Flying Blue award ticket boeken
stap voor stap

Veel mensen in Nederland hebben wel een account bij Flying Blue om miles te sparen met de vluchten die ze maken in vliegtuigen van KLM, AIR France en hun vele partners. In mijn vriendengroep zitten ook diverse mensen die de miles sparen maar eigenlijk geen idee hoe ze deze punten nu kunnen gebruiken om een “gratis” vliegticket te boeken. 

Reden voor mij om een handleiding / stappenplan te maken met de stappen die je moet doorlopen om je miles om te turnen in een mooie award ticket.

De eerste stap om een award ticket te boeken is inloggen op je Flying Blue account. Dit kan zowel op de website als in de Flying Blue app, voor dit stappenplan laat ik zien hoe het via de website werkt:

 • Ga naar de Flying Blue website
 • Klik op de knop “Inloggen of aanmelden”, rechtsboven op de website
 • Voer je login gegevens in

Nu bevind je jezelf in de beveiligde persoonlijke pagina van Flying Blue waar je eigenlijk alles kunt doen op het gebied van Flying Blue miles.

FLYING BLUE AWARD TICKET - Open de award ticket pagina

Het boeken van award tickets kun je doen op een speciale zoekpagina voor tickets. Deze pagina bereik je als volgt:

 • Klik op de “Menu” knop
 • Kies de optie “Miles sparen & besteden” 
 • Selecteer “aan vluchten” 
 • Vervolgens kies je “Reward tickets” uit de grijze balk
 • Klik op de knop “Boek via KLM”
Nu verschijnt onderstaand scherm. Er is een kans dat je nogmaals moet inloggen. 
Award vlucht boeken Flying Blue

FLYING BLUE AWARD TICKET - zoeken naar een ticket

De zoekpagina die nu op het scherm staat werkt vrijwel identiek aan normale zoekmachines waar je naar (betaalde) tickets kunt zoeken. Laten we aan de hand van een voorbeeld eens kijken wat we aan award tickets kunnen vinden. We stellen de zoekmachine in als onderstaand, we zoeken dus een vlucht van Amsterdam naar Abu Dhabi op 21 Februari 2020 in Business Class.

Award vlucht met Flying Blue
Award vlucht met Flying Blue

Wanneer we vervolgens op zoeken drukken krijgen we onderstaande melding. Deze melding kan verschillende oorzaken hebben, de meest waarschijnlijke zijn: A) KLM en haar partners voeren geen vluchten uit naar deze bestemming op de door jou gezochte data. B) Er zijn geen stoelen beschikbaar aan boord die met miles geboekt kunnen worden (zie award beschikbaarheid)

Award beschikbaarheid

Indien je een stoel aan boord van een vliegtuig wilt boeken met frequent flyer miles ben je afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Deze moet op de vlucht waar jij graag mee wilt vliegen stoelen beschikbaar stellen die met miles geboekt kunnen worden. Je kunt je wellicht voorstellen dat de meeste luchtvaart maatschappijen bijvoorbeeld zes maanden van te voren niet alle stoelen aan boord van de vlucht beschikbaar stellen om met miles geboekt te kunnen worden, de luchtvaartmaatschappij heeft nog voldoende kans om de stoel gewoon te verkopen voor geld. We zien vaak dat de beschikbaarheid van stoelen beter wordt naarmate de vluchtdatum nadert. 

De beschikbaarheid van stoelen kan per dag verschillen. Het kan dus lonen om dagelijks even te checken of de door jou gewenste stoel beschikbaar is gesteld door de luchtvaartmaatschappij.

Award vlucht met Flying Blue

Wanneer er wel award vluchten worden gevonden dan worden ze in een overzicht zoals onderstaand getoond. In de schuifbalk bovenaan het scherm vind je per datum de laatste prijs in Flying Blue miles die gevonden is. In het onderste deel van het scherm worden de gevonden vluchten getoond, in dit geval een rechtstreeks vlucht van Amsterdam naar Abu Dhabi. De prijs van deze vlucht is 55.000 Flying Blue miles en daar moeten we vervolgens nog 176 euro aan belastingen bij betalen. 

De hoeveelheid belasting en Flying Blue miles die je moet afrekenen kan per vlucht verschillen, het loont dus de moeite om even een aantal omliggende data te bekijken om te zien of dat significant scheelt in prijs,

Award vlucht boeken Flying Blue

Wanneer je een vlucht hebt gevonden die aansluit bij je wensen kun je op de groene knop drukken achter de vlucht. Een scherm met daarin alle detail gegevens over toegestane bagage en eventule wijziging en annuleringskosten die van toepassing zijn wordt weergegeven. Druk op bevestigen. In het volgende schermen kun je de reizigergegevens + betalingsgegevens achterlaten, et voilà: je award ticket is in de pocket!

Award vlucht boeken Flying Blue

FLYING BLUE AWARD TICKET - aandachtspunten

Hopelijk geeft bovenstaand stappenplan wat houvast bij het boeken van een award ticket in het Flying Blue programma. Samengevat moet je rekening houden met de volgende zaken:

 • Flying Blue berekent brandstoftoeslagen en belastingen door aan de reiziger; het is daarom vaak goedkoper om een economy class ticket met geld te kopen i.p.v met miles. Gebruik miles voor de meer premium ervaringen.
 • Beschikbaarheid van award stoelen kan per dag verschillen. Het kan erg frustrerend zijn als je op een bepaalde dag van A naar B wilt vliegen maar geen beschikbare vluchten kunt vinden. Monitor regelmatig de beschikbaarheid en probeer wat flexibiliteit in je reisdatum in te bouwen.
 • Wanneer je net te weinig Flying Blue miles hebt om een award ticket te boeken dan heb je de mogelijkheid om Flying Blue miles bij te kopen. Ook kun je er voor kiezen om een American Express krediet kaart af te sluiten waar je Flying Blue miles cadeau bij krijgt. 
 • Het kan soms goedkoper zijn (zowel in miles als in toeslagen) door vanaf een luchthaven in de buurt te vliegen.