Wat Is De Beste Stoelkeuze Aan Boord Bij Transavia

De Transavia vloot

Binnen de vloot van Transavia bevinden zich alleen vliegtuigen van het merk Boeing, uit Seattle. Uit het assortiment van vliegtuigen die Boeing aanbiedt heeft Transavia de Boeing 737 gekozen, een vliegtuig voor de korte en middellange afstand

Momenteel heeft Transavia twee modellen van de Boeing 737 in gebruik. Allereerst vliegen ze met de Boeing 737-700, waarvan er vier toestellen in gebruik zijn. De motor van de Transavia vloot is de Boeing 737-800 en daarvan worden er 85 vliegtuigen ingezet.

Stoelindeling aan boord bij Transavia

Transavia staat bij de gemiddelde reiziger vooral bekend als luchtvaartmaatschappij die vakantievluchten uitvoert. De stoelindeling aan boord is hier dan ook op aangepast, alle stoelen zijn in de basis hetzelfde. Er is in tegenstelling tot moedermaatschappij Air France – KLM geen business class sectie aan boord.

Ondanks dat alle stoelen in de basis hetzelfde zijn is er wel degelijk onderscheid te maken in betere en slechtere stoelkeuze. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beenruimte, plek in het vliegtuig of de beschikbaarheid van een eigen raam om naar buiten te kunnen kijken.

Beste en slechtste stoelkeuze in de Transavia Boeing 737-800

Aan boord van de Boeing 737-800 van Transavia vind je een totaal van 189 stoelen. Deze stoelen zijn verdeelt over 32 rijen, waarbij op iedere rij zes vliegtuigstoelen te vinden zijn. 

Ondanks dat het merendeel van de stoelen gelijk aan elkaar is zijn er wel degelijk betere en slechtere keuzes te maken bij het kiezen van een stoel.

Beste stoelen aan boord van de Transavia Boeing 737-800

 • Rij 1 – Stoel A,B of C : Extra beenruimte doordat het de voorste rij is in het vliegtuig.
 • Rij 2 – Stoel D,E of F : Iets meer beenruimte dan de gemiddelde stoel. Echter minder beenruimte dan stoel 1 A,B of C.
 • Rij 15 : Meer beenruimte dan de gemiddelde stoel door de nabijheid van de nooduitgang. Hou er wel rekening mee dat alle handbagage tijdens start en landing opgeborgen moet worden in de bagagebakken vanwege veiligheidsredenen.
 • Rij 16 : Meer beenruimte dan de gemiddelde stoel door de nabijheid van de nooduitgang. Hou er wel rekening mee dat alle handbagage tijdens start en landing opgeborgen moet worden in de bagagebakken vanwege veiligheidsredenen.
Transavia stoelindeling Boeing 737-800
Plattegrond stoelindeling Transavia Boeing 737-800

Slechtste stoelen aan boord van de Transavia Boeing 737-800

 • Rij 11 – Stoel A: Deze stoel heeft geen beschikking over een raam. Mocht je tijdens de vlucht naar buiten willen kijken is deze stoel niet de beste keuze.
 • Rij 13 – Stoel A: Het raam is raar geplaatst t.o.v. van de stoel. Dit maakt het lastig om tijdens de vlucht naar buiten te kijken.
 • Rij 14 : De rugleuning van deze stoelen kan minder ver naar achteren door de nabijheid van de nooduitgang.
 • Rij 32 : Dit is de laatste rij stoelen in het vliegtuig. Door de aanwezigheid van de galley achter deze rij, kan de rugleuning van deze stoelen niet of nauwelijks naar achteren gezet worden.

Beste en slechtste stoelkeuze in de Transavia Boeing 737-700

Doordat Transavia maar vier toestellen van het vliegtuigtype Boeing 737-700 in haar vloot heeft, is de kans het grootst dat je met een Boeing 737-800 vliegt. Toch willen we kort even staan bij de betere en mindere stoelkeuzes die je kunt maken in een Transavia Boeing 737-700.

Beste stoelen aan boord van de Transavia Boeing 737-700

 • Rij 1  : Extra beenruimte doordat het de voorste rij is in het vliegtuig. 
 • Rij 12 – Stoel A,B,C,D en E: Meer beenruimte dan de gemiddelde stoel door de nabijheid van de nooduitgang. Hou er wel rekening mee dat alle handbagage tijdens start en landing opgeborgen moet worden in de bagagebakken vanwege veiligheidsredenen.
 • Rij 13 – Stoel F: Doordat er op rij 12 geen stoel F is, heeft de reiziger op stoel 13 F de beschikking over extra ruimte om de benen te strekken.

Slechtste stoelen aan boord van de Transavia Boeing 737-700

 • Rij 11 : De rugleuning van deze stoelen kan minder ver naar achteren door de nabijheid van de nooduitgang.
 • Rij 23 – Stoel A,B en C: Achter deze rij stoelen is het toilet aanwezig. Hierdoor kan de rugleuning van deze stoelen minder ver achteruit. 
 • Rij 26 – Stoel D,E en F : Het toilet is links naast deze stoelen gelegen. Hou rekening met een constante stroom aan reizigers die hiervan gebruik maken tijdens de vlucht. Daarnaast is de galley achter deze rij gelegen, dit zorgt ervoor dat de rugleuning minder ver naar achteren kan. 

Standaard stoelen aan boord van Transavia vliegtuigen

Met twaalf betere stoelen en veertien mindere stoelkeuzes aan boord blijven er nog 163 “standaard” stoelen over. Het ligt aan de persoonlijke voorkeur van de reiziger wat daarin de beste keuze is. 

Voor iemand die graag naar buiten kijkt is een stoel aan het raam ideaal. Reizigers met langere benen hebben wellicht een voorkeur voor een stoel aan het gangpad, waar zij tijdens de vlucht hun benen kunnen strekken.

Over het algemeen zijn de stoelen met lettercode B en E de minder gewenste stoelen aan boord. Je zit ingeklemd tussen de persoon aan het raam en de persoon aan het gangpad. Met wat pech worden ook je armsteunen bezet door deze reizigers.

Kosten verbonden aan stoelkeuze bij Transavia

Luchtvaartmaatschappijen weten dat reizigers voorkeuren hebben om op bepaalde plekken in het vliegtuig te zitten. De enige garantie om in een voorkeurstoel te zitten is door deze voorafgaand aan je vlucht alvast te reserveren. 

Voor deze reservering brengt Transavia meestal kosten in rekening, die kunnen varieëren van enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s. Reizigers die er voor hebben gekozen een vliegticket in een duurder tarief (Plus of Max) te kopen, kunnen meestal gratis een stoel uitkiezen.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.