American Airlines Aadvantage award sweet spot

American Airlines AAdvantage sweet spots

American Airlines is één van de grootste luchtvaartmaatschappijen van de wereld en vliegt naar dagelijks naar 350 bestemmingen, zowel in de Verenigde Staten als Internationaal.

Het loyaliteitsprogramma van American Airlines heet Aadvantage. In het verleden was dit programma zeer geliefd bij frequent flyers. Dit kwam met name omdat het vrij eenvoudig (en voordelig) was om grote hoeveelheden award miles bij elkaar te vliegen.

Je kreeg namelijk op de voordeligste economy vliegtickets 100% van de gevlogen afstand in award miles uitgekeerd. Een vliegticket van Amsterdam naar Zuid Amerika via een van de hubs in de Verenigde Staten leverde je zomaar rond de 18.000 award miles op.

De Aadvantage award chart

Binnen het Aadvantage programma van American Airlines worden regio’s gebruikt om award vluchten uit te prijzen. In dit concept betaal je dus evenveel award miles voor een vlucht van Amsterdam naar New York als voor een vlucht van Brussels naar Miami. Dit komt omdat Brussels en Amsterdam in dezelfde regio (Europa) vallen en ditzelfde geldt voor Miami en New York (48 aangrenzende staten van de VS).

American Airlines award chart Europa

Aadvantage sweetspot I : Europa – Indisch subcontinent

Het Indisch subcontinent is bij American Airlines te boeken voor dezelfde prijs als het Midden Oosten. Dit betekent dat je vanaf Amsterdam voor slechts 42.500 Aadvantage award miles naar Dubai kunt vliegen in business class.

Maar je kunt voor hetzelfde aantal punten dus nog een stukje verder richting Azië vliegen. Diverse bestemmingen in India, maar ook Sri Lanka of de Malediven zijn ook voor 42.500 award miles in business class te boeken.

Nu hoor ik je denken … American Airlines vliegt helemaal niet tussen Amsterdam en het Midden Oosten. Het mooie is dat je met één van de partners binnen de OneWorld alliantie kunt vliegen.

Richting het Midden Oosten komt dat dus neer op Qatar Airways of Etihad Airways, twee maatschappijen die bekend staan om hun uitmuntende business class producten.

Wil je nog wat luxer reizen, voor 62.500 Aadvantage award miles vlieg je in First Class. Helaas vliegen Qatar Airways en Etihad vanaf Amsterdam niet met een first class product.

Eerstgenoemde luchtvaartmaatschappij vliegt wel vanaf de luchthaven van Zürich met een first class product. Je kunt dus voor 72 US dollar + 62.500 aadvantage award miles van Europa naar Sri Lank

Voor de Covid crisis vloog Etihad Airways met haar Airbus A380 vanaf Londen en Parijs richting Abu Dhabi met hun First Class product. Dit product heeft de naam first class appartment meegekregen omdat het een volledige afsluitbare suite in het vliegtuig is. Daarnaast kun je aan boord van de Airbus A380 bij Etihad genieten van een douche.

Aadvantage sweetspot II : Tot vier vluchten in een award

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben best strikte voorwaarden gekoppeld aan het boeken van een award ticket. Vaak mag je maximaal twee vluchten (soms zelfs nog uitgevoerd door slechts één luchtvaartmaatschappij) opnemen in je award.

Bij Aadvantage heb je de mogelijkheid om maximaal vier vluchten (ook wel segmenten genoemd) te gebruiken om van A naar B te komen. Wil je dus bijvoorbeeld de eerder genoemde vlucht van Zürich naar de Malediven boeken? Dan heb je bij American Airlines de mogelijkheid om ook de vlucht van Amsterdam naar Zürich mee te boeken.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door twee vluchten van British Airways in de award vlucht op te nemen, Amsterdam – Londen én Londen – Zürich. Je zou ook gebruik kunnen maken van twee andere OneWorld partners, Iberia of Finnair. Dan zou je i.p.v. Londen een transfer hebben in respectievelijk Madrid of Helsinki.

Aadvantage sweet spot Europa Midden oosten

Op een oneway award vliegticket geboekt bij Aadvantage is het niet mogelijk om een stopover te boeken. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om de maximale overstaptijd te benutten (<24 uur) om op die manier een kleine citytrip in bijvoorbeeld Doha of Abu Dhabi in te bouwen.

Hoe verzamel ik American Airlines Aadvantage award miles?

Het Aadvantage programma van American Airlines is helaas geen partner van de Nederlandse American Express kaarten. Dat betekent dat je geen American Express Rewards punten kunt overzetten naar Aadvantage.

Althans niet direct. Je kunt er eventueel voor kiezen om je American Express punten over te zetten naar het hotel loyaliteitsprogramma van Marriott (Bonvoy). Voor iedere American Express punt dat je inwisselt krijg je één Marriott Bonvoy punt terug.

De volgende stap is de Marriott Bonvoy punten te converteren naar Aadvantage miles. Voor iedere drie Bonvoy punten die je converteert krijg je één American Airlines Aadvantage punt retour.

Een business class vliegticket met Qatar Airways zou je dus via deze route 42.500 * 3 = 127.500 American Express punten kosten, niet echt voordelig, hetzelfde vliegticket is namelijk bij Qatar Airways voor slechts 65.000 Avios te boeken.

Avios verkrijg je door American Express Rewards punten over te boeken naar British Airways, voor een koers van 1 American Express punt = 0.8 Avios. Dit komt neer op 82.000 American Express punten.

American Airlines Aadvanage punten verdienen met vliegen

In de inleiding van deze post schreven we al dat het vroeger eenvoudig was om grote hoeveelheden award miles bij elkaar te vliegen met goedkoper vliegtickets.

Een aantal jaar geleden is Aadvantage overgeschakeld naar een methode waarbij het aantal award miles dat je verdient, afhankelijk is van de prijs die je voor het vliegticket hebt betaald.

Wanneer je echter een vliegticket boekt bij één van de OneWorlds partners van American Airlines, bijvoorbeeld Qatar Airways… dan ontvang je nog steeds punten op basis van de gevlogen afstand. Helaas op de goedkoopste vliegtickets geen 100% van de gevlogen afstand meer, zoals in onderstaande tabel te zien is.

Conclusie

Vroeger was het programma Aadvantage programma van American Airlines een perfect storm. Aan de ene kant kon je zeer voordelig award miles bij elkaar vliegen, aan de andere kant kon je de punten voor zeer mooie awards inwisselen.

Helaas is het tegenwoordig iets moeilijker geworden om award miles bij elkaar te vliegen. De mogelijkheid om voor slechts 62.500 miles een first class ticket met Qatar Airways te boeken motiveert wel!

Spaar jij punten bij het Aadvantage programma van American Airlines?

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!