Wat is een airport lounge

Luchthaven Lounges Voor Dummies

Herken je dat gevoel wanneer je op het vliegveld Schiphol rond loopt? Het lijkt wel of alleen de vakantiegangers een beetje doelloos achter de douane van duty free winkel naar duty free winkel schuifelen. Hier en daar zitten mensen bij de horeca te genieten van hun veel te dure bakje koffie. Dat moet toch ook anders kunnen zou je denken?

Wist je dat op Schiphol meerdere luchthaven lounges zitten waar een ander slag mensen in alle rust geniet van een hapje en een drankje, met een prachtig uitzicht over het levendige Schiphol? Ik hoor je denken dat zijn vast al die zakenreizigers die op hun veel te dure Business Class ticket toegang hebben gekregen.

In deze post laat ik je zien wat je mist zonder toegang tot deze airport lounges, maar bovenal geef ik je wat tips mee zodat jij volgende keer ook bij de happy few kan horen.

Wat is een luchthaven lounge?

Een luchthaven lounge is een ruimte op de luchthaven welke alleen toegankelijk is voor genodigden. Deze ruimte is voorzien van alle gemakken voor de reiziger om uitgerust aan zijn vliegreis te beginnen.

Het is goed om te weten dat er twee soorten airport lounges te vinden zijn:

  • Lounges van een luchtvaartmaatschappij;
  • Third Party luchthaven lounges.

Lounge van een luchtvaartmaatschappij

Luchtvaartmaatschappijen hebben vaak een eigen airport lounge op hun hub vliegvelden. Voor KLM is dat bijvoorbeeld Schiphol, voor British Airways is dat Londen en voor AIR France is de Parijs.

Op de thuisluchthaven van de luchtvaartmaatschappij trekken ze vaak alles uit de kast om de reiziger in de watten te leggen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben ook eigen lounges op luchthavens die van strategisch groot belang zijn of waar ze meerdere vluchten per dag op uitvoeren. British Airways heeft bijvoorbeeld ook een lounge op Schiphol om de vele reizigers tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland onder te brengen voor hun vlucht.


American Express Flying Blue Gold kaart: Is hij 170 euro per jaar waard?​

Third party luchthaven lounges

Luchtvaartmaatschappijen vliegen vaak naar tientallen bestemmingen wereldwijd. Omdat niet ieder van deze bestemmingen even vaak wordt aangedaan ( en sommigen van strategisch minder belang zijn) kunnen luchtvaartmaatschappijen niet op iedere luchthaven een eigen lounge beheren.

Om de lounge behoefte toch op te vangen ontstonden er onafhankelijke partijen die luchthaven lounges gingen uitbaten. Luchtvaartmaatschappijen zonder eigen lounge kunnen tegen betaling toegang kopen voor hun Business Class passagiers.

Daarnaast is het bij dit type lounges vaak mogelijk om aan de deur toegang te kopen middels een dagpas. Kwalitatief verschillen deze lounges enorm, ik ben in lounges geweest die vergeleken met de lokale voetbalkantine slecht waren maar ook in lounges die niet onder deden voor een sterren restaurant.

Faciliteiten in een luchthaven lounge

Vooropgesteld: er zijn geen twee lounges die op elkaar lijken. Het staat iedere lounge vrij om bepaalde faciliteiten wel of niet aan te bieden. De volgende alinea’s zijn ter illustratie welke faciliteiten je tegen kunt komen in een luchthaven lounge.

Wellicht onnodig om te vermelden: alle faciliteiten die worden aangeboden zijn in principe inbegrepen in de toegangsprijs (of in de prijs van je vliegticket) van de lounge.

Eten in een luchthaven lounge

Van alle faciliteiten die we gaan noemen is het feit dat je er iets kunt eten wel een gemende deler. Het aanbod van etenswaren varieert echter wel van lounge op lounge. De ene lounge biedt alleen zakjes chips, blokjes kaas en BIFI worstjes aan, er zijn echter ook lounges waar je a-la-carte (British Airways First Class lounge in Londen) kunt dineren.

Bij de meeste lounges is er een buffet opgesteld met daarin de keuze uit een aantal hapjes.

Wat is een airport lounge

Drinken in een luchthaven lounge

In vrijwel alle lounges kun je naast een (simpele) maaltijd ook wat te drinken krijgen. Het aanbod varieert van koffie, thee en frisdranken tot de meeste exotische gedistilleerde dranken.

In een lounge in Sao Paulo bijvoorbeeld werden in de lounge door een barman caipirinha’s gemixed voor de aanwezige gasten. De Centurion lounges van American Express staan er om bekend dat ze een speciaal voor American Express samengestelde cocktail kaart uitserveren.

Wanneer je een lounge in de Verenigde Staten bezoekt dan zijn de alcoholische dranken vaak niet inclusief, d.w.z. je kunt ze tegen betaling krijgen. Vaak krijg je wel een aantal coupons om licht alcoholische dranken (wijn, bier etc..) gratis te krijgen.

wat zijn luchthaven lounges?

Stopcontacten en WiFi in de airport lounge

Het is tegenwoordig echt niet meer te begrijpen dat er nog zoveel luchthavens bestaan waar je niet fatsoenlijk je elektronica kunt opladen bij de gate. Ook het maken van verbinding met een (gratis) WIFI netwerk is op veel luchthavens nog steeds te veel gevraagd.

Gelukkig hebben de meeste luchthaven lounges een eigen WIFI netwerk waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast vind je vaak bij iedere stoel wel minimaal een stopcontact om het een en andere van voldoende stroom te volzien om je volgende vlucht door te komen.

Douchen in een luchthaven lounge

Wanneer je een lange vlucht hebt gehad heb je aan boord vaak wel voldoende eten en drinken gehad om je tussenstop door te komen. Omdat ik zelf vaak denk dat ik ontzettend stink naar zweet na een lange vlucht is mijn eerste behoefte altijd om mezelf even op te kunnen frissen.

Veel lounges op grotere luchthavens bieden douche faciliteiten aan. Je hoeft van te voren gelukkig niet na te denken om een handdoek en zeep in je handbagage te doen om dat deze zaken gewoonlijk aanwezig zijn in de lounge.

Met een opgefrist lichaam is het veel aangenamer om aan het volgende deel van je reis te beginnen!

Massages en scheerservice in een luchthaven lounge

Toegegeven, massages behoren niet tot de standaard faciliteiten van een lounge. Toch zijn er genoeg voorbeelden van lounges waar je voor de vlucht een (korte) massage kunt krijgen.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de lounges van British Airways op Londen Heathrow airport en de First Class lounge van Etihad in Abu Dhabi. In de laatste kun je jezelf op Arabische wijze laten scheren.

Niet in alle lounges waar massage wordt aangeboden is deze inbegrepen in de toegangsprijs. Wanneer dit niet het geval is wordt de dienst vaak wel tegen gereduceerd tarief aangeboden.

Wat is een airport lounge

Airport Lounge: voor vertrek of ook voor aankomst

De meest voorkomende lounge is de lounge die je bezoekt voorafgaand aan je vlucht.  Je kunt ze betreden voorafgaand aan je eerste vlucht of tijdens de wachttijd tussen twee vluchten in.

Minder voorkomend en bekend zijn de zogenaamde arrival lounges waar je zoals de naam al aangeeft terecht kunt na afloop van je vlucht. Lang niet alle luchtvaartmaatschappijen en luchthavens bieden deze service aan.

De service in vertreklounges is meestal uitgebreider dan in aankomstlounges. Deze laatste zijn met name gericht op de zakelijke reiziger die zich voor zijn belangrijke meeting nog even wil opfrissen na een vlucht.

Wat is een airport lounge
Wat is een airport lounge

Luchthaven lounges op Schiphol

Op Schiphol zijn er diverse airport lounges te vinden. Ze zijn verdeeld over het Schengen en het non-Schengen gebied van de luchthaven.

Luchthaven lounges op Schiphol voor de grenscontrole

Voor de grenscontrole is er op Schiphol slechts een luchthaven lounge te vinden. Het betreft hier de Privium Plus lounge voor reizigers die naar een non-Schengen bestemming vertrekken. Deze lounge bevindt zich in vertrekhal 1, achter de check-in balies van KLM.

Om deze lounge binnen te komen moet je een Schiphol Privium Plus abonnement hebben. Dit abonnement kun je tegenwoordig gratis aanvragen wanneer je een American Express Platinum kaart hebt. Een los abonnement is ook verkrijgbaar via de website van Schiphol Privium.

Luchthaven lounges op Schiphol na de grenscontrole (Schengen zone)

Na de grenscontrole heb je de keuze uit meerdere opties afhankelijk of je binnen het Schengen gebied vliegt of naar een bestemming daarbuiten. Binnen het Schengen gebied vind je een drietal luchthaven lounges.

KLM Crown lounge 25

Allereerst is er de KLM Crown lounge 25. De thuisbasis voor reizigers van KLM en SKYTEAM vluchten binnen het Schengen gebied. Reizigers die in Business Class vliegen of Skyteam elite plus status bezitten mogen deze lounge betreden. Heb je veel Flying Blue miles in je account staan, dan kun je hiermee ook dagpassen kopen om de lounge te mogen bezoeken.

Aspire lounge (Schengen zone)

Naast de KLM Crown lounge 25 is de Aspire lounge te vinden in het Schengen gebied. Deze lounge behoort niet toe aan een luchtvaartmaatschappij en is daardoor een brede doelgroep reizigers te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld aan de deur een dagpas kopen voor de lounge waarmee je eenmalig naar binnen kunt (prijzen vanaf 23 euro per persoon).

Heb je een Priority Pass dan kun je deze gebruiken om de lounge in te komen, ook de Priority Pass krijg je gratis bij een American Express Platinum kaart. Wil je een losse Priority Pass kopen met gratis lounge toegang dan kost dat je 399 euro per jaar.

Star Alliance lounge Schiphol

De laatste lounge die te vinden is in het Schengen gebied is de Star Alliance lounge. Deze lounge is toegankelijk voor reizigers die in Business Class vliegen met een Star Alliance luchtvaartmaatschappij of Star Alliance Gold deelnemer zijn. Vooralsnog zijn er geen mogelijkheden om op basis van een ander abonnement deze lounge in te komen.

Star Alliance Gold deelnemer worden is relatief eenvoudig via de Aegean Miles + Bonus route.

Luchthaven lounges op Schiphol na de grenscontrole (non-Schengen zone)

In het NON-Schengen gebied van Schiphol zijn voor een deel lounges van dezelfde aanbieders te vinden als in het Schengen gebied maar dan bestemd voor NON-Schengen reizigers. Zo vind je hier onder meer een Privium Plus lounge, een Aspire lounge en de KLM Crown lounge 52.

Omdat British Airways vele vluchten per dag uitvoert vanaf Schiphol Airport hebben zij ook een eigen lounge in het NON-Schengen deel van Schiphol. Je mag deze lounge betreden als je in business of First Class reist met een luchtvaartmaatschappij van de OneWorld alliantie. Ook houders van de Sapphire of Emerald status in de OneWorld alliantie mogen naar binnen.

Tenslotte is het sinds enige tijd mogelijk om deze lounge te betreden met een Priority Pass, wat een welkome toevoeging is op de naastgelegen Aspire lounge. In de laatstgenoemde lounge is het vaak zo druk dat Priority Pass houders geweigerd worden, dan is het aardig dat je toch de British Airways lounge in kunt.

Veelgestelde vragen over luchthaven lounges

In deze laatste sectie van de blogpost vind je antwoorden op de meestgestelde vragen m.b.t. luchthaven lounges.

Wat zijn de kosten van een lounge op Schiphol?

Zoals in de introductie van deze post geschreven zijn de meeste luchthaven lounges slechts op uitnodiging bezoekbaar. Op Schiphol zijn beide Aspire lounges te bezoeken door (ter plekke) een dagpas te kopen. Deze kost net iets minder dan 30 euro.

Ook de KLM crown lounge is tegen betaling te bezoeken mits je met KLM of één van haar partners vliegt. Voor de Crown lounge in het Schengen gebied betaal je 50 euro voor toegang, de non-Schengen lounge is iets duurder met 65 euro.

Welke lounge is lounge 52 op Schiphol?

Lounge 52 is de KLM Crown lounge in het non-schengen deel van Schiphol.

Is eten gratis in de KLM lounge?

In principe is al het eten in een luchthaven lounge gratis. In de KLM crown lounge is het buffet wat je in de hoofdruimte van de lounge gratis. De KLM lounge biedt passagiers echter ook de mogelijkheid om in het “Blue by KLM restaurant” in de lounge te dineren, hier zijn wel kosten aan verbonden.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.