Flying Blue stopovers

Flying Blue Stopovers Op Award Vliegtickets Nu Mogelijk

Zoveel frequent flyer programma’s er zijn zoveel regels zijn er ook rondom het boeken van award vliegticket met je gespaarde punten. Bij Flying Blue was het (in tegenstelling tot veel andere maatschappijen) lang niet toegestaan om een stopover in te bouwen op een award vliegticket. Dat verandert nu!

Wat is een stopover?

Wanneer je een vliegticket koopt waarbij je ergens gedurende je route één of meer keer moet overstappen dan heb je de kans dat je een stopover hebt geboekt.

Een stopover is een overstap waarbij de tijd die je doorbrengt op de tussenlokatie langer is dan 24 uur. Is de overstap tijd korter dan 24 uur dan spreken we van een lay-over.

Waarom een stopover boeken?

Een eerste reden om stopover te boeken is dat het interessant kan zijn om een bestemming aan je reis toe te voegen. Vlieg je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Australië via Singapore. Dan kan het interessant zijn om een stopover te boeken in Singapore om bijvoorbeeld:

  • Je lange vliegreis te splitsen in twee delen met een paar dagen rust ertussen;
  • Een bestemming aan je reis toe te voegen door een paar dagen sightseeing te doen in Singapore.

Flying Blue stopovers

Stopovers op Flying Blue reward vliegtickets

Eind 2022 introduceerde Flying Blue de mogelijkheid om een stopover op je vliegticket in te bouwen. Dit gold op dat moment alleen voor vluchten van Air France en KLM.

Dit gaf je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een vliegticket te boeken van Noord Amerika naar Afrika met een stopover in Amsterdam.

Doordat de duur van een stopover ergens tussen 24 uur en een jaar (maximale geldigheid van vliegticket) moet liggen, heb je dus de mogelijkheid om op één award vliegticket twee reizen te boeken. Je zult in dit geval wel de heen vlucht naar Noord Amerika en de terugvlucht vanuit Afrika separaat moeten boeken.

Vanaf Juli 2023 ook partner vluchten met stopover bij Flying Blue

Vanaf Juli 2023 is het bij Flying Blue ook toegestaan om partner vluchten te boeken. Dat wil zeggen dat je dus bijvoorbeeld een vlucht met KLM van Amsterdam naar New York boekt. Daar heb je dan een stopover om vervolgens (een paar dagen) later naar één van de bestemmingen van KLM partner Delta Airlines te vliegen.

KLM heeft ook een aantal partner luchtvaartmaatschappijen in Azië wat ook in de richting van het (verre) Oosten interessante mogelijkheden biedt qua stopovers toevoegen.

Aandachtspunten Flying Blue m.b.t. stopovers op award vliegtickets

Uiteraard zijn er ook een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij een stopover op een award vliegticket:

  • Het is momenteel (nog) niet mogelijk om online (via app of Flying Blue website) een stopover toe te voegen aan je award vliegticket, je zult dus moeten bellen;
  • Een stopover duurt minimaal 24 uur;
  • Een stopover duurt maximaal een jaar;
  • Stopovers zijn ook toegestaan op enkele reizen, je hoeft dus niet persé een retourvlucht te boeken.

Flying Blue award met stopover boeken in de praktijk

Hoe mooi de mogelijkheid ook klinkt om award vliegtickets te boeken met een stopover, in de praktijk blijkt het lastig te zijn om dit daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Het (call center) personeel van Flying Blue lijkt nog niet erg goed op de hoogte te zijn van de nieuwe regels rondom stopovers.

Je hebt dus grote kans dat je een call agent treft die A) zegt dat het niet mogelijk is of B) het award vliegticket wel kan boeken, maar dan als twee losse award boekingen (en dus een veel hogere prijs). In deze gevallen geldt HUACA (Hang Up And Call Again), in de hoop een beter geinformeerde (of gekwalificeerde) medewerker aan de lijn te krijgen.

American Express Flying Blue Gold

Conclusie

Het feit dat het nu mogelijk is om stopovers toe te voegen aan award tickets bij Flying Blue is erg mooi. In een tijd dat veel frequent flyer programma’s devalueren is het mooi dat er ook eens een positieve ontwikkeling te noemen valt.

Het is alleen wel te hopen dat Flying Blue zijn eigen interne communciatie op orde krijgt zodat het snel eenvoudiger is om deze vliegtickets te boeken. Helemaal mooi zou het natuurlijk zijn als je de vliegtickets met stopover ook Online kan boeken. Tot dusver staan zowel de Flying Blue app als de website het niet toe om op multicity vliegtickets te zoeken.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.