay Pacific. De route die ik voor deze punten kon afleggen was Milan – Hong Kong – Frankfurt, alles in first class. Dit vliegticket is nog steeds te boeken voor deze prijs, al heeft Asia Miles de mogelijkheid van een stop-over in Hong Kong verwijderd. Je kunt nu dus maximaal 24 uur in Hong Kong blijven, alvorens je terug naar huis vliegt.

Een tweede bekende optie is om met Singapore Airlines van Istanbul naar Singapore te vliegen. Voor slechts 49.000 KrisFlyer miles (oftewel 62.000 Membership Rewards punten) vlieg je zo’n 10 uur in het toonaangevende business class van Singapore Airlines.

Cathay Pacific first class award Membership Rewards punten
Singapore Airlines award Membership Rewards punten

Uiteraard zou ik de bovenstaande prijzen nooit met cash betalen. Maar ze laten wel mooi zien wat voor waarde je uit je American Express punten kunt halen door de Membership Rewards punten over te boeken naar partners. (Voorbeeld Cathay Pacific -> 37,60 euro per 1.000 AMEX punten en Singapore Airlines -> 25.70 euro per 1.000 AMEX punten)


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

Reden 2: Voorkom het vervallen van frequent flyer miles of hotelpunten

In veel loyaliteitsprogramma’s is het belangrijk om eens in de zoveel tijd activiteit in je account te hebben. Bij veel frequent flyer programma’s verlopen gespaarde punten bijvoorbeeld wanneer je twintig maanden lang geen punten hebt gespaard of uitgegeven. Je bent de gespaarde punten dan gewoon kwijt, super zonde dus!

Wanneer je punten vanuit het American Express Membership Rewards programma overboekt naar een partnerprogramma dan ziet dit programma dit vaak als activiteit in het account. Daarmee stel je dus je gespaarde hotelpunten of frequent flyer miles weer voor een langere periode veilig.

Conclusie: American Express punten

Zelf beschouw ik mijn American Express punten als een mooie flexibele schil bovenop de frequent flyer miles die ik in diverse programma’s gespaard heb. Heb ik ergens net niet voldoende punten om dat award vliegticket te kunnen boeken dat ik op het oog heb, dan biedt American Express vaak uitkomst.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *