Flying Blue verschil XP en Award miles

Flying Blue: XP vs Award miles

Iedereen die een Flying Blue account heeft bij KLM weet waarschijnlijk dat hij of zij punten kan sparen met de vluchten die hij maakt. Maar wist je dat je op iedere vlucht met KLM zowel award miles verdient als XP punten?

Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil tussen deze twee soorten punten is en waarom je ze allebei zou moeten omarmen. Op deze pagina leg ik je het verschil uit!

Wat zijn Flying Blue award miles

Frequent Flyer programma’s zijn bij de meeste mensen bekend geworden doordat je er in kunt sparen voor gratis vluchten. Deze gratis vluchten worden ook wel award vluchten genoemd. En award vluchten boek je met Flying Blue award miles.

Award miles ontvang je voor iedere vlucht die je maakt met KLM en haar (SkyTeam) partners. Heb je een vliegticket geboekt bij KLM of Air France dan wordt de hoeveelheid award miles die je ontvangt na je vlucht afgeleid van de vliegticket prijs die je hebt betaald.

Het kan dus voorkomen dat een vlucht van Amsterdam naar Londen in business class meer award miles oplevert dan een vlucht van Amsterdam naar bijvoorbeeld Jakarta in economy class, afhankelijk van de prijs van je vliegticket.

Heb je een vlucht geboekt met een partner van KLM (bijvoorbeeld Delta airlines)? Dan ontvang je award miles gebaseerd op de afstand van je vlucht gecombineerd met de boekingsklasse van je vliegticket. Een vlucht van Amsterdam naar Dubai in business class levert meer award miles op dan een vlucht van Amsterdam naar Jakarta in economy class.

Wij hebben een KLM award miles calculator waarmee je eenvoudig de hoeveelheid Flying Blue miles berekend die je voor vluchten uitgevoerd door KLM partners ontvangt.

In beide gevallen kun je op een bonus hoeveelheid award miles rekenen wanneer je elite status hebt binnen het Flying Blue programma.

XP vs Award miles

Hoe lang zijn Flying Blue award miles geldig?

Flying Blue award miles vervallen in principe twintig maanden nadat je ze verdient hebt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om te voorkomen dat je award miles vervallen. Op die manier kunnen ook reizigers die wat minder vaak in het vliegtuig zitten sparen voor mooie award tickets.

Allereerst voorkom je het vervallen van award miles door minstens een keer per twintig maanden een vlucht met KLM (of partners) te maken en de award miles bij Flying Blue bij te laten schrijven. Daarnaast voorkom kun je vervallen voorkomen door eens per twintig maanden activiteit te vertonen in je Flying Blue account.

Voorbeelden van activiteit zijn bijvoorbeeld het inwisselen van award miles voor een vliegticket of ander geschenk. Een laatste mogelijkheid is een American Express Flying Blue kaart afnemen, minimaal 1x in de twintig maanden iets afrekenen met de kaart. Met deze uitgave verdien je Flying Blue miles, welke worden bijgeschreven in je Flying Blue account. Ook dit wordt gezien als activiteit!

American Express Flying Blue Gold kaart aanbieding.jpg

Wat zijn Flying Blue XP?

In tegenstelling tot award miles kun je met XP geen gratis vluchten boeken. XP is namelijk de afkorting van eXperience Points. Deze experience points zijn de metric waarop Flying Blue baseert hoe loyaal je aan KLM, Air France en hun partners bent. Bovenal is Flying Blue natuurlijk een loyaliteitsprogramma met als doel reizigers aan zich te binden.

Net zoals bij award miles verdien je XP door met KLM en zijn partners te vliegen. In tegenstelling tot award miles is de hoeveelheid XP die je verdient niet (direct) gebaseerd op de prijs van je vliegticket. Je krijgt meer XP naar mate je in een luxere cabine vliegt. Ook de afstand is bepalend, hoe verder je vliegt, hoe meer XP je zult ontvangen.

In de onderstaande tabel zie je links de verschillende cabine klassen waar je in kunt reizen. Op de bovenste regel vind je de categorieën die Flying Blue heeft bedacht om afstand uit te drukken. Door jouw cabine met de afstand te combineren kun je uit de onderstaande tabel het aantal XP aflezen wat je zult verdienen.

Flying Blue

Zoals ik al schreef, XP gebruikt Flying Blue om te bepalen hoe loyaal je aan KLM bent. Deze loyaliteit drukt het programma uit in een viertal verschillende elite niveaus. Iedereen die zich inschrijft voor het programma begint op het Explorer niveau. Naarmate je meer XP bij elkaar vliegt zul je bewegen op de elite ladder en jezelf kunnen kwalificeren voor het Silver, Gold en uiteindelijk Platinum niveau.

Om vanaf het explorer niveau het Platinum niveau te bereiken zul je 580 XP bij elkaar moeten vliegen. Eerst 100 XP om het Silver niveau te bereiken, vervolgens 180 XP om te stijgen naar het Gold niveau en uiteindelijk 300 XP voor het Platinum niveau.

De hoeveelheid XP die je voor een reis krijgt kun je eenvoudig berekenen met onze Flying Blue XP Calculator. Je kunt hier een route opgeven waarna de calculator berekend hoeveel XP je zou krijgen voor die route.

Hoe lang zijn eXperience Points ( XP ) geldig

Iedere deelnemer heeft een vast kwalificatiejaar bij Flying Blue. Dat is de periode waarbinnen je een bepaalde hoeveelheid XP bij elkaar moet vliegen om jezelf te kwalificeren voor het volgende elite niveau (of om op het huidige niveau te mogen blijven). Aan het eind van het kwalificatiejaar wordt gekeken hoeveel je bij elkaar hebt gevlogen, je nieuwe status bepaald en vervolgens de XP teller weer op 0 gezet.

In tegenstelling tot award miles is het niet mogelijk om de vervaldatum van XP te verlengen. Wel blijven eventuele XP die je meer bij elkaar hebt gevlogen dan noodzakelijk was om op je huidige elite niveau  te blijven intact. Stel dus dat je een Silver elite bent en aan het eind van je kwalificatie jaar heb je 120 XP bij elkaar gevlogen. 120 XP is te weinig om Gold elite te worden, dus er worden 100 XP van je balans afgeschreven om nog een jaar Silver elite te blijven. De resterende 20 XP blijven in je account en zijn dus eigenlijk een kleine voorsprong om nog een jaar Silver te kunnen blijven.

Wil je meer lezen over eXperience Points, lees dan onze uitgebreide XP gids!

Conclusie XP vs Award miles

Wat XP en award miles gemeen met elkaar hebben is dat je ze beide verdient op je vluchten met KLM en zijn partners. Het verschil zit hem in het doel dat de punten dienen. Award miles kun je gebruiken om jezelf te belonen met gratis vluchten (of andere opties uit de Flying Blue store). De eXperience Points gebruikt Flying Blue om te bepalen welk deelnemersniveau (en bijbehorende voordelen) je binnen het programma verdient.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!