Overstappen in Abu Dhabi

Overstappen op een ander vliegtuig op de luchthaven van Abu Dhabi is makkelijker dan je wellicht denkt. De afgelopen jaren heb ik regelmatig via Abu Dhabi mogen reizen en ik deel hierbij graag mijn ervaringen.

Vliegen naar Abu Dhabi

Abu Dhabi is een stad in het Midden Oosten en maakt onderdeel uit van de Verenigde Arabische Emiraten. Vanaf Schiphol (AMS) vlieg je in zo’n 6.5 uur naar de internationale luchthaven van Abu Dhabi (AUH).

Abu Dhabi International Airport

Abu Dhabi wordt net als Dubai en Doha vaak gebruikt voor een overstap door reizigers onderweg van Europa naar Azië. Door de centrale ligging van de Verenigde Arabische Emiraten wordt de lange reis naar Azië door een transfer gesplitst in twee vluchten van ongeveer 7 uur.

Net als op Schiphol heeft Abu Dhabi International Airport een “alles-onder-één-dak” principe.

Dit betekent dat je bij een overstap niet met een bus of trein van de ene naar de andere terminal hoeft te verplaatsen. Alles is te voet te bereiken (al moet je soms best veel stappen zetten).

Minimale overstap tijd in Abu Dhabi

Wanneer een luchtvaartmaatschappij een vliegticket verkoopt, moeten zij daarbij rekening houden met de minimale overstaptijd op een luchthaven.

Deze minimale overstaptijd (ook wel minimal Connection Time (MCT) genoemd) is de tijd die je minimaal nodig hebt om van je eerste vlucht naar je tweede vlucht te geraken.

Deze MCT voor is voor Abu Dhabi International Airport bepaald op één uur. Wanneer je overstaptijd dus meer dan één uur bedraagt zou je de overstap moeten kunnen halen.

Hoe werkt overstappen in Abu Dhabi

Abu Dhabi International airport is in der loop der jaren ontzettend gegroeid qua passagiersaantallen. Momenteel wordt er nog druk gewerkt aan een nieuwe terminal om deze passagiers allemaal goed te kunnen verwerken.

Wanneer je bent geland op de luchthaven, heb je een grote kans dat je het vliegtuig verlaat bij een zogeheten remote gate. Vanaf deze remote gate word je per bus naar het terminal gebouw vervoerd.

Aangekomen in de terminal volg je de bordjes “transit”. Je komt dan uit in een grote transit hal waar iedereen door een security filter wordt geleid. Hier checken ze net als op Schiphol of je geen verboden items in je handbagage hebt zitten.

Je koffer hoef je in principe in Abu Dhabi dus niet op te halen en opnieuw in te checken.

Opnieuw inchecken is alleen het geval wanneer je een overstap in Abu Dhabi hebt en je vluchten op losse vliegtickets hebt geboekt. In dit laatste geval zul je door immigratie moeten en je koffer opnieuw moeten inchecken.

Gates op Abu Dhabi International airport

Zoals geschreven is Abu Dhabi International airport de thuisluchthaven van Etihad Airways. De meeste vluchten van Etihad Airways vertrekken vanuit de (nieuwere) terminal 3. Deze terminal bestaat uit twee verdiepingen.

Wanneer je gate op de bovenverdieping gelegen is dan kun je met de “slurf” direct vanaf de terminal het vliegtuig in. Bevind je gate zich op de beneden verdieping, dan staat het vliegtuig wat verder weg geparkeerd en word je per bus gebracht.

Vlieg je met een andere airline dan Etihad Airways? Dan is de kans groot dat je vanuit terminal 1 vertrekt.

Airport lounges op Abu Dhabi International airport

Vlieg je in business- of first class met Etihad Airways? Dan kun je gebruik maken van de lounges van de luchtvaartmaatschappij. De first class lounge vind je in terminal 3, vlak na de veiligheidscontrole.

De business class lounge vind je zowel in terminal 1 als in terminal 3.

Priority pass lounge op Abu Dhabi International airport

Reizigers die een Priority Pass hebben kunnen gebruik maken van de Al Dhabi lounge. Deze lounge vind je in terminal 1, vlakbij het airport hotel. Inchecken voor de lounge doe je op de eerste etage, de balie op de begane grond is bedoelt voor hotel gasten.

Een prioriry pass abonnement zit ingebrepen bij de American Express Platinum kaart.

Heb ik een visum nodig voor Abu Dhabi?

Tijdens een overstap op Abu Dhabi hoef je in principe niet door immigratie heen. Wanneer je jouw aankomende vlucht verlaat, wandel je direct naar de gate van je volgende vlucht (met een tussenstop bij security).

Heb je een wat langere overstap en wil je Abu Dhabi in? Wanneer je een Nederlands paspoort hebt dan hoef je van te voren geen visum aan te vragen. Je moet er wel voor zorgen dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst in Abu Dhabi.

Lange overstap in Abu Dhabi, kan ik de stad in?

De meeste vluchten van en naar Abu Dhabi komen aan en vertrekken in het midden van de nacht.

In Abu Dhabi is er geen metro van de luchthaven naar de binnenstad. Een taxi is hier de makkelijkste (en ook een relatief goedkope) optie. Leuke opties bij een wat langere overstap zijn het gebied rondom Cornice (inclusief Marina Mall) en Ferrari World.

Abu Dhabi heeft daarnaast één van de grootste moskeëen ter wereld, die absoluut een bezoek waard is. Deze moskee heeft de Sheikh Zayed Grand Mosque.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

2 comments on "Overstappen in Abu Dhabi"

  1. Dank voor deze uitgebreide en zeer nuttige informatie over het overstapproces in Dubai. Ik heb nog een vraag: behelst de security check in de transit hall ook een detectiepoortje voor de passagiers, of gaat alleen de handbagage door een scanner? Alvast bedankt voor het antwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.