American Airlines AAdvantage sweet spots

American Airlines
Award sweet spots

American Airlines is een luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Staten. Het loyaliteitsprogramma van American Airlines heet AAdvantage. In onderstaande afbeelding is de award chart te vinden voor reizen die beginnen in Europa. 

American Airlines award chart Europa

AAdvantage sweetspot: Europa - Midden Oosten

De eerste sweet spot waar we naar kijken zijn award tickets tussen Europa en het Midden Oosten. Deze boek je al vanaf 42.500 miles in Business class en 62.500 miles in First class. Waarom is dit dan een sweet spot zul je denken? Een tweetal partner airlines is afkomstig uit het Midden Oosten: Qatar Airways en Etihad Airways. De laatste is geen member airline van OneWorld maar heeft wel een partnership met American Airlines waardoor je er toch punten kunt besteden.

Voor 62.500 miles kun je dus van Londen naar Abu Dhabi vliegen in Etihad first class. In deze first class krijg je niet alleen een stoel, de klasse heeft de naam first class apartment meegekregen. Je stoel bevind zich in een volledig afgesloten ruimte waardoor privacy gegarandeerd is. De reden waarom dit award ticket niet start in Amsterdam maar in Londen is dat Etihad geen first class apartment aanbiedt op vluchten vanaf Amsterdam. Uiteraard kunnen we de vlucht naar Londen op hetzelfde award ticket laten opnemen.

AAdvantage – Vier segmenten

Op een American Airlines award ticket kun je vier segmenten laten opnemen, dat zijn dus vier vluchten. Naast Londen naar Abu Dhabi kunnen we dus bijvoorbeeld een vlucht van Amsterdam naar Londen opnemen met British Airways, dan staat de teller op twee vluchten. Waarom zouden we echter stoppen op twee vluchten wanneer we er nog twee potentieel mooie ervaringen aan kunnen toevoegen. 

Tot een aantal jaar geleden behoorden India en Sri Lanka ook tot de regio Midden Oosten. Inmiddels hebben deze landen hun eigen regio gekregen, maar het mooie is dat ze in dezelfde prijsklasse vallen als de regio Midden Oosten, 62.500 miles vanaf Europa. Dit betekent dat Abu Dhabi niet onze eindbestemming hoeft te zijn maar dat we er bijvoorbeeld nog een business class (of first class) van Abu Dhabi naar een bestemming in India aan kunnen toevoegen.

Wil je nou echt optimaal gebruiken van je award ticket dan zou je hierna zelfs nog kunnen doorvliegen naar Sri Lanka met een vliegtuig van Sri Lankan airlines. Het uiteindelijke award ticket zou er dan uit kunnen zien zoals onderstaande afbeelding.

Aadvantage sweet spot Europa Midden oosten

In het bovenstaande voorbeeld maakten we gebruik van Etihad in first class. We kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om vanaf Amsterdam met Qatar Airways in hun Qsuites (business class) richting het Midden Oosten te vliegen.  

Hoe krijg ik American Airlines miles?

Het makkelijkste antwoord op deze vraag is door met OneWorld maatschappijen te vliegen en je frequent flyer miles te laten crediteren bij American Airlines. 

Helaas. is American Airlines geen transfer partner van (de Nederlandse) American Express kaarten dus kun je de AMEX punten niet rechtstreeks overboeken naar AAdvantage. Een workaround om je American Express Rewards punten toch bij AAdvantage te krijgen is door je punten over te boeken naar het programma van Marriott. Vanuit het Marriott programma kun je de punten vervolgens overzetten naar je American Airlines account.

Allereerst moet je dus je punten overzetten van American Express naar het Marriott programma. Dit gaat tegen een wisselkoers van 1 American Express punt staat gelijk aan 1 Marriott punt.

Je kunt je Marriott punten vervolgens tegen een koers van 3 Marriott punten staan gelijk aan 1 American Airlines mile overzetten naar het Aadvantage programma. Wanneer je punten overzet vanuit Marriott naar een airline heb je recht op een bonus, wanneer je 60.000 Marriott punten overzet krijg je 5.000 frequent flyer miles cadeau!

Om de 42.500 American Airlines miles in bezit te krijgen benodigd voor een business class award van Europa naar het Midden Oosten heb je dus het volgende aantal American Express punten nodig: (60.000 Marriott punten = 25.000 American Airlines punten), daarna nog 52.500 Marriott punten voor de over 17.500 benodigde miles = een totaal van 112.500 Marriott punten = 112.500 American Express punten. Niet echt een goede deal dus!