Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Zoeken van vliegtickets met ITA Matrix

ITA MATRIX

Veel collega’s maar familie en vrienden zijn het gewend om hun vliegtickets rechtstreeks te boeken bij de luchtvaartmaatschappij. Sommigen maken gebruik van een Online Travel Agency (OTA) als Expedia of Momondo om het aanbod van meerdere luchtvaartmaatschappijen met elkaar te kunnen vergelijken. 

Regelmatig boek ik vliegtickets waarop ik niet de meeste voor de hand liggende vliegroute afleg. Een terugkerende vraag is hoe ik dat soort vliegtickets vind en mijn antwoord daarop is vrijwel altijd ITA MATRIX. In deze uitgebreide handleiding van ITA Matrix neem ik je mee langs de vele mogelijkheden die je met ITA Matrix hebt om ongewone vliegtickets te vinden.

ITA Matrix is een website die je kunt gebruiken om vliegtickets te vinden. Deze zoekmachine is een aantal jaar geleden overgenomen door Google die de potentie van de krachtige zoekmachine wel inzag. Google heeft de website voorzien van een gebruikersvriendelijke interface en er de naam Google Flights aan gehangen. 

Toch kun je met Google Flights niet wat je met ITA Matrix wel kan. Met deze krachtige zoekmachine kun je vrijwel ieder element van je vlucht customizen. Wil je bijvoorbeeld tussen Amsterdam en New York perse vliegen in een Boeing 747? Dan kun je dat bij ITA Matrix in de zoekparameters specificeren.

ITA Matrix leren met deze voorbeeld case

Persoonlijk leer ik het beste met een tool te werken door de met een voorbeeld case te werken. In het geval van ITA Matrix ligt het voor de hand om een vliegreis in gedachten te nemen en daar in deze post vliegtickets voor te zoeken. 

Omdat Thailand een van mijn favoriete bestemmingen is gaan we op zoek naar een vliegticket naar Thailand. Laten we zeggen dat we ergens in Maart 2019 willen vertrekken en op reis willen zijn voor een periode van 7 tot 12 dagen.  Op zich hebben we geen voorkeur om met een specifieke luchtvaartmaatschappij te vliegen, laten we zeggen dat ITA Matrix ons mag verrassen. 

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Het zoekscherm van ITA Matrix

Laten we eens kijken naar het zoekscherm van ITA Matrix. Je komt op de website door op deze link te klikken. De eerste indruk van het scherm is waarschijnlijk overweldigend, gezien de hoeveelheid parameters die je kunt instellen op dit startscherm. Laten we eens beginnen met het invoeren van een eenvoudige zoekopdracht om enigszins vertrouwd te raken met de tool.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

We voeren Schiphol als vertrek luchthaven in, dat doen we door de luchthaven code van Schiphol op te geven (AMS). Vervolgens voeren we bij de bestemming in dat we graag naar Bangkok willen vliegen, ook hier geven de we luchthaven code op, voor Bangkok is dat BKK. 

Weet je niet wat de code is van een bepaalde luchthaven? Zoek dan eens op Google naar “IATA code luchthaven” waar je de tekst luchthaven vervangt door de stad waar je naar toe wilt vliegen.

Omdat we nog niet precies weten wanneer we willen vliegen voeren we 1 Maart als vertrekdatum in en 10 Maart als datum waarop we willen terugvliegen.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Zoekresultaten opvragen

De rest van de mogelijkheden laten we nu nog even achterwege. Druk op de “Search” knop om de zoekopdracht  te starten. ITA Matrix heeft nu wat tijd nodig om op zoek te gaan naar vliegtickets, voor deze redelijk eenvoudige zoekopdracht zal dat vrij vlot verlopen. Voeren we meer en meer parameters in dan kan de zoekopdracht de nodige tijd gaan kosten.

Het scherm met de zoekresultaten dat op den duur verschijnt bevat twee delen. Aan de bovenkant van het scherm wordt een opsomming gegeven van de luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden tussen de steden waar je op zocht. Ze staan standaard gesorteerd dat de voordeligste als eerste genoemd wordt en de prijzen alsmaar oplopen.

Wanneer je op een prijs in het bovenste deel van het scherm klikt zul je zien dat de inhoud van het onderste scherm gefilterd wordt. In het onderste deel worden nu alleen de prijzen getoond van de luchtvaartmaatschappij waar je in het bovenste deel op geklikt hebt.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Een zoekopdracht in de buurt

Zelfs aan deze vrij eenvoudige zoekopdracht hadden we al wat extra zoeklogica kunnen toevoegen. Wie zegt dat Schiphol de goedkoopste luchthaven is om van te vertrekken en dat Bangkok de voordeligste luchthaven in Thailand is om naartoe te vliegen. In ITA Matrix heb je de “Nearby” optie tot je beschikking waarmee je luchthaven in een bepaalde straal rondom je opgegeven luchthaven mee kunt nemen in je zoekopdracht. 

Wanneer we in het zoekscherm op de Nearby link achter de vertrekluchthaven klikken krijgen we de pop up zoals in de afbeelding hier linksonder te zien is. In dit geval worden alle luchthavens getoond op een afstand van 200 miles tot aan Schiphol, uiteraard kun je de afstand wijzigen door achter Within de dropdownbox te wijzigen in een andere waarde. 

Luchthavens in de buurt van Schiphol en Bangkok

Nadat je een aantal luchthavens hebt aangeklikt wordt het vertrekluchthaven veld van het zoekscherm aangepast. In dit geval hebben we Schiphol Airport (AMS), Rotterdam Airport (RTM) en Eindhoven Airport (EIN) gekozen als vertrekluchthavens. Ook bij de bestemmingen hebben we gekeken naar luchthavens in de buurt van Bangkok (BKK). Naast Bangkok zoeken we op Don Muang Bangkok (DMK), Chang Mai (CNX) en Phuket (HKT).

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Zoekopdracht tussen alle combinaties van opgegeven luchthavens

Als we deze zoekopdracht nu uitvoeren zal ITA Matrix op zoek gaan naar vluchten tussen alle combinaties van luchthavens die we hebben opgegeven. In theorie zou het zoekresultaat dus een heenvlucht van Eindhoven naar Phuket kunnen bevatten en een terugvlucht van Chiang Mai naar Rotterdam. 

Niet echt realistisch dat dit gaat gebeuren gezien de beperkte intercontinentale vluchten van beide regionale luchthavens. Maar je kunt je wellicht voorstellen dat dit anders zou zijn als je Frankfurt en Londen als extra luchthaven codes had opgegeven.

Flexibel zijn met data

Door variatie aan te brengen in de vertrek en aankomst luchthaven kunnen we verrassende nieuwe vluchten ontdekken die wellicht (een stuk) goedkoper zijn dan de standaard retourvlucht vanaf Schiphol. Naast deze luchthavens kun je natuurlijk ook met de dimensie tijd spelen. 

Uiteraard kun je binnen ITA Matrix zoeken naar vluchten waarbij de datum van de heen en terug vlucht vast staat omdat je niet flexibel hierin kunt zijn. Ben je wel (iets) flexibeler in je vertrekdata en eventueel de duur van het verblijf dan kun je in het deel van het zoekscherm waar je jouw datums opgeven “Search Exact dates” veranderen in “See calendar of lowest fares”. 

De velden waar je een harde datum op kunt geven verdwijnen en je krijgt hier een zoekveld voor terug waar je de vroegste datum op kunt geven dat je wilt vertrekken. Bij “length of stay” geef je het aantal dagen op dat je op een bestemming wilt verblijven, bijvoorbeeld de waarde 7 voor een week. Wil je ergens tussen de 7 en 12 dagen op de bestemming blijven dan geef je 7-12 op als waarde. Er wordt dan gezocht naar verblijven waarbij de terugvlucht aanvangt tussen 7 en 12 dagen na de heenvlucht.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Extra scherm voor het zoekresultatenscherm

Wanneer je de zoekopdracht met flexibele datums uitvoert kom je niet meteen op het resultaten scherm met alle gevonden vluchten. Je krijgt eerst een tussenscherm zoals hieronder te zien met daarop een kalender, met daarop per dag de laagst gevonden prijs. Wanneer je met de muis over een datum beweegt laat hij voor iedere verblijfsduur de gevonden prijs zien.

In het voorbeeld rechtsonder hebben we dus gezocht op de zoekparameter “7-12 nights”, waardoor nu alle prijzen worden weergegeven voor 7,8,9,10,11 en 12 nachten. In dit voorbeeld is de prijs voor iedere verblijfsduur hetzelfde maar ik kan je verzekeren dat hier wel degelijk verschil in kan zitten.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Tot zover de basics van ITA Matrix waarmee je al een behoorlijk aantal zoekopdrachten kunt uitvoeren. Tijd om naar iets geavanceerdere zoekopdrachten te gaan kijken waarmee je een vliegreis nog meer naar jouw hand kunt zetten.

Hoe openen we de ITA Matrix trukendoos

Om te voorkomen dat beginnende reizigers helemaal worden afschrikt door de interface van ITA Matrix zijn de geavanceerde opties standaard verstopt. Je kunt ze tevoorschijn toveren door op de link “Advanced Controls” te klikken in het zoekscherm. Onder zowel het invoerveld van de vertrek- als de aankomstluchthaven zie je dat er twee nieuwe invoervelden verschijnen. Deze extra velden kunnen we gebruiken om ons magie op los te laten.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

ITA Matrix truc 1 : zoeken op een specifieke luchtvaartmaatschappij

Soms weet je op voorhand dat je met een specifieke luchtvaartmaatschappij wilt vliegen, bijvoorbeeld omdat een eerdere ervaring met dit bedrijf zeer positief is uitgevallen. Je wilt daarom in het resultaten scherm van ITA Matrix alleen de vluchten die door British Airways uitgevoerd worden laten zien. 

In het zoekscherm in de afbeelding linksonder hebben we in het eerste extra zoekveld de waarde BA opgegeven. BA is de afkorting van British Airways en de waarde BA geeft aan dat we alleen vluchten willen die geheel door British Airways worden uitgevoerd. In het zoekveld onder de bestemming zie je BA+ staan. Het plus teken achter BA geeft aan dat minimaal een van vluchten op de terugreis uitgevoerd moet worden British Airways.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Wanneer kan dit nog meer handig zijn? Neem het onderstaande voorbeeld waarin we naar Los Angeles willen vliegen. We willen de eerste vlucht graag met KLM (KL) vliegen en de tweede vlucht graag met Delta (DL). Door op deze manier te zoeken worden rechtstreekse vluchten automatisch uitgesloten van de zoekresultaten. 

Er wordt alleen gezocht naar vliegtickets die bestaan uit exact twee vluchten (segmenten), waarbij de eerste vlucht wordt uitgevoerd door KLM en de tweede door Delta. Dat blijkt ook uit het zoekresultaat in de afbeelding rechtsonder.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

ITA Matrix truc 2 : zoeken op een vliegticket via een specifieke route

Soms wil je niet rechtstreeks naar een bestemming vliegen. Je wilt bijvoorbeeld via een derde land vliegen om daar tijdens een korte tussenstop de stad te verkennen? In ITA Matrix kun je de steden (luchthavens) opgeven waar je graag een overstap zou willen hebben. Welke luchthavens je op een vliegticket kunt bezoeken ligt vastgelegd in de fare rules. Vaak is het gewoon een kwestie van wat luchthavens proberen om te zien of ze zijn toegestaan.

Stel je de vlucht voor met British Airways die we hierboven hadden gevonden. Stel dat we Londen niet interessant genoeg vinden voor een overstap en graag nog een stad in Azië zouden willen bezoeken. In het zoekscherm linksonder zie je dat we nog steeds minimaal 1 vlucht met British Airways willen vliegen, daarnaast hebben we nu de route meegegeven waar we langs willen vliegen. We hebben opgegeven dat we via Londen Heathrow (LHR) en Hong Kong (HKG) willen vliegen. 

Let er op dat de volgorde waarin je de luchthavens opgeeft uitmaakt voor je zoekresultaten. De onderstaande route zoekt tickets van Amsterdam via Londen en Hong Kong naar Bangkok. Zouden we HKG en LHR omdraaien, dan zouden we zoeken op vliegtickets van Amsterdam via  Hong Kong en Londen naar Bangkok, iets wat zeer waarschijnlijk niet is toegestaan.

En warempel, er worden vluchten gevonden waarbij de heenvlucht via zowel Londen als Hong Kong gaat. Tot aan Hong Kong vliegen we met British Airways, zoals we dat graag wilden. Het laatste stuk van Hong Kong naar Bangkok vliegen we met Royal Jordanian, die een Fifth Freedom vlucht uitvoeren tussen deze twee Aziatische steden.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Verken de opties voor een overstap

Stel dat we in het bovenstaande voorbeeld niet perse via Hong Kong hadden willen vliegen maar gewoon eens wilden zien wat de opties zijn die worden aangeboden. Door in het zoekscherm “BA+ LHR X” op te geven zoeken we op vliegtickets waarbij minimaal 1 vlucht met British Airways wordt uitgevoerd. Daarnaast willen we vliegen via Londen en daarna nog exact 1 andere luchthaven aandoen. 

Wil je meer dan 1 extra luchthaven aandoen dan kun je X’en toevoegen zoveel je wilt, bijvoorbeeld “BA+ LHR X X”. Hiermee zoeken we op exact twee extra stops na Londen Heathrow. Uiteraard krijgen we ook hier alleen resultaten als de fare rules van een vliegticket drie transfers toestaan.

ITA Matrix truc 3 : zoeken op een specifieke boekingsklasse

Voor de gemiddelde reiziger is het alleen van belang of ze in economy, business of zelfs first class reizen. Dat er binnen economy class nog verschillende boeking klassen bestaan interesseert ze weinig. Voor andere mensen is de boeking klasse van groter belang. 

Wie bijvoorbeeld miles spaart in een frequent flyer programma, weet dat de boeking klasse bij veel programma’s bepaalt hoeveel miles je spaart. Het verschil tussen de ene boeking klasse in economy class en de andere kan betekenen dat je 50% van de gevlogen afstand in punten krijgt bijgeschreven of het andere uiterste: helemaal niets. Sommige reizigers gaan zelfs zo ver dat ze speciaal een vliegticket boeken om zo veel mogelijk punten te sparen, dit heet mileage running.

Gelukkig kunnen we op ITA Matrix zoeken op specifieke boeking klassen. We hebben gezien dat we door het klikken op “Advanced Controls” twee extra zoekboxen kregen. De eerste zoekbox kun je gebruiken om parameters mee te geven rondom de route die je wilt vliegen. De tweede zoekbox gebruik je voor parameters rondom het tarief dat je zoekt.

In het onderstaande voorbeeld zie je dat we de parameter “f bc=I” hebben opgegeven. De f staat voor fare (ofwel tarief), bc staat voor booking class en de I is de letter van de boeking klasse die we graag willen vinden. Zoals in de afbeelding rechtsonder te zien is, levert deze zoekopdracht een ticket op waar de boeking klasse minimaal I is.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Wanneer je op meerdere boeking klassen tegelijk wilt zoeken dan kun je dit regelen door de boeking klasse in het zoekveld te scheiden met een pipeline (|) teken. Met de instructie “f BC=I|BC=J” zoek je naar vluchten die of in de I klasse boeken of in de J klasse.

ITA Matrix truc 3 : Hoe regel ik een minimale overstap tijd

We hebben al geleerd hoe we zoeken naar vluchten waarbij we zoeken naar extra bestemmingen om over te stappen. Wanneer we een overstap hebben dan willen we wel natuurlijk voldoende tijd hebben om een bestemming te verkennen. Binnen ITA Matrix is het mogelijk om een minimale overstaptijd op een bepaalde luchthaven op te geven. 

In de onderstaande zoekopdracht gaan we op zoek naar tickets van Amsterdam naar Los Angeles met een tussenstop in New York. Met deze zoekopdracht is het eerste resultaat die we terugkrijgen een overstap in New York van precies 2 uur. 

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Door de zoekparameters aan te passen en de parameter “minconnect 180” op te geven zoeken we nu naar vliegtickets waarbij de overstap in New York minimaal drie uur bedraagt. De 180 in de parameter staat voor het aantal minuten dat de overstap minimaal moet duren. Minconnect 600 staat dus bijvoorbeeld voor een overstap van minimaal 10 uur.

Onderstaand het resultaat van deze aangepaste zoekopdracht waarbij de overstaptijd nu 3 uur en 25 minuten is geworden.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Hoe boek je gevonden vluchten op ITA Matrix

ITA Matrix is een vrij krachtige zoekmachine om vliegtickets te kunnen vinden, helaas eindigt de functionaliteit hier ook. De zoekmachine biedt zelf geen opties om gevonden vliegtickets direct te boeken. Je kunt natuurlijk proberen om je gevonden reis te reconstrueren in Google Flights, al is dat vaak een lastig verhaal. 

Gelukkig biedt de website BookWithMatrix uitkomst. 

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

De website werkt vrij eenvoudig. Je kopieert het resultaat scherm van ITA Matrix door alles op de pagina te selecteren (CTRL + A), gevolgd door te toestencombinatie voor kopiëren (CTRL + C). Vervolgens plak je het resultaat op de daarvoor aangegeven plek op de website van BookWithMatrix. Je zult zien dat BookWithMatrix de gegevens van je vluchten overneemt en meteen begint te zoeken.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Ita Matrix vliegtickets booking app boeken

Op het moment dat BookWithMatrix klaar is met de zoekopdracht wordt onderin het scherm een overzicht gegeven van de online travel agencies waar je de betreffende vluchten kunt boeken. Soms vindt hij niets, soms vindt hij er 1 en soms vind hij een hele reeks aan boeking websites.

Ita Matrix vliegtickets booking app boeken
Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie