Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 06 januari 2020

Vliegtuigen kijken: Panoramaterras Schiphol & Polderbaan

Op zoek naar een leuk dagje weg voor jezelf of je kinderen? Het blijft leuk om alle bedrijvigheid op onze nationale luchthaven Schiphol vanaf het panoramaterras mee te kunnen maken. Of ga je lekker langs de start of landingsbaan staan om te zien hoe die grote zware machines met al hun vermogen het luchtruim kiezen? In deze post neem ik neem langs de beste plekjes op Schiphol waar je vliegtuigen kunt spotten.

Vliegtuigen kijken op Schiphol

Geloof me, je bent echt niet de enige die zo gek is om speciaal naar Schiphol te gaan om vliegtuigen te kijken. In de weekenden met zonnig weer is het op een aantal plaatsen op of langs Schiphol een gekte van jewelste waarbij iedereen het beste plekje wilt bemachtigen om mooie foto’s te maken. Je vindt er die hard vliegtuiggekken maar ook hele gezinnen die lekker een dagje uit zijn om vliegtuigen te komen kijken.

Het kijken naar startende en landende vliegtuigen wordt ook wel het spotten van vliegtuigen genoemd.

Panoramaterras Schiphol

Vanaf het panoramaterras op Schiphol waan je jezelf midden in de bedrijvigheid van Schiphol. Het ligt pal boven op de vertrekhal en je bereikt het door de bordjes “panoramaterras” te volgen op de luchthaven. Na een aantal trappen beklommen te hebben komt de geur van kerosine (vliegtuigbenzine) je tegemoet.

Wat kun je doen op het Panoramaterras op Schiphol?

Vanaf het panoramaterras heb je een mooi uitzicht over de pieren van Schiphol. Je kunt uitstekend zien hoe vliegtuigen na de landing naar de gate taxiën. Vervolgens kun je het proces van het uitladen van het vliegtuig en het opnieuw inladen meemaken om het vliegtuig tenslotte weer te zien vertrekken naar de volgende bestemming.

Op het dak waar het panoramaterras zich bevindt is ook een oude Fokker 100 van KLM te vinden. Dit oude vliegtuig staat met de toegangsdeuren open op het dak, waardoor je er even een blik in kunt werpen.

Wil je echt zien hoe vliegtuigen starten en landen dan kun je beter kiezen voor  de spottersplaats langs de Polderbaan of de Buitenveldertbaan. Vanaf deze plaatsen maak je van dichtbij mee hoe de vliegtuigen met brommende motoren het luchtruim kiezen of daar juist vanuit afdalen en landen.

Toegangskosten panorameterras Schiphol

Het panoramaterras op Schiphol is vrij toegankelijk.

Openingstijden Panoramaterras Schiphol

In principe is het panoramaterras het hele jaar door geopend. In de wintertijd van 09:00 tot 17:00 en gedurende de zomer van 07:00 tot 21:00. Bij extreme weersomstandigheden als gladheid of zeer dichte mist wordt het terras uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

De laatste informatie m.b.t. openingstijden vind je hier.

Spottersplaats polderbaan

De Polderbaan is de meest recent aangelegde start- en landingsbaan van Schiphol. De startbaan ligt qua afstand ook het verste weg van Schiphol Centum waardoor vliegtuigen wat langer onderweg zijn naar hun start. Voor passagiers vervelend, voor vliegtuig spotters ideaal omdat er meer tijd is om de vliegtuigen te bewonderen en op de gevoelige plaat vast te leggen.

Door de gunstige liggen van de baan is de Polderbaan vrijwel de hele dag in gebruik, waardoor er iedere paar minuten een vliegtuig start of land.

Je kunt de vliegtuigen bewonderen vanaf de speciaal aangelegde spottersplaats langs de Polderbaan. In het weekend zijn er op deze parkeerplaats ook een patatkraam en een ijskar te vinden om de vliegtuigspotters te voorzien van een hapje en een drankje.

Langs vrijwel de gehele lengte van de startbaan loopt een fietspad. Wanneer je dit fietspad afloopt kun je prima locaties bereiken om de vliegtuigen mooi op de foto te zetten.

Adres spottersplaats Polderbaan

De spottersplaats aan de Polderbaan heeft geen eigen adres. Je bereikt het door in de navigatie de postcode “2141 CN” in te voeren. Vanaf de autoweg N205 komend vanaf de A9 ga je na de trajectcontrole links. In de flauwe bocht die je na een paar honderd meter bereikt ga je wederom links en dan zie je de spottersplaats op een gegeven moment aan je rechterzijde.

Spottersplaats buitenveldertbaan

Een tweede startbaan waar je prima vliegtuigen kunt spotten is de Buitenveldertbaan. Vanaf de parkeerplaats bij de naastgelegen McDonalds heb je een prima uitzicht op de startende en landende vliegtuigen.

Op deze parkeerplaats zijn er verrekijkers beschikbaar die je tegen betaling kunt gebruiken om het vliegverkeer nog net iets beter te kunnen zien.

Wanneer je vanaf de parkeerplaats van de Mcdonalds links af slaat en in de richting van Schiphol rijdt dan heb je aan de linkerkant een stukje braakliggend terrein waar je ook prima vliegtuigen kunt spotten. Vanaf dit terrein kun je ook de kop van de Aalsmeerbaan goed zien.

Adres spottersplaats buitenveldertbaan

Stel het adres van de nabijgelegen McDonalds in op je navigatie: Loevensteinse Randweg 200, Schiphol

Flightradar 24 , hulpmiddel vliegtuigspotten

Vroeger was het altijd spannend om langs de start of landingsbaan te staan, niet wetend wat het volgende vliegtuig zou worden dat aan zijn start of landing zou beginnen. Mannetjes met radio’s probeerden het radioverkeer tussen de verkeerstoren en de vliegtuigen te volgen om een beeld te krijgen van het vliegverkeer.

Tegenwoordig kun je gebruik maken van een App die je op de telefoon kunt installeren. In deze App kun je zien welke vliegtuigen er op ieder moment in de lucht hangen. Met de app kun je een specifiek toestel volgen of juist een overzicht krijgen van alle vliegtuigen in een bepaalde regio.

Flightradar 24 app vliegtuig spotten in nederland

Wanneer je een filter instelt in de APP op de luchthaven code van Schiphol (dat is AMS) dan zie je alleen de vliegtuigen die net zijn opgestegen vanaf Schiphol of die onderweg zijn naar Schiphol. Met name dit laatste is erg handig omdat je precies kunt zien welke vliegtuigen er op het punt staan om te gaan landen.

Uiteraard worden details als het vliegtuigtype, de luchtvaartmaatschappij en parameters als de hoogte en snelheid van het toestel ook getoond. Met deze App heb je geen excuus meer om net te laat je fototoestel gereed te hebben voor dat perfecte fotomoment.

Vliegtuigen spotten op Eindhoven airport

Woon je niet in de buurt van Schiphol ? Weet dan dat je ook op andere luchthavens in Nederland prima vliegtuigen kunt spotten. Verwacht dan niet dat je net als op Schiphol de echt grote vliegtuigen als de Boeing 747 en de Airbus A380 gaat zien.

Op de andere Nederlandse vliegtuigen vliegen vooral de zogenaamde low-cost carriers als Transavia, EasyJet en Ryanair. Zij gebruiken de kleinere vliegtuigtypen van Airbus en Boeing.

Een voorbeeld van een spottersplaats is bijvoorbeeld die aan de (hoe toepasselijk) Spottersweg bij Eindhoven Airport. Vanaf hier heb je goed zicht op het vetrekkende en binnenkomende (vakantie) vliegverkeer.

Laat een reactie achter

Reacties zijn gesloten.