Soms loont het om frequent flyer miles te kopen

Veel frequent flyer programma’s hebben eens in de zoveel tijd een aanbieding om ‘voordelig’  miles aan te schaffen. Vaak geven ze dan een korting varierend van 10-50% op de aanschafprijs of een bonus percentage extra miles bovenop de aan te schaffen miles. Dit kan handig zijn als je een award ticket in gedachten hebt maar net niet genoeg miles hebt om in te wisselen.

De prijs per mile is vaak inclusief korting/bonus nog te hoog om de miles te kopen zonder een concreet doel in je achterhoofd te hebben. 

Een aantal maanden geleden had British Airways een mooie prijs voor first class tickets, vertrekkend vanuit Zuid Afrika via Londen naar Barcelona. Voor 460 euro enkele reis kon je erbij zijn! Zonder al te lang na te denken sprong ik op de wagen en had ik een van deze tickets in bezit, ik ging er een beetje vanuit dat ik wel een manier zou weten te vinden om Johannesburg te komen.

Nu mijn trip wat dichterbij komt ben ik begonnen met het zoeken naar een manier om in Johannesburg te komen. Via Google Flights was de zoekopdracht voor een enkele reis zo ingevoerd en ik schrok er een beetje van dat een enkele reis in economy klas me meer geld zou gaan kosten dan de terugvlucht in first class.

EnkeleReis_Amsterdam_Johannesburg

Ok, vanaf Amsterdam is het dus best wel duur om in Johannesburg te komen. Vaak kan het dan nog wel schelen om vanuit een luchthaven in de buurt te vertrekken. Zoals in onderstaande screenshot te zien kreeg ik de prijs daarmee ook niet significant omlaag. (zeker niet als je de kosten erbij rekent om bijvoorbeeld in Brussels te komen.

Avios: de oplossing

De beste ideeen komen op momenten dat je net ergens anders mee bezig bent. Ik kreeg de ingeving dat het wellicht goedkoper was om een economy ticket met miles te kopen. Op een van de Blogs die ik volg had ik onlangs gelezen dat Iberia nu 50% bonus Avios aanbiedt als je miles koopt. Een snelle zoekopdracht op de mijn gewenste datum voor een award vlucht van Amsterdam naar Johannesburg leidde al snel tot resultaat:

Award_Beschikbaarheid_iberia

Dat is mooi dacht ik bij mezelf. Er is is beschikbaarheid in Economy class. Door snel de gewenste klassen te selecteren kon ik de prijs opvragen voor deze trip:

Voor een kleine 29.000 avios + een bijbetaling van 96 euro aan taxes kun je een vlucht in Economy boeken. Stel dat je nu helemaal geen Avios in je account hebt (of in je British Airways account, tussen Iberia en British Airways kun je Avios heen en weer verplaatsen mits je account minimaal 3 maanden actief is) dan kun je met de 50% bonus promo de benodigde avios voor 385 euro kopen. Tel daarbij nog de taxes op en je vlucht kost in totaal ongeveer 485 euro. Een kleine besparing t.o.v. de normale cashprijs vanaf Amsterdam.

Goed, ik zou dit nu kunnen boeken. Maar als je mij 1 vinger geeft dan pak ik uiteraard meteen de hele hand. Als dit in economy werkt dan werkt het misschien ook wel voordelig in premium economy of business class. Zoals je in mijn eerdere zoekopdracht zag is voor beide cabineklassen award capaciteit beschikbaar. 

Een snelle zoekopdracht leert mij dat business class 50.000 avios kost + 106 euro aan taxes.

Prijs_business_class_award
Kosten_Avios_business_class_ticket

Voor 661 euro aan Avios + 106 euro aan taxes vlieg ik business class van Amsterdam naar Johannesburg. Ten opzichte van de eerste cashprijs is dat wel een plus van bijna 200 euro, maar in plaats van economy class vlieg je dan wel in een stoel die volledig plat kan.

Groupon.es

Via de Spaanse versie van Groupon kun je nu ook voordelig pakketjes Avios kopen:

Avios_kopen_via_groupon

Conclusie

Soms loont het de moeite om verder te zoeken naar alleen revenue tickets. Award tickets kunnen je uiteindelijk geld schelen of meer waarde geven voor bijna dezelfde prijs. 

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie