Platinum status verdienen bij Flying Blue

Ik vlieg eigenlijk bijna nooit met SkyTeam luchtvaartmaatschappijen maar altijd met airlines die lid zijn van de OneWorld luchtvaart alliantie. Daarom heeft het Flying Blue programma van Air France-KLM eigenlijk nooit mijn aandacht gehad laat staan het halen van platinum status bij Flying Blue.

In deze blogpost vind ik het antwoord op de vraag: “Hoe word ik frequent flyer bij Flying Blue?”.

Zoals gezegd vlieg ik vrijwel altijd met luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van de OneWorld alliantie. Dit houd in de praktijk in dat ik veel te vinden ben aan boord bij o.a. British Airways, Cathay Pacific en Qatar Airways. Dit betekent in de praktijk dat ik vrijwel nooit een directe vlucht naar een eindbestemming pak maar altijd een overstap moet maken op de thuisluchthaven van de airline waarmee ik vlieg. Op zich geen probleem maar ik begin te merken dat naar mate ik ouder word de behoefte steeds groter wordt om minder tijd in de lucht door te brengen en sneller (lees:rechtstreeks) naar mijn eindbestemming wil vliegen.

De laatste keer dat ik nog met KLM vloog verdiende je nog Award Miles en level Miles op basis van de gevlogen afstand. Inmiddels is Flying Blue op een andere methode overgegaan. In deze blogpost laat ik je zien hoe je van een Flying Blue “Nobody” kunt transformeren in een aan boord gerespecteerde frequent flyer.

Platinum status verdienen bij Flying Blue: Aanmelden voor Flying Blue

Onze reis begint met het aanmelden voor het programma van Flying Blue (Dat kan via deze link). Wanneer je de aanmelding hebt voltooid stroom je direct binnen op het eerste niveau van het programma, genaamd Explorer. Dat betekent dat je vanaf kunt beginnen met de beklimming naar de top van de Frequent Flyer berg.

Omdat je nu lid bent van de club, beloont Flying Blue je o.a. met korting op in te checken baggage. Een mooi eerste voordeeltje.

Flying Blue: Hoe word ik frequent flyer​

In de inleiding had ik het al kort over het verdienen van level Miles. In het verleden verdiende je met elke vlucht die je maakte level Miles en Award Miles. De eerstgenoemde Miles had je nodig om te klimmen in de deelnemersniveau’s. De Award miles verzamelde je om te sparen voor Award vluchten (“gratis” vluchten).

Zoals gezegd was dit tot een aantal jaren geleden gebaseerd op de afstand die je vloog. Daarnaast was de boekingsklasse van je ticket van belang (een business class ticket verdiende meer Miles dan een economy ticket).

In de nieuwe Flying Blue wereld is van deze “distance based” berekeningsmethode afstand genomen en is er het systeem van XP’s geïntroduceerd. Dit XP-systeem doet erg denken aan het systeem dat British Airways met haar tier points hanteert.

Flying Blue: hoe word ik frequent flyer

Flying Blue: XP is an Experience

Wat zijn XP’s dan hoor ik je denken. XP’s staan voor eXperience Points. Een vlucht van Amsterdam naar New York leverde je in de oude situatie zo’n 3.600 level Miles op per enkele reis (uiteraard afhankelijk van je boekingsklasse, in dit voorbeeld ga ik uit van een klasse die 100% van de gevlogen Miles opleverde). Dezelfde vlucht levert nu 10 XP op. Je kunt de hoeveelheid XP berekenen door de afstand tussen je vertrek en aankomstluchthaven te nemen en deze op te zoeken in onderstaande tabel. Een vliegafstand van 3.600 Miles plaatst de vlucht in categorie “Long 2”, onze vlucht in economy class levert daarom 10 XP op (enkele reis).

Tip: De gevlogen afstand kun je opzoeken via deze link.

In de onderstaande tabel vind je de hoeveelheid XP’s die je verdient per type vlucht.

Flying Blue: hoe word ik frequent flyer

In het kort komt deze tabel er op neer dat hoe groter de afstand tussen vertrek en aankomst luchthaven is, hoe meer XP’s je verdient EN hoe hoger de boekingsklasse is hoe meer XP’s je verdient. Een vlucht in business class tussen Amsterdam en New York levert 3x zo veel XP op als dezelfde vlucht in economy class.

Goed laten we eens kijken hoe deze XP’s ons gaan helpen om te bewegen tussen de deelnemersniveau’s van het Flying Blue programma.

 

Flying Blue: Hoe kom ik op een hoger deelnemer niveau

Om maar met de deur in huis te vallen. Om vanaf het explorer niveau naar het hoogste niveau (platinum) te komen heb je in totaal 580 XP nodig. Om de orde van grootte even te laten zien: 580 XP staat gelijk aan 58 retourvluchten in economy class tussen Amsterdam en Parijs, dat is geen heuveltje maar een steile berg om te beklimmen.

Wanneer je start met sparen van XP is het eerste deelnemersniveau dat je tegen komt het “Silver” niveau.Dit niveau bereik je door binnen een jaar na je eerste vlucht (waarop je XP verdiende) 100 XP te verzamelen. Op het moment dat je 100 XP in je account hebt wordt de XP teller gereset naar 0 en je deelnemersniveau aangepast van “Explorer” naar “Silver”. Nu kun je een vol jaar genieten van de voordelen van het “Silver” niveau en ondertussen doorgroeien in status. Zodra je XP teller op 180 XP staat (dus je hebt na het behalen van “Silver” weer 180 XP verdiend , totaal dus 280 XP gezien vanaf het “Exporer” niveau) wordt de teller wederom gereset en je status geüpgraded naar het “Gold” niveau. Vanaf dit niveau ga je onder andere genieten van het mogen bezoeken van luchthaven lounges voor je vluchten.

De laatste etappe op onze reis is de steile klim naar “Platinum”. Nadat onze XP teller weer op 0 gezet werd na het bereiken van het “Gold” niveau ligt de schone taak voor ons om 300 XP te verzamelen. 

 

Flying Blue: Hoe word ik frequent flyer​

Flying Blue: Sneller XP's sparen

Er zullen maar weinig deelnemers in het Flying Blue programma hun platinum status hebben behaald door 58 keer tussen Amsterdam en Parijs te vliegen. Gelukkig zijn er een aantal tips om sneller XP te sparen.

De eerste tip is omvliegen. Een vlucht van Amsterdam naar bijvoorbeeld Valencia levert je op basis van de afstand 5XP op in economy class. Een vlucht van Amsterdam naar Parijs levert je ook 5 XP op. Omdat je XP verdient per segment (het aantal segmenten staat gelijk aan het aantal keer dat je opstijgt) loont het dus om een langere route te nemen. Als we onze vlucht van Amsterdam naar Valencia via  Parijs vliegen levert dit ons dus twee keer zoveel XP op: Amsterdam – Parijs : 5XP , Parijs – Valencia : 5XP –> 10 XP totaal. Doordat we voor een retour vlucht (er vanuitgaande dat je terug ook via Parijs vliegt) dus in totaal 20 XP verdienen is het aantal benodigde retourvluchten in economy class om “Platinum” te behalen dus gehalveerd: 29 retourvluchten.

Je hoeft uiteraard niet te stoppen bij slechts tussenstop. Vaak kun je door net over de grens te vertrekken (bijvoorbeeld Dusseldorf of Frankfurt) via zowel Amsterdam als Parijs vliegen. Met twee tussenstops verdienen we dus 30 XP voor een retourvlucht en hoeven we dus maar 19 van dit soort trips te maken voor “Platinum” status.

Het gaat pas echt hard als je deze “truc” toepast in business class. Om het laatste voorbeeld met de twee tussenstops te gebruiken: Een vlucht van Dusseldorf naar Valencia via Amsterdam en Parijs levert je 15 XP per segment op, dus 45 XP enkele reis, 90 XP in totaal. Je zou deze trip dus zeven keer moeten maken om jezelf tot de club der platinums toegang te verschaffen.

Flying Blue: Hoe word ik frequent flyer​

Flying Blue: Kosten per XP

Uiteraard willen we de kosten van het behalen van frequent flyer status zo laag mogelijk houden. In de Flying Blue wereld wordt daarom gerekend met CPXP wat staat voor Cost Per eXperience Point. Je berekent deze door de ticketprijs te delen door het aantal te verdienen XP. Doel is om deze ratio zo laag mogelijk te krijgen.

Deze CPXP is een mooie metric om ticketprijzen onderling te vergelijken en te bepalen of het omvliegen met als doel meer XP te verdienen opweegt tegen het kopen van bijvoorbeeld twee directe vluchten

Flying Blue: XP verkrijgen met American Express

Wanneer je nog een aantal XP tekort komt om het volgende status niveau te behalen dan kunnen de credit cards van American Express je te hulp schieten. American Express biedt in Nederland de Flying Blue gelabelde kaarten aan waarmee je per besteedde Euro Award Miles spaart voor “gratis” vluchten. Naast dit voordeel krijg je per jaar dat je de American Express kaart in je bezit hebt een aantal XP cadeau die je helpen richting kwalificatie van het volgende Flying Blue deelnemersniveau.

Met de Flying Blue Platinum kaart heb je dus in 1 klap meer dan 10% van de XP’s in je bezit die je nodig hebt om “Platinum” status te behalen. Uitaard moet je hier ook voor jezelf berekenen of de kosten van de kaart gedeeld door het aantal XP’s opwegen tegen het vliegen van een vlucht in business class.

Wil je meer lezen over de Flying Blue Gold kaart? Lees dan hier verder..

Conclusie

Ik hoop je een beetje geinspireerd te hebben en je het gevoel te hebben gegeven dat het worden van een frequent flyer echt mogelijk is. Zelf ben ik er nog niet over uit of ik de overstap naar SkyTeam ga wagen.  

Mocht je zelf nog leuke hacks hebben om sneller frequent flyer te worden bij Flying Blue, laat ze dan vooral achter in de comments!