multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten 5

Hoe Boek Ik Een Multi Stad VliegTicket

Wanneer reizigers een vliegticket aanschaffen, valt de keuze de meeste keren op een enkele reis of een retour ticket. Veel mensen geven er de voorkeur aan om rechtstreeks van A naar B te vliegen. Maar wist je dat je met veel vliegtickets meerdere steden (of bestemmingen) voor dezelfde prijs kunt bezoeken?

Dit soort tickets worden vaak geschaard onder de noemer multicity vliegticket en in deze post vertel ik je daar meer over.

Wat voor soorten multi stad vliegtickets zijn er?

Zoals in de inleiding geschreven boeken de meeste reizigers een vliegticket rechtstreeks van A naar B, zoals in onderstaande afbeelding een vliegticket tussen Amsterdam en Jakarta wordt afgebeeld.

multi city vliegticket - retour

Stopover, layover, help!

Op veel vliegtickets is het toegestaan om een layover of een stopover op te nemen. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?

Een layover is eigenlijk niets anders dan een lange overstap van vliegtuig A naar vliegtuig B. Wanneer we bijvoorbeeld van Amsterdam naar Jakarta vliegen met Etihad Airways, dan hebben we een tussenstop in Abu Dhabi. Bij een layover mag er maximaal 23 uur en 59 minuten tussen de aankomsttijd van je eerste vlucht en de vertrektijd van de volgende vlucht zitten.

Zit er meer dan 24 uur tussen de vluchten dan spreken we van een stopover. Met name Aziatische luchtvaartmaatschappijen geven vaak de mogelijkheid om kosteloos een stopover op te nemen op het vliegticket in hun thuisland. Een stopover mag afhankelijk van je vliegticket een aantal dagen tot een aantal maanden duren.

Open jaw vliegticket

Het eerste type multi city vliegticket dat we bekijken is het zogenaamde “open jaw” vliegticket. Deze heeft zijn naam te danken aan het feit dat wanneer je de route plot op een kaart het op een openstaande mond van een dier lijkt.

Een open jaw ticket heeft als kenmerk dat je vertrekt van luchthaven A naar luchthaven B. Terug vlieg je echter niet terug naar luchthaven A maar naar luchthaven C. In de onderstaande afbeelding vliegen we vanaf Amsterdam naar Jakarta. Maar terug vliegen we niet naar Amsterdam maar naar Madrid.

Door een apart vliegticket (bijvoorbeeld bij een low cost carriers als EasyJet) te kopen van Madrid terug naar Amsterdam, kun je dus aan het einde van je Azië trip eindigen in Madrid, daar een aantal dagen de stad verkennen en vervolgens doorvliegen naar Amsterdam.

multi city vliegticket - open jaw

Double open jaw vliegticket

Wanneer we nog een stapje verder willen gaan bij een open jaw vliegticket krijgen we een double open jaw constructie. Bij dit type vliegticket vliegen we van A naar B. Echter in tegenstelling tot een open jaw vliegticket vliegen we niet vanaf B terug naar C, maar we vertrekken de terugvlucht vanaf een andere luchthaven.

In het onderstaande voorbeeld zie je dat we heen vliegen van Amsterdam naar Jakarta. We zorgen vervolgens (bijvoorbeeld op een los vliegticket) dat we zelf vanaf Jakarta naar Hong Kong komen. Van Hong Kong vliegen we vervolgens naar Kopenhagen.

Persoonlijk vind ik dit soort constructies met name interessant in regio’s waar low cost carriers goedkope vluchten aanbieden. Wanneer we in dit voorbeeld bijvoorbeeld op een normaal retour vliegticket ook Hong Kong hadden willen bezoeken, hadden we vanaf Jakarta een retour vliegticket naar Hong Kong moeten boeken.

Door deze constructie heb je slechts een enkele reis naar Hong Kong nodig om vanaf daar meteen door te vliegen op je oorspronkelijke double open jaw vliegticket.

multi city vliegticket - double open jaw

Multi City vliegticket

Uiteraard kunnen we het nog bonter maken op een vliegticket. Op sommige vliegtickets is het mogelijk om gratis (of tegen kleine vergoeding) een stop- of layover te maken in een bepaalde stad. Door optimaal gebruik te maken van de route regels die gekoppeld zijn aan een vliegticket kun je zo tot wel twaalf segmenten (vluchten) op een vliegticket boeken.

Wanneer de route regels het toestaan zou je dus iets als onderstaand voorbeeld kunnen boeken. We vertrekken daarbij uit Amsterdam op een vlucht naar Boston. In Boston genieten we van een stop over van een aantal dagen en nemen de trein naar New York.

Ook in deze stad nemen we wat tijd om de stad te verkennen en vliegen vervolgens door naar de bestemming van ons vliegticket: San Francisco. We vieren daar uitgebreid vakantie en maken een mooie road trip door California richting Los Angeles. Vanaf Los Angeles maken we de korte vlucht naar Las Vegas waar we overstap van 23 uur realiseren, even snel een gokje wagen. Vervolgens vliegen we via Phoenix terug naar Madrid.

Het vliegticket van Madrid naar Amsterdam boeken we separaat op een Vueling vlucht.

multi city vliegticket - multi city

Waarom zou ik een multicity vliegticket boeken?

Het spreekt denk ik wel voor zich dat wanneer je haast hebt om van A naar B te vliegen, je beter een rechtstreeks vliegticket kunt boeken. Maar wanneer je net zoals ik geniet om zoveel mogelijk van de wereld te zien voor een zo’n gunstige mogelijke prijs dan kunnen multicity vliegtickets interessant zijn.

Ik probeer met name luchthavens in mijn route op te nemen die een goede verbinding hebben met de stad, hierdoor kun je optimaal profiteren van een lange overstap.

Een tweede goede reden om een multicity vliegticket te boeken is het verzamelen van frequent flyer miles. Over het algemeen levert een langere reisroute (dus hoe groter de omweg) meer punten op die je in een later stadium weer kunt inwisselen voor mooie gratis vliegtickets (award vluchten).

Hoe boek je een multicity vliegticket?

Een multicity vliegticket boeken is vaak eenvoudiger dan je denkt. De meeste online zoekmachines waar je naar vliegtickets kunt zoeken bieden deze mogelijkheid aan. Ik demonstreer het hier aan de hand van mijn favoriete zoekmachine: Google Flights.

De zoekmachine van Google Flights staat standaard ingesteld op het zoeken naar retour vluchten. Wanneer je het (rood omcirkelde) menu open klapt dan zie je daar de optie “Meerdere bestemmingen” staan. Via deze optie is het mogelijk om open jaw, double open jaw en ook multicity vliegtickets te boeken.

multi city vliegticket - google flights boeken

Op het moment dat je de keuze hebt gemaakt om op “Meerdere bestemmingen” te zoeken, verandert de indeling van het zoekscherm iets. Er verschijnt namelijk een tweede regel waar je een vertrek en bestemming luchthaven kunt opgeven. Door op de knop “Vlucht toevoegen” te klikken voeg je extra regels toe om op te zoeken, Google Flights is gelimiteerd op vijf regels.

multi city vliegticket - google flights boeken meerdere bestemmingen

Hoe boek ik een open jaw vliegticket

In het onderstaande voorbeeld zie je hoe je de zoekvelden moet invullen om op een open jaw te zoeken. De zoekparameters in onderstaande afbeelding betekenen het volgende: Ik wil op 17 Augustus vertrekken vanaf Amsterdam Schiphol airport naar Jakarta. Op 2 September vlieg ik terug van Jakarta naar de luchthaven van Brussels.

Zoals gezegd moet je er zelf voor zorgen dat je (eventueel) van Brussels terug naar Amsterdam komt, bijvoorbeeld door zelf een vliegticket of treinticket aan te schaffen.

multi city vliegticket - google flights boeken open jaw

Hoe boek ik een double open jaw vliegticket

Een double open jaw vliegticket boeken is redelijk vergelijkbaar met het boeken van een open jaw ticket. In de onderstaande afbeelding heb ik een voorbeeld gezet. De vlucht die we hier boeken is dezelfde vlucht van Amsterdam naar Jakarta, echter we vliegen nu retour vanaf Hong Kong naar Brussels.

Zowel van Jakarta naar Hong Kong als van Brussels naar Amsterdam hebben we nu een gat in onze reis waar we zelf kunnen/mogen/moeten bepalen hoe we reizen.

multi city vliegticket - google flights boeken double open jaw

Hoe boek ik een multicity vliegticket

Door optimaal gebruik te maken van de vijf zoekboxen die Google Flights ons biedt, kunnen we proberen om leuke routes in elkaar te draaien. Middels onderstaande input zou je bijvoorbeeld de route kunnen proberen te creëren die we eerder in deze post gaven bij het multicity vliegticket.

multi city vliegticket - google flights boeken multi city

Maar hoe kom je nou tot een leuke route? Een hulpmiddel hierbij kan de tool “expertflyer” zijn. Deze (betaalde) tool stelt je in staat om voor bepaalde vliegroutes de route regels op te halen. In de onderstaande afbeelding heb ik een voorbeeld gegeven van de route regels die Expert Flyer bijvoorbeeld laat zien voor een vliegticket met Qatar Airways tussen Amsterdam en Jakarta.

Iedere regel in de afbeelding staat voor een toegestane route. Bij “EH03” zie je bijvoorbeeld staan dat je in theorie via Frankfurt en Doha naar Jakarta mag vliegen. Bij “EH02” zie je dat er ook de mogelijkheid bestaat om via Doha en Hong Kong te vliegen.

Vaak hebben vliegroutes tot wel 1.000 mogelijke routes die je zou kunnen vliegen.

multi city vliegticket - expertflyer route regels

Heb je nu geen beschikking over ExpertFlyer? Geen man overboord, het is nog steeds mogelijk om multi city vliegtickets te boeken. Het kost je waarschijnlijk alleen iets meer tijd om tot mooie mogelijkheden te komen doordat het meer Trial & Error is in Google Flights.

Probeer bijvoorbeeld wanneer je van Amsterdam naar Jakarta vliegt te bedenken welke steden er enigszins op de route liggen die je wilt bezoeken. Voer de betreffende steden in op Google Flights en zie wat dit met de uiteindelijke prijs van het vliegticket doet.


American Express Gold kaart aanbieding.jpg

Conclusie: MultiCity vliegticket

Het ligt aan je persoonlijke voorkeuren op reisgebied of een multi city vliegtickets iets voor je kan zijn? Zelf geniet ik er ontzettend van om de meest krankzinnige routes op een vliegticket te boeken.

Enerzijds omdat ik er gewoon ontzettend van hou om nieuwe plaatsen in de wereld te ontdekken. Aan de andere kant levert een route met een grote omweg me vaak ook meer frequent flyer miles op, wat me in de toekomst weer in staat stelt om mooie award vluchten te boeken.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!