priority pass:
begin je vliegreis uitgerust

Voor veel mensen is een vliegreis al stressvol genoeg. Vaak begint deze negatieve ervaring al op de luchthaven. Gelukkig zijn er verschillende manieren (klein en groot) om je vliegreis wat minder stress vol te maken. In deze post is de Priority Pass aan de beurt.

Met de Priority Pass kun je jezelf toegang verschaffen tot ruim 1.200 luchthaven lounges wereldwijd. Maar heb je deze kaart nu echt nodig om toegang te krijgen tot al het moois in de luchthaven lounge? In deze post zoom ik in op de Priority Pass.

Deze post gaat over Priority Pass en het zal je daarom niet verbazen dat je met dit abonnement toegang krijgt tot diverse luchthaven lounges. Maar welke mogelijkheden zijn er nog meer? Voordat we ons focussen op de mogelijkheden met Priority Pass verkennen we eerst de andere mogelijkheden.

Luchthaven lounge met elite status of business class ticket

Veel reizigers die voor een vlucht een luchthaven lounge bezoeken, hebben toegang tot de lounge omdat ze elite status hebben in een frequent flyer programma.

Reizigers die bijvoorbeeld SkyTeam Elite Plus status hebben bij AIR France/KLM of een van de partner luchtvaartmaatschappijen in de SkyTeam alliantie hebben toegang tot de SkyTeam lounges. Op Schiphol kun je met deze elite status o.a. de KLM Crown lounge bezoeken.

Uiteraard heb je ook toegang tot de luchthaven lounge wanneer je een premium ticket (Business Class of First Class) hebt aangeschaft. Vaak beperkt dit tot de lounge waar de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt een contract mee heeft afgesloten.

Luchthaven lounge toegang zonder elite status

Vlieg je met erg veel verschillende luchtvaartmaatschappijen? Ben je vaste klant bij een van de low cost carriers? Wil je toch een luchthaven lounge bezoeken ? Dan heb je wel degelijk een aantal mogelijkheden om jezelf toegang te verschaffen tot een lounge.

Luchthaven lounge dagpas kopen

Op meer en meer luchthavens bieden lounges de mogelijkheid om een dagpas te kopen voor de lounge. Je betaalt dan meestal een bedrag tussen de dertig en veertig euro waarvoor je dan een aantal uur in de lounge gebruik kunt maken van de faciliteiten.

Luchthaven lounge toegang abonnement

Behalve het kopen van een dagpas voor een lounge (wat een vrij dure aangelegenheid kan worden wanneer je dat vaak doet) is het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten waarmee je toegang krijgt tot de lounge voor je vlucht.

Hoe vaak je toegang krijgt en tegen welke voorwaarden, hangt af van het soort abonnement dat je  afsluit en bij welke aanbieder je dit doet. De twee bekendste aanbieders van dit soort abonnementen zijn Priority Pass en DragonPass.

Wat is priority pass?

Het wordt steeds drukker op luchthavens. Dat zorgt ervoor dat reizigers in toenemende mate de reis over de luchthaven als een stressvolle onderneming ervaren. Uiteindelijk uitgekomen bij de vertrek gate kun je tot rust komen met de overige passagiers van je vlucht.

Frequent Flyers vind je voorafgaand aan een vlucht vrijwel nooit wachtend bij de gate. Deze reizigers trekken zich terug in de oase van rust die de luchtvaartmaatschappij waar ze een loyale klant van zijn speciaal voor hun heeft gecreëerd: de luchthaven lounge.

Priority Pass zag op een punt in het verleden een gat in de markt ontstaan waarbij aan de ene kant luchthaven lounges capaciteit over hadden en aan de andere kant bij een steeds groter groeiende groep reizigers de behoefte ontstond om zich in rust voor te bereiden op zijn of haar vlucht… en daar werd de Priority Pass geboren… een service waarmee je een vliegreis een stuk aangenamer kunt maken.

Wat zijn de voordelen van het priority pass abonnement

Zoals hiervoor geschreven verschaf je jezelf toegang tot een luchthaven lounge wanneer je een Priority Pass in je bezit hebt.

Het grootste voordeel van de Priority Pass is dat je voorafgaand aan iedere vlucht gebruik kunt maken van de luchthaven lounge. Je bent hier dus niet gebonden aan een bepaalde luchtvaartmaatschappij of een bepaalde boeking klasse (bijvoorbeeld business class).

Zelfs wanneer je het allergoedkoopste vliegticket hebt geboekt met bijvoorbeeld EasyJet of Ryanair mag je in theorie gebruik maken van de lounge. Ik zeg hier in theorie want de enige voorwaarde die aan het gebruik verbonden is, is dat er natuurlijk wel een aan Priority Pass deelnemende lounge aanwezig moet zijn op de betreffende luchthaven. Op sommige van de echt kleine luchthavens is dit niet altijd het geval.

Wat is priority pass

Wat zijn de nadelen van het priority pass abonnement

Het gebruik van luchthaven lounges voor een vlucht wint steeds meer aan populariteit, wat als gevolg heeft het steeds drukker wordt in de lounge. Sommige lounges hebben daarom voorwaarden gesteld aan het gebruik van Priority Pass om toegang te krijgen tot de lounge.

Op Schiphol heb ik zelf meerdere keren gehad dat ik de Aspire lounge niet mocht bezoeken met de Priority Pass omdat het te druk was binnen. Wanneer je een lounge opzoekt op de website van Priority Pass vind je daar eventuele beperkingen voor wat betreft toegang.

Lounge toegang met priority pass in Nederland

Natuurlijk erg fijn dat we met de Priority Pass wereldwijd bij ruim 1.200 lounges terecht kunnen, maar hoe zit dat op de Nederlandse luchthavens. Laten we de drie grootste luchthavens van het land eens bekijken.

Priority pass op schiphol airport

Schiphol heeft een aantal luchthaven lounges waar je toegang kunt krijgen met je Priority Pass. Wanneer je binnen het Schengen gebied vliegt dan heb je toegang tot de Aspire lounge (lounge 26).

Vlieg je naar een bestemming buiten het Schengen gebied dan heb je de keuze uit een tweetal lounges. Ten eerste heb je toegang tot de Aspire lounge (lounge 41) en daarnaast heb je toegang tot de naastgelegen lounge van British Airways (lounge 40).

Priority pass op Eindhoven airport

Tot voor kort was Schiphol de enige luchthaven in Nederland waar je gebruik kon maken van een luchthaven lounge met Priority Pass. Sinds de verbouwing van Eindhoven Airport kun je echter ook hier van een lounge gebruik maken: Aspire lounge. 

Priority pass op Rotterdam airport

Op Rotterdam Airport bevinden zich geen luchthaven lounges.

Wat zijn de kosten van het priority pass abonnement

Zoals eerder geschreven biedt Priority Pass diverse vormen van een abonnement aan waarbij ieder abonnement zijn eigen voorwaarden heeft. De abonnementsvormen die Priority Pass kent zijn: Standard, Standard Plus & Prestige.

Een Priority Pass abonnement kun je via deze pagina afsluiten.

Kosten priority pass standard abonnement

Het Standard abonnement is de goedkoopste variant van de Priority Pass en voor de 89 euro die je daar jaarlijks voor moet betalen mag je voor een vast bedrag van 28 euro per bezoek luchthaven lounges bezoeken.

Wil je eventueel een gast mee naar binnen nemen dan betaal je voor die gast ook het vaste bedrag van 28 euro per bezoek.

Persoonlijk zie ik de meerwaarde van dit abonnement niet in omdat je voor iets meer geld een dagpas kunt kopen voor de meeste lounges. Dit scheelt je dan 89 euro aan jaarlijkse abonnementskosten.

KOSTEN PRIORITY PASS STANDARD plus ABONNEMENT

Met het Standard Plus abonnement krijg je voor 259 euro, jaarlijks de eerste tien bezoeken gratis. Omgerekend betaal je dus 25,90 euro per lounge bezoek, voor de eerste tien lounge bezoeken middels je jaarlijkse abonnement bijdrage.

Vanaf het elfde lounge bezoek betaal je dezelfde vaste prijs als leden met een Standard abonnement, nl. 28 euro per bezoek.

Voor eventuele gasten betaal je tijdens de eerste tien lounge bezoeken die voor jou als kaarthouder inclusief zijn een vast bedrag van 28 euro per bezoek.

Toegang tot luchthaven lounge met priority pass

KOSTEN PRIORITY PASS prestige ABONNEMENT

Het Prestige abonnement van Priority Pass is het meest uitgebreide abonnement. Met dit abonnement zijn al je lounge bezoeken inbegrepen in het jaarlijks te betalen bedrag van 399 euro.

Vanaf je zestiende bezoek aan een lounge ben je voordelig uit dan met een Standard Plus abonnement. 16 lounge bezoeken klinkt als redelijk veel, maar hou er rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Jakarta vliegt en onderweg een tussenstop hebt op bijvoorbeeld Doha je al vier lounge bezoeken kunt afstrepen (Amsterdam + 2 x Doha + Jakarta).

Ik ben het met je eens als je conclusie luidt dat 399 euro voor een abonnement niet bepaald goedkoop te noemen is. Gelukkig zijn er alternatieve (en soms betere) wegen om in het bezit te komen van de Priority Pass.

Lounge hoppen met priority pass prestige

Doordat bij het Prestige abonnement alle lounge bezoeken zitten inbegrepen in de jaarlijkse fee heb je de mogelijkheid om, op luchthavens waar Priority Pass meerdere lounges heeft, te lounge hoppen. 

Niet alle luchthaven lounges hebben dezelfde kwaliteit wat zich onder meer uit in het aanbod eten (alleen koud? of ook warm buffet) en drank dat wordt aangeboden. Doordat er geen extra kosten aan het bezoeken van meerdere lounges voor een lucht zijn verbonden staat het je vrij om alle lounges uit te proberen.

gratis priority pass bij een credit card

In Nederland zijn er een tweetal premium credit cards die je de mogelijkheid geven om een “gratis” Priority Pass aan te vragen. Gratis staat hier tussen quotes omdat je natuurlijk wel de jaarlijkse bijdrage van de credit card moet betalen die een stuk hoger ligt dan de gemiddelde credit card die je gewoon bij je eigen bank aanvraagt.

De twee premium credit cards in Nederland die de mogelijkheid geven tot het aanvragen van een Priority Pass zijn:

  • Mastercard Black;
  • American Express Platinum.

Priority pass bij mastercard black card

Wie bij International Card Services (ICS) een Mastercard Black aanvraagt heeft de mogelijkheid om daarbij een Priority Pass aan te vragen. Het Priority Pass abonnement dat je ontvangt bij de Mastercard Black is de “Prestige” variant waarmee je dus onbeperkt luchthaven lounges kunt bezoeken.

Voor de Mastercard Black betaal je een jaarlijkse bijdrage van 204 euro. Wanneer je via deze weg je Priority Pass Prestige abonnement aanvraagt ontvang dus eigenlijk een korting van 50% op de Priority Pass prijs.

Priority pass bij American Express platinum kaart

Met een jaarlijks kaartbijdrage van 702 euro is deze kaart bepaald niet goedkoop te noemen. Gelukkig biedt American Express sinds enige tijd de mogelijkheid om het bedrag in 12 maandelijkse termijnen te betalen.

American Express biedt bij haar Platinum kaart een uitgebreidere versie van het Prestige abonnement welke via de website van Priority Pass is af te sluiten. Uiteraard zijn al je eigen lounge bezoeken inbegrepen maar bij de American Express kaart kan een eventuele mede-reizigers gratis mee naar binnen. Dat scheelt je dus 28 euro per lounge bezoek wanneer je samen de lounge bezoekt.

Het voordeel bij American Express voor wat betreft de Priority Pass houdt hier echter niet op. Wie Platinum kaarthouder is bij American Express kan zonder kosten een tweede American Express Platinum kaart aanvragen voor een partner, vriend of vage kennis.

Het mooie van deze tweede Platinum kaart is dat je ook voor deze kaart gratis het Priority Pass abonnement kunt aanvragen. Voor deze tweede Priority Pass gelden dezelfde voordelen als voor de eerste:  je kunt ook hiermee dus gratis een mede reiziger mee de luchthaven lounge in nemen.

Kortom: Alleen al met de twee Priority Pass abonnementen die je bij de platinum kaart kunt aanvragen haal je jaarlijkse bijdrage van de American Express Platinum kaart er al uit. Maar vergeet de andere kaartvoordelen vooral ook niet: Schiphol Privium abonnement (voor hoofd- en partnerkaarthouder), elite status bij hotelketens en tenslotte het sparen van Membership Award punten met al je uitgaven.

Nuttige links:

priority pass : hoe werkt het

Hoe kom je een luchthaven lounge binnen wanneer je een Priority Pass hebt? Allereerst kun je op deze website controleren welke lounges op de luchthaven deelnemen aan het Priority Pass programma.

Lounge gevonden? Loop naar de lounge en meld jezelf bij de receptie. Overhandig je boarding pass en je Priority Pass zodat de medewerker ze kan controleren. 

De medewerker vraagt vervolgens voor hoeveel mensen je toegang wilt (let op: de receptionist kan niet zien hoeveel reizigers er gratis zijn inbegrepen in jouw abonnement, ga je met meer mensen naar binnen dan waar je gratis recht op hebt, dan wordt er achteraf afgerekend via je abonnement). Nu wordt de kaart door een soort betaalautomaat gehaald en word je gevraagd je handtekening te zetten. Et Voila! je hebt toegang tot de lounge….

priority pass : mijn review

Maar wat vind ik zelf dan van de Priority Pass? Zelf ben ik nu al een aantal jaar in het bezit van de American Express variant van de kaart.

In die jaren ben ik slechts twee keer geweigerd bij een lounge (beide keren de Aspire lounge op Schiphol). In beide gevallen kon ik een uurtje na mijn eerste poging zonder problemen de lounge betreden omdat inmiddels de drukte was afgenomen.

Voor Nederlanders die vaak met het vliegtuig onderweg en niet middels hun elite status toegang hebben tot een luchthaven lounge is de Priority Pass een mooie toevoeging in de mogelijkheden om een reis aangenamer te laten verlopen.

Ook wanneer je wel toegang hebt middels je elite status is het een welkome aanvulling op de status voor die ene keer dat je niet met je favoriete luchtvaartmaatschappij vliegt.