Google Flights : Vind goedkope vliegtickets

Tot een aantal jaar geleden was ITA Matrix de enige zoekmachine op het Internet waarmee je naar wat complexere vliegtickets kon zoeken. Deze zoekmachine werd op een gegeven moment overgenomen door Google. Deze zoekmachine gigant heeft zijn eigen sausje over ITA Matrix heen gegooid met als resultaat Google Flights.

Dit is het eerste deel van de handleiding, in het tweede deel zullen we laten zien hoe je kunt zoeken op een tussenstop op een bepaalde luchthaven.

Google Flights

Google Flights is een zoekmachine waarmee je eenvoudig naar vliegtickets kunt zoeken. Door de grote hoeveelheid aan instellingen die je kunt wijzigen, zoek je optimaal naar het vliegticket dat het best past bij jouw wensen. 

In deze handleiding nemen we je mee langs de belangrijkste functionaliteiten van Google Flights, waaruit de kracht van de zoekmachine blijkt.

Google Flights – de basis

Wanneer je de webpagina van Google Flights opent verschijnt het onderstaande venster. Op het eerste zicht lijkt de pagina erg veel op de zoekmachines die diverse reisbureau’s via hun websites aanbieden. 

google flights - vluchten zoeken 1

In deze handleiding gebruiken we een case om het een en ander te verduidelijken. We willen graag vanuit West Europa naar een luchthaven in het Oosten van de Verenigde Staten vliegen. Ik maak ons gewenste vliegticket bewust nog even niet concreet, op die manier hoop ik wat van de kracht van Google Flights mee te kunnen geven.

Zodra je iets aan je zoekparameters wijzigt, past Google Flights meteen de zoekresultaten aan.

We beginnen met een standaard zoekopdracht. We geven bij de vertrekluchthaven Amsterdam op en als bestemming New York. Je kunt zowel op de IATA luchthaven codes zoeken (AMS voor Amsterdam, NYC voor New York) als de volledige stadsnaam.

In de bovenstaande afbeelding is te zien dat we als resultaat een vlucht krijgen van 924 euro, met een tussenstop in Manchester. Misschien is een vlucht met vertrek uit Brussel, Dusseldorf of Frankfurt wel veel voordeliger.

Google Flights: Zoek op meerdere vertrekluchthavens tegelijk

Je kunt in Google Flights meerdere vertrekluchthavens opgeven in je zoekopdracht. Dit doe je door op het invoerveld van de vetrekluchthaven te klikken. Typ eerst Amsterdam en druk vervolgens op de komma op je toetsenbord. De tekst “Waarvandaan nog meer” verschijnt in de zoekbox.

Je kunt tot maximaal zes luchthavens of steden opgeven om gelijktijdig op te zoeken. In de onderstaande afbeelding heb ik als vertrekluchthaven gekozen voor Amsterdam, Brussel, Frankfurt en Dusseldorf. 

De rest vam de parameters heb ik gelijk gehouden aan de eerdere zoekopdracht. Je ziet nu een resultaat verschijnen vanaf Brussel dat 288 Euro voordeliger is dan de vlucht vanaf Amsterdam.

Google Flights: Zoek op meerdere bestemmingen tegelijk

De werkwijze die we hanteerden om op meerdere vertrekluchthavens te zoeken werkt ook voor bestemmingen. Door op de zoekbox voor bestemming te klikken kun je meerdere bestemmingen opgeven.

In het onderstaande voorbeeld hebben we naast New York nu ook gekozen voor Bosten en Washington D.C.. Dit levert als resultaat een vlucht op vanaf Brussel naar Boston met Play air voor een paar tientjes minder dan de vlucht van Brussel naar New York.

 

Google Flights: Zoek naar de goedkoopste vlucht naar een continent

Soms weet je dat je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten wilt vliegen, maar nog niet naar welke stad precies. Door in de zoekbox voor bestemming de waarde “Verenigde Staten” op te geven, opent Google Flights een kaartweergave met de goedkoopste vlucht naar iedere stad.

In eerste instantie laat Google Flights alleen de wat grotere luchthavens zien. Door in te zoomen (scrollwiel van je muis) op een bepaald deel van de kaart, laad Google de prijzen in van overige luchthavens in je zoekgebied.

Google Flights -vind een goedkopere periode voor je vlucht

De prijs van een vliegticket wordt vaak bepaald door vraag en aanbod. Het kan veel geld schelen door een dag eerder of later te vertrekken. Geef in eerste instantie de gewenste reisperiode op door de datums van de heen en terug vlucht op te geven.

Wanneer je vervolgens op de zoekbox klikt van de vertrekdatum, opent het onderstaande scherm zich. 

Wanneer je op de 11e zou vertrekken en op de 16e terug zou keren, kost dit vliegticket je 1.029 euro. Kies je er voor over twee dagen later te vertrekken, dan kost een vliegticket ineens bijna 200 euro minder. 

Met de <> knoppen boven in kun je eventueel ook nog spelen met de duur van de reis. Standaard laat Google de prijzen zien voor vertrek op een andere datum, voor een reis met dezelfde duur als de oorspronkelijke zoekopdracht.

Google Flights – Filteren op airline of luchtvaart alliantie

Het resultaat scherm waarin Google Flights de gevonden vluchten presenteert bevat vaak resultaten waar je niet naar op zoek bent. Een voorbeeld is bijvoorbeeld als je frequent flyer bent in het Flying Blue programma van KLM. Meestal ben je dan niet geintresseerd in vluchten van British Airways, met die vluchten verdien je immers geen Flying Blue punten.

Door in de menu balk boven de zoekresultaten op “Luchtvaartmaatschappijen” te klikken verschijnt er een sub menu. Hier kun je een vinkje zetten voor een van de drie allianties. 

Om te zoeken naar vluchten waar je (meestal) punten op kunt verdienen voor het Flying Blue programma, kies je voor “SkyTeam” (de alliantie waar KLM toe behoort). De zoekresultaten worden vervolgens gefilterd zodat alleen vluchten uitgevoerd door SkyTeam luchtvaartmaatschappijen over blijven.

Maar soms wil je nog een niveau dieper filteren. Stel dat je persé met KLM wilt vliegen dan kun je dat uiteraard ook instellen. Door in het submenu van “luchtvaartmaatschappijen” met de muis achter de waarde KLM te “hooveren” verschijnt de optie “Alleen”. 

Door deze optie aan te klikken worden alleen resultaten getoond waar KLM in voor komt.

In de onderstaande afbeelding het resultaat van deze actie. Alleen vluchten (deels) uitgevoerd door KLM worden getoond.

Wil je op meer dan één luchtvaartmaatschappij filteren? Vink dan meerdere luchtvaart maatschappijen aan in het submenu. 

In het onderstaande voorbeeld ben ik op zoek naar vluchten die door Finnair OF Iberia worden uitgevoerd.

Conclusie

In dit eerste deel van onze Google Flights handleiding hebben we de basis functionaliteiten van de zoekmachine getoond. We hebben laten zien hoe je eenvoudig kunt zoeken naar een eventueel goedkoper vliegticket door van een andere (dichtbijgelegen) luchthaven te vertrekken of door net even op een andere datum te vliegen.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.