Onze nationale luchthaven Schiphol Airport. Voor de ene reiziger is het iedere keer weer een beleving terwijl de andere reiziger niet kan wachten totdat hij eindelijk in dat vliegtuig zit. Wat beide reizigers gemeen hebben is dat de ervaringen die ze opdoen tussen arriveren op de luchthaven en het daadwerkelijke vertrek van het vliegtuig impact hebben op de gemoedstoestand waarmee ze vertrekken.  

Van lange rijen op een luchthaven wordt niemand echt vrolijk, laat staat als je van die ene lange rij naadloos aansluit in een nieuwe lange wachtrij bij het volgende loket. Een aantal jaren geleden werd Schiphol Privium geïntroduceerd, een service waarmee reizigers wachtrijen kunnen omzeilen en met een betere beleving het vliegtuig in kunnen stappen.

In deze post bekijken we Schiphol Privium en wat je voor het abonnementsgeld krijgt. Is deze service zijn geld waard of niet? 

Schiphol privium Plus American Express AMEX

Het schiphol privium abonnement

Het Schiphol Airport Privium abonnement wordt aangeboden in twee varianten, allereerst hebben we de basis variant die je 140 euro per jaar kost. Daarnaast is er een Plus versie van het abonnement die neer komt op 235 euro per jaar

Maar wat krijg je precies voor je geld? en wat zijn de verschillen tussen het Privium en het Privium Plus abonnement. 

Schiphol Privium Plus gratis bij American Express Platinum Kaart

Geen zin om deze kosten te betalen? Bij een American Express Platinum kaart krijg je het Privium Plus abonnement cadeau voor zowel de hoofd kaart houder als een eventuele partner Platinum kaart houder.

-> Lees hier over de overige voordelen van de American Express Platinum Kaart

Schiphol privium basis

Het basis abonnement van Privium focust zich met name op een vlottere doorgang van de luchthaven van check-in tot aan de gate. Met de speciale Privium pas op credit card formaat kun je bij de security post gebruik maken van een speciale toegangspoort (of gebruik maken van dezelfde route als frequent flyers en Business Class passagiers) waarmee je de wachtrijen kunt ontlopen.

Eenmaal door de security check kun je wanneer je een non-Schengen vlucht heb gebruik maken van een speciale ingang voor de grenscontrole. Privium kaarthouders maken geen gebruik van de bemande balie’s of de paspoort scans maar hebben de beschikking over een machine die de iris van de reiziger scant. Even in de camera kijken (het is net of je in de spiegel kijkt) en het poortje gaat open waarna je de reis richting de vertrek gate kunt voortzetten.

Van deze snelle route bij de grenscontrole kun je zowel bij vertrek als bij aankomst op Schiphol Airport gebruik maken. Met name bij aankomst kan de wachttijd bij de grenscontrole enorm oplopen wanneer er net een aantal grote vliegtuigen uit intercontinentale bestemmingen zijn geland. Op vertoon van je Privium pas kun je ook hier gebruik maken van de speciale “rij”.

Schiphol privium plus

Het Schiphol Privium Plus abonnement bevat uiteraard dezelfde voordelen als het Privium basis abonnement. Voor de meerprijs ontvang je echter nog een aantal extra voordelen die ook andere pijnpunten in je luchthaven journey veraangenamen. 

Allereerst kun je gebruik maken van de speciale parkeergarage dicht bij de terminal die gereserveerd is voor Privium leden. Je betaalt er meestal een gunstiger tarief dan in de reguliere parkeergarages en het scheelt je een aantal minuten lopen (of zelfs een busrit) vergeleken met de andere parkeerplaatsen op Schiphol.

Aangekomen in de terminal kun je bij het inchecken gebruik maken van de Business Class in check balie, zelfs wanneer je vliegt in economy class. Controleer wel even of de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt voorkomt in het onderstaande overzicht, niet alle luchtvaartmaatschappijen doen mee. 

Zoals je wellicht was opgevallen ontbreekt KLM in het overzicht, schijnbaar geven zij er de voorkeur aan om het versneld inchecken voorbehouden te laten zijn aan de eigen Business Class passagiers en frequent flyers.

Schiphol privium Plus American Express AMEX
Schiphol privium Plus American Express AMEX
Schiphol privium Plus American Express AMEX

Wanneer je eenmaal bent ingecheckt en via de versnelde veiligheid- en grenscontrole in het zogeheten “airside” gebied bent beland dan heb je waarschijnlijk nog wat tijd over voordat je vlucht begint met boarden. 

Deze tijd kun je besteden door te shoppen of een van de restaurants te bezoeken. Je kan er echter ook voor kiezen om de tijd door te brengen in een van de twee Privium Plus luchthaven lounges. Er zijn er in totaal twee te vinden op Schiphol, een voor Schengen vluchten (die vind je voor de security check in terminal 1). De non-Schengen variant vind je vlakbij de E-pier (waar vroeger de Holland boulevard was).

In deze luchthaven lounges kun je onder het genot van een hapje en een (alcoholisch) drankje de tijd uitzitten totdat je vlucht klaar is om in te stappen.

-> Lees deze post als je meer over luchthaven lounges wilt weten

Schiphol Privium aanvragen

Wanneer je een geldig paspoort of identiteitskaart hebt van een van de deelnemende landen van de Europese unie, Liechtenstein, Zwitserland,Noorwegen of IJsland, dan kun je het aanvraag proces opstarten voor een Schiphol Airport Privium abonnement. Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, kun je een intake gesprek aanvragen bij Privium.

Tijdens dit intake gesprek wordt je paspoort informatie geverifieerd en worden je ogen gescand zodat je iris patroon kan worden vastgelegd voor de grenspassage. Tevens vindt er een laatste check plaats bij de marechaussee om je toe te laten tot het Privium programma. 

Wanneer je met positief resultaat uit het gesprek komt krijg je meteen je Privium kaart mee waar je direct gebruik van kunt maken.