Hoe werkt overstappen op een ander vliegtuig?

In Nederland hebben wij het geluk dat we de beschikking hebben over Schiphol airport. Vanaf onze nationale luchthaven vertrekken vluchten naar maar liefst 273 bestemmingen wereldwijd. Dat betekent dat je een groot deel van de wereld kunt bereiken met een directe vlucht vanaf Schiphol.

Ook al is 273 bestemmingen een mooi groot getal, het betekent ook dat lang niet alle luchthavens op de wereld met een rechtstreekse vlucht aan te vliegen zijn. Wanneer je naar een van die luchthavens wilt vliegen ontkom je er niet aan door ergens een tussenlanding te maken om van vliegtuig te wisselen.

Omdat ik vrij regelmatig vragen krijg met betrekking tot het overstappen op een ander vliegtuig, besloot ik deze gids te schrijven. Ik hoop met deze post al je vragen rondom overstappen te beantwoorden.

Waarom boeken reizigers een vlucht met een overstap?

In de inleiding van deze post schreef ik al dat niet alle luchthavens wereldwijd met een rechtstreekse vlucht te bereiken zijn. Dit is dan ook de belangrijkste reden om een vliegticket met een overstap te boeken.  Toch zijn er wel degelijk andere (meer vrijwillige) redenen om een ticket met overstap te boeken.

Bespaar geld door niet voor een directe vlucht te kiezen

De manier waarop prijzen van vliegtickets worden bepaald is vaak verre van logisch. Je zou verwachten dat een vlucht met een overstap duurder zou zijn dan een rechtstreekse vlucht. De luchtvaartmaatschappij moet jouw als reiziger immers op twee vluchten van dienst zijn, in plaats van slechts één keer op de rechtstreekse vlucht.

Doordat veel reizigers de voorkeur geven aan rechtstreekse vluchten, zijn luchtvaartmaatschappijen die deze aanbieden in het voordeel. Schiphol airport bijvoorbeeld, is de thuisluchthaven van KLM. Dit betekent dat KLM vanaf Schiphol alle bestemmingen in haar netwerk rechtstreeks aan kan vliegen.

overstappen op een ander vliegveld vliegtuig 1

Dit geeft KLM een voordeel t.o.v. van andere (buitenlandse) luchtvaartmaatschappijen op Schiphol die vaak vanaf Schiphol alleen een rechtstreekse vlucht aanbieden naar hun eigen thuisluchthaven. Qatar Airways bijvoorbeeld vliegt vanaf Schiphol alleen rechtstreeks naar Doha, hun thuisluchthaven in Qatar.

Veel reizigers hebben de voorkeur om met een rechtstreekse vlucht naar hun bestemming te reizen. Om reizigers toch te verleiden tot een overstap is de prijs van een vlucht met overstap vaak (flink) lager.

Hiervan zie je in de onderstaande afbeelding een mooi voorbeeld. Met de optie die door Finnair wordt gevlogen kies je voor een overstap in Helsinki. Je bent dan iets langer onderweg maar bespaart wel bijna 40% op de vliegticket kosten.

hoe werkt overstappen op een ander vliegtuig - overstap vaak goedkoper dan rechtstreekse vlucht

Voor ieder vliegticket dat je boekt kun je dus de afweging maken wat voor jou persoonlijk meer waard is. Wil je een paar uur langer op je bestemming doorbrengen? Of wil je liever wat geld besparen om op je bestemming te besteden?

Zie meer van de wereld met een vlucht met langere overstap tijd

Door een overstap als een mogelijkheid te zien in plaats van een hindernis gaan er deuren voor je open. Waarom zou je een overstap niet gebruiken om een extra bestemming te ontdekken, alvorens je doorvliegt naar je eindbestemming.

Op veel vliegtickets heb je de mogelijkheid om tot 24 uur op een overstap locatie te verblijven. Zo’n overstap tot 24 uur heet dan een lay-over. Je kunt die tijd op de luchthaven doorbrengen, maar je kunt er ook voor kiezen om een stad in de buurt te verkennen.

Vaak is het ook mogelijk om je verblijf op een overstap locatie te verlengen met enkele dagen. Soms is dit kosteloos, maar in de meeste gevallen rekent de luchtvaartmaatschappij een kleine vergoeding.

Vervolgens zie je in de onderstaande afbeelding dezelfde heen vlucht. Alleen is hier een tussenstop in Dubai ingebouwd waarmee we een aantal dagen in Dubai verblijven, alvorens we doorvliegen naar Jakarta. Voor de mogelijkheid om Dubai te verkennen betalen we slechts 15 euro boven de prijs van het vliegticket zonder stopover.

Tip: Wil je maximaal genieten van een overstap, zoek dan een luchthaven uit die niet al te ver van de binnenstad af ligt. 

Hoe werkt het overstappen op een andere vlucht?

Ik kan me voorstellen dat je vol zit met vragen rondom overstappen op een andere vlucht. Hieronder probeer ik middels een F.A.Q. de meest gestelde vragen te beantwoorden. Wordt jouw vraag niet beantwoord, stel hem dan vooral in de reacties.

Waar moet ik op letten als ik een vliegticket met overstap koop?

Er kan weinig mis gaan bij de aanschaf van een vliegticket met een overstap. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om een vliegticket te kopen die aan je persoonlijke voorkeuren voldoet.

Let bij het boeken van een vliegticket altijd op of je vluchten op één vliegticket geboekt worden! Hier moet je vooral op letten wanneer je het vliegticket aanschaft via een online reisbureau. Zij willen af en toe vlucht opties tonen, waarbij niet alle vluchten op hetzelfde vliegticket geboekt staan.

Een voorbeeld hiervan zie je in onderstaande afbeelding. Er staat bij de bovenste optie aangegeven dat het “afzonderlijke tickets samen geboekt” zijn. Dit betekent in de praktijk dat je losse vliegtickets boekt, heeft je eerste vlucht vertraging en mis je daarna je tweede vlucht. Dan zit er in tegenstelling tot een vliegticket waar alle vluchten op één vliegticket staan, niets anders op dan een nieuw vliegticket aan te schaffen.

Daarnaast is het handig om naar de vliegtijden te kijken. Een vlucht die vanaf Schiphol vertrekt in de middag kan lekker zijn. Maar ben je van plan om op de locatie van overstap de stad te verkennen? Dan is het niet erg handig om daar in de nacht aan te komen.

Heb ik voldoende tijd om over te stappen op de volgende vlucht?

Je hebt een mooie vlucht gevonden, maar je twijfelt of de getoonde overstaptijd wel voldoende is om de volgende vlucht te halen? Een begrijpelijke gedachte! Luchtvaartmaatschappijen mogen in principe alleen vliegtickets aanbieden waarbij het “in normale omstandigheden” aannemelijk is dat je de overstap haalt.

Maar hoe bepalen ze dat dan? Voor iedere luchthaven in de wereld is er een minimale connectie tijd (ook wel MCT genoemd) opgesteld. De MCT is de tijd die minimaal moet zitten tussen aankomst van 1e en vertrek van je 2e vlucht. Met deze marge zou je dus rustig moeten kunnen overstappen.

Natuurlijk kan het onverhoopt gebeuren dat je toch de aansluitende vlucht mist. Bijvoorbeeld doordat de eerste vlucht een behoorlijke vertraging opliep. In die gevallen is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk om jou alsnog (kosteloos) op je eindbestemming te krijgen. Vaak is er al een alternatieve vlucht voor je geregeld en krijg je die aangereikt op het moment dat je jouw vertraagde vliegtuig uit stapt.

Hoe werkt het proces om van vliegtuig A naar vliegtuig B te komen

Wanneer je op Schiphol incheckt voor je vluchten, dan ontvang je in de meeste gevallen al de boarding pass voor al je volgende vluchten. Vlieg je via Doha naar Jakarta, dan krijg je dus zowel de boarding pass voor Amsterdam-Doha als de boarding pass voor Doha-Jakarta.

Omdat je deze boarding pass al hebt, hoef je op de overstap luchthaven dus niet meer langs de incheck balie, je kunt na het uitstappen van je aankomende vlucht direct door naar de gate waar je volgende vlucht vertrekt.

Onderweg naar deze gate passeer je op de meeste luchthavens opnieuw een veiligheidscontrole. Hier wordt (opnieuw) gecontroleerd of je geen verboden goederen in je handbagage hebt zitten. Na deze veiligheidscontrole kun doorlopen naar de vertrek gate, lekker gaan shoppen, iets eten of drinken, tot het tijd is om je volgende vlucht te boarden.


American Express Gold kaart aanbieding.jpg

Mijn vlucht vertrekt vanaf een andere terminal, wat nu ?

Op Schiphol zijn alle vertrekhallen aan elkaar verbonden onder één dak. Op veel andere grote luchthavens zie je dat er meerdere vertrekhallen zijn die niet onderling verbonden zijn. Om van terminal A naar B te komen zul je dan gebruik moeten maken van een bus- of spoor verbinding.

Check dus op het moment dat je uitstapt van je eerste vlucht of de volgende vlucht vanaf dezelfde terminal vertrekt. Is dit niet het geval dan wordt er meestal duidelijk aangegeven op de borden waar de bussen of trein vertrekt naar de andere terminal.

London Heathrow airport is een bekend voorbeeld waar de terminals redelijk ver uit elkaar liggen. Hier rijden bussen tussen alle terminals om reizigers op de juiste plek te krijgen. Meer over het overstappen op London Heathrow lees je in dit artikel.

Klopt het dat het overstappen in Amerika net even anders werkt?

Vlieg je naar jouw eindbestemming via een luchthaven in de Verenigde Staten? Dan werkt het overstappen net even iets anders. Waar je op andere luchthavens direct na aankomst van je vlucht, door kunt naar de vertrek gate van je volgende gate, moet in Amerika iedereen door de immigratie.

Het immigratie proces in de Verenigde Staten kan een erg tijdrovend proces zijn. Ik heb twee keer meegemaakt dat ik na aankomst in Los Angeles, bijna twee uur heb staan wachten om door immigratie heen te kunnen. Dit kan een erg stressvolle situatie opleveren, plan dus voldoende tijd tussen je vluchten in!

Nadat je door de immigratie bent, moet je de ingecheckte bagage van de bagageband afhalen. Met je bagage vervolg je jouw weg langs de douane. Hier heb je de kans dat je jouw bagage moet openmaken om te laten zien dat er geen verboden items in je koffer zitten.

overstappen op een ander vliegveld vliegtuig 4

Door naar je volgende gate

Eenmaal langs de douane vind je op veel luchthavens een bagage band waar je jouw bagage weer op kunt zetten. Je bagage zal dan automatisch zijn weg vervolgen naar de luchthaven tot waar je bagage is ingecheckt, meestal je eindbestemming dus!

Na afgifte van de bagage ga je zelf richting de vertrekhal. Je zult vervolgens door een veiligheidscontrole van de TSA gaan. Hier dien je ook je schoenen uit te trekken en op in de röntgen machine moeten zetten.

Ben je ook dit station gepasseerd, dan kun je richting de vertrekgate gaan! Het proces van een overstap in de Verenigde Staten is met name stressvol wanneer je weinig tijd tussen je vluchten hebt zitten. Zorg daarom dat je een vliegticket boekt met voldoende tijd tussen de vluchten, zodat je alle stappen op je gemak kunt doorlopen!

PS: ook hier geldt dat wanneer je vluchten op één vliegticket zijn geboekt en je onverhoopt je aansluitende vlucht mist door grote drukte bij immigratie, de luchtvaartmaatschappij zal zorgen dat je alsnog op je eind bestemming zult aankomen! Dat neemt wellicht iets van mogelijke stress bij je weg!

Conclusie

Zoals met alles in het leven is ook het maken van een vlucht met overstap de eerste keer spannend. In de praktijk valt het echter reuze mee en zal je ervaren dat in no-time bij de vertrekgate van je volgende vlucht zit.

Is je grote angst om je volgende vlucht te missen?  Dan hoop ik dat de bescherming die luchtvaartmaatschappijen je bieden om alsnog op je eindbestemming te komen iets gerust stelt.

Heb je nog vragen m.b.t. overstappen? Laat ze achter in de reactie en dan zal ik proberen ze te beantwoorden!

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.