Hoe boek ik een Flying Blue Award Vliegticket

Veel Nederlanders zijn deelnemer aan het loyaliteitsprogramma van KLM. Met dit Flying Blue programma sparen ze op hun vluchten voor zogeheten award miles. Wanneer je op een gegeven moment een mooie hoeveelheid punten bij elkaar hebt gespaard, dan wil je deze ook wel eens inwisselen.

De bekendste inwisselmogelijkheid van award miles zijn waarschijnlijk de gratis vluchten die je er mee kunt boeken. Maar hoe gaat het boeken van zo’n Flying Blue award vliegticket nou precies in zijn werk en waar moet je rekening mee houden?

Binnen het Flying Blue programma spaar je twee soorten punten met de vluchten die je maakt. Allereerst heb je de Experience Points, deze gebruikt Flying Blue om te bepalen welk deelnemersniveau je binnen het programma verdiend.

Daarnaast verdien je op vluchten die je met KLM (en haar partners) maakt ook award miles. Deze punten spaar je met het idee om ze uiteindelijk in te wisselen voor een (vlucht gerelateerd) geschenk. Hoeveel award miles je verdient met een vliegticket was lange tijd afhankelijk van de cabineklasse en de afstand van de vlucht. 

Tegenwoordig is de hoeveelheid award miles die je verdient bij Flying Blue afhankelijk van je kale vliegticket prijs. Kaal wil zeggen, de prijs zonder de belastingen en toeslagen mee te rekenen. Het resultaat hiervan wordt vermenigvuldigd met een factor, afhankelijk van je deelnemersniveau aan Flying Blue.

Flying Blue gratis award vliegticket boeken

Wat is een gratis Flying Blue award vliegticket

Een award vliegticket wordt in de volksmond ook wel eens een gratis vliegticket genoemd. Je betaalt het vliegticket niet met cash maar met je gespaarde punten. Is het vliegticket dan geheel gratis? Nee, helaas niet. Over vrijwel alle award vliegtickets betaal je belastingen en toeslagen. Dit kan variëren van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s.

Qua rechten en plichten is een award vliegticket vergelijkbaar met een ticket betaalt met cash. 

Hoeveel punten kost een Flying Blue award vliegticket

Tot een aantal jaar geleden was het heel normaal voor luchtvaartmaatschappijen om award charts te publiceren. Vanaf deze award charts kon je dan aflezen hoeveel punten het je zou kosten om van regio A naar regio B te vliegen. Bij bijvoorbeeld American Airlines wordt deze manier nog gebruikt.

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen stappen echter over op een manier om dynamisch de prijzen van een award vliegticket te bepalen. Door verschillende factoren (bijvoorbeeld hoog- of laagseizoen, aantal stoelen beschikbaar aan boord) wordt de prijs van het ticket bepaalt. Het kan dus gebeuren dat je een vlucht op dag 1 voor 50.000 miles vindt, terwijl dezelfde vlucht een dag later maar de helft van de punten kost.

Flying Blue award ticket gratis vliegen KLM AIR FRANCE miles punten 1

Aandachtspunten bij het boeken van award vliegtickets

Voordat we je laten zien hoe je een Flying Blue award vliegticket kunt boeken geven we je nog een aantal tips mee. Deze tips maken het zoeken van award vliegtickets iets eenvoudiger en voorkomen dat je te veel geld of punten betaalt.

Flexibiliteit met reisdatums

Op een bepaalde vlucht kunnen er nog 200 stoelen vrij zijn. Toch kan het zijn dat je geen bij het zoeken naar een award vliegticket geen resultaten te zien krijgt. Niet iedere stoel aan boord is standaard boekbaar met award miles.

Het aanbod aan stoelen dat boekbaar is met award miles kan van dag-tot-dag verschillen. De luchtvaartmaatschappij kan bijvoorbeeld op de vlucht van 20 augustus 20 stoelen beschikbaar stellen en voor de vlucht een dag later, helemaal geen stoelen. Check dus altijd rondom je gewenste vluchtdatum of er stoelen beschikbaar zijn.

Deze beschikbaarheid fluctueert ook over de tijd. Een vlucht waar je vandaag op zoekt en geen resultaten geeft, kan zomaar bij een zoekopdracht volgende week wel beschikbare stoelen opleveren. Vind je dus niet direct de gewenste stoelen? Blijf de vlucht dan een tijdje monitoren om te zien of er stoelen vrij komen.

Belastingen en toeslagen

Eerder in deze post schreef ik al dat je bij vrijwel elk award vliegticket belastingen en toeslagen moet betalen. Een award vliegticket is dus vrijwel nooit geheel gratis, je betaalt namelijk altijd luchthavenbelasting en eventuele toeslagen opgelegd door land van bestemming.

Toch kan de hoeveelheid cash die je moet bijleggen ontzettend variëren. Dit is met name afhankelijk of de luchtvaartmaatschappij waar je mee wilt vliegen, de brandstoftoeslag doorberekend in de award vliegtickets.

De tweede tip is: Let op de bijkomende kosten. Stel je wilt van Amsterdam naar New York en kiest voor de vlucht met KLM. Je betaalt voor deze vlucht een paar honderd euro aan belasting en toeslagen. Check dan of er bijvoorbeeld ook een vlucht van Delta beschikbaar is waar wellicht (fors) lagere belasting en toeslagen op worden gerekend. 

Hou de prijs van een cash vliegticket in je achterhoofd

Voordat je een award vliegticket gaat boeken is het goed om te controleren wat het zou kosten om een cash vliegticket te kopen. Met name door de belasting en toeslagen kan het in sommige gevallen goedkoper zijn om het vliegticket gewoon met cash af te rekenen.

Maak er dus geen missie van om je punten te moeten uitgeven, maar blijf altijd nadenken welke manier van betalen voor een bepaalde vlucht het meest efficiënt is.

Business class is baas

Wie wel eens gezocht heeft naar een business class vliegticket heeft waarschijnlijk wel opgemerkt dat de prijs vele malen hoger ligt dan een economy vliegticket. Bij award vliegtickets is dit uiteraard ook het geval.

Het verschil alleen is dat de hoeveelheid punten die je nodig hebt voor een business class vliegticket i.pv. een economy class relatief kleiner is. Vaak betaal je voor een business class award vliegticket maar twee tot drie keer zoveel punten. Bij een cash vliegticket is dit al snel tien keer zo veel euro’s.

Het boeken van een Flying Blue award ticket

Met de aandachtspunten achter de rug is het tijd geworden om eens een award vliegticket te gaan boeken.

Voordat we beginnen met het boeken van een award ticket is het belangrijk dat we inloggen in het leden gedeelte van het Flying Blue programma. Ga naar deze website en druk op de knop rechtsboven in het scherm om in te loggen in je Flying Blue account.

Voer vervolgens je login gegevens in en wacht tot het ledengedeelte geladen is.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken

Waar zoek ik naar award vluchten op de Flying Blue website?

Om een award ticket te boeken selecteer je het menu “MILES SPAREN & BESTEDEN”. Vervolgens kies je voor de menu optie “Aan vluchten” (zie afbeelding).

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Om een award ticket te boeken selecteer je het menu “MILES SPAREN & BESTEDEN”, vervolgens kies je voor de menu optie “Aan vluchten” (zie afbeelding).

Je komt nu standaard op het scherm waar je kunt zoeken naar Flying Blue Promo awards. Deze promo awards zijn een select aantal bestemmingen die KLM maandelijks voor een gereduceerd aantal miles kunt boeken. Aan deze promo awards zitten voorwaarden vast, waarvan het meeste bekende kenmerk is dat je alleen in een bepaalde maand kunt vliegen.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Wij richten ons in deze post op de standaard reward tickets, klik daarom op de “reward tickets” knop in de grijze balk. 

Kies in het scherm dat vervolgens opent voor “Boek via KLM” om naar de speciale pagina van KLM te gaan waar je award tickets kunt boeken. (het kan zijn dat je gevraagd wordt nogmaals in te loggen).

Zoeken naar een award vlucht

Er opent nu een scherm dat qua look-and-feel redelijk lijkt op het zoekformulier op de homepagina van KLM. Je kunt hier alle details invullen van de vlucht die je zoekt: 

  • Van welke luchthaven wil je vertrekken;
  • Naar welke bestemming wil je vliegen;
  • Wil je een enkele reis of een retour vlucht;
  • Met hoeveel personen wil je vliegen.

Goed om te weten:

  • In tegenstelling tot betaalde vliegtickets is het boeken van een enkele reis niet per definitie duurder dan het boeken van een retour ticket.
  • Je kunt met jouw Flying Blue miles ook vliegtickets boeken voor anderen.

Zijn er stoelen beschikbaar voor een Flying Blue award?

Met frequent flyer miles een gratis vliegticket boeken is voor de consument natuurlijk erg fijn. Helaas ziet de luchtvaartmaatschappij dat toch net even anders. Iedere stoel die zij “verkopen” voor Flying Blue award miles kunnen ze niet verkopen voor cash. Daarom zie je in de praktijk dat luchtvaartmaatschappijen maar een (klein) deel van de nog niet verkochte stoelen beschikbaar stelt om te boeken met award miles

De beschikbaarheid van award stoelen in economy class is over het algemeen redelijk goed. 

Wanneer je echter een luxere stoel (premium economy -> Business Class -> First Class) wilt boeken, krijg je meer te maken dat op bepaalde datums geen stoelen beschikbaar zijn.

Het is daarom verstandig om een vinkje te zetten voor de optie “U zoekt een vlucht rond deze data”. 

Hiermee wordt direct gekeken op welke data rondom jouw gewenste vluchtdata eventueel wel stoelen beschikbaar zijn.

Toch kun je nog geconfronteerd worden met een melding als hiernaast. Deze melding betekent dat er geen stoelen beschikbaar zijn op de door gezochte route. Althans geen stoelen die met Flying Blue miles te boeken zijn.

Helaas blijf je afhankelijk van wat de luchtvaartmaatschappij op dat moment aanbied op de website. Het aanbod aan stoelen kan per dag variëren, dus mocht er nu geen stoel beschikbaar zijn probeer het dan later nog eens.

Bij veel luchtvaartmaatschappijen zie je de beschikbaarheid van award stoelen toenemen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Het kan dus lonen om regelmatig te checken of de gewenste stoelen al zijn vrijgegeven door de luchtvaartmaatschappij.

Hoe boek ik mijn gevonden Flying Blue award stoel?

Wanneer er beschikbaarheid is wordt er een resultaten scherm getoond met daarop de vlucht (of vluchten) die gevonden werden. 

Daarnaast wordt per vlucht de hoeveelheid miles getoond die het kost om de vlucht te boeken.

De gevonden vlucht tussen Amsterdam en Abu Dhabi in de onderstaande afbeelding kost dus 55.000 Flying Blue miles, daarnaast moet je 176 euro aan belastingen en brandstof toeslag betalen. 

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

De hoeveelheid belasting en brandstoftoeslagen die je moet afrekenen voor je ticket zijn afhankelijk van de stad waar je naartoe vliegt en de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert. 

Sommige maatschappijen rekenen bijvoorbeeld de brandstoftoeslag niet door aan de reiziger bij award vluchten.

Heb je een vlucht gevonden die helemaal aansluit bij je wensen? Klik dan vervolgens op het groene vlak waar de hoeveelheid miles getoond worden.

Klik in het volgende overzicht scherm op “Bevestigen” en maak de boeking af door je persoonlijke gegevens (en van eventuele medereizigers) op te geven. 

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Conclusie : Flying Blue award vliegtickets

Veel mensen moeten jarenlang Flying Blue award miles sparen om uiteindelijk een award vliegticket te kunnen boeken. Hoe zonde is het dan om je zure verdiende punten in te wisselen voor een award vliegticket in economy class dat inclusief belastingen slechts enkele tientjes goedkoper is dan een vliegticket geboekt met geld. 

De echte waarde van award vliegtickets ligt (ongeacht het frequent flyer programma) bij de premium stoelen aan boord van het vliegtuig. Het bedrag aan belastingen en toeslagen is relatief laag ten opzichte van de normale cashprijs van het vliegticket. 

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh
Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie