Wat is Schiphol Privium 1

Schiphol Privium – Langs de rijen op Schiphol

Door de drukte op Schiphol is Schiphol Privium de laatste maanden regelmatig in het nieuws geweest. Het Privium abonnement werd gezien als het middel om de lange rijen op Schiphol te ontwijken.

Het abonnement geeft je inderdaad de mogelijkheid om een shortcut te nemen richting de veiligheidscontrole en immigratie, Maar het abonnement heeft je nog veel meer voordelen te bieden.

In deze post neem ik je mee langs de voordelen die het Privium abonnement je geeft.

Schiphol Privium Plus

Het Schiphol Privium abonnement

Zoals in de inleiding geschreven is Schiphol Privium een abonnement. Dat betekent dat je jaarlijks een bijdrage moet betalen om lid te blijven. Schiphol biedt twee versies van het Privium abonnement aan:

  • Schiphol Privium
  • Schiphol Privium Plus

De plus versie van dit abonnement kost je 235 euro per jaar terwijl de basis versie met 140 euro per jaar ongeveer 100 euro minder kost. Het zijn niet de goedkoopste abonnementen, dus laten we eens inzoomen op de voordelen van beide abonnementsvormen.

Het Schiphol Privium Plus abonnement zit trouwens inbegrepen in de jaarbijdrage voor de American Express Platinum kaart. Dat wil zeggen dat wanneer je een American Express Platinum kaart hebt, je het Privium Plus abonnement kunt aanvragen als onderdeel van je credit kaart lidmaatschap. Dit kan zowel voor de houder van de eerste Platinum kaart als voor de houder van de extra Platinum kaart.


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

Voordelen van het Schiphol Privium abonnement

Wanneer je kiest voor een basis abonnement van Schiphol Privium heb je de volgende twee voordelen tot je beschikking:

  • Sneller door security controle;
  • Sneller door de grenspassage.

Sneller door de security op Schiphol met Schiphol Privium

De security check op Schiphol is een bekende flessenhals waar het ontzettend druk kan worden. Vooral in de (zomer)vakantie wanneer veel reizigers op pad gaan die niet bekend zijn met de geldende veiligheidsmaatregelen, kan het erg lang duren bij de security.

Bij de ingang van de security controle zijn kaartlezers die toegang geven tot een speciale wachtrij. Wanneer je jouw Schiphol Privium pas aanbied bij zo’n machine, zal het poortje open gaan. Je staat meestal meteen vooraan de rij, soms is zelfs een van de bagage scan machines gereserveerd voor Privium leden (en frequent flyer elites).

Sneller door de grenspassage op Schiphol met Schiphol Privium

Ben je eenmaal door de security op Schiphol dan wacht de volgende flessenhals wanneer je naar een bestemming buiten Schengen gebied vliegt. Normaal gesproken kun je als Nederlander hier gebruik maken van de automatische paspoort scan poortjes, echter ook daar kan het best druk worden op gezette tijden.

Met Privium krijg je toegang tot de iris scan poortjes. Bij deze poortjes steek je jouw Privium pas in de machine. Vervolgens kijk je in een spiegel waar een camera in verstopt zit. Nadat deze camera je iris heeft gescand, openen de poortjes zich en ben je door de grenspassage.

Mocht het scannen van de iris een keer haperen dan is er op zich ook geen probleem. Je staat dan meteen vooraan de rij bij de grenspassage en wordt met voorrang geholpen door de grensbewaking.

Het grootste voordeel van de snelle grenspassage vind ik echter bij terugkeer op Schiphol. Na een lange vlucht is er niets dat mij meer frustreert dan een rij bij de grenspassage die tot ver in de aankomsthal reikt. Met je Schiphol Privium pas heb je wederom toegang tot een speciale iris scan poort. Het levert je vaak wel wat boze blikken op van mensen die vinden dat je voordringt.

Mocht de rij tot in de vertrekhal reiken, spreek dan een medewerker van de luchthaven aan die bij de ingang van de aankomsthal staat te controleren. Op vertoon van je Privium pas mag je dan doorlopen naar de iris scanner.

Wat is Schiphol Privium 2

Voordelen van het Schiphol Privium Plus abonnement

Kies je er voor om het Schiphol Privium Plus abonnement af te nemen dan krijg je uiteraard alle voordelen die hierboven bij het basis abonnement genoemd worden. Maar voor de honderd euro meerprijs krijg je wat mij betreft een aantal mooie extra voordelen.

Sneller inchecken voor uw vlucht met Privium Plus

Vlieg je met bagage in het ruim of heb je nog niet online ingecheckt? Dan is je eerste halte op Schiphol vaak de incheckbalie. Vaak vormen zich hier lange rijen voor de economy class incheckbalies vanaf het moment dat de balies b.

Met Schiphol Privium Plus krijg je toegang tot de business class incheck balies van een aantal grote luchtvaartmaatschappijen. In onderstaande afbeelding zie je bij welke luchtvaartmaatschappijen je gebruik kunt maken van de business class incheck balie. Nogmaals, dit kan dus ook wanneer je in economy class vliegt!

De grote afwezige in het onderstaande overzicht is KLM. Op zich begrijp ik de keuze van KLM wel. Met Schiphol als thuisluchthaven wordt het geregeld al erg druk bij de business class balies. Immers alle business class passagiers naar alle bestemmingen plus de reizigers met elite status mogen hier al gebruik van maken.

Schiphol privium Plus American Express AMEXSchiphol privium Plus American Express AMEXSchiphol privium Plus American Express AMEX

Ontspannen voor de vlucht in de lounge op Schiphol met Schiphol Privium Plus

Het belangrijkste extra voordeel waar je toegang toe krijgt met het Schiphol Privium Plus abonnement is lounge toegang. Ongeacht welke luchtvaartmaatschappij je vliegt, ongeacht welke cabine je in vliegt.

Schiphol Privium heeft op Schiphol de beschikking over een tweetal eigen luchthaven lounges. De eerste vind je in vertrekhal 1 (voor de security check). Deze lounge is bedoelt voor reizigers die vliegen naar een bestemming binnen het Schengen gebied.

De andere lounge vind je achter de douane, vlakbij de E-pier, waar vroeger een filiaal van Holland Casino gevestigd was. In beide lounges zijn er voldoende zitplaatsen en heb je de beschikking over diverse hapjes en (alcoholische) drankjes. Uiteraard zit alles inbegrepen in het abonnement.

Wie kan het Schiphol Privium abonnement aanvragen

Om deelnemer te worden van het Schiphol Privium programma heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig van een aan de Europese Unie deelnemend land. Ook inwoners van Liechtenstein, Zwitserland, Noorwegen en IJsland kunnen zich aanmelden voor het programma.

Je begint de aanvraag door het aanvraagformulier op de website van Schiphol Privium in te vullen.

Nadat je deze hebt ingestuurd kun je met Schiphol Privium bellen om een intake in te plannen. Dit intake gesprek vindt plaats in de Schiphol Privium lounge in vertrekhal 1.

Tijdens deze intake wordt er een scan gemaakt van je iris. Ook een bezoek aan de marechaussee staat op de programma waar je wordt gescreend. De beambte haalt je paspoort of ID kaart door het systeem om te zien of er geen bijzonderheden op jouw naam geregistreerd staan.

Wanneer je beide stappen hebt doorlopen krijg je direct je Privium Pas (en welkomstpakket) mee. Vlieg je op de dag van je intake gesprek dan kun je direct beginnen met het genieten van de voordelen van het programma.

Parkeren op Schiphol met Privium Plus

Op Schiphol kun je gebruik maken van parkeerplekken speciaal gereserveerd voor Privium deelnemers. U heeft de keuze uit parkeren in Privium P1 en P3.

De parkeerplekken van Privium P1 bevinden zich in parkeergarage P1. Vanuit Privium P1 staat u binnen enkele minuten in het terminalgebouwd. P1 is met name geschikt voor Privium Plus kaarthouders die maximaal 72 uur willen parkeren.

Wilt u langer dan 72 uur parkeren op Schiphol? Dan is Privium P3 voordeliger. Deze parkeerplaats bevindt zich verder weg van de terminal, maar u kunt met de gratis shuttlebus naar de terminal. De maximale parkeertijd voor Privium P3 is een half jaar.

Meer over parkeren bij Schiphol Privium vindt u hier.

Conclusie

De beide Schiphol Privium abonnementen zijn een ware toevoeging aan je reiservaring, dat is uiteraard wanneer je vaak vanaf Schiphol vliegt. Ben je loyaal aan een luchtvaartmaatschappij en heb je daar elite status, of vlieg je eigenlijk alleen business class, dan is het basis abonnement waarschijnlijk voldoende.

Vlieg je net als ik vaak economy en met veel verschillende maatschappijen? Dan is met name het voordeel van lounge toegang een echte toevoeging om ontspannen op reis te kunnen gaan.

Zelf heb ik nu twee jaar de Privium Plus pas in mijn portemonnee zitten dankzij de American Express Platinum kaart. Mocht American Express ooit stoppen met het aanbieden van dit abonnement als onderdeel van haar kaarten, dan zou ik zeer zeker overwegen om een los Privium abonnement af te sluiten.


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.