De makkelijkste weg naar Star Alliance Gold status

In tijden van economische voorspoed is het voor luchtvaartmaatschappijen minder noodzakelijk om passagiers te verleiden met aantrekkelijke loyaliteitsprogramma’s. De passagiers komen immers toch wel. Een nadeel hiervan is dat de luchtvaartmaatschappijen hun voorwaarden om jezelf voor bepaalde niveau’s van het loyaliteitsprogramma te kwalificeren herzien.

Een goed voorbeeld hiervan is United Airlines dat het voorheen voor Europeanen relatief eenvoudig maakte om zich te kwalificeren voor elite status maar onlangs aankondigde voor 2020 het programma overhoop te gooien. Het wordt daardoor een stuk lastiger om je voor de hogere elite niveau’s te kwalificeren wanneer je niet erg veel geld bij United Airlines spendeert.

Gelukkig is voor de reizigers die nog elite status nastreven dichter bij huis een goed alternatief te vinden om toch de Star Alliance Gold status te behalen, deze status geeft o.a. recht op toegang tot de business Class lounges voorafgaand aan je vlucht(en). 

Allereerst: Star Alliance is een verzameling aan luchtvaartmaatschappijen die samenwerken in een alliantie. Ten tweede: Gold status is het hoogste niveau van status dat je binnen deze alliantie kunt behalen.

Het mooie aan samenwerkende luchtvaartmaatschappijen binnen een alliantie is dat je vaak de voordelen die je bij een deelnemende luchtvaartmaatschappij geniet, ook krijg bij andere deelnemende luchtvaartmaatschappijen. Concreet: Wanneer je frequent flyer status hebt bij United Airlines en je hebt daar recht op business class lounge toegang dan kun je dit voordeel ook gebruiken voorafgaand aan vluchten met bijvoorbeeld Lufthansa, Swiss Airlines of Aegean Airlines. Dat maakt het hebben van status bij een van de deelnemende luchtvaartmaatschappijen wel heel erg aantrekkelijk.

De makkelijkste weg naar Star Alliance Gold status

Star Alliance Gold status: Aegean Airlines

Een van de deelnemende luchtvaartmaatschappijen van Star Alliance is Aegean Airlines. Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt, laat staan er ooit mee gevlogen hebt. Toch loont het de moeite om deze naam te onthouden, al was het alleen maar omdat ze relatief eenvoudige kwalificatie vereisten hanteren om je te kwalificeren voor de Star Alliance Gold status.

Wat kwalificeren via deze luchtvaartmaatschappij nog aantrekkelijker maakt dat herkwalificatie (dus opnieuw kwalificeren na een jaar) nog eenvoudiger is dan initiële kwalificatie voor het deelnemers niveau.

Makkelijkste weg naar gold status

Star Alliance Gold status: Aegean Airlines kwalificatie eisen

Mooi ik heb je aandacht nog steeds. Laten we nu dan eens inzoomen hoe je jezelf dan kunt kwalificeren voor Star Alliance Gold status. Om te beginnen heet het loyaliteitsprogramma van Aegean Airlines: “Miles + Bonus”. Het programma kent drie deelnemer niveaus: Blue, Silver & Gold.

Wanneer je een account aanmaakt stroom je in op het Blue niveau, welke op zich niet heel erg veel voordelen kent. Laten we eens kijken hoe we ons kwalificeren voor het Silver en vervolgens het Gold niveau.

Star Alliance Gold status: Aegean Airlines Silver niveau kwalificatie

Om van het Blue niveau naar het Silver niveau te groeien moeten (hoe kan het ook anders) vliegen. In de regel leveren de meeste vluchten die je maakt met Aegean of een andere deelnemende Star Alliance luchtvaartmaatschappij miles op die gebruikt worden voor de kwalificatie voor het volgende deelnemers niveau. Voor een overzicht van alle luchtvaartmaatschappijen waar je punten kunt verzamelen om je te kwalificeren kun je op deze pagina kijken, je vindt hier ook de boeking klassen die geldig zijn voor kwalificatie. 

Om je te kwalificeren voor het Silver niveau moet je 24.000 miles verzamelen. Dat is een hele hoop vliegen (1x rond de wereld) en klinkt niet echt als eenvoudige weg die ik in de inleiding aankondigde, toch? Het mooie aan dit programma is dat er een shortcuts is. Aegean wil namelijk het gebruik van haar eigen vluchten stimuleren onder deelnemers aan het loyaliteitsprogramma en daarom krijg je wanneer je minstens twee vluchten met Aegean Airlines maakt (bijvoorbeeld een retour Amsterdam – Athene) 50% korting op de benodigde miles. Dat wil dus zeggen dat je voor twee Aegean vluchten + 12.000 gevlogen miles op het Silver niveau zit.

Wanneer je de drempel van 12.000  miles bent gepasseerd zullen deze miles uit je account worden weggenomen (de teller komt weer op 0) en je status wordt tegelijkertijd verhoogd naar het Silver niveau. Vanaf het moment van je 1e vlucht die je maakt krijg je twaalf maanden de tijd om de benodigde miles te behalen.

Star Alliance Gold status: Aegean Airlines Gold niveau kwalificatie

Wanneer je het Silver niveau hebt bereikt begint het spelletje weer van voor af aan. Je zult opnieuw moeten beginnen met het sparen van kwalificerende miles om op het volgende niveau, Gold, te komen en krijgt hier vanaf het moment dat je jezelf kwalificeert voor het Silver niveau opnieuw twaalf maanden de tijd voor.

Ook bij de kwalificatie naar het Gold niveau is er weer een korting op het benodigde aantal kwalificerende miles wanneer je minstens 4 vluchten met Aegean vliegt (Dat is dus vier vluchten bovenop de twee benodigde voor Silver). Wanneer je de Aegean vluchten hebt afgetikt dan heb je nog maar 24.000 miles nodig om je te kwalificeren voor Gold status. Wil je jezelf kwalificeren zonder dat je vluchten met Aegean maakt dan heb je in totaal 36.000 miles nodig.

Wanneer je over de drempel van 24.000 (of 36.000) miles geraakt wordt de teller weer teruggezet naar 0. Vanaf dat moment kun je een jaar lang genieten van de Gold status, vanaf dat moment begint ook de periode waarin je jezelf kunt herkwalificeren voor nog een jaar Star Alliance Gold status.

Star Alliance Gold status: Aegean Airlines herkwalificeren

Nadat je jezelf (redelijk) eenvoudig hebt kunnen kwalificeren voor het Gold niveau begint de volgende uitdaging: herkwalificatie. Wil je na het 1e jaar Star Alliance Gold blijven profiteren van de voordelen dan zul je opnieuw punten moeten verzamelen. Hier komt echter een van de grootste pluspunten van het Miles + Bonus programma om de hoek kijken, herkwalificatie is nog eenvoudiger dan de oorspronkelijke kwalificatie.

Wanneer je wederom minimaal vier vluchten met Aegean maakt dan hoef je slechts 12.000 punten te verzamelen om je verblijf in de hoogste frequent flyer regionen met een jaar te verlengen. Kortom naast de vier vluchten met Aegean zou een retourtje Amsterdam – New York moeten volstaan (weliswaar in een boekingsklasse die 100% van de gevlogen miles oplevert.

Star Alliance Gold status: Aegean Airlines - sweetspot kwalificatie

Toegegeven: de hierboven genoemde hoeveelheid miles is nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je echter minder vliegt dan de benodigde miles zou je jezelf wel eens kunnen afvragen of je daadwerkelijk elite status nodig hebt om je vluchten aangenamer te maken.

Goed om deze post goed af te sluiten wil ik ook nog een tip meegeven om de kwalificatie nog net even iets eenvoudiger te maken. Wanneer je de lijst met luchtvaartmaatschappijen en bijbehorende boekingsklassen die punten opleveren bestudeert zal het je wellicht zijn opgevallen dat er een sweetspot te vinden is. Deze sweetspot draag de naam SAS met zich mee wat staat voor Scandinavian Airlines System.

Wanneer je vluchten boekt die worden uitgevoerd door SAS dan worden de meeste economy class tickets vergoed met 100% van de gevlogen miles. Op een retourvlucht van Amsterdam naar Los Angeles (via de SAS hub luchthaven Kopenhagen) zit je iets meer dan 12.000 miles in je stoel. Doordat je 100% van de gevlogen miles verdient betekent dat dus dat je 12.000 miles bijgeschreven krijgt in je Miles + Bonus account. Dat betekent dat je meteen de Silver status te pakken hebt (mits je de Aegean vluchten al hebt afgetikt).

Om het nog mooier te maken blijven we nog even bij SAS hangen. Tickets in premium economy class leveren in de meeste gevallen 200% van de gevlogen afstand op. Dezelfde vlucht van Amsterdam naar Los Angeles levert ons dan in plaats van 12.000 miles in 1 keer 24.000 miles op. Afgezien van de Aegean vluchten betekent het dat 1x retour in economy van Amsterdam naar Los Angeles + 1x in premium economy class van Amsterdam naar Los Angeles voldoende is om je vanaf Blue niveau te kwalificeren voor het Gold niveau!

Kaart AMS LAX

Star Alliance Gold status: Conclusie

Wanneer je jezelf graag wilt plaatsen voor elite status binnen de Star Alliance dan is de snelweg die Aegean Airlines ons aanbied een mooie mogelijkheid om je te kwalificeren! Wanneer je gebruikt maar van SAS vluchten dan hoeft de totale kostprijs van de elite status niet erg hoog te liggen. Dat is zeker het geval als je de vluchten toch als moest maken.