KLM economy comfort standaard stoel exit row middle seat gangpad

KLM seat guide : welke stoel past bij jou?

Wie een vliegticket boekt heeft tegenwoordig veel keuze met betrekking tot de stoel waar hij of zij in wil reizen. Het begint natuurlijk al met de keuze of je kiest voor economy of business class (of zelfs first class). Feit blijft dat overgrote merendeel van de reizigers uiteindelijk in economy class de wereld over reist.

Maar ook in economy class zijn niet alle stoelen hetzelfde. In “the good old times” kwam je voor je vlucht op de luchthaven en kreeg je bij het inchecken aan de balie een stoel toegewezen, gangpad of aan het raam. Tegenwoordig heb je met de online mogelijkheden een veel grotere keuze uit stoelen, iedere keuze met zijn eigen prijskaartje.

In deze post zoomen we in op de stoelen die KLM aanbiedt in haar vliegtuigen.

KLM Economy Comfort of Exit Row stoel

Wat kost het reserveren van een stoel bij KLM

In de inleiding schreven we het al, iedere stoelkeuze komt met zijn eigen prijskaartje. Als resultaat van de alsmaar lager wordende prijzen van vliegtickets, proberen luchtvaartmaatschappijen wat extra te verdienen door het verkopen van opties op vluchten. Tegenwoordig is stoelkeuze een betaalde optie bij veel luchtvaartmaatschappijen.

Kies je er als reiziger voor om geen stoel te reserveren dan krijg je uiteindelijk een willekeurige stoel uit het assortiment overgebleven stoelen. Reis je met een gezelschap dan heb je geen garantie dat je bij elkaar kunt zitten. Reis je alleen? Grote kans dat je op een middle seat beland, ingeklemd tussen twee andere passagiers.

Voor wie is het reserveren van een stoel wel gratis bij KLM?

Sommige deelnemers van het loyaliteitsprogramma Flying Blue van Air France en KLM kunnen kosteloos een stoel reserveren. Voor zowel deelnemers op het Silver, Gold en Platinum elite niveau geldt dat ze een standaard stoel kunnen reserveren zonder dat daar kosten voor in rekening worden gebracht.

De Platinum deelnemers hebben daarbij ook nog de mogelijkheid om kosteloos een zogeheten premium stoel te reserveren. Voor de Silver en Gold deelnemers geldt hier dat ze een korting op de prijs krijgen van respectievelijk 25 en 50 procent.

KLM seat guide: uit wat voor stoel kun je kiezen

De stoelen binnen economy class lijken op het eerste gezicht allemaal op elkaar. Toch deelt KLM de keuze van stoelen in diverse prijsklassen in. Dit kan te maken hebben met de locatie van de stoel in de cabine of bijvoorbeeld het hebben van extra beenruimte.

  • Standaard stoel;
  • Stoel met extra beenruimte;
  • Stoel voorin het vliegtuig;
  • Economy Comfort stoel;
  • Stoel in rij van twee stoelen.

We zoomen nu in op de mogelijke stoelen die je kunt kiezen.

Standaard economy stoel

Verreweg de meeste stoelen aan boord van het vliegtuig hebben de classificatie “Standaard” stoel. Deze standaard stoelen heb je in drie verschillende smaken:

  • Stoel aan het raam;
  • Stoel aan het gangpad;
  • Stoel in het midden van een rij;

Standaard economy stoel – aan het raam (window seat)

Een stoel aan het raam biedt tijdens de vlucht vaak mooie uitzichten. Persoonlijk kan ik er van genieten om de wereld onder me aan me voorbij te zien glijden. Een nadeel van een stoel aan het raam is dat er twee andere passagiers tussen jou en het gangpad zitten.

Met name op lange afstandsvluchten kan dit vervelend zijn. Iedere keer als je naar het toilet wilt of even je benen wilt strekken in het gangpad moet je over of langs twee passagiers. Met name op nacht vluchten waarop veel passagiers slapen vind ik dit altijd een uitdaging.

klm seat guide 2

Standaard economy stoel – aan het gangpad (aisle seat)

Een stoel aan het gangpad daarentegen geeft je alle vrijheid om tijdens de vlucht te gaan en staan waar je wilt in de cabine. Vanaf een aisle seat heb je vaak de mogelijkheid om wat extra beenruimte te pakken, door het gangpad te benutten. Maar pas wel op voor voorbijrazende stewardessen met hun trolleys!

Het nadeel van deze stoel is dat er twee passagiers naast je zitten, zonder directe toegang tot het gangpad. Ben je zelf een reiziger die het liefst de hele vlucht slaapt? Vraag je dan af of je het op prijs stelt om regelmatig door je rijgenoten gestoord te worden omdat ze naar het toilet willen.


American Express Flying Blue Gold Kaart

Standaard economy stoel – midden van een rij (middle seat)

Tenslotte is daar nog de middle seat. De enige situatie waarin je goed uit bent op een middle seat is wanneer leden van je reisgezelschap naast je hebt zitten. In iedere andere situatie heb je zowel de nadelen van stoel aan het raam als die aan het gangpad, zonder de voordelen erbij te krijgen!

Ik hoor je denken: waarom zou ik geld betalen voor een standaard stoel? Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn wanneer je met een gezelschap reist en de garantie wilt hebben dat je bij elkaar in de buurt kunt zitten.

Een andere reden kan zijn dat je weinig zin hebt om de hele vlucht opgesloten te zitten in een middle seat omdat dit het enige stoelsoort was, dat over was bij het inchecken.

Stoel met extra beenruimte

Ieder vliegtuig heeft verplicht een aantal nooduitgangen aan boord. Doordat de ruimte rondom deze nooduitgangen vrij moet blijven, hebben de stoelen direct gelegen naast een nooduitgang vaak de beschikking over extra beenruimte.

Hoeveel extra beenruimte je daadwerkelijk hebt is afhankelijk van het type vliegtuig dat je vlucht uitvoert. Vlieg je op een small body (met 1 gangpad) vliegtuig dan heb je vaak de beschikking over enkele centimeters extra beenruimte.

Op vluchten over lange afstand worden meestal wide body vliegtuigen ingezet. KLM adverteert op haar website dat je zo’n zestig centimeter extra beenruimte hebt ten opzichte van een standaard stoel. In de praktijk is dat echter vaak veel meer.

Vanwege het ontbreken van een stoel direct voor je is het personal entertainment scherm weggewerkt in de armleuning van je stoel. Dit scherm moet vanwege veiligheidseisen ingeklapt blijven tijdens de start en landing.

Kies je voor een stoel met extra beenruimte, selecteer dan niet de stoel bij het raam. Doordat de deur van de nooduitgang een uitstulping heeft kun je jouw voeten niet recht vooruit strekken.

Onderstaande foto laat een stoel met extra beenruimte zien bij de nooduitgang.

klm seat guide 1

Economy comfort stoel bij KLM

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden een zogeheten “Premium Economy” stoel aan die zich vaak bevind in een klasse tussen economy en Business Class.

Naast een iets verbeterde stoel in vergelijking met de standaard economy stoel wordt er vaak ook een iets betere service geleverd wat zich kan uitten in bijvoorbeeld een betere maaltijd, betere oordopjes, een amenity kit of zelfs een glaasje bubbels voor vertrek (British Airways).

In het kort: de Economy Comfort stoel van KLM is geen Premium Economy stoel! Dat betekent dus dat je naast een iets betere stoel gewoon de standaard KLM economy class boordservice krijgt. De Economy Comfort stoel bevindt zich voorin het vliegtuig en heeft de mogelijkheid om de rugleuning net iets verder naar achteren te kantelen (4-5 cm) dan de normale economy class stoel.

Met 84 centimeter beenruimte heb je vijf centimeter meer tot je beschikking dan een economy stoel.

KLM Economy Comfort stoel

Betaal je stoelkeuze met een voucher of award miles

Heb je geen zin om geld te spenderen aan het kiezen van een stoel? Gelukkig bestaan er twee opties waardoor je toch een stoel kunt kiezen, zonder daar direct je portemonnee voor te hoeven trekken.

Betaal je stoelkeuze met award miles

Ben je deelnemer van het Flying blue programma? Dan spaar je met iedere vlucht die je maakt voor zogeheten award miles. Wanneer je voldoende miles bij elkaar hebt gespaard, kun je deze inwisselen voor een “gratis” vlucht.

Maar wist je dat je de miles ook kunt gebruiken om opties te boeken op een normaal vliegticket? Zo kun je de miles onder andere inzetten voor de aanschaf van extra bagage ruimte. Maar ook een betere stoel aan boord behoort tot de mogelijkheden.

Bij het kiezen van een stoel wordt in “manage my booking”, de prijs van de stoel zowel in euro’s als in Flying Blue miles weergegeven.


American Express Flying Blue Gold Kaart

Betaal je stoelkeuze met een vlucht voucher

Heb je bij een van je voorgaande vluchten te maken gehad met vertraging of een ander ongemak? Grote kans dat je dan een voucher van KLM hebt ontvangen ter compensatie van het ongemak.

Deze voucher kun je uiteraard gebruiken om een (deel van je) volgend vliegticket te betalen. Maar je kunt het tegoed van de voucher ook gebruiken om opties aan je vlucht toe te voegen.

Bij het afrekenen van de opties in “manage my booking” vind je een invul veld waar je de code van jouw voucher kunt opgeven. De waarde van je voucher wordt dan verrekend met de kostprijs van de opties.

Conclusie

Een groeiend aantal reizigers kiest in een vroegtijdig stadium voor het reserveren van een stoel. De ene reiziger doet dit omdat hij of zij voorkeur heeft voor een bepaald type stoel aan boord. Een ander doet dit puur uit noodzaak om de garantie te hebben bij een geliefde te kunnen zitten.

Persoonlijk geef ik op vluchten over korte afstanden (< 5 uur vliegtijd) niet erg veel om het type stoel. Ik zit dan meestal de rit gewoon even uit, ook als het in een middle seat moet.

Op lange afstand vluchten daarentegen investeer ik graag in wat extra beenruimte. Een stoel bij de nood uitgang vind ik daar persoonlijk dan vaak de meeste waarde opleveren. De reden waarom ik dit type stoel prefereer is dat je zowel de extra beenruimte hebt als de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt tijdens de vlucht.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.