Geld besparen: vliegen met airmiles

Kun je in 2021 nog daadwerkelijk gratis vliegen door punten te sparen bij een luchtvaartmaatschappij? Het antwoord is is al moet je gratis wel met een korreltje zout nemen. Vaak betaal je namelijk wel de luchthavenbelastingen en in sommige gevallen zelfs ook een brandstoftoeslag. Wanneer je echter een beetje zoekt kun je wel degelijk mooie voordeeltjes scoren met je gespaarde frequent flyer miles (of zoals in de volksmond vaker genoemd: airmiles). Een zekerheid: met miles kun je zeker nog goedkoop vliegen!

In deze post neem ik je mee door een praktijkvoorbeeld waar ik dankzij frequent flyer miles veel geld kon besparen.

–> Lees hier meer over het boeken van gratis KLM vluchten met Flying Blue miles

Inleiding

Een aantal jaar geleden had ik een multicity vliegticket geboekt van Amsterdam naar Hanoi (met een overstap in Peking). Omdat ik een bezoek aan Hanoi graag wilde combineren met een ander Aziatische stad besloot ik voor de terugvlucht vanuit Hong Kong terug te vliegen. Door dit vliegticket op deze manier te boeken kon ik geld besparen (bijna 200 euro)  ten opzichte van de prijs voor een normaal retourticket van Amsterdam naar Hanoi.

Het liet me wel achter met een volgende uitdaging. Hoe zou ik immers vanuit Hanoi naar Hong Kong moeten komen. Hong Kong is eigenlijk alleen per vliegtuig te bereiken vanuit Hanoi (tenzij je met de trein door Mainland China wilt reizen).

gratis vliegen miles punten airmiles besparen vliegticket

Speurtocht naar een vliegticket Hanoi – Hong Kong

Wanneer ik op zoek ben naar een indicatie van de prijzen voor een bepaald vliegticket begin ik mijn speurtocht vrijwel altijd op Google Flights. Voor vluchten tussen Aziatische (hoofd)steden vertrouw ik in meeste gevallen op low-cost carriers als Air Asia en LionAir. Helaas bood geen van beide luchtvaartmaatschappijen aan tussen Hanoi en Hong Kong, de keuzes die naar voren kwamen waren twee maatschappijen uit Hong Kong en een uit Vietnam.

Enigszins geschrokken door de prijs die werd gevraagd voor een enkele reis begon ik mijn opties te overdenken. Zou ik daadwerkelijk 149 euro neertellen voor een enkele reis, waarmee meteen de complete besparing van het multicity ticket teniet werd gedaan.

Voorkeur voor de lounge met Cathay Dragon

Van de geboden opties kon de vlucht met Cathay Dragon me nog het meest bekoren. Wanneer ik die vlucht zou boeken zou ik in ieder geval gebruik mogen maken van de luchthaven lounge dankzij mijn British Airways Silver status, maar goed die optie was eens 70 euro duurder.

gratis vliegen miles punten airmiles besparen vliegticket

Binnen Europa zijn enkele reizen vaak ook erg duur. Om die prijzen te omzeilen boek ik binnen Europa vaak een retourticket waarbij ik de vluchtdatum van de terugvlucht zo ver mogelijk in de toekomst plan, hopende dat ik er tegen die tijd nog een mooi weekend weg van kan bouwen. Ook boek ik wel eens een retourvlucht en vlieg vervolgens alleen de heenvlucht, de terugvlucht laat ik gewoon vervallen, puur omdat een retourticket voordeliger is.

Ik besloot voor mijn vluchtprobleem in Azië ook te controleren of een retourvlucht wellicht voordeliger was dan een enkele reis, volledig bereid om de terugvlucht te laten vervallen.

Helaas (voor mij) lagen de prijzen voor retourtickets hoger dan die van een enkele reis. Wat me wel opviel is dat een retourvlucht met Vietnam Airlines slechts 20 euro duurder was dan een enkele reis. Mocht ik op dat moment toekomstige plannen hebben gehad om nog naar Vietnam terug te keren, dan had dit een mooie optie geweest.

Een vliegticket boeken met geld was dus een dure optie. Wellicht is er met frequent flyer miles wel wat voordeel te halen. Omdat ik had gezien dat Cathay Dragon vluchten verkocht en zij onderdeel zijn van de OneWorld alliantie (waar ook British Airways toe behoort) besloot ik mijn gelukt te beproeven bij de British Airways Executive Club.

Hanoi – Hong Kong op een Avios award vliegticket

Binnen de British Airways Executive Club (BAEC) spaar je voor Avios met alle vluchten die je maakt. Avios zijn wat Flying Blue miles bij KLM zijn, punten waarmee je gratis vluchten kunt boeken. Ik had door een aantal vluchten die ik in het verleden had gemaakt nog een mooie voorraad punten staan dus besloot mijn geluk te beproeven voor een ticket tussen Hanoi en Hong Kong.

Het mooie aan de BAEC is dat de prijs van gratis vluchten (ook wel award vluchten genoemd) afhankelijk is van de afstand die je wenst te vliegen. Vlieg je dus over korte afstand dan betaal je relatief minder Avios dan voor vluchten over langere afstand. Met een afstand van 526 miles tussen Hanoi en Hong Kong viel deze route in het onderste segment qua benodigde Avios.

Een zoekopdracht op de website van British Airways gaf me het onderstaande resultaat. De vlucht die eerder hadden gevonden via Google Flights was ook beschikbaar om te boeken met Avios. Zou het dan inderdaad een optie zijn om goedkoop te kunnen vliegen met mijn miles?

gratis vliegen miles punten airmiles besparen vliegticket

We hebben een tool ontwikkelt waarmee je heel snel kunt bereken wat je vlucht gaat kosten. De tool vind je hier!

Beschikbaarheid van de vlucht

Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien waren er op dat moment nog acht stoelen beschikbaar in economy class die geboekt konden worden met Avios punten. Wanneer je vervolgens op het witte vlak klikt verschijnt de prijs in Avios punten met daarnaast de belastingen die je cash bij moet betalen.

Voor het economy class vliegticket waar Cathay Dragon dus 218 Euro voor vroeg op Google Flights, zou ik 4.500 Avios moeten inleveren en 34.95 euro moeten bijbetalen. Voor 4.500 Avios zou ik dus een besparing van 183 euro (218 euro – 34.95 euro) kunnen realiseren, daar hoef ik niet lang over na te denken.

gratis vliegen miles punten airmiles besparen vliegticket

Ik was in de gelukkige situatie dat ik de benodigde Avios punten in mijn British Airways account had staan. Zou het boeken van dit vliegticket met Avios nog steeds voordeliger zijn wanneer je nog niet over Avios beschikt? Bij British Airways heb je de mogelijkheid om Avios te kopen wanneer je er niet genoeg hebt.

Voor 109 euro koop je de benodigde 5.000 Avios, je houdt zelfs nog 500 Avios over voor een volgende vlucht. Regelmatig heeft British Airways Avios punten in de aanbieding waardoor het nog voordeliger is om ze te kopen. Zelfs wanneer je de Avios zou kopen zou je nog voordeliger uit zijn dan het ticket met geld te kopen op Google Flights. (109 Euro + 34,95 Euro = 143.95 euro).

gratis vliegen miles punten airmiles besparen vliegticket

Nadeel van het boeken van een vliegticket met Avios

Het is mooi dat je goedkoop kunt vliegen met miles door bepaalde vluchten met Avios (of welke miles dan ook) te boeken. Toch kleeft er ook een nadeel aan het boeken van vluchten met frequent flyer miles. Alhoewel een besparing in geld voor de meeste reizigers het belangrijkste is, wil ik deze nadelen toch even kort benoemen:

  • Je spaart geen nieuwe frequent flyer punten met je award vlucht;
  • Je award vlucht telt niet mee voor een eventuele frequent flyer status


American Express Gold kaart

Conclusie: Vliegen met Airmiles

In mijn beleving is het altijd de moeite waard om te controleren of je met je gespaarde frequent flyer miles een mooie besparing op je vliegticket kunt realiseren. Het is dus inderdaad in 2020 nog steeds mogelijk om goedkoop te vliegen met miles. Hou wel altijd in je achterhoofd dat je de gespaarde punten maar 1x kunt uitgeven en dat er wellicht in de nabije toekomst een ander doel is waar je de punten beter voor kunt gebruiken.

In dit laatste scenario is het in sommige gevallen beter om even door de zure appel heen te bijten en gewoon het geld neer te tellen voor het vliegticket.

Heb jij wel eens een mooie besparing weten te realiseren met je frequent flyer miles?

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.