Wat is de priority pass?

Wat is priority pass

Op feesten en verjaardagen moet ik regelmatig uitleggen hoe het kan dat ik de vluchten die ik maak in relatieve luxe doe. “Hoe kom je in die lounge, je vliegt toch niet altijd business class?” is een van de meest gestelde vragen die ik te beantwoorden krijg. Mijn antwoord bestaat uit twee woorden “Priority Pass”. Maar wat is de priority pass nou precies?

Met deze Priority Pass (PP) krijg je toegang tot luchthaven lounges wereldwijd ongeacht in welke cabine je vliegt. De PP is een betaald abonnement waarmee je eigenlijk het recht koopt om toegang te krijgen tot de luchthaven lounge voor al je vluchten. Zowel voor de eerste vlucht van je ticket als bij eventuele overstappen.

Op sommige luchthaves worden de terminals zo gedomineerd door de lounges van de luchtvaartmaatschappijen dat er geen onafhankelijke lounge is welke is aangesloten bij Priority Pass. Momenteel is PP druk bezig om restaurants aan te sluiten op het programma. Je krijgt dan een tegoed van PP wat uiteindelijk van je rekening wordt afgetrokken.

Welke Priority Pass abonnementen zijn er ?

Zoals eerder gezegd is de PP een abonnement. Bij aanschaf heb je de keuze uit drie smaken:

  • Standard
  • Standard Plus
  • Prestige

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien verschillen de prijzen tussen deze abonnementen nogal.

Wat is priority pass

Wat is het verschil nou precies tussen deze drie abonnementen. Met het goedkoopste abonnement koop je als het ware het recht* om een lounge te mogen bezoeken, al betaal je dan nog wel per lounge bezoek 28 Euro. Het Standard Plus geeft je de eerste 10 bezoeken gratis. Het Prestige abonnement tenslotte geeft je het recht om een jaar lang gratis lounges te bezoeken.

Wanneer je (399 Euro – 89 Euro ) / 28 euro per bezoek = 11,07. Wanneer je meer dan 11 x per jaar een lounge wilt bezoeken dan ben je op jaarbasis voordeliger uit dan met het Standard of Standard Plus abonnement.

Lounge hoppen

Op sommige luchthavens heb je meer dan 1 lounge die is aangesloten bij het priority pass programma. Je bent dan vrij om te kiezen welke van de aangesloten lounges je bezoekt. Heb je het Prestige abonnement dan staat ook niets je in de weg om voor je vlucht gebruik te maken van meerdere lounges, oftewel lounge-hopping. Net zolang totdat je de lounge hebt gevonden die het beste aansluit bij jouw wensen.

Wat is priority pass

Heeft mijn reisgenoot ook toegang tot de lounge?

Wanneer je zelf een Priority Pass aanschaft is het antwoord simpel. Ja, je partner heeft ook toegang tot de lounge, maar wel a 28 euro per bezoek. Mocht je een Prestige pass hebben dan is dat alleen voor jezelf geldig en je reisgenoot moet bij de ingang van de lounge gewoon 28 euro betalen.

Uitzondering hierop zijn de Priority Pass kaarten die je gratis kunt aanvragen bij een American Express Platinum Kaart.

Priority Pass bij American Express Platinum kaart

Wanneer je de reguliere American Express Platinum kaart (AMEX) hebt (dus niet de Flying Blue variant) dan heb je de mogelijkheid tot het aanvragen van een Priority Pass. De kosten hiervan zijn inbegrepen in de kaartbijdrage die je voor de AMEX kaart jaarlijks betaalt.

Het mooie aan de Priorty Pass die je bij AMEX kunt bestellen is dat het de Prestige kaart is. Echter met de versie van AMEX mag je ook een gast gratis mee de lounge in nemen. Met 1 Priorty Pass Prestige kaart heb je dus met twee mensen toegang tot de lounge.

Het wordt nog mooier. Met de AMEX platinum kaart mag je aan een vriend/kennis of familielid gratis een platinum partner kaart vergeven. Ook met deze kaart kun je een Priority Pass aanvragen. ENNN ook met deze kaart heb je ongelimiteerd loungetoegang voor jezelf + een reisgenoot.

Met 1 American Express Platinum Kaart kun je dus voor een reisgezelschap van maximaal vier personen gratis lounge toegang regelen!

Wil je meer lezen over de voordelen van de American Express platinum kaart, lees dan hier verder.

Conclusie

De priority pass heeft mijn reis-leven echt verrijkt. Voorheen zag ik er altijd als een huis tegen op om met low-cost-carriers als Ryanair en EasyJet te vliegen. Nu ik vooraf in relatieve luxe de vlucht kan afwachten beperkt het “ongemak” van deze maatschappijen zich tot de paar uurtjes aan boord.

Zelf heb ik momenteel alleen OneWorld airline status. Met de prioirty pass kan ik gelukkig ook de lounge bezoeken wanneer ik met SkyTeam of Star Alliance vlieg. De Priority Pass is voor mij dus echt een must-have !!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*