Beter slapen in het vliegtuig

Welke vliegtuig gadgets stop ik als eerste in mijn koffer?

Veel mensen hebben een hekel aan vliegen, zeker wanneer de vlucht langer duurt dan een paar uur. De verveling slaat al snel toe. Vlieg je economy ? Dan is het met name op langere vluchten op den duur lastig om jezelf in een goede houding te vouwen. Slapen? Al helemaal uit den boze!

Toch zijn er verschillende handige gadgets te koop die het leven aan boord een stuk(je) aangenamer kunnen maken. In deze post neem ik je mee langs de vijf gadgets die ik op iedere (economy) vlucht direct in mijn handbagage stop!

Of ik nu in business- of economy class vlieg, de eerste gadget die mijn koffer in verdwijnt is meestal mijn hoofdtelefoon. 

Zowel op de luchthaven als in het vliegtuig zijn er ontzettend veel prikkels aanwezig die ervoor kunnen zorgen dat je vermoeid/ geïrriteerd of op den duur zelfs gefrustreerd raakt. Er zijn maar weinig dingen zo irritant als een huilende baby op de stoelrij voor je gedurende een nachtvlucht.

Ook het gebrom van de vliegtuigmotoren, waardoor menig passagier niet in slaap kan komen, wordt perfect onderdrukt door deze hoofdtelefoon. Tenslotte kun je hem ook eenvoudig aansluiten op het onboard entertainment systeem om daarmee films en series zonder achtergrond geluid te kunnen volgen!

Met een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking sluit je jezelf helemaal af van de buitenwereld aan boord. Mijn absolute liefde op het gebied van deze hoofdtelefoons is al jaren de BOSE QuietComfort, die tegenwoordig voor een mooie prijs te krijgen is.

Vliegtuig gadget 2: Ondersteun je benen met voetensteun

Mijn vriendin is Aziatisch en iets kleiner dan de gemiddelde Nederlander. Aan boord van het vliegtuig kampt ze vaak met het probleem dat haar voeten niet bij de grond komen wanneer ze in een vliegtuigstoel zit. Dit resulteert vaak in erg vermoeide benen aan het eind van de reis. De ideale oplossing is natuurlijk om iedere vlucht in business class te vliegen, maar dat is voor de meesten onhaalbaar. Gelukkig bestaat er een gadget die er voor zorgt dat je toch wat minder vermoeide benen hebt aan het einde van je vlucht.

Deze gadget bevestig he (of liever gezegd: klem je) achter het uitklapbare tafeltje in de stoel voor je. Naast voor kleinere reizigers biedt deze gadget ook comfort voor langere reizigers die wel met hun voeten bij de vloer kunnen. Door de ondersteuning die deze gadget biedt hoeven de benen niet constant in dezelfde gevouwen houding te blijven.

Deze vliegtuig gadget is o.a. voor 19.95 euro te krijgen bij BOL.com

Vliegtuig gadget 3 : Compressiekousen

Ik vlieg regelmatig en mijn grootste angst is niet dat het vliegtuig neer stort. Mijn grootste angst is dat ik last krijg van Trombose door het vele stilzitten aan boord van het vliegtuig. Je loopt het risico om Diep Veneuze Trombose (afgekort DVT) op te lopen waarbij zich klonten bloed vormen in de diepere aderen. Wanneer zo’n bloedprop het hart bereikt kan DVT levensbedreigend zijn.

Omdat ik liever geen risico neem met mijn vliegreizen heb ik vijf jaar geleden een set compressiekousen gekocht. Deze compressie kousen drukken je benen heel zachtjes samen, wat naast dat het een prettig gevoel oplevert, er ook voor zorgt dat de bloedcirculatie op gang blijft. 

Ik gebruik de compressie kousen tegenwoordig in iedere situatie waarbij ik voor langere tijd in dezelfde houding zit gevouwen. Zelfs wanneer het me lukt om een stoel met extra beenruimte te reserveren aan boord, draag ik mijn sokken. Al is het alleen maar voor mijn eigen gemoedstoestand. 

vliegtuig gadgets 1

Vliegtuig gadget 4 : Powerbank

Veel mensen zijn tegenwoordig angstiger dat ze met een lege smartphone komen te zitten dan dat ze verhongeren door een gebrek aan voeding. Wie aan boord van het vliegtuig zijn telefoon (of ander device) veelvuldig gebruikt als entertainment zal zien dat zijn batterij snel leeg raakt. 

Ook in deze (moderne) tijd zijn er helaas nog veel vliegtuigen te vinden waar je (zeker in economy class) niet de beschikking hebt over een USB poort of een volwaardig stopcontact om je device op te laden. Daarom heb ik altijd minimaal twee power banks in mijn handbagage zitten. Op deze manier kan ik altijd mijn devices opladen wanneer ik zonder oplaadpunt kom te zitten.

Let wel even op de capaciteit van de powerbank! In veel landen is er regelgeving die je verbiedt om powerbanks met een capaciteit groter dan 27.000 mAH aan boord te nemen. In Bangkok heb ik al twee maal een powerbank mogen inleveren omdat deze een te hoge capaciteit had. Ook kan er een limiet zitten aan het aantal powerbanks dat je mee aan boord mag nemen.

Ik ben zelf al een aantal jaar fanatiek gebruiker van de powerbanks van Belkin.

Vliegtuig gadget 5: Tablet vol met Netflix downloads

De grootste fout die je kunt maken is hopen dat de luchtvaartmaatschappij voor voldoende entertainment zorgt voor de duur van de vlucht. Te vaak heb ik meegemaakt dat

  • er alleen Chinese films in het entertainment systeem aanwezig waren;
  • er geen personal entertainment was; iedereen kon dezelfde film zien op een monitor in het gangpad.
Zorg dus altijd dat je een smartphone of een tablet in je handbagage hebt zitten, voorzien van een aantal uur aan entertainment. Zelf hou ik er ontzettend van om een aantal seizoenen van mijn favoriete serie van Netflix te downloaden op mijn tablet. Daarnaast heb ik altijd een aantal simpele spelletjes (o.a. Sudoku & Candy Crush) geïnstalleerd staan waarmee ik mezelf de nodige tijd kan vermaken. 

Conclusie

Door tijdens de voorbereiding van je reis de juiste gadgets in je (hand)bagage te stoppen gun je jezelf een aangenamere vliegreis. 

Met name de hoofdtelefoon met ruisonderdrukking kan ik iedereen van harte aanbevelen!

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie