American Express : Waar kan ik met mijn AMEX kaart betalen

Waar kan ik betalen met American Express

Alhoewel credit cards van American Express steeds populairder worden in Nederland, wordt de kaart nog lang niet overal geaccepteerd. Op veel plekken waar je met een MasterCard of een Visa Card wel terecht kun om te betalen, kom je met een AMEX kaart van een koude kermis thuis. In deze post neem ik je mee langs plekken waar je wel kunt betalen met je American Express kaart.

Gelukkig beginnen steeds meer winkelketens met een landelijke dekking ook met de acceptatie van American Express kaarten, een goed voorbeeld daarvan zijn de Kruidvat en Trekpleister winkels die onlangs ook zijn gaan accepteren.

In principe zou je verwachten dat winkels die credit card betalingen accepteren van Visa en MasterCard, dat ook zouden doen voor American Express. In de praktijk is dat echter vaak niet het geval. Winkeliers kunnen bij hun payment service provider zelf beslissen welke betaalmiddelen zij accepteren.

De belangrijkste reden die ik van veel winkeliers terug krijg is dat zij een hoge commissie aan American Express moeten betalen iedere keer als er iets met de kaart wordt afgerekend. Vooral in branches waar de winstmarges wat kleiner zijn kan het in de papieren lopen wanneer ze American Express kaarten accepteren voor betaling.

Waarom zou je zo veel mogelijk met AMEX willen betalen

Afhankelijk van het type kaart dat je afneemt bij American Express spaar je met al je aankopen voor Flying Blue miles of American Express Membership Rewards punten. Het loont daarom om een groot deel van je maandelijkse aankopen af te rekenen met de AMEX kaart. 

Daarnaast zijn al de aankopen die je doet met een American Express standaard verzekerd tegen verlies of diefstal. Een extra die je bijvoorbeeld niet krijgt door met je standaard betaalpas of IDeal af te rekenen.

Waarom kan ik betalen met mijn American Express kaart

Steeds meer fysieke winkels accepteren American Express als een geldig betaalmiddel. Vaak accepteren deze fysieke winkels, de kaart ook in hun online webwinkel. Online zijn de mogelijkheden om te betalen met AMEX sowieso groter dan offline. 

Een van de redenen hiervoor is dat je de American Express kaart kunt koppelen aan je PayPal account. Door dit te doen, kun je vrijwel overal waar je met PayPal kunt afrekenen, indirect met je American Express betalen.

Betalen met American Express in fysieke winkels

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van ketens die je verspreidt door Nederland aantreft. Bij deze ketens is het over het algemeen mogelijk om met American Express af te rekenen. Her en daar kan het dat een franchise nemer op zichzelf besluit om American Express alsnog te weren.

waar kan ik betalen met mijn American Express kaart

Naast de grotere winkelketens in het bovenstaande overzicht zijn er ook diverse kleinere (losstaande) winkels die de kaart accepteren. Over het algemeen is de acceptatiegraad hoger in gemeentes waar veel toeristen komen of expats werken. Vaak zie je in dit soort steden (bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) dat de kaart ook bij veel restaurants wordt geaccepteerd.

Shopping outlets zijn een opkomend fenomeen in Nederland, zowel in de Batavia outlet als de McArthur Glenn outlet in Roermond, kun je bij een groot deel van de winkels je AMEX kaart gebruiken.

Online aankopen betalen met American Express

Ondanks dat steeds meer fysieke winkels de American Express kaart accepteren, is het aanbod aan kaart accepterende bedrijven online (nog) vele malen groter. De mogelijkheden variëren van de aankoop van iets kleins bij AliExpress tot de aankoop van een duur vliegticket bij KLM

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de verkopende partij wellicht kosten in rekening brengt voor het betalen met American Express. 

Wanneer je bijvoorbeeld perse je vliegticket bij KLM wilt afrekenen met American Express om op die manier Membership Rewards punten te sparen, vraag je dan of 15 euro credit card kosten opwegen tegen de hoeveelheid punten die je met de transactie verdiend.

Shop je graag in buitenlandse winkels die hun producten aanbieden in een andere valuta dan de Euro? Hou dan altijd in je achterhoofd dat American Express zo’n 2.4 % van het aankoopbedrag in rekening brengt als provisie. Op een aankoop van honderd euro, kost het je dan dus 2.40 euro meer door te betalen met je AMEX.

Koppel je American Express aan je PayPal account

PayPal is een payment service provider. Je kunt dit het beste zien als een digitale versie van je eigen portemonnee. In de portemonnee kun je diverse (digitale) betaalmiddelen toevoegen die je vervolgens kunt gebruiken in webshops om mee af te rekenen.

Kies je in een webshop om af te rekenen met PayPal dan word je door de webshop doorgeleid naar de website van PayPal. Hier kun je vervolgens kiezen welk betaalmiddel uit je digitale portemonnee je wilt gebruiken voor de aankoop.

Het mooie aan PayPal is dat je jouw American Express kunt toevoegen aan deze digitale portemonnee. Hierdoor is (indirect) mogelijk om overal waar PayPal geaccepteerd wordt met je American Express kaart te betalen.

Conclusie

Het aanbod aan winkels waar je met American Express kunt betalen wordt (naast de kaartbijdrage) gezien als een van de grotere nadelen van AMEX. Wanneer je de kaart met name in Nederland wilt gebruiken dan kan dit inderdaad een obstakel zijn. 

Wanneer je echter veel in het buitenland bivakkeert kom je er vaak al snel achter dat de kaart daar breder wordt geaccepteerd (vooral in de USA). Persoonlijk vind ik de American Express kaart ideaal om al mijn vliegtickets en hotelovernachtingen mee te boeken. Hiermee weet ik ieder jaar weer een mooie hoeveel Membership Rewards punten bij elkaar te verzamelen met het kaartgebruik.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh
Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie