Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 04 oktober 2020

Waar kan ik betalen met American Express

Het grootste nadeel van de American Express kaarten (AMEX) in Nederland is de acceptatiegraad. Op lang niet alle plekken waar kaarten van Visa en MasterCard worden geaccepteerd kun je ook met American Express afrekenen. Gelukkig is de situatie de afgelopen jaar flink verbeterd doordat steeds meer grotere winkelketens de kaart van AMEX zijn gaan accepteren. In dit artikel laat ik je zien waar je met de American Express kaarten kan betalen.

Een van de voordelen van betalen met de American Express credit cards is dat je met je uitgaven spaart voor Flying Blue miles of Membership Rewards punten, afhankelijk van welke kaart je hebt. Het kan dan ook best frustrerend zijn wanneer je voor een grote aankoop staat en je opmerkt dat je hem niet kunt betalen met je AMEX kaart.

Waarom kan ik niet overal met AMEX betalen

Eigenlijk toch best wel raar dat je niet overal kunt betalen met je AMEX kaart toch? De reden die de meeste bedrijven aangeven voor het niet accepteren van de kaart is de hoge afdracht die ze per betaling moeten doen aan American Express. Vooral in branches waar de winstmarges wat kleiner zijn kan dit aardig in de papieren lopen.

Het is voor winkeliers dan vaak voordeliger om andere betalingsvormen te accepteren, ook omdat American Express in verhouding veel minder kaarthouders in Nederland heeft dan VISA en MasterCard.

Waar kan ik wel betalen met American Express

Zoals je eerder kunt lezen accepteren steeds meer winkelketens met een landelijke dekking de kaarten van American Express. Vaak accepteren deze winkelketens de credit card ook in hun digitale webshops. Op het Internet zijn er sowieso meer mogelijkheden om te shoppen met de AMEX kaart, dankzij de PayPal truc.

Betalen met American Express in fysieke winkels

Met je American Express kaart kun je onder andere afrekenen in de onderstaande landelijke winkelketens. Let op dat sommige ondernemers een kleine vergoeding in rekening kunnen brengen voor betaling met een credit card.

Bouwmarkten

 • Hornbach

Supermarkten

 • Dirk van den Broek
 • Jumbo
 • LIDL
 • ALDI

Tankstations & Vervoer

 • Esso
 • Firezone
 • GVB
 • NS
 • Qpark
 • Shell
 • Tango
 • TinQ

Warenhuizen

 • Bijenkorf
 • Douglas
 • H&M
 • Hema
 • IKEA
 • Media Markt
 • Intertoys
 • Rituals

Naast de bovenstaande landelijke winkelketens wordt de kaart ook vaker geaccepteerd in toeristische steden en steden waar veel expats wonen. Zo wordt de kaart bij meer kleine winkeliers geaccepteerd in steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ook is het in deze steden vaker mogelijk om bijvoorbeeld een restaurantbezoek af te rekenen met American Express.

In veel van de opkomende shopping outlets (zoals Batavia Stad, Designer Outlet Roermond en Rosada) wordt de kaart ook in de meeste van de outlet stores geaccepteerd.

Betalen met American Express in online winkels

Online is het aanbod van shops waar je met American Express kunt betalen een stuk groter. Of je nu iets kleins wilt bestellen bij bijvoorbeeld AliExpress of een duur business class vliegticket bij KLM de mogelijkheden zijn legio.

Wil je online afrekenen met je American Express kaart? Hou dan wel even in de gaten of de webshop geen kosten in rekening brengt voor het betalen met je American Express kaart. Wanneer je perse met American Express je KLM vliegticket wilt betalen, zodat je 750 miles kunt sparen, dan is de prijs van 15 euro credit card kosten in eens wel een dure optie.

Tenslotte raad ik je aan om op te passen bij betalingen in vreemde valuta. Bestel je bij een webshop in een andere valuta dan de Euro, hou dan rekening met de vreemde valuta provisie die American Express in rekening brengt. Deze provisie bedraagt zo’n 2.4% van het aankoopbedrag, op een betaling van omgerekend 1.000 euro dus 24 euro extra.


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

American Express koppelen aan PayPal

PayPal is een service die het beste te vergelijken is met een digitale versie van je fysieke portemonnee. In veel webwinkels heb je de mogelijkheid om PayPal te selecteren als betaalmiddel.

Wanneer je kiest voor betaling met PayPal word je net als bij betalen via iDEAL doorgestuurd naar de website van in dit geval PayPal. Op de website van PayPal kun je vervolgens selecteren welk betaalmiddel uit je PayPal portemonnee je wilt gebruiken om de aankoop af te ronden.

Het mooie aan PayPal is dat je een American Express kaart aan de portemonnee kunt toevoegen. Via deze weg kun je dus indirect je aankopen met American Express afrekenen. Zelfs wanneer American Express niet als betaalmiddel in de webshop wordt aangeboden.

Voordeel van online betalen met AMEX kaart boven iDEAL

Het grote voordeel van het online shoppen met je American Express kaart is dat je aankopen door American Express zijn verzekerd. Wordt hetgeen je besteld hebt niet of niet volgens verwachting (bijvoorbeeld beschadigd) geleverd dan kan American Express bemiddelen wanneer je er niet uit komt met de leverancier.

Ik betaal zelf graag mijn vliegtickets met American Express zodat ik bij problemen de bemiddelingsservice (aankoopverzekering) kan gebruiken om mijn geld terug te eisen. In deze post vertel ik je wat meer over mijn eigen ervaringen met deze service.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *