Hoe word ik frequent flyer bij Flying Blue

hoe word ik frequent flyer bij Flying Blue

Ik vlieg eigenlijk bijna nooit met SkyTeam luchtvaartmaatschappijen maar altijd met airlines die lid zijn van de OneWorld luchtvaart alliantie. Daarom heeft het Flying Blue programma van Air France-KLM eigenlijk nooit mijn aandacht gehad. In deze blogpost vind ik het antwoord op de vraag: ” Hoe word ik frequent flyer bij Flying Blue? “.

Het voordeel van vliegen met de OneWorld alliantie is dat je er makkelijk frequent flyer status haalt en je bij een aantal maatschappijen nog behoorlijk wat miles kunt verdienen met je vluchten. In de praktijk houdt dat in dat ik veelal bij British Airways, American Airlines en Qatar Airways mijn vluchten afneem. Het nadeel is wel dat je vrijwel nooit een rechtstreekse vlucht hebt en bijna altijd moet overstappen in Londen of Doha.  

Lange tijd heb ik de luchtvaartmaatschappijen van de Skyteam alliantie waar KLM toe behoort links laten liggen. Omdat ik overweeg om (deels) over te stappen naar Skyteam ben ik op speurtocht gegaan om te ontdekken hoe ik bij Flying Blue een frequent flyer kan worden. In dit artikel neem ik je mee op mijn ontdekkingstocht.

De niveau's

Inschrijven voor het Flying Blue programma is eenvoudig(via deze link). Wanneer je de aanmelding hebt voltooid stroom je binnen op het eerste niveau van het programma, genaamd Explorer. Vanaf dit moment kun je miles gaan sparen met de vluchten die je maakt door je frequent flyer nummer op te geven in je boeking (op het moment van boeken / via manage my booking of desnoods bij het inchecken op de luchthaven). 

frequent flyer worden bij flying blue

Nu je lid bent van het programma ga je al meteen kleine voordelen ervaren, al zijn deze op dit niveau nog klein. De voordelen hebben vooral te maken met het verkrijgen van korting op optionele zaken als stoelkeuze en ruimbaggage boeken.

Wanneer je meer vluchten maakt en de punten van deze vluchten neerzet bij het Flying Blue programma zul je op den duur naar hogere treden binnen het programma komen. Naast het Explorer niveau kent Flying Blue de volgende niveau’s: Silver , Gold  en Platinum.

 

frequent flyer worden bij flying blue

XP is an Experience

Vroeger (dat wil zeggen een paar jaar geleden) verdiende je met elke vlucht level miles. Dat wil zeggen dat het aantal punten dat je verdiende afhankelijk was van de lengte (en boekingsklasse) van je vlucht. Een vlucht naar Hong Kong in business class leverde meer punten op dan een vlucht naar Singapore in economy class. 

Een aantal jaar geleden is KLM van dit systeem afgestapt. Tegenwoordig verdien je met je vluchten XP’s, een afkorting voor eXperience Points. Hoeveel XP je op je vlucht verdient is nog steeds deels afhankelijk van de afstand van de vlucht maar de boekingsklasse is belangrijker geworden.

In de onderstaande tabel vind je de hoeveelheid XP’s die je verdient per type vlucht.

Frequent Flyer worden bij Flying Blue

Een aantal voorbeelden naar aanleiding van deze tabel:

Een directe vlucht van Amsterdam naar Madrid in economy levert je 5 XP voor een enkele reis op en 10 XP voor een retourticket.

Een directe vlucht van Amsterdam naar Madrid in business class levert je 15 XP voor een enkele reis op en 30 XP voor een retourticket.

Een directe vlucht van Amsterdam naar Hong Kong (afstand 5.773 miles)in economy levert 10 XP voor een enkele reis op en 20 XP retour. Deze vlucht valt door de afstand in categorie LONG 2.

 

Wat valt op aan deze voorbeelden…… 

– Een vlucht in business class tussen Amsterdam en Madrid levert 3x zoveel XP op als een vlucht in economy class;

– Hoe verder je vliegt hoe meer XP je verzamelt;

 

Hoe kom ik op een hoger status niveau

Leuk al deze kennis maar hoe pas je het toe om een hogere status binnen het Flying Blue programma te krijgen om daarmee van meer voordelen te genieten. 

Om van het basis niveau “Explorer” naar het “Silver” niveau te upgraden heb je 100 XP punten nodig binnen een jaar tijd. Dat zijn dus 10 directe retourvluchten in economy binnen Europa of 3.5 retour vlucht in business class. Op het moment dat je de drempel van 100 XP hebt overschreden dan wordt je niveau aangepast naar Silver en wordt van het totale aantal XP dat je verzamelt hebt 100 XP afgetrokken. 

Als je vervolgens van “Silver” naar “Gold”  wilt upgraden moet je opnieuw 180 XP verdienen. Uiteindelijk nadat je “Gold” hebt bereikt zijn er nog 300 XP nodig om tot niveau “Platinum” te komen.

580 XP in totaal is behoorlijk wat vliegen om het hoogste niveau binnen het Flying Blue programma te behalen:

  • 58 retour reizen korte afstand in economy;
  • 20 retour reizen in business class over korte afstand;
frequent flyer worden bij flying blue

Sneller status halen

Gelukkig zijn er manieren waarom je sneller XP punten kunt verzamelen. In dit hoofdstuk neem ik je mee in een tweetal manieren.

Omvliegen

In de voorbeelden hierboven zijn we telkens uitgegaan van directe vluchten van punten A naar B. Een enkele reis van Amsterdam naar Madrid in economy leverde ons 5 punten op. Stel dat we via punt C naar punt B vliegen, dus bijvoorbeeld Amsterdam naar Madrid via Parijs, dan levert dat ons 2x 5 XP punten op, namelijk Amsterdam – Parijs 5XP en Parijs – Madrid 5XP. Voor een retour Amsterdam naar Madrid via Parijs levert dat dus 20 XP op. 

Wanneer we nu de 580 XP voor “Platinum” willen behalen hebben we nog “maar” 29 retours nodig in economy, er vanuitgaande dat deze vluchten allemaal uitgevoerd worden via een andere stad.

 

Wanneer je op zoek gaat naar tickets is het handig om te zoeken naar een startpunt van je trip welke niet 1 van de hubs is van de Skyteam Airlines , d.w.z. o.a. niet starten vanuit Amsterdam, Parijs, Milaan of Rome. Vlieg bijvoorbeeld vanaf net over de Nederlandse grens in Dusseldorf via Amsterdam naar je bestemming!

Bovenstaande werkt uiteraard nog beter als je je vluchten doet in businesss class. Met 60 XP per retour vlucht in business class met overstap heb je minder dan 10 retourtjes nodig. 

Ik hoop dat je het idee snapt en begrijpt dat je het uiteraard niet bij 1 overstap hoeft te laten. Interessante vluchten die veel XP opleveren worden vaak op Insideflyer.nl gedeeld in dit forum. Stel jezelf even netjes voor op het forum dan helpen de mensen je graag met je vragen.

Credit Card XP

Via de American Express Flying Blue branded credit cards is het mogelijk om jaarlijks een aantal XP punten cadeau te krijgen. 

  • Silver kaart – 15 XP 
  • Gold kaart – 30 XP
  • Platinum kaart – 60 XP 

Zolang je de kaart in je bezit hebt krijg je jaarlijks de bijbehorende XP bijgeschreven op je Flying Blue account. Wanneer je de kaart via deze link aanvraagt  krijgt je de Silver / Gold kaart het eerste jaar gratis, de platinum kaart is de eerst 3 maanden gratis. 

Conclusie

Ik hoop je een beetje geinspireerd te hebben en je het gevoel te hebben gegeven dat het worden van een frequent flyer echt mogelijk is. Zelf ben ik er nog niet over uit of ik de overstap naar SkyTeam ga wagen.  

Mocht je zelf nog leuke hacks hebben om sneller frequent flyer te worden bij Flying Blue, laat ze dan vooral achter in de comments!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*