Rekenmachine

Hoeveel frequent flyer punten verdien ik met mijn vlucht​

Ben je net begonnen met het sparen van frequent flyer punten? Dan heb je jezelf vast wel eens afgevraagd hoeveel punten je gaat ontvangen voor je vlucht. De meeste reizigers laten zich na de vlucht verrassen door het aantal punten dat wordt bijgeschreven, maar wist je dat je door een beetje oplettendheid vaak meer kunt verdienen? 

In de post laat ik je zien hoe je kunt zien hoeveel punten je zal verdienen met een bepaalde vlucht. Daarnaast probeer ik je inzicht te geven in de factoren die bepalen hoeveel punten je zult ontvangen.

Op welke vluchten verdien ik frequent flyer punten?

Voordat we bekijken hoeveel frequent flyer punten we zullen ontvangen, is het goed om eerst stil te staan bij de vluchten waar je punten op verdient. Dit zal ik doen aan de hand van het Flying Blue programma van KLM, omdat ik vermoed dat de meeste Nederlanders daar een account hebben. Echter is hetgeen ik schrijf ook van toepassing op veel andere programma’s.

Punten verdienen bij de luchtvaartmaatschappij zelf

Deelnemers van het Flying Blue programma van KLM kunnen uiteraard punten sparen op vluchten die worden uitgevoerd door KLM. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat wanneer je vluchtnummer begint met de letters KL, je waarschijnlijk frequent flyer punten verdiend.

Ik zeg waarschijnlijk omdat er mogelijk een aantal uitzonderingen zijn. Bij een hoop maatschappijen is het namelijk zo dat de allergoedkoopste vliegtickets niet in aanmerking komen voor punten. Hoe je dit kunt checken staan we later bij stil. 

Punten verdienen bij de alliantiepartners

KLM maakt onderdeel uit van een luchtvaart alliantie, SkyTeam. Binnen deze alliantie hebben twintig luchtvaartmaatschappijen hun krachten gebundeld. Hierdoor is het voor reizigers mogelijk om ook Flying Blue punten te verdienen op vluchten van o.a. Delta, Korean Air en Garuda Indonesia.

Punten verdienen bij de non-alliantiepartners

Soms hebben luchtvaartmaatschappijen ook partnerships met partijen die niet tot dezelfde alliantie behoren. KLM heeft bijvoorbeeld ook een samenwerking met Etihad Airways, dit betekent dat je ook Flying Blue punten kunt sparen op vluchten van Etihad, zolang ze maar een KLM vluchtnummer hebben!


American Express Gold kaart

De factoren waar de hoeveelheid punten van afhangen

Dan heb je eindelijk een vlucht geboekt met KLM of een van haar partners, kom je toch tot de conclusie dat je geen punten verdient. Of en hoeveel punten je verdient is namelijk afhankelijk van twee factoren:

  • De boekingsklasse van je vliegticket;
  • De afstand van je vlucht;

Boekingsklasse van een vliegticket

Economy, business of first class. Dat is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt wanneer je over de boekingsklasse hoort? Over het algemeen geldt dat duurdere vliegtickets een grotere hoeveelheid aan frequent flyer punten opleveren, business dus meer dan economy en first weer meer dan business class.

Maar wist je dat er binnen een klasse ook verschillen bestaan? Een boekingsklasse is namelijk opgedeeld in meerdere fare buckets. Een fare bucket is niets anders dan een set aan regels (met name over hoe flexibel een vliegticket is) met daaraan gekoppeld een prijs. 

Een fare bucket wordt weergegeven door een enkele letter. In economy class zijn bijvoorbeeld de letters S en O vaak te vinden. In business class zijn de letters J en C gangbaar.

We hebben een frequent flyer account en we weten dat we op zoek moeten naar luchtvaartmaatschappijen die onderdeel uit maken van dezelfde alliantie als de luchtvaartmaatschappij waar ik een account heb geopend. De volgende stap is het type ticket. Een economy class ticket zal in de regel minder opleveren dan een ticket geboekt in premium economy. Een business class ticket zal op zijn beurt meer opleveren dan een ticket geboekt in premium economy.

Maar wist je dat je zelf als je kiest voor een economy class ticket je daar nog verschillende soorten opbrengsten kunt hebben? De economy class cabine van een luchtvaartmaatschappij is virtueel opgedeeld in nog meer klassen. De service die binnen die diverse klassen krijgt is exact hetzelfde, de luchtvaartmaatschappij gebruikt het om de diverse stoelen een eigen prijs toe te kennen. Is het je ooit gebeurd dat je een ticket zocht en zodra je het aantal reizigers veranderde van 1 naar 2 reizigers het betreffende ticket niet meer beschikbaar was? Grote kans dat de eerst gevonden stoel de laatste was in de betreffende subklasse.

De subklasse van een ticket wordt uitgebeeld met een letter. Elke letter staat voor een zogenaamde Fare Bucket. S en O zijn letters die je vooral in economy class terug zult vinden, J en C zijn voorbeelden van business class fare buckets. 

Frquent flyer punten verdienen: Hoe vind ik mijn fare Bucket?

Het vinden van een fare bucket kan best een uitdaging zijn. Mijn go-to website om de fare bucket van een ticket te vinden is Expedia. Wanneer je naar het detailscherm van een van je zoekresultaten in Expedia gaat wordt daar de fare bucket afgebeeld. In onderstaande afbeeldingen zie je aan de linker kant een fare bucket F in economy class en rechts een voorbeeld van een fare bucket U ook in economy class. 

Amsterdam - London
Boekingsklasse Amsterdam - London1

Wanneer je een retour vlucht boekt check je altijd de heen en de terugvlucht. Het kan zomaar zijn dat je voor de heenvlucht in een goed verdienende fare bucket geplaatst bent terwijl je op de terugvlucht in een fare bucket geplaatst wordt waar je helemaal niets aan verdient.

Frequent flyer punten verdienen : Hoeveel punten verdien ik met mijn ticket

Alle ingrediënten zijn compleet. Maar hoe vinden we nu uit hoeveel punten we verdienen met het ticket die op het oog hebben? Gelukkig bestaat daar een online tool voor. Bezoek WhereToCredit maar eens.


Bovenstaande website verschijnt en hier kun je de luchtvaartmaatschappij opgeven die het ticket vliegt en de zojuist bij Expedia gevonden fare bucket.

hoeveel frequent flyer punten verdien ik met mijn ticket

In de bovenstaande afbeelding zijn de opbrengsten te zien voor alle luchtvaartmaatschappijen (loyalty programma’s) waar de F fare bucket op een KLM ticket frequent flyer punten oplevert. Hoe moet je dit dan lezen? Wanneer je bij de boeking je AeroFlot Bonus frequent flyer nummer opgeeft dan verdien je 75% van de gevlogen afstand aan frequent flyer punten. De tier 1 t/m 4 kolommen laten zien hoeveel punten je zou verdienen wanneer je frequent flyer status hebt bij AeroFlot.

Wij hebben in dit voorbeeld een frequent flyer account bij Flying Blue en zien op de betreffende regel in het overzicht het volgende staan:

hoeveel frequent flyer punten verdien ik met mijn ticket

Flying Blue is een aantal jaren geleden overgeschakeld van een distance based rewarding programma in een revenue based programma. Concreet houdt dat in dat bij Flying Blue je niet langer frequent flyer punten verdient op basis van de gevlogen afstand maar op basis van het bedrag dat je ticket heeft gekost (zonder belastingen e.d. mee te tellen). Wanneer een programma revenue based is dan verdien je vaak toch nog de frequent flyer punten op basis van afstand als je bij partner maatschappijen boekt.

Wanneer we hetzelfde ticket bij AeroFlot (ook onderdeel van SkyTeam) hadden geboekt dan hadden we wel punten gekregen op basis van de gevlogen afstand. Tenzij ik een heel duur ticket probeer te boeken probeer ik altijd een optie te vinden om frequent flyer punten op basis van afstand te verdienen.

Frequent flyer punten verdienen: Afstand doet er toe

We willen dus een ticket boeken die met frequent flyer punten beloond wordt op basis van de gevlogen afstand. Maar hoeveel punten verdien je dan met de gevlogen afstand? Gelukkig heeft wheretocredit nog een tool waar je op basis van je route, luchtvaartmaatschappij en fare bucket kunt zien hoeveel miles er uiteindelijk zullen worden bijgeschreven.

Wanneer je op de pagina van Wheretocredit aankomt zie je boven in het menu de optie “Calculator” staan. Hier kun je de tool mee opstarten om je vliegroute op te tegen. Voor elke vlucht die onderdeel uitmaakt van je vliegticket vul je een regel in waar je begint met de luchthaven van vertrek, vervolgens de luchthaven van aankomst, de luchtvaartmaatschappij en tenslotte de fare bucket.

In onderstaande schermafbeelding zie je een vliegroute opgegeven van Amsterdam(AMS) naar Jakarta (CGK) via Hong Kong (HKG). De drieletterige luchthaven codes vind je bij Expedia in het zelfde scherm waar je ook de fare buckets kon vinden. 

Amsterdam - Hong Kong - Jakarta

Wanneer je vervolgens op de “Show me!” knop drukt krijg je een overzicht met het aantal frequent flyer punten dan deze specifieke route je oplevert bij de diverse loyaliteitsprogramma’s. Het overzicht is altijd zo gesorteerd dat het meest verdienende programma bovenaan wordt getoond. In dit geval levert het gezocht ticket bij het loyaliteitsprogramma van LATAM en Finnair beide ruim 12.000 miles op.

Conclusie

Je hebt het einde van deze post gehaald, ik kan me voorstellen dat het een heleboel informatie is om te verwerken. Toen ik net begon met het sparen van punten kostte mij het ook veel tijd en energie om telkens weer uit te zoeken waar ik mijn tickets moest boeken. Ik kan je echter geruststellen dat na verloop van tijd je dit soort dingen op de automatische piloot kunt gaan doen en steeds meer een gevoel gaat krijgen in welke richting je het moet zoeken.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.