American Express
Membership rewards
punten Inwisselen

Wie in Nederland voor een credit card van American Express kiest het hier twee keuzes in. Voor mensen die weinig met KLM reizen ligt de reguliere American Express kaart het meest voor de hand. Je spaart hiermee met je uitgaven voor American Express Membership Rewards punten die je voor veel doeleinden kunt inwisselen. 

Mensen die meestal met Air France of KLM vliegen zullen waarschijnlijk een Flying Blue branded kaart kiezen. Zij sparen met hun uitgaven voor Flying Blue miles.

Alhoewel we in dit artikel focussen op manieren waarop je de punten kunt uitgeven ontkomen we er niet aan om eerst even kort stil te staan bij de manieren waarop je de Membership Rewards punten kunt verdienen. 

Allereerst verdien je de punten door je credit card actief te gebruiken. Dat wil dus zeggen: gebruik je kaart voor aankopen en verdien punten voor elke uitgegeven euro. 

Sneller sparen doe je door het aanbrengen van nieuwe kaartleden bij American Express. Iedere kaarthouder heeft in zijn online American Express account een persoonlijke link die hij kan doorgeven aan vrienden, familie of kennissen die geïnteresseerd zijn om een kaart af te nemen. 

Voor iedere kaart die via de persoonlijke link wordt afgesloten ontvang je bonuspunten die kunnen oplopen tot 20.000 punten per aanvraag (Wanneer er een Platinum kaart via je link wordt afgesloten). Jaarlijks kun je op deze manier tot 175.000 Membership Rewards punten bij elkaar sparen.

American Express punten inwisselen

Wanneer je uiteindelijke een mooie voorraad aan American Express Rewards punten hebt staan, dan wordt het interessant om te kijken waar je de punten aan kunt spenderen. In de rest van deze post neem ik je mee door de verschillende mogelijkheden die je hebt om de Membership Rewards punten in te zetten. 

Het is goed om te beseffen dat Membership Rewards punten een geldwaarde vertegenwoordigen. Sommige van de inwissel mogelijkheden geven een betere waarde voor je punten dan andere. 

De sport is om zoveel mogelijk waarde voor je punten te krijgen, je hebt er immers zwaar voor gespaard!

American Express punten : inwisselen tegen korting op je reis

De eerste optie die we bekijken is het inwisselen van punten om een deel van je reissom te betalen. Kaarthouders van American Express kunnen via de website van AMEX travel reizen boeken. Via deze website kun je vliegtickets , hotels of pakketreizen boeken waarbij je een hotel en vliegticket combineert.

Wanneer je op website het vliegticket of hotel hebt gevonden dat je graag wilt boeken kom je op de betaalpagina. Op deze pagina kun je (een deel) van je AMEX Membership Rewards punten gebruiken voor een korting op de reissom. Hoeveel punten je wilt inwisselen bepaal je zelf door de schuifbalk naar links (minder punten) of rechts (meer punten) te schuiven.

In het onderstaande voorbeeld kun je 24.383 MR punten gebruiken om de rekening van 104 euro te voldoen. Omgerekend ontvang je dus per 1.000 ingeleverde Membership Rewards punten dus zo’n 4 euro korting. Persoonlijk vind ik dit een erg slechte waarde die je voor de punten ontvangt.

American Express punten : Korting op je kaartrekening

Je kunt ook (een deel) van je kaartrekening betalen met Membership Rewards punten. De kaartrekening is het bedrag aan uitgaven die je met de AMEX kaart hebt gedaan welke je einde maand moet betalen.

De credit cards van American Express zijn zogeheten charge cards. Dat betekent dus dat je aan het eind van iedere maand het volledige openstaande bedrag moet betalen. Het kan verleidelijk zijn om in maanden dat je iets krapper bij kas zit om een deel van de rekening met punten te betalen.

Ook hier ontvang je een waarde van 4 euro korting per 1.000 Membership Rewards punten. Persoonlijk zou ik deze optie alleen gebruiken wanneer ik mijn kaartrekening een maand echt niet kan betalen, om op die manier de boete voor te laat betalen te ontlopen.

Het betalen van uitgaven met je punten gaat als volgt: 

Klik op de groene “Betalen met punten” link zoals in onderstaande afbeelding.

Wat kun je doen met American Express Membership Rewards punten 2

Een overzicht met alle uitgaven die met punten kunnen worden betaald verschijnt (zie onderstaande afbeelding). Achter iedere uitgave staat het benodigde aantal punten om de uitgave met punten i.p.v. cash te betalen. Zet een vinkje in de checkbox achter de betalingen die je met punten wilt afrekenen.

Na bevestiging wordt het totaal met punten betaalde bedrag in mindering gebracht van je maand afrekening. 

Wat kun je doen met American Express Membership Rewards punten 3

American Express punten : Overboeken naar partner programma's

De volgende inwissel mogelijkheid is met name interessant voor mensen die veel reizen. Je kunt gespaarde Membership Rewards punten namelijk overboeken naar tal van andere spaarprogramma’s. Dit zijn met name loyaliteitsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen en hotelketens waar American Express mee samen werkt.

In totaal heb je de keuze uit een negental luchtvaartmaatschappijen en een drietal hotelketens om je punten naartoe over te boeken. De partners waar je de keuze uit hebt zijn afhankelijk van het land waar je American Express kaart is uitgegeven. Ieder land heeft namelijk een eigen assortiment aan partners, in Nederland helaas wat minder keuze dan in omringende landen.

Voor de Nederlandse kaarthouders zijn dit de deelnemende programma’s:

Luchtvaartmaatschappijen:

 • Alitalia Millemiglia;
 • Asia Miles;
 • British Airways Executive Club;
 • Delta Skymiles;
 • Finnair Plus;
 • Air France-KLM Flying Blue;
 • Iberia Plus;
 • SAS Eurobonus;
 • Singapore Airlines Krisflyer.

Hotelsketens:

 • Hilton;
 • Marriott;
 • Radisson.

Overboeken van de AMEX punten naar een partner programma

Hoe gaat het dan in zijn werk, dat overboeken van American Express punten naar een partner programma? Wellicht vanzelfsprekend is dat je een account moet hebben bij de luchtvaartmaatschappij of hotelketen waar je punten naartoe wilt overboeken. 

Heb je een account? Dan heb je ook een lidmaatschap nummer van het betreffende nummer. Dit nummer moet je registreren in je American Express account op de pagina waar je ook de punten kunt overboeken.

Naast het tegenvallende aantal beschikbare partners waar je met een Nederlandse kaart naar kunt overboeken is er nog een nadeel. In Nederland krijg je voor iedere punt die je overboekt minder punten terug in het partner programma. Bij de landen om ons heen krijg je bij vrijwel alle programma’s 1 punt terug voor 1 overgeboekt punt.

Hier in Nederland krijg je bij bijna alle luchtmaatschappijen voor iedere vijf punten die je overzet er vier terug, behalve bij delta daar krijg je er namelijk twee terug voor iedere drie punten die je overzet. Bij Radisson ontvang je twee hotelpunten voor ieder ingewisseld Membership Rewards punt, bij de andere twee partners krijg je een punt voor een punt.

Membership rewards punten overboeken : eerste goede reden

Wanneer je punten overboekt naar een luchtvaartmaatschappij kun je de punten gebruiken om tickets mee te boeken. De meeste mensen denken dan aan een ticket naar de zon in economy class, maar dat is niet waar de waarde van frequent flyer punten ligt. Je kunt je zuur verdiende Membership Rewards punten gebruiken om vliegtickets te boeken die anders wellicht buiten bereik zijn. 

Een concreet voorbeeld is een enkele reis van Istanbul naar Singapore in de prijswinnende Business Class van Singapore Airlines. Dit award ticket is bij het Krisflyer programma van Singapore Airlines te boeken voor 49.000 award miles enkele reis in Business Class. 

Om deze 49.000 award miles bij Singapore Airlines te krijgen moet je 61.500 Membership Rewards punten overmaken naar Krisflyer. Dit ticket representeert een waarde van ongeveer 1500 euro, dat is wel even iets meer dan de 250 euro die je voor het zelfde aantal punten zou krijgen wanneer je deze zou inwisselen voor korting op je maand afrekening. 

Let wel: boek de punten pas over op het moment dat je een concrete bestemming voor de punten hebt. Niets is zo zonde dat je net de punten hebt overgeboekt naar bijvoorbeeld KLM en dat je daarna er achter komt dat je ze toch beter naar Krisflyer had kunnen overboeken. Het terugdraaien van een puntentransfer is in principe niet mogelijk.

–> Krijg hier inspiratie voor award vluchten

Membership rewards punten overboeken : tweede goede reden

Een andere reden waarom het overboeken van punten een goede waarde kan opleveren is het verlengen van de expiratie datum van de punten bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. Bij veel frequent flyer programma’s zijn je award miles standaard twintig maanden geldig na je laatste activiteit (veelal laatste vlucht). 

Het overboeken van punten vanuit American Express naar het frequent flyer programma wordt in vele gevallen gezien als activiteit en zorgt er op die manier voor dat de expiratie datum van je award miles weer met twintig maanden wordt verlengd.

Wat kun je doen met American Express Membership Rewards punten 4

Hoelang zijn AMEX Membership Rewards punten geldig?

Dat je geen haast hoeft te hebben met het overboeken van Membership Rewards punten naar een partner programma blijkt ook uit de geldigheidsduur van de punten. 

Waar ik eerder aangaf dat award miles bij luchtvaartmaatschappijen vaak tot twintig maanden na de laatste activiteit geldig zijn, blijven American Express Membership Rewards punten geldig zolang je een actieve American Express (reguliere) credit card in je bezit hebt.

Let op: Overweeg je om de kaart op te zeggen? Boek dan eerst het eventuele restant aan Membership Rewards punten weg naar een partner programma. Het zou zonde zijn om de punten kwijt te raken!

Conclusie

We hebben in deze post een aantal mooie inwissel mogelijkheden laten zien voor je American Express Membership Rewards punten. Het is met de diverse kaarten van AMEX mogelijk om in korte tijd grote hoeveelheden punten bij elkaar te sparen, vooral als je nieuwe kaartleden aanbrengt!

Mijn persoonlijke favoriet is het overboeken van punten naar Singapore Airlines. Ik gebruik de punten in hun KrisFlyer programma om hun prijswinnende business class te kunnen vliegen. Op de tweede plaats komt het overboeken van punten naar British Airways waar ik ze gebruik om last minute, korte maar hele dure vluchten te boeken.

Ik probeer daarom zoveel mogelijk van mijn uitgaven te doen met mijn AMEX kaart. Wat zijn jouw ervaringen met het inwisselen van Membership Rewards punten?

Plaats een reactie