Kosten American Express kaart AMEX en corona virus

Corona virus en je American Express kaart

kosten American Express kaart en corona virus

Wie regelmatig de blogs op deze website leest weet dat we vrij goed te spreken zijn over American Express en de creditcards die ze leveren. Naast het betaalgemak van de kaarten krijg je een divers aanbod aan voordelen cadeau bij de kaart die met name voor reizigers interessant zijn. Maar hoe zit het met de kaart en de bijbehorende kosten nu we allemaal massaal thuiszitten vanwege het corona virus.

gevolgen corona virus voor kaartgebruik American Express

Het is dagelijks in het nieuws, het Corona virus houdt onze hele maatschappij in zijn greep. Veel luchtvaart maatschappijen houden (een deel van) hun vloot aan de grond en de grenzen van het merendeel van de landen zijn gesloten voor toerisme. 

Daar zit je dan met je American Express kaart thuis in lockdown, de 700 euro aan kaartbijdrage normaal gesproken meer dan waard, maar nu is het niet meer dan een nutteloos stukje plastic (of metaal tegenwoordig). Verder dan een uitgave in een webshop betalen kom je waarschijnlijk niet. De lounge toegang, hotel status en Schiphol Privium plus daar kun je momenteel alleen nog maar van dromen. 

Wat zijn de mogelijkheden om in de kosten van de American Express kaartbijdrage te snijden?

American Express kaart opzeggen door corona

Uiteraard kun je de American Express kaart opzeggen wanneer je wilt. Je betaalt dan alleen nog de kaartbijdrage van de lopende maand en daarna wordt het lidmaatschap beëindigd. Wanneer je een reguliere American Express kaart hebt (dus niet de Flying Blue branded) moet je er rekening mee houden dat eventuele Membership Rewards punten die nog in je American Express account staan verloren zullen gaan bij het beëindigen van je lidmaatschap.

Zorg er dus voor dat resterende punten worden besteed, dan wel worden overgeboekt naar een van de luchtvaartmaatschappijen of hotelketens waar American Express mee samenwerkt.

Heb je een Schiphol Privium Plus abonnement via de American Express Platinum kaart? Wij kregen geen eenduidig antwoord van American Express of we dit abonnement zelf bij Schiphol Privium moesten beëindigen of dat dit automatisch gebeurt. Je hebt er geen recht meer op dus waarschijnlijk is het beter om zelf dit abonnement te beëindigen om te voorkomen dat Schiphol Privium je de kosten in rekening brengt.

American Express creditering kaartkosten

American Express beloont graag haar actieve credit card leden. Wanneer je de ledenservice belt om het lidmaatschap te beëindigen geef dan altijd aan dat je best tevreden bent over de kaart, maar dat de kosten op dit moment niet opwegen tegen de voordelen die je uit de kaart kunt halen.

We hebben al meerdere verhalen gehoord van mensen die tot een half jaar aan kaartbijdrage (dus in het geval van de Platinum kaart, zo’n 351 euro) gecrediteerd hebben gekregen op hun kaartrekening. In sommige gevallen krijg je van American Express de keuze tussen een creditering van de kaartbijdrage of een eenmalige gift van American Express Membership Rewards punten.

Met deze keuze behoud je de kaart en zijn voordelen, je bent er voorlopig alleen even geen geld aan kwijt. Altijd de moeite waard om deze optie te verkennen bij de ledenservice wanneer je overweegt om op te zeggen.

American Express kaart downgraden

Heb je weinig vertrouwen in een herstel van de reiswereld binnen enkele maanden en ben je daardoor op zoek naar een nog grote besparing dan de creditering van (een deel) van je kaartbijdrage? Overweeg dan om je kaart tijdelijk te downgraden naar een lagere kaart. 

Persoonlijk heb ik tijdelijk mijn Platinum kaart laten terugzetten naar de instap kaar : de Green kaart.

Bij het downgraden van je kaart blijft je membership account gewoon actief en zullen eventueel gespaarde punten gewoon worden overgezet naar je nieuwe lagere kaart. Het voordeel van downgraden van je kaart is dat je op den duur de kaart weer kunt upgraden naar een hogere kaart en daarbij kunt profiteren van een eventueel aanbod aan bonus punten vanwege de kaartupgrade.

Up- en Down grade strategie American Express

Het up- en downgraden van de kaart kun je een keer per 6 maanden doen. Wanneer je dus nu besluit om de kaart te downgraden naar bijvoorbeeld de Green card dan kun je in Oktober weer upgraden naar Gold (en daar bonuspunten pakken) en vervolgens volgend jaar April je Gold kaart upgraden naar Platinum (en daar nog eens bonuspunten pakken). Uiteraard kun je in Oktober ook in een keer terug naar Platinum upgraden.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie