Hoeveel frequent flyer punten verdien ik met mijn vlucht

Wie net begint met het sparen van frequent flyer punten (of miles) vraagt zich vaak af hoeveel punten een vlucht oplevert. Bij beginnende reizigers zal dit vaak zijn nadat ze een vlucht hebben geboekt, bij de meer gevorderde reiziger speelt de vraag vaak voorafgaand aan de aankoop van een vliegticket: Welk vliegticket levert mij de meeste frequent flyer miles op? 

Frequent flyer punten verdienen : Wanneer verdien ik frequent flyer miles

Of en hoeveel frequent flyer punten je verdient op een ticket hangt van een aantal zaken. In de komende paragrafen gaan we in op de afhankelijkheden die mede bepalen of en in tweede plaats ook hoeveel punten je zal ontvangen voor je vlucht,.

Frequent flyer punten verdienen : Het frequent flyer account

Om überhaupt te kunnen beginnen met het verzamelen van frequent flyer punten heb je een frequent flyer account nodig. Zie dit als een spaarpot waar je punten in gestort kunnen worden. Er zijn in de wereld ontzettend veel frequent flyer programma’s, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. De luchtvaartwereld is globaal opgedeeld in drie groepen van samenwerkende luchtvaartmaatschappijen (SkyTeam, OneWorld en Star Alliance), daarnaast bestaan er nog een aantal losse luchtvaartmaatschappijen met hun eigen programma’s.

Mijn eerste tip is om in ieder geval bij elk van de drie grote allianties een frequent flyer programma aan te maken. Zelf heb ik daarin de volgende keuzes gemaakt: Skyteam -> Flying Blue , OneWorld -> British Airways Executive Club, Star Alliance -> Aegean Miles + Bonus. 

Frequent flyer punten verdienen : De luchtvaartmaatschappij waar je een ticket boekt

Ok, er vanuitgaande dat je een keuze hebt kunnen maken voor een frequent flyer programma kunnen we naar het volgende belangrijke onderdeel van het sparen van frequent flyer punten gaan: het kiezen van een luchtvaartmaatschappij om een ticket bij te boeken.

Laten we beginnen met een concreet voorbeeld: Je hebt zojuist een Flying Blue account geopend en kiest er voor om een ticket te boeken bij Lufthansa. Dit zal je geen miles opleveren omdat Lufthansa onderdeel uitmaakt van Star Alliance en Flying Blue een SkyTeam programma is. Het is dus belangrijk om een ticket te boeken bij een luchtvaartmaatschappij die onderdeel is van de luchtvaartalliantie waar jij een frequent flyer account hebt aangemaakt.

Wanneer je bij Flying Blue een account hebt gemaakt zou je dus prima vluchten bij KLM , Delta Airlines of Garuda kunnen boeken om punten te sparen.

Zie hier ook waarom ik in de vorige paragraaf een aanbeveling gaf om bij elk van de drie allianties een frequent flyer account aan te maken, mocht je toch een keer een goedkoper ticket vinden bij een luchtvaartmaatschappij die niet in je primaire alliantie valt, dan kun je toch punten sparen.

Frequent flyer punten verdienen : De boekingsklasse van je ticket

We hebben een frequent flyer account en we weten dat we op zoek moeten naar luchtvaartmaatschappijen die onderdeel uit maken van dezelfde alliantie als de luchtvaartmaatschappij waar ik een account heb geopend. De volgende stap is het type ticket. Een economy class ticket zal in de regel minder opleveren dan een ticket geboekt in premium economy. Een business class ticket zal op zijn beurt meer opleveren dan een ticket geboekt in premium economy.

Maar wist je dat je zelf als je kiest voor een economy class ticket je daar nog verschillende soorten opbrengsten kunt hebben? De economy class cabine van een luchtvaartmaatschappij is virtueel opgedeeld in nog meer klassen. De service die binnen die diverse klassen krijgt is exact hetzelfde, de luchtvaartmaatschappij gebruikt het om de diverse stoelen een eigen prijs toe te kennen. Is het je ooit gebeurd dat je een ticket zocht en zodra je het aantal reizigers veranderde van 1 naar 2 reizigers het betreffende ticket niet meer beschikbaar was? Grote kans dat de eerst gevonden stoel de laatste was in de betreffende subklasse.

De subklasse van een ticket wordt uitgebeeld met een letter. Elke letter staat voor een zogenaamde Fare Bucket. S en O zijn letters die je vooral in economy class terug zult vinden, J en C zijn voorbeelden van business class fare buckets. 

Frquent flyer punten verdienen: Hoe vind ik mijn fare Bucket?

Het vinden van een fare bucket kan best een uitdaging zijn. Mijn go-to website om de fare bucket van een ticket te vinden is Expedia. Wanneer je naar het detailscherm van een van je zoekresultaten in Expedia gaat wordt daar de fare bucket afgebeeld. In onderstaande afbeeldingen zie je aan de linker kant een fare bucket F in economy class en rechts een voorbeeld van een fare bucket U ook in economy class. 

Amsterdam - London
Boekingsklasse Amsterdam - London1

Wanneer je een retour vlucht boekt check je altijd de heen en de terugvlucht. Het kan zomaar zijn dat je voor de heenvlucht in een goed verdienende fare bucket geplaatst bent terwijl je op de terugvlucht in een fare bucket geplaatst wordt waar je helemaal niets aan verdient.

Frequent flyer punten verdienen : Hoeveel punten verdien ik met mijn ticket

Alle ingrediënten zijn compleet. Maar hoe vinden we nu uit hoeveel punten we verdienen met het ticket die op het oog hebben? Gelukkig bestaat daar een online tool voor. Bezoek WhereToCredit maar eens.

Bovenstaande website verschijnt en hier kun je de luchtvaartmaatschappij opgeven die het ticket vliegt en de zojuist bij Expedia gevonden fare bucket.

hoeveel frequent flyer punten verdien ik met mijn ticket

In de bovenstaande afbeelding zijn de opbrengsten te zien voor alle luchtvaartmaatschappijen (loyalty programma’s) waar de F fare bucket op een KLM ticket frequent flyer punten oplevert. Hoe moet je dit dan lezen? Wanneer je bij de boeking je AeroFlot Bonus frequent flyer nummer opgeeft dan verdien je 75% van de gevlogen afstand aan frequent flyer punten. De tier 1 t/m 4 kolommen laten zien hoeveel punten je zou verdienen wanneer je frequent flyer status hebt bij AeroFlot.

Wij hebben in dit voorbeeld een frequent flyer account bij Flying Blue en zien op de betreffende regel in het overzicht het volgende staan:

hoeveel frequent flyer punten verdien ik met mijn ticket

Flying Blue is een aantal jaren geleden overgeschakeld van een distance based rewarding programma in een revenue based programma. Concreet houdt dat in dat bij Flying Blue je niet langer frequent flyer punten verdient op basis van de gevlogen afstand maar op basis van het bedrag dat je ticket heeft gekost (zonder belastingen e.d. mee te tellen). Wanneer een programma revenue based is dan verdien je vaak toch nog de frequent flyer punten op basis van afstand als je bij partner maatschappijen boekt.

Wanneer we hetzelfde ticket bij AeroFlot (ook onderdeel van SkyTeam) hadden geboekt dan hadden we wel punten gekregen op basis van de gevlogen afstand. Tenzij ik een heel duur ticket probeer te boeken probeer ik altijd een optie te vinden om frequent flyer punten op basis van afstand te verdienen.

Frequent flyer punten verdienen: Afstand doet er toe

We willen dus een ticket boeken die met frequent flyer punten beloond wordt op basis van de gevlogen afstand. Maar hoeveel punten verdien je dan met de gevlogen afstand? Gelukkig heeft wheretocredit nog een tool waar je op basis van je route, luchtvaartmaatschappij en fare bucket kunt zien hoeveel miles er uiteindelijk zullen worden bijgeschreven.

Wanneer je op de pagina van Wheretocredit aankomt zie je boven in het menu de optie “Calculator” staan. Hier kun je de tool mee opstarten om je vliegroute op te tegen. Voor elke vlucht die onderdeel uitmaakt van je vliegticket vul je een regel in waar je begint met de luchthaven van vertrek, vervolgens de luchthaven van aankomst, de luchtvaartmaatschappij en tenslotte de fare bucket.

In onderstaande schermafbeelding zie je een vliegroute opgegeven van Amsterdam(AMS) naar Jakarta (CGK) via Hong Kong (HKG). De drieletterige luchthaven codes vind je bij Expedia in het zelfde scherm waar je ook de fare buckets kon vinden. 

Amsterdam - Hong Kong - Jakarta

Wanneer je vervolgens op de “Show me!” knop drukt krijg je een overzicht met het aantal frequent flyer punten dan deze specifieke route je oplevert bij de diverse loyaliteitsprogramma’s. Het overzicht is altijd zo gesorteerd dat het meest verdienende programma bovenaan wordt getoond. In dit geval levert het gezocht ticket bij het loyaliteitsprogramma van LATAM en Finnair beide ruim 12.000 miles op.

Conclusie

Je hebt het einde van deze post gehaald, ik kan me voorstellen dat het een heleboel informatie is om te verwerken. Toen ik net begon met het sparen van punten kostte mij het ook veel tijd en energie om telkens weer uit te zoeken waar ik mijn tickets moest boeken. Ik kan je echter geruststellen dat na verloop van tijd je dit soort dingen op de automatische piloot kunt gaan doen en steeds meer een gevoel gaat krijgen in welke richting je het moet zoeken.