American Express Flying Blue Silver card

In Nederland biedt American Express twee soorten credit cards aan. De American Express Flying Blue Silver card valt in de productlijn Flying Blue. De Flying Blue cards bieden de kaarthouder met name voordelen binnen het Flying Blue programma van Air France en KLM. Vlieg je overwegend met andere luchtvaartmaatschappijen? Dan bieden de kaarten uit de reguliere American Express lijn waarschijnlijk meer relevante voordelen.

Wat kost de American Flying Blue Silver card?

Als je de kaart rechtstreeks bij American Express aanvraagt, betaal je normaal gesproken 75 euro per jaar. Momenteel loopt er een promotie waarmee je het eerste jaar gratis krijgt. Daarnaast ontvang je 2.500 Flying Blue miles cadeau, wanneer je tenminste 500 euro met de kaart hebt besteed gedurende de eerste drie maanden als kaarthouder.

Vraag de kaart hier aan

Ontvang Flying Blue miles over iedere aankoop

Iedere keer dat je de American Express Flying Blue Silver kaart gebruikt om aankopen af te rekenen, spaar je voor Flying Blue miles. Voor iedere Euro die je uitgeeft, ontvang je 0.8 Flying Blue miles, een aankoop van 100 Euro levert je dus 80 Flying Blue miles op.

Wanneer je de kaart gebruikt om vliegtickets af te rekenen op de website van KLM of Air France, dan ontvang je zelfs 1 Flying Blue mile per uitgegeven euro. Een vliegticket van 500 Euro levert je dus 500 Flying Blue miles op.

Iedere aankoop verlengt automatisch de geldigheid van je Flying Blue miles

De Flying Blue miles die je spaart met je vluchten (of aankopen via de kaart) vervallen na twintig maanden, tenzij je gedurende die twintig maanden punten bijschrijft of gebruikt. Doordat maandelijks de Flying Blue miles van American Express naar je Flying Blue account worden overgeschreven, verleng je automatisch alle Flying Blue miles in je account. Zolang je dus iedere maand minimaal één aankoop afrekent met je Flying Blue American Express Silver kaart, vervallen je Flying Blue miles dus niet.

Ieder kalenderjaar 15 XP cadeau

Iedereen die de American Express Flying Blue Silver kaart in zijn bezit heeft krijgt jaarlijks 15 XP cadeau. Deze XP, kort voor eXperience Points, tellen mee in de kwalifatie voor een hoger niveau bij het Flying Blue programma van KLM en Air France.

De 15 XP die je cadeau krijgt bij deze kaart komen overeen met de XP die je zou verdienen op drie enkele reizen binnen Europa (of één enkele vlucht in business class binnen Europa).

Wil je meer weten over XP, lees dan deze post.

Behoefte aan meer XP per jaar? De American Express Flying Blue Gold en Platinum kaart geven je respectievelijk 30 XP en 60 XP per jaar cadeau.

Fly Now Pay Later

American Express kaarten zijn standaard zogeheten Charge kaarten. Dat betekent dat je aan het eind van iedere maand de gehele kaartrekening moet betalen. Dit is dus anders dan bij de meeste andere credit cards, waarbij je rente betaalt over het bedrag dat je niet aflost.

Een uitzondering hierop zijn vliegtickets die je rechtstreeks op de websites van KLM of Air France koopt. In je American Express account heb je de mogelijkheid om deze transacties in drie gelijke termijnbedragen te betalen. Over de termijnen betaal je geen rente. Koop je dus een vliegticket van 600 Euro, dan heb je de mogelijkheid om deze op te splitsen in drie termijnen van ieder 200 Euro.

Nadeel van de American Express Flying Blue Silver card

Het grootste nadeel van American Express kaarten in Nederland is de acceptatiegraad. Dat wil zeggen dat de kaart lang niet overal geaccepteerd wordt. Dit is vaak ook het geval als een winkel of restaurant bijvoorbeeld wel de Visa of MasterCard accepteert.

De reden hiervoor zijn de hoge(re) transactiekosten die American Express de winkelier/restauranthouder in rekening brengt. Hierdoor zijn veel ondernemers terughoudend om de American Express kaart te accepteren.

Conclusie

Met 75 Euro per jaar is de American Express Flying Blue Silver card slechts marginaal duurder dan de gemiddelde credit card bij je huisbank. De 15 XP per jaar is een mooie exta voor reizigers die regelmatig met Air France / KLM of hun partners vliegen om een kleine voorsprong op de kwalificatie eisen voor elite status te krijgen.

Ook voor reizigers die sporadisch vliegen, maar toch Flying Blue miles willen verzamelen,  is de kaart een mooie optie om over langere periode een mooi miles saldo op te bouwen (zonder bang te zijn dat punten verlopen).

Ben je op zoek naar een goedkopere manier om te voorkomen dat je Flying Blue miles vervallen? Dan is de Flying Blue Entry Card met zijn 36 euro per jaar wellicht interessant voor je ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.