American Express
punten Inwisselen

Wie in Nederland kiest voor een American Express credit card heeft de keuze uit twee smaken. Wanneer je een fanatieke KLM reiziger bent dan is de keuze voor een Flying Blue branden credit card de meest logische. Wanneer je met andere airlines vliegt dan is de reguliere American Express collectie aan kaarten meer jou terrein. In deze post focussen we ons op het uitgeven van punten gespaard met de reguliere AMEX kaarten.

Membership Reward punten sparen

Waar je met de Flying Blue branded AMEX kaarten spaart voor Flying Blue miles (de valuta van het Flying Blue loyaliteitsprogramma van KLM), spaar je met de reguliere AMEX kaarten voor Membership Rewards punten. Je kunt deze punten verdienen door uitgaven te doen met je American Express credit card. Afhankelijk van de kleur van je credit card ontvang je tussen de 0.8 en 1.5 membership reward punten voor iedere uitgegeven euro.

Naast dat je punten spaart met uitgaven die je via de kaart doet kun je het puntentegoed ook laten oplopen door nieuwe kaartleden bij American Express aan te brengen. Op deze manier kun je tot 175.000 membership reward punten op jaarbasis bij elkaar sparen.

American Express punten inwisselen

Het sparen van punten is natuurlijk leuk. Maar het wordt pas echt leuk als je voor de gespaarde punten een leuke beloning bij American Express kunt uitkiezen. Je kunt de gespaarde punten op verschillende manieren bij American Express verzilveren. In de komende paragrafen neem ik je mee door een aantal leuke mogelijkheden om je American Express punten in te wisselen.

American Express punten : inwisselen tegen korting op je reis

Met American Express heb je de mogelijkheid om reizen te boeken(via de keuze “reizen” wanneer je ingelogd bent op je American Express account). Wanneer je de reis hebt samengesteld en bent aangekomen op het betaalscherm heb je de mogelijkheid om een deel van je reissom met American Express punten te voldoen. 

Je kunt zelf bepalen hoeveel van ge gespaarde punten je wilt inzetten om een deel van je rekening te betalen, dit doe je door de schuifbalk zo te schuiven dat het aantal punten geselecteerd wordt dat je wilt inwisselen. Met deze inwissel mogelijkheid is de waarde van iedere 1.000 punten die je inlevert ongeveer 4 euro, kortom met 25.000 American Express reward punten kun je zo’n 100 euro besparen. 

Persoonlijk vind ik dit een erg slechte waarde voor je punten, je zult verderop in dit artikel zien dat je meer dan 100 euro waarde uit 25.000 punten kunt krijgen.

American Express punten

American Express punten : Korting op je rekening

American Express kaarten zijn zogenaamde charge kaarten. Dat wil zeggen dat in tegenstelling tot echte credit card je bij AMEX iedere maand de volledige openstaande rekening moet voldoen om een boete te voorkomen. Mocht je nou een maand wat krapper bij kas zitten en toch de American Express rekening willen betalen, dan heb je gelukkig de mogelijkheid om (een deel van je) punten in te wisselen tegen een korting op je openstaande maand bedrag.

De korting die je hier krijgt is vergelijkbaar met de waarde die de punten opleveren bij korting op je reis, ongeveer 4 euro korting per 1.000 punten. Omdat veel kaarthouders niet weten hoe ze punten inzetten om een deel van hun rekening te betalen, hierbij de stapjes kort uitgelegd

American Express punten

Nadat je op de link “Betalen met punten” heb geklikt op je startscherm van je American Express account verschijnt er een lijst met al je uitgaven in de huidige rekeningperiode. 

American Express punten

Achter elk bedrag staat het benodigde aantal punten om de betaling te voldoen. Nadat je alle betalingen heb geselecteerd wordt onderin het scherm het totaal getoond welke je vervolgens kunt bevestigen. Het genoemde bedrag wordt vervolgens in mindering gebracht van je maandrekening.

American Express punten : Overboeken naar partner programma's

De meest waardevolle manier om American Express punten in te wisselen is in mijn beleving door ze over te boeken naar een van de partners waar American Express mee samenwerkt. Hierbij moet je denken aan een selectie van luchtvaartmaatschappijen en hotelketens.Wanneer je bij deze ketens een account hebt kun je vanuit je American Express account een koppeling leggen met het account van de partner. 

 

Ieder land waar American Express credit cards uitgeeft heeft een eigen set aan partners. Helaas voor Nederland is de hoeveelheid partners niet erg uitgebreid in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika en het Verenigd Koninkrijk. 

 

Voor Nederland zijn het de volgende airline loyaliteitsprogramma’s:

Airlines

 • Alitalia Millemiglia
 • Asia Miles
 • British Airways Executive Club
 • Delta Skymiles
 • Finnair Plus
 • Air France-KLM Flying Blue
 • Iberia Plus
 • SAS Eurobonus
 • Singapore Airlines Krisflyer

Hotels

 • Hilton
 • Marriott
 • Radisson

Een tweede tegenvaller voor Nederlandse kaarthouders is dat de inwisselkoers van American Express punten naar partner punten niet zo gunstig is als in andere landen. Aldaar krijg je vaak voor ieder ingeleverd AMEX punt, een punt terug in de valuta van het partner programma. Bij de meeste Nederlandse partners ontvang je vier partner punten voor iedere vijf ingeleverde American Express punten. 

Voor wat betreft de hotel partners ontvang je voor elke Membership Reward punt een hotelpunt. Bij Radisson ontvang je 2 hotelpunten voor iedere credit card punt.  

American Express punten : waarom overboeken?

Wanneer je slechts een kleine hoeveelheid Membership Reward punten hebt kan het nuttig zijn om ze over te boeken naar een loyaliteitsprogramma waar je miles hebt staan die bijna verlopen. Door deze activiteit kan het zijn dat je miles of punten in het loyaliteitsprogramma weer met een jaar levensduur worden verlengd.

Mocht je grotere hoeveelheden Membership Reward punten willen overboeken dan kun je de verkregen punten en/of miles inwisselen voor “gratis” vluchten en gratis hotel overnachtingen bij de betreffende loyaliteitsprogrammas.

Voor drie interessante inwissel mogelijkheden voor je punten bij de partners zie deze post.

American Express punten

American Express Reward punten : Geldigheidsduur

In tegenstelling tot de loyaliteitsprogramma’s van veel luchtvaartmaatschappijen blijven American Express Reward Punten onbeperkt geldig. Dat wil zeggen ze vervallen niet zolang je een American Express credit card in je bezit hebt. Zorg er dus altijd voor dat je eventuele American Express Reward punten die je nog hebt in je account overzet naar een van de partner programma’s voordat je de credit card opzegt.