Vloeistoffen en vliegen hoe zit het nou

Vloeistoffen In Handbagage

Sinds de aanslag in 2001 waarbij twee vliegtuigen in de World Trade Center torens in vlogen, zijn de veiligheidsmaatregelen aan boord van vliegtuig flink aangescherpt. Dit alles met als doel de veiligheid in het vliegverkeer te verbeteren. Één van de maatregelen die de meeste reizigers waarschijnlijk het meeste raakt zijn de beperkingen die sinds 2001 gelden rondom het meenemen van vloeistoffen in handbagage aan boord van het vliegtuig.

In deze post vertellen we je wat wel en nog belangrijker, wat niet is toegestaan rondom vloeistoffen aan boord van het vliegtuig.

Mogen vloeistoffen in je handbagage zitten?

Alhoewel de regels rondom vloeistoffen flink zijn aangescherpt, is het nog steeds toegestaan om een (beperkte) hoeveelheid vloeistoffen mee te nemen in je handbagage. Je handbagage is je koffer of tas die je mee neemt de cabine van het vliegtuig in.

Wat telt als vloeistof in handbagage?

Voor een hoop items is het volkomen duidelijk dat het om een vloeistof gaat, denk bijvoorbeeld aan een flesje of blikje met water of frisdrank. Maar wist je dat ook crèmes, pasta’s, zalfjes en spuitbussen (ja dus ook een bus deodarant) behoren tot de categorie vloeistoffen.

 

Hoeveel vloeistoffen mag je meenemen in je handbagage

In je handbagage mag je een maximale hoeveelheid van 1 liter aan vloeistoffen meenemen. Dat betekent echter niet dat je een literfles cola aan boord zou kunnen meenemen. Ieder item mag een maximale inhoud van 100 ml aan vloeistof bevatten.

Afsluitbare zakjes voor vloeistoffen in vliegtuig

De vloeistoffen die je mee wilt nemen in de cabine van het vliegtuig moeten in een plastic zak vervoerd worden. Deze plastic zak mag een maximale inhoud van 1 liter hebben. Ook moet de plastic zak afsluitbaar/hersluitbaar zijn.

Vloeistoffen in hand bagage : uitzonderingen

Waar er regels bedacht zijn hebben we meestal ook uitzonderingen. Naast de 1 liter die u in de afsluitbare zak aan boord mag nemen is het volgende toegestaan:

  • Babyvoeding;
  • Medicijnen;
  • Speciale dieet voeding;
  • Aankopen in het tax-free gebied.

Babyvoeding

Babyvoeding die gebruikt wordt om een baby te voeden gedurende de reis is toegestaan aan boord. Het kan gebeuren dat een medewerker een proeftest doet op de babyvoeding.

Medicijnen

Gebruik je vloeibare medicijnen? Indien de verpakking groter is dan 100 ml, dan heb je een doktersverklaring nodig om de medicijnen mee te mogen nemen aan boord. Geef bij de controle van je handbagage altijd aan dat je medicijnen in je handbagage hebt zitten.

Aankopen in het tax-free gebied

Nog even snel een fles Bacardi of andere drank gescoord voor je vlucht? Deze mag je meenemen in de cabine, zolang de verpakking gesealed is. N.B. bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het verboden om zelf meegebrachte (alcoholische) dranken aan boord te nuttigen.

Mag make-up mee aan boord van het vliegtuig?

F.A.Q. vloeistoffen aan boord van een vliegtuig

Onderstaand een overzicht van de meestgestelde vragen m.b.t. vloeistoffen meebrengen aan boord van een vliegtuig:

Hoeveel vloeistof in handbagage Schiphol?

De regel van maximaal 1 liter aan vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml per item is een Europese regel. Deze regels gelden dus ook voor vertrek vanaf Schiphol.

Moet je vloeistoffen uit je handbagage halen bij de controle op Schiphol

Schiphol heeft de beschikking over moderne scanners waardoor het niet langer noodzakelijk is om je plastic zak met vloeistoffen uit je handbagage te halen. De zak kan net als eventuele electronica (laptop) in je tas of koffer door de scanner.

Is crème ook een vloeistof in je handbagage?

Ja, ook crème wordt geteld als vloeistof en mag dus maximaal in een verpakking van 100 milliliter zitten.

Is tandpasta een vloeistof?

Alle pasta’s, dus ook tandpasta tellen mee als vloeistof. Neem je tandpasta mee aan boord van het vliegtuig, plaats deze dan in je plastic tasje met vloeistoffen.

Is Deo een vloeistof in je handbagage?

Deodorant en andere spuitbussen vallen in de categorie vloeistoffen.

Welke Deo mag mee in handbagage?

Deodarant is verkrijgbaar in de vorm van een roller of in een spuitbus. Beide typen mogen mee in de cabine, zolang de totale inhoud van de verpakking niet meer dan 100ml bevat.

Hoeveel zonnebrand mag je meenemen in het vliegtuig?

Wanneer je zonnebrand incheckt in de koffer die het bagageruim is de limiet gelijk aan je maximale bagage gewicht. Wil je de zonnebrand creme meenemen in de cabine, dan kun je maximaal tien verpakking van ieder maximaal 100 ml mee de cabine in nemen. Uiteraard geplaatst in een doorzichtbaar en hersluitbare plastic zak van maximaal 1 liter.

Kan ik make-up meenemen in handbagage?

Niet vloeibare make-up zoals gezichtspoeder, blush of oogschaduw kan zonder probleem in de handbagage worden ingepakt. Primer en foundation vallen in de categorie vloeistoffen waardoor je maximaal 100 ml mee aan boord mag nemen.

Hoeveel ml parfum in vliegtuig?

Wil je parfum meenemen aan boord? Dat mag zolang de container waar de parfum in zit een maximale inhoud heeft van 100 ml. Uiteraard kun je meerdere flesjes van maximaal 100 ml mee aan boord nemen, zolang de totale inhoud van al je vloeistoffen niet boven de 1 liter uit komt

Hoeveel vloeistof in ruimbagage?

In tegenstelling tot je handbagage zitten er aan het vervoer van vloeistoffen in de ruimbagage geen limieten. Je kunt dus zonder problemen containers met meer dan 100 ml vloeistof in je ruim bagage vervoeren. Ook mag de totale inhoud aan vloeistoffen in je ruimbagage meer dan 1 liter bedragen. Wellicht overbodig om te vermelden, vloeistoffen in je ruimbagage hoeven ook niet in een doorzichtige en hersluitbare plastic tas vervoerd te worden.

Hoeveel vloeistof in handbagage Transavia?

Voor vluchten van Transavia gelden de Europese regels. Dus maximaal 1 liter aan vloeistoffen in de hand bagage, opgedeeld in items van ieder maximaal 100 ml. Het geheel moet worden vervoerd in een doorzichtige en (her)sluitbare plastic zak.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.