Wat is een luchthaven lounge?

Wat is een airport lounge
Wat is een airport lounge

Voor de meeste mensen die vliegen is de routine wanneer ze een vliegveld bezoeken als volgt:  

 

Inchecken –> security –> immigratie 

 

om vervolgens bij de gate wachten tot het tijd is om het vliegtuig te boarden.  

 

Vaak zit je bij de gate met ontzettend veel mensen om je heen en als je helemaal geluk hebt zijn ook de huilende kinderen present. Maar wist je dat dit ook anders kan? Bijna iedere luchthaven heeft ruimtes waar je net even in wat meer luxe op je vlucht kunt wachten. 

 

Die ruimtes heten airport lounges en ook jij kunt toegang krijgen!

 

Wat is een airport lounge?

Zoals hierboven al aangegeven is de airport lounge een afgesloten ruimte waar je onder het genot van een hapje en een drankje kunt wachten op je vlucht.  Het grootste voordeel aan het wachten in de lounge vind ik dat je niet de drukte van de terminal hoeft te ervaren maar in relatieve rust kunt zitten..

 

Het mooie is dat wanneer je eenmaal in de lounge bent alle faciliteiten nagenoeg gratis te gebruiken zijn.  Waar moet je dan zoal aan denken? 

Eten

Uiteraard kun je in de lounge genieten van een hapje. Bij de meeste lounges wordt dit aangeboden in de vorm van een buffet. Het voedsel staat op een aantal tafels uitgestald en bent vrij om te pakken wat je wilt en hoeveel je er van wil hebben. 

 

De wat meer high-end luchtvaartmaatschappijen bieden a-la-carte service aan. In de first class lounge van British Airways in Londen kun je bijvoorbeeld egg benedict of de British Airways burger bestellen. De

 

 Cathay Pacific lounge in Londen daarentegen biedt een Chinees menu aan waarbij je dumplings en soep kunt bestellen. De beste ervaring met a-la-carte heb ik gehad in Los Angeles bij de Qantas first class lounge. De gerechten die je hier kunt bestellen zouden niet weerstaan op de menu’s van de wat betere restaurants in de stad.

Wat is een airport lounge

Drinken

Waar gegeten wordt moet ook gedronken worden! Gelukkig kun je in de lounge ook terecht voor een drankje. Bij de meeste lounges zijn frisdranken, water, bier en wijn inbegrepen. Dat wil zeggen dat je er onbeperkt gebruik van kunt maken. 

 

De wat meer premium alcoholische versnaperingen zijn niet altijd beschikbaar of er dient afzonderlijk betaald voor te worden. Dit laatste is met name het geval bij lounges in Amerika.  In de eerder genoemde Qantas lounge in Los Angeles kun je gratis lekkere cocktails laten mixen en bij de Star Alliance lounge in Sao Paulo kun je caipirinhas laten maken.

 

Wanneer je in een echte first class lounge zit heb je vaak ook toegang tot de echte premium dranken. In Azie zijn er lounges waar champagnes als Dom Perignon en/of Krug worden geschonken. Dat is pas een goede reden om net even iets vroeger naar de luchthaven te komen! Dit is echter wel meer uitzondering  dan regel.

Wat is een airport lounge

Douches

Persoonlijk vind ik niets lekkerder dan even onder de douche te springen na een vlucht van 10 uur.  Een groot aantal lounges heeft douches waar je gebruik van kunt maken. Handdoeken en amenities als zeep zijn vaak aanwezig.

Massage

Soms heb je toegang tot spa faciliteiten. In de British Airways lounge op Heathrow kun je bijvoorbeeld bij de Elemis Spa een behandeling boeken.  Op Phuket loopt een masseuse gewoon door de lounge en geeft je een korte stoelmassage indient gewenst. 

Stopcontacten & WiFi

Het is onbegrijpelijk dat in deze moderne tijd er nog zoveel luchthavens zijn waar je in de terminal geen gratis WiFi hebt. Ook voor het opladen van je apparatuur kun je op een groot aantal luchthavens nergens terecht. Lounges zijn vaal ingespeeld op de zakelijke reiziger en die houden er van om voor de vlucht nog even wat werk gedaan te krijgen. 

 

Aan stopcontacten is er dan vaak ook geen gebrek. De meeste lounges hebben ook hun eigen WiFi netwerk die vaak net wat sneller is dan die in de terminal, voordeel is bovendien dat je de snelheid van het netwerk met minder mensen hoeft te delen. 

Wat is een airport lounge

Het verschil tussen een aankomst en een vertrek lounge

De meest voorkomende lounge is de lounge die je bezoekt voorafgaand aan je vlucht.  Je kunt ze betreden voorafgaand aan je eerste vlucht of tijdens de wachttijd tussen twee vluchten in. 

 

Minder voorkomend en bekend zijn de zogenaamde arrival lounges waar je zoals de naam al aangeeft terecht kunt na afloop van je vlucht. Lang niet alle luchtvaartmaatschappijen en luchthavens bieden deze service aan.

 

De service in vertreklounges is meestal uitgebreider dan in aankomstlounges. Deze laatste zijn met name gericht op de zakelijke reiziger die zich voor zijn belangrijke meeting nog even wil opfrissen na een vlucht.

Hoe kan ik een luchthavenlounge bezoeken?

Heel leuk natuurlijk die lounges, maar hoe krijg je toegang tot zo’n lounge. Allereerst moet je in de meeste gevallen een boarding pass hebben voor een vlucht op de dag dat je je bij de lounge meld, daarnaast zijn er grofweg vier manieren te onderscheiden om jezelf toegang te verschaffen tot de lounge:

Frequent Flyer status

Wanneer je vaak vliegt met dezelfde luchtvaartmaatschappijen loont het om deelnemer te worden in het frequent flyer programma van de luchtvaartmaatschappij. Je spaart dan punten met de vluchten die je maakt. 

 

Wanneer je een bepaald aantal punten verdiend hebt zul je op een gegeven moment “status”  verdienen bij de luchtvaartmaatschappij. “Status” is eigenlijk niets anders dan dat je net even wat meer voordelen geniet bij het vliegen dan mensen zonder of met een lagere status.  

 

Op het moment dat je status hoog genoeg is krijg je de benefit die “lounge access” heet. Hiermee kun je voorafgaand aan je vluchten gebruik maken van de airport lounges van de luchtvaartmaatschappij. Vaak is het zo dat je naast de eigen lounges ook gebruik kunt maken van de lounges van partner luchtvaartmaatschappijen, concreet: 

 

Wanneer je bijvoorbeeld status hebt bij KLM zul je met die status ook gebruik kunnen maken van de lounges van Delta en AIR France (partnermaatschappijen van KLM binnen de SKYTEAM alliantie).

 

Wat is een airport lounge

Business of First class vliegen

Als je een ticket koopt voor een vlucht in business of first class krijg je naast meer luxe aan boord van het vliegtuig ook vaak toegang tot de airport lounge. 

 

In tegenstelling tot frequent flyer status is de lounge die mag gebruiken bij het vliegen in een premium cabine vaak beperkt tot een door de luchtvaartmaatschappij aangeduide lounge.

Een Lounge-dagpas kopen

Bij sommige lounges heb je de mogelijkheid om toegang te krijgen door een dag pas te kopen. Meestal betaal je dan bij de receptie een bedrag van ergens tussen de 20 en 40 Euro. Voor dat bedrag mag je naar binnen en gebruik maken van alle faciliteiten die geboden worden. 

 

Let er wel op dat bij sommige lounges de toegang beperkt is tot een aantal uur verblijf. In de praktijk heb ik zelf nooit meegemaakt dat ik na het verlopen van de toegestane tijdslimiet de lounge uit werd gezet. 

 

Vorige maand heb ik op basis van 1 dagpas ruim 7 uur in een lounge in Peking verbleven waarbij ik tussendoor regelmatig een rondje door de terminal ben gaan lopen om de benen te strekken. Nooit de vraag gehad of ik inmiddels aan mijn 3 uur zat.

Wat is een airport lounge

Priority Pass

Met een priority pass (PP) kun je lounges bezoeken. Deze PP is eigenlijk hetzelfde als de dag pas maar dan in abonnementsvorm. Je betaalt jaarlijks een vast bedrag en dan kun je gedurende het jaar lounges bezoeken. 

 

Voor meer informatie over de priority pass beveel ik je aan om dit artikel te lezen. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*