drukte schiphol

Check vooraf de drukte op Schiphol

Het afgelopen jaar is de drukte op Schiphol meerdere keren in het nieuws gekomen omdat het op onze nationale luchthaven niet bijzonder lekker ging. Beelden van de rijen met mensen die zelfs buiten de terminal in tenten stonden te wachten kan iedereen zich nog wel herinneren.

Hoe druk is het vandaag op Schiphol?

Wanneer je op de dag van vertrek wilt weten hoe druk Schiphol verwacht dat het te gaat worden, dan kun je de speciale druktemeter op de website van de luchthaven checken.

Schiphol Airport kent jaarlijks een aantal piekdagen, dit zijn voornamelijk dagen in (het begin en eind van) de vakantieperiode, waarop veel reizigers op hun vakantiebestemming proberen  te komen, of juist weer terug naar huis willen.

Wanneer het een piekdag is op Schiphol bij vertrek, dan kun je rekening houden dat het druk is bij het inchecken, door de security gaan en eventueel bij immigratie bij een reis naar een bestemming buiten Europa.

Druktemeter vertrek
Druktemeter vertrek

Via de druktemeter op de website van Schiphol kun je ook de verwachte drukte bij aankomst controleren. Wanneer het druk is qua aankomst dan kun je rekening houden met langere wachttijden bij de Immigratie en bij de bagagebanden.

Drukte meter aankomst

Vlieg je op een andere dag dan vandaag? Ook dan kun je checken hoe druk Schiphol verwacht dat het gaat zijn. Dit doe je door de dag van vertrek te selecteren en vervolgens je vluchtnummer in te voeren.

Hoe lang van tevoren moet ik op Schiphol zijn

Hoe lang van te voren je op Schiphol moet zijn hangt af van de bestemming van je vlucht en je persoonlijke situatie.

Voor vluchten binnen Europa is het doorgaans gebruikelijk dat de check-in balies zo’n twee uur voor vertrek open gaan, voor intercontinentale vluchten een uurtje eerder, dus drie uur voor vertrek. In 2022 gaf Schiphol aan dat je in ieder geval niet langer dan vier uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig diende te zijn omdat dit voor extra drukte zou zorgen.

Wanneer je business class vliegt of elite status hebt bij bijvoorbeeld KLM dan kun je gebruik maken van diverse voorrangs regelingen op Schiphol. Je kunt dan gebruik maken van de business class rij bij de check-in balies en de priority sectie van de security check. Heb je Schiphol Privium, dan kun je ook bij de immigratie controle gebruik maken van een priority rij.

Schiphol Privium is een abonnementservice van Schiphol Airport, welke je via deze pagina kunt afsluiten. Het voordeligste abonnement kost je 170 euro per jaar. Schiphol Privium Plus krijg je cadeau wanneer je een reguliere American Express Platinum Kaart (dus niet de Flying Blue variant) hebt van American Express.

 

 

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.