Wat is de priority pass

Op feesten en verjaardagen moet ik vaak uitleggen wat ik nou zo leuk vindt aan het doorbrengen van tijd op luchthavens. Stijgende verbazing als ik keer op keer uitleg dat ik in mijn vluchten zoveel mogelijk transfers probeer in te bouwen om op die manier zoveel mogelijk luchthavens te mogen ervaren. 

De verbazing slaat meestal om in een zekere mate van begrip wanneer ik uitleg dat ik echt niet uren lang bij gates rondhang tussen het gejank van kleine kinderen en het gezeur van volwassenen die het wachten beu zijn. Wanneer ik vervolgens zeg dat ik de tijd voor mijn vluchten door breng in speciale ruimtes binnen de luchthaven, waar ik onder het genot van een hapje en een drankje op de volgende vlucht kan wachten vervormt de oorspronkelijke vraag in : Hoe kan ik dat ook doen? 

Laat dat nou net de vraag zijn die ik in deze post ga beantwoorden. 

Wat is priority pass

Het gouden toegangsbewijs tot de luchthaven lounges heet de Priority Pass. Dit is een abonnement die je kunt afsluiten die je vervolgens het recht krijgt om gebruik te maken van luchthaven lounges. Er bestaan verschillende versies van het abonnement waarbij de goedkoopste variant je slechts het recht geeft om tegen betaling een lounge te bezoeken. Helemaal aan de andere kant van het spectrum vind je de duurste kaart waarmee het mogelijk is om ongelimiteerd luchthaven lounges te bezoeken.

In de onderstaande tabel de abonnementen die momenteel worden aangeboden.

Wat is priority pass

Priority Pass : Gratis bij American Express

Wanneer je een American Express Platinum kaart hebt dan kun je gratis een Prestige Plus abonnement afsluiten. Ik noem het abonnement Plus omdat je naast dat je zelf gratis naar binnen kunt ook gratis een introducee mag meenemen. Als je een American Express Platinum kaart afsluit dan mag je gratis ook een Platinum partner kaart aanmaken voor bijvoorbeeld je partner of kinderen. 

Wist je dat ook op deze partner kaart een gratis Priority Pass Prestige Plus abonnement af te sluiten is. Zo kun je op de kaartbijdrage van 1 American Express Platinum kaart met vier mensen gebruik maken van luchthaven lounges! Lees hier meer over de American Express Platinum kaart om te zien welke voordelen je nog meer bij de kaart krijgt.

Priority pass : toegang tot welke lounges

Het Priority Pass programma biedt toegang tot ruim 1.200 lounges wereldwijd. Onder deze lounges bevinden zich ook een drietal lounges op Schiphol. Op onze nationale luchthaven betreft het de Aspire lounge (in zowel het Schengen als het non Schengen gebied) en sinds kort kun je in het Non Schengen gebied ook gebruik maken van de British Airways lounge.

Helaas is het op Schiphol op bepaalde zo druk in de lounges dat toegang middels een Priority Pass wordt geweigerd. Hou voor de meest actuele tijden de website of app van Priority Pass in de gaten.

Wil je weten of de luchthaven waar je naartoe vliegt ook lounges heeft waar je met Priority Pass naar binnen kunt? Zoek dan de luchthaven op deze website en zie welke luchthaven lounges onderdeel uitmaken van het Priority Pass programma.

Priority pass : Loungehopping

Wanneer je het Priority Pass Prestige abonnement hebt (of de American Express variant) dan kun je gratis luchthaven lounges bezoeken. Zelf vind ik het mooi om op luchthavens die meerdere lounges bieden waar je met Priority Pass naar binnen kunt zoveel mogelijk lounges tijdens een layover te bezoeken. Je zult dan snel merken dat de ene lounge de andere niet is en dat er best wel een spreiding zit in de kwaliteit van eten en drinken (en eventuele andere amenities) die in de lounges worden aangeboden. Beperk jezelf dus niet tot de eerste de beste lounge die toevallig op je pad lag.

Priority Pass : Het oordeel

Wie het gemak van een luchthaven lounge (via Priority Pass of frequent flyer status) heeft mogen ervaren kan eigenlijk niet meer zonder. Het gemak en de rust die een lounge met zich meebrengt is eigenlijk onbetaalbaar. 

Wanneer je voor een Priority Pass abonnement wilt gaan zou ik je eigenlijk altijd aanbevelen voor het Prestige abonnement te gaan. Je koopt dan eenmalig de kosten af en kunt vervolgens een jaar onbezorgd gebruik maken van de luchthaven lounges. Vind je de kostprijs van het Prestige abonnement te hoog, overweeg dan of de American Express Platinum kaart wellicht iets voor je is?