American Express : Waar kan ik met mijn AMEX kaart betalen

Hier Kun Je Betalen met een American Express Kaart

Ondanks de groeiende populariteit van American Express in Nederland, wordt de kaart nog lang niet overal geaccepteerd. Op plekken waar credit cards van Visa en MasterCard probleemloos worden geaccepteerd, kom je met een kaart van American Express nog wel eens van een koude kermis thuis.

Gelukkig wordt de dekkingsgraad van American Express echt steeds beter in Nederland. Steeds meer (grote) winkelketens sluiten zich aan bij de bedrijven waar de kaart geaccepteerd wordt.

Waarom de dekkingsgraad van American Express lager is

Iedereen die zijn klanten in de gelegenheid wil stellen om betalingen te verrichten zal een contract moeten afsluiten met een payment service provider(PSP). In het contract met deze PSP wordt vastgelegd welke betalingsvormen een winkelier wenst te accepteren en welke vergoeding hij per transactie dient te betalen aan de PSP en credit card leverancier.

Deze vergoeding is een van de belangrijkste redenen waarom ondernemers af zien van American Express. Het percentage dat American Express per transactie afsnoept schijnt relatief hoog te zijn t.o.v. andere betaalmiddelen.

Hierdoor is het vaak voor ondernemers in branches met een lagere marge, minder interessant om American Express als optie aan te bieden.

Waarom wij toch met een American Express kaart willen betalen

Één van de belangrijkste redenen voor Nederlanders om een American Express kaart af te nemen is de mogelijkheid om punten te sparen met betalingen. Wanneer er dus een groter deel van de maandelijkse (vaste) lasten kan worden voldaan met een American Express kaart, spaart men meer punten of Flying Blue miles.

Daarnaast zijn aankopen die je doet met een American Express kaart standaard verzekerd tegen diefstal of verlies. Een luxe die je veelal niet krijgt wanneer je jouw aankopen afrekent met je normale bankpas of via IDeal.

Waar kan ik betalen met mijn American Express kaart

Het is handig om een beetje overzicht te hebben waar de American Express kaart geaccepteerd wordt. Ik merk aan mijn eigen aankoopgedrag dat ik winkels waar de kaart wel geaccepteerd wordt prefereer boven winkels die dat niet doen.

Dagelijkse boodschappen doen met American Express kaart

Een aantal jaar geleden was het onmogelijk om de dagelijkse boodschappen in de supermarkt met American Express af te rekenen. Tegenwoordig accepteren Dirk van den Broek, Jumbo, DEKA en de twee Duitse prijsvechters LIDL en ALDI de American Express kaart.

Onderweg betalen met de American Express kaart

Wanneer je punten wilt verdienen met het voltanken van je motor of auto, kun je het beste tanken bij de Shell, Esso, Tango of ThinQ. Bij het afrekenen van parkeerkosten bij Q-Park kun je de kaart ook gebruiken.

In het openbaar vervoer wordt de AMEX kaart ook steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel bij o.a. de Nederlandse Spoorwegen, GVB, en Arriva.

De details van betalen in de detailhandel met AMEX

In de introductie schreven we al dat steeds meer winkelketens met een landelijke dekking de American Express kaart accepteren. Zo kun je de kaart o.a. al gebruiken bij:

Parfumerie & Drogist

Douglas, Kruidvat, Trekpleister, Rituals

Warenhuizen

Bijenkorf, Hema, Ikea, Media Markt, Makro

Kledingwinkels

H&M, Zara, Omoda

Bouwmarkten

Hornbach

Overige detailhandel

Intertoys

Naast deze winkelketens met een landelijke dekking kun je de kaart uiteraard op nog veel meer plekken gebruiken. Zo worden de kaarten van American Express over het algemeen beter geaccepteerd in steden waar veel toeristen komen (Bijv. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam).

Mocht je veel kleding nodig hebben en daar je AMEX kaart voor willen gebruiken, dan zijn de shopping outlets in Lelystad (Batavia Outlet) en Roermond (McArthur Glenn Outlet) een aanrader. Vrijwel in iedere outletshop wordt de kaart daar geaccepteerd!

Online aankopen betalen met American Express

Ondanks dat steeds meer fysieke winkels de American Express kaart accepteren, is het aanbod aan kaart accepterende bedrijven online (nog) vele malen groter. De mogelijkheden variëren van de aankoop van iets kleins bij AliExpress tot de aankoop van een duur vliegticket bij KLM.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de verkopende partij wellicht kosten in rekening brengt voor het betalen met American Express.

Wanneer je bijvoorbeeld perse je vliegticket bij KLM wilt afrekenen met American Express om op die manier Membership Rewards punten te sparen, vraag je dan of 15 euro credit card kosten opwegen tegen de hoeveelheid punten die je met de transactie verdiend.

Shop je graag in buitenlandse winkels die hun producten aanbieden in een andere valuta dan de Euro? Hou dan altijd in je achterhoofd dat American Express zo’n 2.4 % van het aankoopbedrag in rekening brengt als provisie. Op een aankoop van honderd euro, kost het je dan dus 2.40 euro meer door te betalen met je AMEX.


Koppel je een American Express aan je PayPal account

Wanneer je op een webwinkel stuit waar de American Express kaart niet wordt geaccepteerd, check dan of PayPal wel tussen de betaalmiddelen staat. PayPal is het best te vergelijken met een digitale portemonnee, waar je zelf diverse betaalmiddelen in kunt hangen.

Als je een American Express kaart in de PayPal portemonnee plaatst, betaal je dus indirect je aankopen met de American Express card. Voor de winkelier ziet de betaling er uit als een PayPal betaling. Hij of zij ziet dus niet welk betaalmiddel er achter de PayPal betaling zit.

Ook als je de PayPal methode gebruikt om Online je aankopen te doen, zijn deze verzekerd volgens de AMEX voorwaarden. Bovendien en misschien nog wel belangrijker, spaar je via de PayPal route Flying Blue miles of Membership Rewards punten met je aankopen!

Conclusie

De American Express kaart kan je grote voordelen bieden. Toch blijft de lage kaart acceptatie blijft altijd als een donkere wolk boven de AMEX kaart hangen. Mocht je de card vooral binnen Nederland willen gebruiken dan is het soms wel een uitdaging om dit voor elkaar te krijgen.

De American Express focust zich vooral op de doelgroep reizigers. Gelukkig is de acceptatiegraad in het buitenland vaak een stuk beter dan hier in Nederland. Persoonlijk gebruik ik de American Express kaart vooral om vliegtickets en hotelovernachtingen mee te boeken. Hier ben ik er pas één keer tegen aan gelopen dat de kaart niet werd geaccepteerd.

Hopelijk is deze post over niet al te lange tijd overbodig geworden. Dat zou namelijk beteken dat de kaart vrijwel overal geaccepteerd wordt.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.