Hilton Honors: Spaar Voor Gratis Hotelovernachtingen

Hilton heeft bij veel mensen het imago als ene hotelketen die zich richt op de rijkere elite der reizigers. Toch heeft ook Hilton een aantal merken in haar hotel portfolio die bevinden in de prijsklasse van de meer budgetbewuste reizigers.

Ook binnen de hotelwereld wordt er hard gewerkt aan het versterken van loyaliteit van reizigers aan een merk. Daarom heeft ook Hilton een eigen loyaliteitsprogramma: Hilton Honors. In deze post vertel ik je meer over dit programma, wat je er mee kunt en wat de voordelen zijn van loyaal zijn aan de hotels van Hilton.

Wat is Hilton Honors

Hilton Honors is dus het loyaliteitsprogramma van Hilton. Het is een vergelijkbaar programma met het IHG Rewards Club en het Marriott Bonvoy programma. Het programma heeft als doel om (terugkerende) reizigers voordelen te bieden waardoor ze in de toekomst vaker voor een hotel binnen de Hilton groep zullen kiezen.

Binnen de hotelwereld zijn loyale klanten wellicht nog belangrijker dan binnen de luchtvaart wereld. Waar je binnen de luchtvaartwereld vaak een voorkeur hebt voor een luchtvaartmaatschappij uit je eigen moederland, is deze binding er in de hotelwereld niet of minder.

Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Bali dan is de keuze uit hotels enorm, waarom zou je dan voor een hotel van Hilton kiezen? Door het bieden van voordelen tijdens het verblijf proberen hotelketens de reiziger te doen overwegen keer op keer voor hun hotels te kiezen.

Binnen een hotelloyaliteitsprogramma als Hilton Honors zijn er twee belangrijke onderwerpen: hotel elite status die je voordelen geeft en het sparen van hotel punten waarmee je gratis nachten kunt boeken.

Wie kan deelnemer worden van Hilton Honors?

In principe kan iedereen deelnemer worden van het Hilton Honors programma. Deelname aan het programma is kosteloos. Je kunt jezelf dus inschrijven zelfs wanneer je geen geplande verblijven hebt geboekt. Ik raad je zelfs aan om gewoon deelnemer te worden van het programma omdat het je bijvoorbeeld toegang kan geven tot hotel tarieven die alleen voor leden beschikbaar zijn.

Welke hotels vallen onder Hilton?

Wie denkt aan Hilton denkt waarschijnlijk meteen aan de gebouwen met het Hilton logo op de gevel. Toch heeft de Hilton group een veelvoud aan merken, varieërend van budget tot ultraluxe, voor iedere reiziger wat. Een overzicht van de merken die onder de Hilton paraplu vallen:

 • Motto by Hilton;
 • Hilton Garden Inn;
 • Hampton by Hilton;
 • Tru by Hilton;
 • Waldorf Astoria Hotels & Resorts;
 • Home2 Suites by Hilton;
 • Embassy Suites Hotels;
 • Canopy by Hilton;
 • Tapestry Collection By Hilton;
 • LXR Hotels & Resorts;
 • Curio Collection;
 • Homewood Suites by Hilton;
 • Hilton Grand Vacations;
 • DoubleTree By Hilton;
 • Conrad Hotels & Resorts.

Met name de Conrad en Waldorf Astoria hotels bevinden zich in het topsegment van de hotelmarkt v.w.b. prijs en geboden luxe. De wat meer budgetbewuste reiziger zal waarschijnlijk eerder een Hilton Garden Inn of een Hampton hotel boeken. Tussen deze twee segmenten bevinden zich de andere hotelmerken.

Hilton Honors: Voordelen met elite status

Zoals geschreven kan iedereen deelnemer worden van het Hilton Honors programma. Vanaf het moment dat je lid bent geworden van het programma heb je de Member status. Echt hele concrete voordelen biedt deze status je niet, de belangrijkste eigenschap is dat je vanaf dat moment Hilton Honors punten kunt sparen met je geboekte hotelovernachtingen.

Binnen loyaliteitsprogramma’s wordt loyaliteit beloond. Des ter vaker je dus bij een hotel van Hilton verblijft, des ter hoger je elite status zal zijn. De elitestatus niveau’s die het Hilton Honors programma kent zijn: Member, Silver, Gold en Diamond.

Je kunt jezelf op drie verschillende manieren kwalificeren voor een hogere elite status. Afhankelijk van jouw verblijfsprofiel sluit waarschijnlijk één van de mogelijkheden het meeste aan. De drie verschillende manieren waarop je jezelf kunt kwalificeren zijn:

 • Op basis van het aantal verbleven nachten;
 • Op basis van het aatal verblijven;
 • Op basis van verdiende Hilton Honors punten.

Het is verder nog goed om te vermelden dat ongeacht welke manier van kwalificeren het beste voor jou werkt je voor ieder verblijf zowel nacht credits, verblijf credits als Hilton Honors punten spaart.

Hilton Honors kwalificatieperiode voor elite status

Hilton Honors is een programma dat elite status bepaalt op basis van kalenderjaren. Voor ieder van de drie kwalificatiemethodes geldt dus dat de hoeveelheid credits die je bij elkaar spaart tussen 1 Januari en 31 December van hetzelfde jaar bepalend zijn voor het elite status niveau waar je jezelf voor (her)kwalificeert.

Elite status o.b.v. nachten bij Hilton Honors

De eerste manier om jezelf te kwalificeren voor een elite niveau bij Hilton Honors is door nachten te sparen. Dit is de meest vanzelfsprekende manier van kwalificeren. Je krijgt namelijk een nachtcredit bijgeschreven voor iedere nacht die je slaapt in een van de deelnemende hotels.

Deze manier van kwalificeren is met name relavant voor reizigers die vaak langer in éénzelfde hotel verblijven. In de onderstaande tabel vind je de benodigde hoeeveelheid nachten die je in een Hilton Hotel moet doorbrengen om je te kwalificeren voor een bepaald elite status niveau.

Hilton Honors

Voorbeeld: Wanneer je een week naar Bali gaat voor vakantie en je verblijft daar een week (zeven nachten) in het Conrad resort dan levert dat je dus 7 nacht credits op. Je bent dan dus nog 3 nacht credits verwijderd van het Silver niveau.

Elite status o.b.v. verblijven bij Hilton Honors

Een ander reizigersprofiel zijn de reizigers die vaak maar voor één a twee nachten in een hotel verblijven. Deze reizigers zullen waarschijnlijk eerder in aanmerking komen voor elite status door kwalificatie op verblijven. Heel concreet betekent het dat iedere keer dat je incheckt voor een hotel je één veblijf credit verdient in het programma.

Hilton Honors

Voorbeeld: Wanneer je voor een zakenreis gaat en één nacht verblijft in het DoubleTree By Hilton Luxemburg om de dag daarna naar Brussels te gaan om daar te verblijven bij Hilton Garden Inn Brussels, check je dus in voor twee verschillende hotels. Je verdient met deze verblijven dus twee verblijf credits en bent dus 2 credits verwijderd van de Silver status.

Tip: Verblijf je voor langere tijd in een stad waar zich meedere Hilton Hotels bevinden? Dan kan het lonen om je verblijf op te knippen in meerdere verblijven bij verschillende hotels. Knip een verblijf van drie dagen in Warsaw bijvoorbeeld op in een verblijf van één nacht bij iedere nacht een ander Hilton Hotel.

Owja, dacht je slim te zijn om iedere dag in en uit te checken bij hetzelfde hotel? Dat werkt helaas niet. Meerdere opeenvolgende verblijven bij hetzelfde hotel worden door Hilton gezien als één lang verblijf. Echter ga je twee verblijven door iedere keer even één nacht naar een ander hotel? Dan tellen de verblijven wel mee als verblijf credits.

Elite status o.b.v. punten bij Hilton Honors

Verblijf je gedurende het jaar niet zo vaak in hotelnachten maar zijn de nachten die je boekt wel dure hotel nachten? Dan is de laatste manier van kwalificeren misschien de juiste voor jou. Je kunt je namelijk tenslotte ook kwalificeren op basis van de Hilton Honors punten die een verblijf je oplevert.

In het kort komt het er op neer dat je bij Hilton Honors voor iedere Dollar die je verblijf je kost, je 10 Hilton Honors punten krijgt bijgeschreven.

Hilton Honors

Voorbeeld: Verblijf je een week bij het Hilton Hotel op Bali en kost dat verblijf je 200 USD per nacht? Dan kost het verblijf je dus in totaal 1.400 USD en levert dit je 14.000 Hilton Honors (basis) punten op. Je bent op dat moment dus nog 11.000 punten (of 1.100 USD) verwijderd van de Silver status.

Hilton Honors – De elite status niveaus

Nu we verteld hebben op welke drie manieren je jezelf kunt kwalificeren voor elite status, ben je waarschijnlijk benieuwd naar wat voor voordelen de niveau’s jouw kunnen gaan bieden.

Hilton Honors member niveau

Het instap elite niveau heeft geen fancy naam bij het Hilton Honors programma, iedereen die lid van de club wordt stroomt in op het niveau “Member”. Omdat je nu lid bent van het programma kun je beginnen met het sparen van Hilton Honors punten, die je op een gegeven moment kunt inwisselen voor gratis hotelovernachtingen.

Reizigers die de moeite hebben genomen zich te registeren voordat ze verblijven bij een Hilton Hotel komen in aanmerking voor een gratis late checkout (indien beschikbaar). Tenslotte krijg je toegang tot de speciale prijzen voor hotelovernachtingen die alleen worden aangeboden aan leden van het Hilton Honors programma.

De voordelen van het Hilton Honors Member niveau op een rijtje:

 • Punten sparen in het Hilton Honors programma;
 • Hotels boeken met Hilton Honors korting;
 • Betaal geen resort fees op verblijven geboekt met Hilton Honors punten.

Je hoeft jezelf niet te kwalificeren voor dit Member niveau. Wanneer je onvoldoende verblijft bij een Hilton hotel om jezelf voor een hogere elite status te plaatsen zul je op het Member niveau blijven.

Hilton Honors silver Deelnemer

De Hilton Honors Silver status is het eerste niveau dat je zelf moet verdienen. Om jezelf Honors Silver elite te mogen benoemen moet je in een kalenderjaar voldoen aan een van de volgende kwalificatie eisen:

 • 4 verblijven bij een Hilton Hotel; of
 • 10 nachten geslapen in een Hilton Hotel; of
 • 25.000 Hilton Honors punten bij elkaar verdiend met je verblijven.

Hilton Honors Silver Benefits

De Hilton Honors Silver Benefits overzichtelijk op een rijtje:

 • Verdien 20% meer Hilton Honors punten met je verblijf;
 • Vijfde nacht gratis wanneer je een verblijf boekt met Hilton Honors punten;
 • Gratis twee flesjes water bij aankomst in het hotel;
 • Rollover nachten

Het belangrijkste voordeel van het Silver niveau vinden we het Fifth Night Free voordeel. Wanneer je een hotelverblijf van vijf nachten wilt boeken en je betaalt ze met je gespaarde Hilton punten, dan betaal je slechts voor vier nachten.

Daarnaast spaar je dus 12 Hilton Honors punten per USD die je verblijf je kost. De twee bonus punten per Dollar tellen echter niet mee als kwalificatie punten voor een hogere elite status.

hilton honors gold silver platinum elite hotel hhonors

Hilton Honors Gold status​

Wanneer je Hilton Honors Silver op zak hebt kun je doorsparen voor het volgende elite niveau: Hilton Honors Gold. Voor dit Gold niveau moet je voldoen aan een van de volgende kwalificatie eisen:

 • 20 verblijven bij een Hilton hotel; of
 • 40 nachten geslapen in een Hilton hotel; of
 • 75.000 Hilton Honors punten bij elkaar verdiend met je verblijven.

Hilton Honors Gold benefits

De belangrijkste Hilton Honors Gold voordelen op een rijtje:

 • Kamer upgrades (indien beschikbaar);
 • Gratis ontbijt voor twee personen;
 • 80% extra Hilton Honors punten verdienen.

Vanaf het Honors Gold niveau kun je geüpgraded worden naar een kamer in een hogere categorie. Een upgrade komt in verschillende vormen en maten. De ene keer krijg je een upgrade van een standaardkamer naar een kamer met uitzicht. De volgende keer zou het zomaar kunnen dat je van een standaardkamer wordt geüpgraded naar een suite met toegang tot de hotel lounge. Op het Gold niveau verdien je 18 Honors punten per uitgegeven Dollar.

Vanaf het Gold niveau krijg je de keuze tussen bonuspunten per overnachting of dagelijks een gratis ontbijt in het hotelrestaurant. Helaas bieden steeds meer hotels (in met name de Verenigde Staten) een ontbijttegoed aan in plaats van een volwaardig hotel in het hotel restaurant. Je krijgt dan een voucher waarmee je bij één van de hotelwinkels bijvoorbeeld koffie en een donut kan halen.

In hotels in Europa en Azië krijg je (meestal) nog wel toegang tot het volledige ontbijtbuffet in het hotelrestaurant.

Hilton Honors Gold status gratis bij American Express

Verblijf je te weinig in Hilton Hotels om jezelf te kwalificeren maar klinken de Gold voordelen je wel als muziek in de oren? Weet dat er een eenvoudige manier is om deze hotelstatus te verkrijgen.

Wanneer je de (reguliere) American Express Platinum kaart hebt krijg je (zolang je de kaart hebt) namelijk gratis Gold status binnen het Hilton Honors programma. De kwalificatie eisen gelden dan niet voor jou.

De American Express Platinum kaart kost je 780 euro per jaar. Wil je meer lezen over de (andere) voordelen die de American Express Platinum kaart je nog meer bied, lees dan deze pagina.

Hilton Honors Diamond status

De hoogste elite status die je bij Hilton Honors kunt behalen is het Diamond niveau. Om jezelf hier voor te kwalificeren moet je voldoen aan een van de volgende condities:

 • 30 verblijven bij een Hilton hotel; of
 • 60 overnachtingen bij een Hilton hotel; of
 • 120.000 Hilton Honors punten bij elkaar verdiend met je verblijven.

Hilton Honors Diamond benefits

Een overzicht van de belangrijkste voordelen van Hilton Honors Diamond status:

 • 100% bonus Hilton Honors punten;
 • Toegang tot de Executive Lounge in hotels;
 • Premium Wifi;
 • Elite Status weggeven

Uiteraard krijg je op het Diamond niveau alle voordelen die je als Honors Gold of Silver deelnemer ook mocht ontvangen. Voor iedere uitgegeven US dollar ontvang je 100% bonus punten, dus 20 Hiltons Honors punten.

Wanneer het hotel de beschikking heeft over een Executive Lounge, dan krijg je daar als Diamond lid standaard toegang toe. Ook wanneer je verblijft in een kamer categorie die daar normaal gesproken geen recht op geeft. Dit in tegenstelling tot Hilton Honors Gold deelnemers, die krijgen alleen toegang tot de Executive Lounge wanneer ze een upgrade krijgen naar een kamer op de Executive Floor.

Hilton Honors Gold en/of Diamond status cadeau geven (status gift)

Heb je 60 overnachtingen of meer gehad bij een Hilton Hotel? Dan mag je gratis een familielid, vriend of kennis Gold deelnemer maken zonder dat deze persoon aan de kwalificatie eisen voldoet. Bereik je dan 100 overnachtingen in een jaar? Dan wordt de persoon aan wie je de Honors Gold status cadeau had gedaan, geüpgraded naar Diamond status.

Hilton Honors punten verzamelen met verblijven

Het is al een aantal keer voorbij gekomen op deze pagina. Met een verblijf bij een hotel van Hilton spaar je Hilton Honors punten over het totaal betaalde bedrag voor je verblijf. Dat zijn in de regel 10 basis punten voor iedere dollar die je verblijf gekost heeft vermeerderd met een eventuele bonus gebaseerd op jouw elite status (20% voor Silver, 80% voor Gold en 100% voor Diamond).

Deze punten kun je gebruiken om gratis hotelovernachtingen te boeken bij een deelnemend Hilton Hotel. Dat kunnen zowel hotelovernachtingen zijn bij een relatief goedkoop hotel maar uiteraard ook bij de meer aansprekende Conrad of Waldorf hotels.

Afhankelijk van het hotel waar je wilt verblijven is er een bepaalde prijs in punten per nacht bepaald door Hilton. Vanzelfsprekend betaal je voor een gratis hotelovernachting bij een Hilton Garden Inn minder punten dan voor een verblijf bij een Conrad hotel.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gratis vliegticket waar je nog belastingen en toeslagen over moet betalen zijn gratis overnachtingen bij Hilton Honors (meestal) echt gratis.

Gratis hotelovernachtingen kun je boeken door op de website van Hilton Honors te kiezen voor “Use Points” wanneer je een zoekopdracht doet naar een hotel verblijf.

Hilton Honors Reward Stay

In de zoekresultaten worden dan de hotelprijzen weergegeven in benodigde Hilton Honors punten.

Hilton Honors gratis nacht punten

Hotel boeken met Hilton Honors punten: 5e nacht gratis

Wanneer je een hotel boekt met Hilton Honors punten, dan is iedere 5e nacht gratis. Kost een kamer dus 50.000 Hilton Honors punten per nacht dan betaal je voor een verblijf van vijf nachten dus 200.000 punten i.p.v. 250.000 punten.

Hilton Honors: Sneller elite status halen

Voordat ik de American Express Platinum kaart had en mijzelf dus nog op de harde manier moest kwalificeren voor elite status kostte het mij redelijk wat moeite om voldoende te verblijven voor Gold status. Het resulteerde er vaak in dat ik richting het einde van het jaar een matras run moest doen.

Wat is een matras run?

Om toch de 20 benodigde hotel verblijven op jaarbasis te krijgen word je  erg creatief. Wanneer ik op vakantie ging naar een lokatie waar minimaal twee Hilton Hotels in dezelfde stad waren koos ik er voor om dagelijks van hotel te wisselen. Zo kon ik in een week tijd zeven hotel stays bij elkaar sprokkelen.

Dankzij het late check out voordeel dat ik via mijn Gold status ontving betekende dat ik dagelijks tot vier uur mijn hotelkamer kon aanhouden en dan net voor het diner van hotel switchte.

Hotelkamers boeken puur voor de status

Eind 2016 was ik op vakantie in Maleisië en had ik nog een drietal overnachtingen nodig om mijzelf te verzekeren van weer een jaar Gold status. Je moet weten dat Maleisië een vrij goedkope bestemming is om in de wat meer exclusieve hotels te verblijven.

Ik besloot mijn hotelverblijf drie nachten te verlengen ondanks dat ik diezelfde avond naar huis zou vliegen. De kosten per nacht waren rond de 25 euro, wat een totaal opleverde voor de drie ontbrekende nachten van 75 euro, een bedrag waarvoor ik in Europa met geluk 1 hotelovernachting bij Hilton kon boeken.

Vaak verklaren mensen die geen hotelstatus hebben me voor gek dat ik in hun ogen 75 euro weg gooi aan hotelovernachtingen die ik niet nodig heb. Ik bekijk het puur cijfermatig en dit was voor mij de voordeligste optie om mijn status weer een jaar te verlegen, daar ik in het overblijvende kleine deel van het jaar geen hotelovernachtingen gepland had staan.

Hilton Honors conclusie

De eenvoud van het Hilton Honors programma en de voordelen die je vanaf het Gold niveau ontvangt (met name het gratis uitgebreide ontbijtbuffet) maken dit programma er eentje waar ik met veel plezier gebruik van maak. Het is aan de ene kant vrij eenvoudig om een mooie hoeveelheid aan hotelpunten op te bouwen en aan de andere kant is het mooi dat wanneer je punten uitgeeft je de vijfde nacht gratis krijgt van het programma, dat scheelt je dus eigenlijk 20% aan punten.

Voor mensen zoals ik die niet veel zakelijk verblijven in hotels kan het een jaarlijkse stressvolle operatie zijn om status te verkrijgen en/of te behouden. Mocht je wel de voordelen willen hebben maar niet de stress overweeg dan om de American Express platinum kaart waar je naast Hilton Gold status ook elite status kunt krijgen in een aantal andere loyaliteitsprogramma’s.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.