KLM Flying Blue promo awards

Flying Blue promo awards van KLM

Wanneer je regelmatig vliegt met KLM, dan loont het om lid te worden van het Flying Blue programma. Als Flying Blue lid kun je punten sparen met iedere vlucht die je met KLM en haar partners vliegt. 

Aan de ene kant zijn dat eXperience Points (XP), die meetellen in de bepaling van je frequent flyer elite niveau. Anderzijds zijn dat award miles, dat zijn punten die je kunt gebruiken om vluchten te upgraden of “gratisaward vluchten te boeken.

Voor de gemiddelde award vlucht moet je best wel even sparen om het benodigde aantal punten bij elkaar te verzamelen. Gelukkig hebben steeds meer luchtvaartmaatschappijen promoties waarbij bestemmingen in de uitverkoop gaan bij het boeken met punten. 

Ook Flying Blue heeft een doorlopende promotie met de naam Promo Awards.

Via de website van KLM kun je jouw gespaarde frequent flyer miles (Flying Blue miles) gebruiken om “gratisvluchten mee te boeken. De prijs die voor zo’n vlucht gerekend wordt is afhankelijk van de regio waar de bestemming ligt en de stoel waar je in wilt vliegen

Een stoel in economy class kost je minder punten dan een stoel business class. En een stoel op een vlucht van Amsterdam naar Madrid is goedkoper dan op een vlucht van Amsterdam naar Jakarta

In de onderstaande afbeelding zie je wat een vlucht van Parijs naar Saint-Denis je zou kosten in economy– en business class.

KLM Flying Blue promo awards 1

Met de promo awards van Flying Blue doen KLM en AIR France maandelijks een aantal bestemmingen in de aanbieding. De korting die je krijgt varieert meestal tussen de tien en vijftig procent. De ene keer kan een bestemming in economy class in de aanbieding zijn, een volgende keer alleen in business class, of soms in economy en business class tegelijk.

Promo awards zijn vaak vanaf iedere KLM / Air France bestemming in Europa te boeken, tenzij er expliciet staat aangegeven dat de prijs alleen geldt vanaf Amsterdam of Parijs. Stel dat Mexico City in de aanbieding is dan zou je prima vanaf Brussels kunnen vertrekken.

Beschikbaarheid van Flying Blue Promo Awards

Wanneer een bestemming in de aanbieding is via de Promo Awards, dan zijn er meestal een gelimiteerd aantal stoelen beschikbaar voor de betreffende prijs. Je vertrekdatum moet liggen binnen de promotieperiode voor de bestemming, meestal is de vertrekmaand twee a drie maanden na publicatie van de aanbieding, dus wel redelijk “last” minute. 

Vaak is de promotie prijs ook niet geldig voor iedere dag van de maand. Enige flexibiliteit is dus wel noodzakelijk

In de onderstaande afbeeldingen zie twee voorbeelden van Flying Blue promo awards. Bij beide bestemmingen staat aangegeven dat je kunt vertrekken vanaf elke bestemming in Europa.

Flying blue promo awards KLM 3
Flying blue promo awards KLM 2

Op beide bestemmingen krijg je een korting van vijftig procent op het benodigde aantal punten voor een stoel in business class. Een scherpere aanbieding dan dit zal je niet vinden bij de promo awards

Na het selecteren van een vluchtdatum die in de aanbieding is toont de website de nieuwe prijs na aftrek van de korting. Zoals je kunt zien is de prijs exact vijftig procent lager dan de prijs die we hierboven voor een standaard award ticket tussen Parijs en Saint-Denis

Flying blue promo awards KLM 4

Let wel op dat de promo awards alleen een korting geven op het benodigde aantal punten, de belastingen en toeslagen blijven gelijk aan een standaard award ticket. In dit geval komt er boven op de 33.750 punten dus nog 198 euro aan toeslagen.

De tijdslijnen van de Flying Blue promo award op een rijtje

Zoals geschreven worden de Flying Blue promo awards altijd in de laatste week van een maand gepubliceerd op de website van Flying Blue (zowel die van KLM als die van Air France). De aanbiedingen zijn te boeken vanaf de eerste dag in de volgende maand

De vertrekdatum van de vlucht die je wilt boeken ligt over het algemeen twee maanden na de maand waarin je de vlucht kunt boeken. Kortom:

  • 31 December : Publicatie nieuwe promo awards
  • 1 Januari  – 31 Januari : Nieuwe promo awards te boeken
  • 1 Maart – 30 April : Vertrekdatum van je promo award vlucht

 

Waar vind ik het overzicht met de actuele aanbiedingen

Het overzicht met bestemmingen die in de aanbieding zijn worden iedere maand gepubliceerd op de website van Flying Blue. Zie in onderstaande afbeelding de rood omcirkelde menu opties om bij het overzicht van de promo awards te komen. Of klik op deze link om direct op de pagina terecht te komen.

KLM Flying Blue promo awards 2

Korting op Flying Blue Promo Awards

Een tip die ik jullie niet wil onthouden is dat het kan lonen om te checken of vertrekken van een luchthaven in de buurt goedkoper is. Ik heb tal van voorbeelden voorbij zien komen dat een vertrek vanaf Brussels of Düsseldorf kan leiden tot een mooie korting in het benodigde aantal punten. 

Ook de hoeveelheid te betalen belastingen en toeslagen kan vanaf een andere luchthaven aanzienlijk lager uitvallen.

Conclusie

Persoonlijk vind ik de prijzen van award vluchten bij Flying Blue aan de hoge kant. Zeker wanneer je de prijzen vergelijkt met andere frequent flyer programma’s. Promoties zoals de Promo Awards zijn dan wat mij betreft ook erg welkom.

Ik weet niet of het een trend is, maar de laatste maanden valt het op dat het maximale kortingspercentage op vluchten zelden meer vijftig procent is. 

Wat vind jij van de prijzen van award vluchten bij Flying Blue? Heb je wel eens een promo award geboekt? Ik lees het graag in de reacties.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie