Wat is een airport lounge?

Lange leve de airport lounge!! Maar wat is een airport lounge? Er zijn maar weinig mensen die voor hun plezier drie uur voor een vlucht op de luchthaven zijn. Het is dat de diverse verplichte stops op de luchthaven tijd kosten en je vaak in stress verhogende rijen rijen mag wachten tot je eindelijk aan de beurt bent. Na het inchecken, de controle van handbagage en eventueel de immigratie controle bij vertrek naar een bestemming buiten de EU kun je eindelijk shoppen of bij de gate wachten tot het moment van boarding van het vliegtuig. 

 

Wanneer jij ook een van die mensen bent die zich irriteert aan het wachten bij de gate of de astronomische bedragen die de horeca op een luchthaven vraagt voor een simpele snack voor het vliegen dan is een verblijf in een luchthaven lounge wellicht iets voor jou. Deze lounges zijn echt niet alleen voor mensen die in business class vliegen of het allerhoogste frequent flyer niveau hebben, ook jij kan toegang krijgen tot lounges.

Airport lounge Schiphol

Op Schiphol zijn er diverse airport lounges te vinden. Ze zijn verdeeld over het Schengen en het non-Schengen gebied van de luchthaven. 


Landside (dus voor de douane) is er slechts een lounge te vinden. De Privium lounge voor Schengen vertrekken is gevestigd in vertrekhal 1 net links van de security passage. 


Om bij Schengen vluchten te blijven, airside (nu na de veiligheidscontrole) vind je een van de twee KLM Crown lounges. Volg de aanwijzigingen richting lounge 25, de lounge is gevestigd op de 1e etage tegenover de ingang van de D-pier. SkyTeam business class passagiers hebben toegang tot deze lounge evenals SkyTeam elite plus leden. Naast KLM heeft ook de Star Alliance een eigen lounge in het Schengen gebied, deze vind je een etage boven de Crown lounge, ook tegenover de D-pier. Toegang tot deze lounge hebben onder andere business class passagiers van een van de Star Alliance luchtvaartmaatschappijen en Star Alliance Gold members. Tenslotte is in de Schengen zone nog een Aspire lounge te vinden. Hier kun je met je Priority Pass (lounge abonnement gratis bij American Express Platinum kaart) naar binnen.


Non-Schengen is het aanbod aan lounges voor een deel gelijk aan de lounges in de Schengen zone. Zo vind je naast een KLM Crown lounge ook een Aspire lounge. Omdat het Verenigd Koninkrijk een non-Schengen bestemming is vind je de British Airways lounge in het non-Schengen deel van de luchthaven, direct naast de Aspire lounge. OneWorld business class passagiers en OneWorld elite (Sapphire/Emerald) passagiers hebben toegang tot deze lounge.

Wat is een luchthaven lounge?

In het kort komt het er op neer dat een luchthaven lounge een afgesloten ruimte is op de luchthaven waar je op het vertrek van je vlucht kunt wachten. Uiteraard kun je onder het wachten genieten van een hapje en een drankje. In de volgende paragrafen van deze post lees je waar je allemaal gebruik van kunt maken tijdens je bezoek aan een luchthaven lounge.

 

Een kleine disclaimer is dat geen twee luchthaven lounges in de wereld hetzelfde zijn. Hoog over zijn er twee soorten lounges te vinden: een contractor lounge en een airline lounge. Laten we beginnen met de laatstgenoemde. 

 

 

Wat is een airport lounge: Airline lounges

Een airline lounge vind je vaak op de thuisluchthaven van een luchtvaartmaatschappij. Zo heeft KLM haar crown lounges op Schiphol waar je gebruik van kunt maken als je met KLM vliegt in business class of wanneer je een frequent flyer bent in het Flying Blue programma van AIR France/KLM. 

 

Naast passagiers van de maatschappij waarvan de lounge is hebben vaak ook passagiers die business class vliegen met een partner luchtvaart maatschappij toegang tot de lounge. Tenslotte hebben passagiers die frequent flyer status hebben bij een partner airline vaak ook toegang. 

Wat is een airport lounge: Contract lounges

Om bij het voorbeeld van KLM te blijven, zij vliegen wereldwijd naar tientallen luchthavens. Het is onmogelijk voor KLM om op iedere luchthaven een eigen lounge te hebben voor haar passagiers. Op luchthavens waar een partner airline van KLM een lounge heeft krijgen ook KLM passagiers vaak toegang tot de airport lounge. Echter op luchthavens waar ook geen partner lounges zijn wordt er vaak gebruik gemaakt van zogeheten contract lounges. 

 

Dit zijn vaak lounges die door een onafhankelijke partij worden geëxploiteerd en waar luchtvaartmaatschappijen tegen betaling hun premium passagiers toegang kunnen laten krijgen. 

 

Naast business class passagiers een frequent flyers bieden contract lounges vaak ook toegang aan mensen die een dagpas willen kopen of een lounge abonnement hebben. Ik heb de afgelopen jaren vele van deze lounges mogen ervaren en veelal zijn deze lounges in kwaliteit stukken minder dan airline lounges. Uitzonderingen op deze regel zijn er uiteraard ook te vinden.

Wat is een luchthaven lounge: Eten

Veel lounges bieden naast koffie en thee ook hapjes aan. Dit kan variëren van zakjes chips en blokjes kaas tot uitgebreide buffetten waar je zelf een maaltijd kunt opscheppen. Er zijn zelfs airport lounges te vinden waar je a la carte kunt eten. Dit is bijvoorbeeld het geval in de first class lounges van Qantas en Etihad. 

 

Wellicht onnodig om te vermelden maar al het eten en drinken is ingegrepen in de toegangsprijs van de lounge (of in het geval van business class / frequent flyer passagiers: in je ticketprijs inbegrepen).

 

Wat is een airport lounge

Drinken

Waar gegeten wordt moet ook gedronken worden! Gelukkig kun je in de lounge ook terecht voor een drankje. Bij de meeste lounges zijn frisdranken, water, bier en wijn inbegrepen. Dat wil zeggen dat je er onbeperkt gebruik van kunt maken. 

 

De wat meer premium alcoholische versnaperingen zijn niet altijd beschikbaar of er dient afzonderlijk betaald voor te worden. Dit laatste is met name het geval bij lounges in Amerika.  In de eerder genoemde Qantas lounge in Los Angeles kun je gratis lekkere cocktails laten mixen en bij de Star Alliance lounge in Sao Paulo kun je caipirinhas laten maken.

 

Wanneer je in een echte first class lounge zit heb je vaak ook toegang tot de echte premium dranken. In Azie zijn er lounges waar champagnes als Dom Perignon en/of Krug worden geschonken. Dat is pas een goede reden om net even iets vroeger naar de luchthaven te komen! Dit is echter wel meer uitzondering  dan regel.

Wat is een airport lounge

Douches

Persoonlijk vind ik niets lekkerder dan even onder de douche te springen na een vlucht van 10 uur.  Een groot aantal lounges heeft douches waar je gebruik van kunt maken. Handdoeken en amenities als zeep zijn vaak aanwezig.

Massage

Soms heb je toegang tot spa faciliteiten. In de British Airways lounge op Heathrow kun je bijvoorbeeld bij de Elemis Spa een behandeling boeken.  Op Phuket loopt een masseuse gewoon door de airport lounge en geeft je een korte stoelmassage indient gewenst. 

Stopcontacten & WiFi

Het is onbegrijpelijk dat in deze moderne tijd er nog zoveel luchthavens zijn waar je in de terminal geen gratis WiFi hebt. Ook voor het opladen van je apparatuur kun je op een groot aantal luchthavens nergens terecht. Lounges zijn vaal ingespeeld op de zakelijke reiziger en die houden er van om voor de vlucht nog even wat werk gedaan te krijgen. 

 

Aan stopcontacten is er dan vaak ook geen gebrek. De meeste lounges hebben ook hun eigen WiFi netwerk die vaak net wat sneller is dan die in de terminal, voordeel is bovendien dat je de snelheid van het netwerk met minder mensen hoeft te delen. 

Wat is een airport lounge

Het verschil tussen een aankomst en een vertrek lounge

De meest voorkomende lounge is de lounge die je bezoekt voorafgaand aan je vlucht.  Je kunt ze betreden voorafgaand aan je eerste vlucht of tijdens de wachttijd tussen twee vluchten in. 

 

Minder voorkomend en bekend zijn de zogenaamde arrival lounges waar je zoals de naam al aangeeft terecht kunt na afloop van je vlucht. Lang niet alle luchtvaartmaatschappijen en luchthavens bieden deze service aan.

 

De service in vertreklounges is meestal uitgebreider dan in aankomstlounges. Deze laatste zijn met name gericht op de zakelijke reiziger die zich voor zijn belangrijke meeting nog even wil opfrissen na een vlucht.

Hoe kan ik een luchthavenlounge bezoeken?

Heel leuk natuurlijk die lounges, maar hoe krijg je toegang tot zo’n lounge. Allereerst moet je in de meeste gevallen een boarding pass hebben voor een vlucht op de dag dat je je bij de lounge meld, daarnaast zijn er grofweg vier manieren te onderscheiden om jezelf toegang te verschaffen tot de lounge:

Frequent Flyer status

Wanneer je vaak vliegt met dezelfde luchtvaartmaatschappijen loont het om deelnemer te worden in het frequent flyer programma van de luchtvaartmaatschappij. Je spaart dan punten met de vluchten die je maakt. 

 

Wanneer je een bepaald aantal punten verdiend hebt zul je op een gegeven moment “status”  verdienen bij de luchtvaartmaatschappij. “Status” is eigenlijk niets anders dan dat je net even wat meer voordelen geniet bij het vliegen dan mensen zonder of met een lagere status.  

 

Op het moment dat je status hoog genoeg is krijg je de benefit die “lounge access” heet. Hiermee kun je voorafgaand aan je vluchten gebruik maken van de airport lounges van de luchtvaartmaatschappij. Vaak is het zo dat je naast de eigen lounges ook gebruik kunt maken van de lounges van partner luchtvaartmaatschappijen, concreet: 

 

Wanneer je bijvoorbeeld status hebt bij KLM zul je met die status ook gebruik kunnen maken van de lounges van Delta en AIR France (partnermaatschappijen van KLM binnen de SKYTEAM alliantie).

 

Wat is een airport lounge

Business of First class vliegen

Als je een ticket koopt voor een vlucht in business of first class krijg je naast meer luxe aan boord van het vliegtuig ook vaak toegang tot de airport lounge. 

 

In tegenstelling tot frequent flyer status is de lounge die mag gebruiken bij het vliegen in een premium cabine vaak beperkt tot een door de luchtvaartmaatschappij aangeduide lounge.

Een Lounge-dagpas kopen

Bij sommige lounges heb je de mogelijkheid om toegang te krijgen door een dag pas te kopen. Meestal betaal je dan bij de receptie een bedrag van ergens tussen de 20 en 40 Euro. Voor dat bedrag mag je naar binnen en gebruik maken van alle faciliteiten die geboden worden. 

 

Let er wel op dat bij sommige lounges de toegang beperkt is tot een aantal uur verblijf. In de praktijk heb ik zelf nooit meegemaakt dat ik na het verlopen van de toegestane tijdslimiet de lounge uit werd gezet. 

 

Vorige maand heb ik op basis van 1 dagpas ruim 7 uur in een lounge in Peking verbleven waarbij ik tussendoor regelmatig een rondje door de terminal ben gaan lopen om de benen te strekken. Nooit de vraag gehad of ik inmiddels aan mijn 3 uur zat.

Wat is een airport lounge

Priority Pass

Met een priority pass (PP) kun je lounges bezoeken. Deze PP is eigenlijk hetzelfde als de dag pas maar dan in abonnementsvorm. Je betaalt jaarlijks een vast bedrag en dan kun je gedurende het jaar lounges bezoeken. 

 

Voor meer informatie over de priority pass beveel ik je aan om dit artikel te lezen.