Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 04 januari 2020

Flying Blue Award Ticket – Hoe boek ik mijn gratis vliegticket?

Hoe boek ik een
Flying Blue Award Ticket?

Veel Nederlanders hebben een account bij Flying Blue (FB), het frequent flyer programma van Air France en KLM. Wanneer ze met een van deze luchtvaartmaatschappijen vliegen geven ze braaf hun Flying Blue nummer. Na de vlucht ontvangen ze van Flying Blue netjes een hoeveelheid award miles in hun account.

Op een gegeven moment heb je zoveel Flying Blue Miles bij elkaar gespaard dat je ze wilt inwisselen. Je wilt graag een gratis vlucht boeken bij Flying Blue met je award miles maar weet niet waar te beginnen.

In deze post nemen we je stap-voor-stap mee door het proces dat je moet doorlopen om van je gespaarde Flying Blue miles een vlucht te boeken met miles. Heb je ondanks de uitgebreide post toch nog vragen m.b.t. het boeken van een award ticket dan kun je ons altijd een mailtje sturen.

Wat is een FB award ticket?

Een Flying Blue award ticket is een vliegticket die je koopt met je gespaarde (of gekochte) Flying Blue miles. De prijs van een award ticket is afhankelijk van het frequent flyer programma waar je de punten spaart (en dus ook gaat uitgeven).

Bij het ene programma is de hoeveelheid benodigde miles gebaseerd op de afstand die je vliegt (bijvoorbeeld British Airways). Bij andere programma’s  op welke regio’s je aandoet tijdens je reis (o.a. American Airlines).

Binnen Flying Blue werd tot voor kort deze laatst genoemde methode gebruikt om de kosten van een award vlucht te bepalen.Echter zijn ze een aantal jaar geleden overgestapt op een meer dynamische manier van prijzen.

Bij een dynamische manier van prijzen wordt er niet langer vastgehouden aan een van te voren gepubliceerde award kaart. Daarop kon je als frequent flyer de vaste prijzen in miles vindt die het zou kosten om van A naar B te vliegen.

In de nieuwe situatie is de prijs van een Flying Blue award ticket onder meer gebaseerd op:

 • Hoeveel stoelen zijn er nog beschikbaar aan boord;
 • Periode van het jaar (hoog- of laagseizoen).

Flying Blue award ticket gratis vliegen KLM AIR FRANCE miles punten 1

Kun je dus gratis vliegen met een Flying Blue award ticket??
Veel mensen denken dat een award ticket boeken betekent dat je helemaal gratis vliegt. Helaas is dat niet helemaal waar. Wanneer je namelijk een award ticket boekt betaal je:
 • vrijwel altijd de belastingen op het ticket, denk daarbij onder andere aan luchthaven toeslagen 
 • vrij regelmatig brandstoftoeslagen; in het verleden was dit voor luchtvaartmaatschappijen een manier om compensatie te vragen voor de hoge brandstofprijzen, tegenwoordig is het gewoon een cash cow.

Deze toeslagen kunnen variëren van enkele tientjes tot een paar honderd euro. Controleer dus altijd de bijkomende kosten. Op die manier voorkom je dat je met het inwisselen van miles meer betaald dan voor een met geld betaald ticket.

Het boeken van een Flying Blue award ticket

Voordat we beginnen met het boeken van een award ticket is het belangrijk dat we inloggen in het leden gedeelte van het Flying Blue programma. Ga naar deze website en druk op de knop rechtsboven in het scherm om in te loggen in je Flying Blue account.

Voer vervolgens je login gegevens in en wacht tot het ledengedeelte geladen is.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken

Waar zoek ik naar award vluchten op de Flying Blue website?

Om een award ticket te boeken selecteer je het menu “MILES SPAREN & BESTEDEN”. Vervolgens kies je voor de menu optie “Aan vluchten” (zie afbeelding).

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Om een award ticket te boeken selecteer je het menu “MILES SPAREN & BESTEDEN”, vervolgens kies je voor de menu optie “Aan vluchten” (zie afbeelding).

Je komt nu standaard op het scherm waar je kunt zoeken naar Flying Blue Promo awards. Deze promo awards zijn een select aantal bestemmingen die KLM maandelijks voor een gereduceerd aantal miles kunt boeken. Aan deze promo awards zitten voorwaarden vast, waarvan het meeste bekende kenmerk is dat je alleen in een bepaalde maand kunt vliegen.

Wij richten ons in deze post op de standaard reward tickets, klik daarom op de “reward tickets” knop in de grijze balk.

Kies in het scherm dat vervolgens opent voor “Boek via KLM” om naar de speciale pagina van KLM te gaan waar je award tickets kunt boeken. (het kan zijn dat je gevraagd wordt nogmaals in te loggen).

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Zoeken naar een award vlucht

Er opent nu een scherm dat qua look-and-feel redelijk lijkt op het zoekformulier op de homepagina van KLM. Je kunt hier alle details invullen van de vlucht die je zoekt:

 • Van welke luchthaven wil je vertrekken;
 • Naar welke bestemming wil je vliegen;
 • Wil je een enkele reis of een retour vlucht;
 • Met hoeveel personen wil je vliegen.

Goed om te weten:

 • In tegenstelling tot betaalde vliegtickets is het boeken van een enkele reis niet per definitie duurder dan het boeken van een retour ticket.
 • Je kunt met jouw Flying Blue miles ook vliegtickets boeken voor anderen.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Zijn er stoelen beschikbaar voor een Flying Blue award?

Met frequent flyer miles een gratis vliegticket boeken is voor de consument natuurlijk erg fijn. Helaas ziet de luchtvaartmaatschappij dat toch net even anders. Iedere stoel die zij “verkopen” voor Flying Blue award miles kunnen ze niet verkopen voor cash. Daarom zie je in de praktijk dat luchtvaartmaatschappijen maar een (klein) deel van de nog niet verkochte stoelen beschikbaar stelt om te boeken met award miles.

De beschikbaarheid van award stoelen in economy class is over het algemeen redelijk goed.

Wanneer je echter een luxere stoel (premium economy -> Business Class -> First Class) wilt boeken, krijg je meer te maken dat op bepaalde datums geen stoelen beschikbaar zijn.

Award vlucht met Flying Blue
Award vlucht met Flying Blue

Het is daarom verstandig om een vinkje te zetten voor de optie “U zoekt een vlucht rond deze data”.

Hiermee wordt direct gekeken op welke data rondom jouw gewenste vluchtdata eventueel wel stoelen beschikbaar zijn.

Toch kun je nog geconfronteerd worden met een melding als hiernaast. Deze melding betekent dat er geen stoelen beschikbaar zijn op de door gezochte route. Althans geen stoelen die met Flying Blue miles te boeken zijn.

Helaas blijf je afhankelijk van wat de luchtvaartmaatschappij op dat moment aanbied op de website. Het aanbod aan stoelen kan per dag variëren, dus mocht er nu geen stoel beschikbaar zijn probeer het dan later nog eens.

Award vlucht met Flying Blue

Bij veel luchtvaartmaatschappijen zie je de beschikbaarheid van award stoelen toenemen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Het kan dus lonen om regelmatig te checken of de gewenste stoelen al zijn vrijgegeven door de luchtvaartmaatschappij.

Hoe boek ik mijn gevonden Flying Blue award stoel?

Wanneer er beschikbaarheid is wordt er een resultaten scherm getoond met daarop de vlucht (of vluchten) die gevonden werden.

Daarnaast wordt per vlucht de hoeveelheid miles getoond die het kost om de vlucht te boeken.

De gevonden vlucht tussen Amsterdam en Abu Dhabi in de onderstaande afbeelding kost dus 55.000 Flying Blue miles, daarnaast moet je 176 euro aan belastingen en brandstof toeslag betalen.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

De hoeveelheid belasting en brandstoftoeslagen die je moet afrekenen voor je ticket zijn afhankelijk van de stad waar je naartoe vliegt en de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert.

Sommige maatschappijen rekenen bijvoorbeeld de brandstoftoeslag niet door aan de reiziger bij award vluchten.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Heb je een vlucht gevonden die helemaal aansluit bij je wensen? Klik dan vervolgens op het groene vlak waar de hoeveelheid miles getoond worden.

Klik in het volgende overzicht scherm op “Bevestigen” en maak de boeking af door je persoonlijke gegevens (en van eventuele medereizigers) op te geven.

Aandachtspunten en tips bij het boeken van een award ticket

Tot slot van deze post nog een aantal aandachtspunten en tips met betrekking tot het boeken van award vluchten:

 • Zoals het je in het voorbeeld hierboven waarschijnlijk wel was opgevallen kan het bedrag aan belastingen en toeslagen behoorlijk oplopen. Zoek daarom altijd van te voren op wat een vlucht je zou kosten wanneer je deze gewoon met geld zou boeken. Je zou niet de eerste zijn die een vlucht met miles boekt en uiteindelijk er achter komt dezelfde vlucht beter (goedkoper) met cash had kunnen afrekenen.
 • Omdat de hoeveelheid belastingen en toeslagen substantieel te noemen zijn loont het vaak niet om een economy class ticket te boeken met miles. Het prijsverschil in frequent flyer miles tussen een economy class en een Business Class ticket is vele malen kleiner dan het verschil bij gewone betaalde tickets. Altijd de moeite waard dus om te kijken of je voor een kleine premium aan miles een Business Class stoel kunt boeken.
 • Belastingen en toeslagen zijn vaak afhankelijk van de route die je vliegt. Het kan goedkoper zijn om van of naar een luchthaven in de buurt te vliegen. Er zijn een aantal landen in de wereld die het verboden hebben om brandstof toeslagen door te berekenen aan de klant, Brazilië is hier het bekendste voorbeeld van. Verken dus altijd alle mogelijkheden.
 • Heb je net niet voldoende award miles in je account om die vlucht te kunnen boeken? Je kunt bij Flying Blue award miles bij kopen (niet erg goedkoop) of je kunt bijvoorbeeld een Flying Blue American Express Gold kaart afsluiten. Doe je dat via deze link dan ontvang je 20.000 Flying Blue miles nadat je 500 euro hebt besteed met je kaart.
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *