Overstappen in de Verenigde Staten

Zo Werkt Overstappen in Amerika

Wanneer je vanuit Nederland in Westelijke richting vliegt, is de kans groot dat je een overstap hebt op een Amerikaanse luchthaven. We hebben zelf meerdere malen een overstap gehad in o.a. Miami, New York, Washington en Los Angeles.

Het overstappen in Amerika werkt net even iets anders dan in Nederland. In deze post lees je waar je rekening mee moet houden wanneer je een overstap hebt in Amerika.

Heb je voor een overstap in Amerika een ESTA nodig?

Iedere reiziger die naar Amerika vliegt heeft een zogeheten ESTA (of een Amerikaans visum) nodig. Nederlands hebben in principe voldoende aan een ESTA.

Wanneer heb je dan toch een visum nodig voor de Verenigde Staten? Een ESTA is bijvoorbeeld niet voldoende als je:

  • Langer dan 90 dagen aaneengesloten in Verenigde Staten wilt verblijven;
  • In een risicovol land als bijvoorbeeld Sudan, Irak, Iran, Syrië, Libië, Somalië of Yemen bent geweest;
  • Je wilt werken in de Verenigde Staten.

Overstappen in Amerika - JFK airport

Ook wanneer je alleen maar een overstap hebt in de Verengide Staten (om vervolgens naar een ander land door te vliegen), zul je een ESTA of Visum moeten aanvragen. Doe dit op tijd, want de goedkeuring van een ESTA kan een aantal dagen duren.

Een ESTA aanvragen doe je gemakkelijk online via deze pagina. De kosten van deze ESTA zijn op dit moment USD 21,-. Heb je eenmaal een ESTA aangevraagd dan is deze twee jaar geldig. Je kunt hem gebruiken voor meerdere reizen naar de Verenigde Staten, je hoeft hem dus niet opnieuw aan te vragen voor iedere reis.

Ieder verblijf in de Verenigde Staten mag maximaal 90 dagen duren.

Vliegen naar de Verenigde Staten

Wanneer je naar de Verenigde Staten vliegt dan is de beveiliging net iets hoger dan voor andere bestemmingen. Op de luchthaven vanwaar je naar Amerika vliegt zul je bijvoorbeeld voor het boarden een klein interview hebben. Men probeert daar je reisdoel te achterhalen en te onderzoeken of je wel legitieme redenen hebt om de Verenigde Staten te bezoeken.

Heb je de letters “SSSS” op je boarding pass staan? Dan word je (en je handbagage) voor het boarden van het vliegtuig aan een extra controle onderworpen.

Overstappen in Amerika : grenscontrole

Het maakt bij een overstap in de Verenigde Staten niet uit of je eindbestemming in Amerika ligt of dat je door vliegt naar een ander land. Wanneer je een transit hebt in Amerika zul je op de eerste Amerikaanse luchthaven die je aan doet de grenscontrole moeten passeren.

Bij de grenscontroles in de Verenigde Staten kan het op sommige luchthavens erg druk worden. Zelf heb ik meerdere malen in Los Angeles twee uur in de rij “mogen” staan. Kun je slecht tegen stress, plan dan een overstap van meerdere uren op je eerste luchthaven in Amerika.

Overstappen in Amerika : Bagage

Wanneer je naar de Verenigde Staten vliegt zul je altijd je bagage moeten ophalen op de eerste Amerikaanse luchthaven waar je land. Vlieg je dus van Amsterdam naar Los Angeles via New York, dan zul je op de luchthaven van New York je bagage moeten oppikken. In New York vindt ook de douane clearing van je bagage plaats.

Wanneer je een overstap hebt, dan word je bagage meestal doorgelabeld naar je eindbestemming. Of dit bij jou het geval is, kun je eenvoudig zien op het bagage ontvangstbewijs dat je ontvangen hebt bij het inchecken. Is je bagage doorgelabeld naar de eindbestemming? Dan kun je op de meeste luchthavens na de douane, je bagage eenvoudig op een bagage band neerzetten voor je vervolg vlucht. Je hoeft dan dus niet opnieuw langs de check-in balie.

Is je bagage niet doorgelabeld? Of heb voor de vervolgvluchten losse vliegtickets? Dan zul je op de luchthaven langs de check-in balie moeten om je bagage opnieuw in te checken.

Overstappen in Amerika : mag ik de luchthaven verlaten

Op het moment dat je met een ESTA of visum naar de Verenigde Staten vliegt, heb je toestemming om het land te betreden. Je kunt de luchthaven dus verlaten om bijvoorbeeld de stad te verkennen of een nachtelijke overstap in een hotel af te wachten.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.