Hoe werkt een multicity vliegticket

hoe werkt een
MultiCity vliegticket

De meeste mensen die een vliegticket zoeken boeken ongetwijfeld een retourticket van A naar B. Maar wist je dat je zoveel meer uit je vliegticket kunt halen? Soms voor een kleine meerprijs? Soms zelfs goedkoper dan een normaal retourticket. In deze post vertel ik je meer over hoe een multicity vliegticket werkt.

Laten we voordat we de voorbeelden induiken eerst even stil staan bij wat een multi city vliegticket nou precies is. Er bestaan verschillende soorten multi city tickets, de bekendste beschrijven we hier kort.

OPEN JAW TICKET 

Waarom heet het een open jaw ticket? Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder. Met een beetje verbeelding is vanuit Amsterdam (AMS) bekeken de route in te beelden als een geopende bek. Een voorbeeld van een open jaw ticket is een vliegticket waarbij je vanuit Amsterdam naar New York vliegt. In tegenstelling tot een normaal retour ticket vliegen we niet terug vanaf New York maar kiezen we er voor om vanaf Los Angeles terug te vliegen. Je bent zelf verantwoordelijk om op welke manier dan ook van New York naar Los Angeles te komen. 

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten

DOUBLE OPEN JAW TICKET 

Een double open jaw ticket is vergelijkbaar met een open jaw vliegticket. Het verschil zit er in dat je nu aan beide kanten van de reis andere luchthavens treft. In het onderstaande voorbeeld zien we een vlucht vertrekken vanaf Amsterdam naar New York. De terugvlucht is wederom vanaf Los Angeles alleen komen we nu niet aan in Amsterdam maar in Brussel.

Ook hier geldt: je moet zelf van New York naar Los Angeles zien te komen maar ook van Brussel terug naar Amsterdam.

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten

Multi city vliegticket

Bij een echt multicity vliegticket probeer je zo veel mogelijk steden te combineren op een vliegticket. In het onderstaande voorbeeld vliegen we bijvoorbeeld vanaf Amsterdam naar New York, verplaatsen we ons zelf naar Boston. Vervolgens hebben we een vlucht van Boston naar San Francisco alwaar we tijd kunnen doorbrengen voordat we onszelf verplaatsen naar Los Angeles. Vanaf LA vliegen we terug naar Brussels. 

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten

Waarom zou ik een multicity vliegticket boeken?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een multi city vliegticket zou boeken. Zelf doe ik het bijvoorbeeld regelmatig om nieuwe steden te leren kennen. Wanneer ik bijvoorbeeld vanuit Amsterdam naar Hong Kong vlieg vind ik het heerlijk om via Bangkok en/of Kuala Lumpur te vliegen. 

Layover of stopover toegestaan

Op veel vliegtickets kun je redelijk flexibel omgaan met de route die je aflegt. Het is alleen niet altijd toegestaan om langer dan 24 uur (een stop-over) op een (tussen)bestemming te verblijven. Wanneer dat niet mogelijk is probeer ik zelf altijd het verblijf op de bestemming op te rekken tot de maximale 24 uur die een transfer mag duren.

Hoe boek ik een MultiCity vliegticket?

Het boeken van een multicity vliegticket is niet echt moeilijk, je moet alleen even weten hoe het in zijn werk gaat. In dit voorbeeld gebruiken we Google Flights, waarmee het heel eenvoudig is om te checken of bepaalde routes zijn toegestaan op een vliegticket. 

Standaard staat Google Flights ingesteld om naar retourvluchten te zoeken, dit is nou eenmaal het vluchttype dat het meest wordt afgenomen. Wanneer je echter de dropdown lijst opent zie je daar de optie staan om “Meerdere steden” te boeken.

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten 3

Het is je vast opgevallen dat het zoekscherm van Google Flights enigszins verandert wanneer je voor multicity tickets kiest. Dat komt omdat je bij het zoeken van een multicity vlucht meer steden moet opgeven dan bij een standaard retour ticket. 

In het onderstaande voorbeeld hebben we het zoekscherm ingevuld om te zoeken naar een open jaw vlucht. In dit geval vertrekken we op 7 Augustus vanaf Amsterdam naar New York en vliegen op 10 Augustus vanaf Los Angeles terug naar Amsterdam.

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten

Normaal gesproken geeft Google Flights nu een zoekresultaat terug met alle gevonden vluchten. Bij een multicity vliegticket laat de zoekmachine eerst alle gevonden resultaten voor de eerste vlucht zien, daar selecteer je de optie die het beste bij je wensen past. Vervolgens worden de gevonden vluchten getoond voor de terug reis.

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten 5
multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten 5

Multi City ticket : double open jaw

Een double open jaw boek je op dezelfde wijze als een open jaw vliegticket. Het enige verschil is dat je op de terugvlucht in plaats van Amsterdam nu Brussel invult. 

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten 5

Multi City ticket : meerdere steden

Het laatste voorbeeld dat we laten zien is het voorbeeld waar we vanuit Amsterdam naar New York vliegen. We hebben een paar dagen Boston en vliegen daarna door naar San Francisco. Na een aantal dagen te hebben genoten van San Francisco vliegen we vanuit Los Angeles terug naar Brussel.

Zoals je wellicht al was opgevallen is er in het zoekscherm voor “Meerdere steden” van Google Flights een heldere blauwe knop zichtbaar. Wanneer je op deze knop klikt wordt er een extra regel aan het zoekscherm toegevoegd waarmee je naar een extra vlucht kunt zoeken. 

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten 5

Wanneer de extra regel is toegevoegd spreekt het redelijk voor zich hoe je het gewenste vliegschema in kunt voeren.

multicity vliegticket multi city ticket multi stad vluchten 5

Multi city tickets : mijn oordeel

Met multi city vliegtickets heb je zoveel meer mogelijkheden dan met het standaard retour ticket. Persoonlijk onderzoek ik bij elk vliegticket dat ik kan boeken welke mogelijkheden er zijn om extra steden te bezoeken. 

Daarnaast heeft het multi city ticket me meermaals geholpen in situaties waarin ik eigenlijk een enkele reis moest hebben. Door van een enkele reis een multi city vliegticket te maken (waarbij ik de tweede vlucht gebruikte voor een bestemming een jaar later) kon ik de prijs van de enkele reis flink omlaag krijgen.