Iberia - Goedkoop in business class met avios

Iberia Plus – 650 euro business class naar oostkust Verenigde Staten

Iberia Plus
betaalbaar business class vliegen

Iberia is de nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje. Op zich niet zo boeiend zou je zeggen als je geen vluchten richting het Iberisch schiereiland in de planning hebt staan. Het tegendeel is waar, via het frequent flyer programma van Iberia, ookwel Iberia Plus genoemd, is het vrijwel het gehele jaar door mogelijk om betaalbaar in business class te vliegen.

In deze post laten we je zien hoe ook jij dit kunt doen!

Zoals geschreven is Iberia afkomstig uit Spanje. De luchtvaartmaatschappij is net als British Airways (BA) eigendom van de International Airlines Group. Daarom is Iberia net als British Airways deelnemer aan de OneWorld alliantie

Door de nauwe banden met Britse luchtvaartmaatschappij maken ze ook gebruik van dezelfde valuta in hun frequent flyer programma, namelijk Avios.

Door de Spaanse achtergrond van Iberia vliegen zij met name op bestemmingen in Zuid-, Midden- en Noord Amerika. Daarnaast vliegen ze op vrijwel grote Europese bestemmingen, waaronder ook Amsterdam. 

In Azië en Afrika wordt alleen gevlogen op Tokyo, Shanghai en Johannesburg, waardoor Iberia dus met name interessant is voor reizigers die richting het westen willen vliegen.

Iberia Avios British Airways goedkoop business class vliegen award 1

Hoe wordt de prijs bepaald van een Iberia Plus award

Iberia maakt dus net als British Airways gebruik van Avios als valuta in zijn frequent flyer programma. Net als BA maakt ook Iberia gebruik van een distance based award chart. Dat wil zeggen dat de afstand die je vliegt bepalend is van de hoeveelheid Avios die jouw award ticket moet kosten. Een vlucht met een afstand van 5.000 miles naar het oosten heeft dus dezelfde prijs als een vlucht met dezelfde afstand naar het westen. 

Doordat Iberia van dezelfde eigenaar is als British Airways zou je kunnen denken dat award vliegtickets bij Iberia exact dezelfde prijs hebben als bij British Airways. Voor het Avios deel van het ticket is dat ook zeer zeker waar (of het komt in ieder geval in de buurt). Het grote verschil tussen beide luchtvaartmaatschappijen is de hoeveelheid belastingen en toeslagen die bovenop je ticket worden gerekend. Die belastingen en toeslagen zijn bij Iberia significant lager

Onderstaand heb ik de prijs in Avios en de bijkomende belastingen en toeslagen voor zowel British Airways als Iberia afgebeeld. Het gaat in beide gevallen om een vlucht van Madrid naar New York in de business class van Iberia. Het valt op dat de prijs in Avios bij British Airways (linker afbeelding) en Iberia (rechter afbeelding) gelijk is. Bij Iberia zijn de toeslagen 56% lager dan bij hun Britse partner, voor exact dezelfde vlucht!

Iberia Avios British Airways goedkoop business class vliegen award 3
Iberia Avios British Airways goedkoop business class vliegen award 2

Iberia Plus award iets duurder in peak periodes

Iberia - Goedkoper business class tickets met avios 1

Net als British Airways heeft ook Iberia Plus het kalenderjaar opgedeeld in periodes. Op de websites van Iberia Plus is een kalender te vinden waarbij de kalenderdagen de kleur rood of wit hebben gekregen. 

De datums die een rode kleur hebben betreffen het hoogseizoen. Op die dagen betaal je dus meer Avios voor dezelfde vlucht dan wanneer je die in het laagseizoen (witte datums) zou boeken. 

Hoe kom je aan Iberia Avios?

Gebaseerd op het bovenstaande voorbeeld loont het dus om dit vliegticket van Madrid naar New York bij Iberia te boeken. Maar hoe zorg je voor voldoende Avios in je Iberia Plus account? We geven je drie opties:

Avios verdienen door te vliegen

Voor iedere vlucht die je met Iberia of een van de OneWorld luchtvaartmaatschappijen maakt ontvang je frequent flyer miles. Wil je dat deze miles in je Iberia Plus account worden bijgeschreven geven dan bij het inchecken je Iberia Plus nummer door aan de check-in dame. De punten worden dan na je vlucht automatisch bijgeschreven in je Iberia Plus account.

Avios overboeken vanuit British Airways Executive Club

Doordat British Airways en Iberia dezelfde eigenaar (en dezelfde frequent flyer valuta) hebben is het mogelijk om Avios tussen beide programma’s heen en weer te boeken. De punten worden 1:1 overgezet, voor iedere BA Avios die je overstuurt ontvang je dus ook 1 Iberia Avios terug. 

Om de punten tussen beide accounts over te kunnen boeken moeten beide accounts minimaal 90 dagen oud zijn. Een goede reden om dus vandaag nog een account aan te maken bij beiden, mocht je die nog niet hebben. Daarnaast mag je account bij British Airways geen onderdeel uitmaken van een HouseHold account.

American Express Membership Rewards punten overboeken naar Iberia Plus

Nederlandse kaarthouders van American Express (reguliere kaarten) kunnen hun gespaarde American Express Membership Rewards punten overboeken naar Iberia Plus. Voor iedere vijf Membership Rewards punten die je overzet krijg je vier Iberia Plus punten terug. 

Voor het vliegticket uit het hierboven gegeven voorbeeld moet je dus 42.500 Membership Rewards punten overzetten om de 34.000 Avios in je Iberia Plus account te ontvangen.

Avios kopen bij Iberia Plus

Binnen het Iberia Plus programma bestaat de mogelijkheid om Avios (bij) te kopen  De 34.000 Avios die je nodig hebt voor het business class ticket van Madrid naar New York schaf je via deze weg aan voor 661 euro. Regelmatig heeft Iberia Plus (en British Airways ook) een promotie waarbij je de Avios met korting kunt kopen.

Naast het direct kopen van Avios bij Iberia Plus bestaat er een aantal keer per jaar ook de mogelijkheid om Avios te kopen via een Groupon deal. Na aankoop van het pakket via Groupon ontvang je een code die je op een speciale pagina kunt verzilveren. Het duurt wel een aantal weken voordat deze Avios in je Iberia Plus account verschijnen.

Voorbeelden van Iberia Plus business class award tickets

Het is tijd geworden om een aantal voorbeelden te laten zien van Iberia Plus award tickets en de prijs in Avios + toeslagen. Voor vrijwel alle bestemmingen betaal je een prijs in Avios tussen de 34.000 en 59.500 per enkele reis. Dat komt neer op een prijs tussen de 661 en 1118 euro enkele reis, wanneer je de volledige hoeveelheid Avios direct bij Iberia zou kopen.

Madrid naar Bogota

Iberia Plus goedkoper business class vliegen Madrid Bogota

Santiago de Chile naar Madrid

Iberia Plus goedkoper business class vliegen Madrid - Santiago de Chile

Madrid naar Miami

Iberia Plus goedkoper business class vliegen Madrid Miami

New York naar Madrid

Iberia Plus goedkoper business class vliegen MAdrid New York

Madrid naar Tokyo

Iberia Avios British Airways goedkoop business class vliegen award 10

Naast de typische grote steden vliegt Iberia ook op een groot aantal bestemmingen in Centraal Amerika. Deze bestemmingen zijn vrijwel allemaal voor 42.500 Avios enkel reis in business class te boeken, echt een koopje, al vraag je het mij.

Onder de bestemmingen die Iberia in Centraal Amerika aanvliegt bevinden zich o.a. San Jose (Costa Rica), Guatamala City (Guatemala), Panama City (Panama), San Salvador, Havana (Cuba) en Santa Domingo. 

Aandachtspunt bij het boeken van een Iberia Plus award vlucht

Iberia Plus leent zich prima voor het boeken van enkele reizen uitgevoerd door Iberia of British Airways. Wanneer je met een van de andere OneWorld luchtvaartmaatschappijen wilt vliegen dan moet je er rekening mee houden dat je alleen retourvluchten kunt boeken met Avios. Wil je toch een enkele reis boeken, dan ben je veroordeeld tot het programma van British Airways met bijbehorende belastingen en toeslagen.

Conclusie

Met Iberia Plus kun je vrijwel het gehele jaar door voor een bedrag van 650 euro in business class naar de Verenigde Staten vliegen. Dat alleen al maakt het programma voor mij zeer waardevol. De business class cabine aan boord van de vliegtuigen van Iberia zijn niet spectaculair te noemen, wel degelijk. De stoel voldoet prima voor een lange afstandslucht en wanneer de cabine crew er zin in heeft, staat je glas wijn nooit leeg. 

Wanneer ik een wat minder aspect van Iberia moet benoemen, dan is dat wel hun call center. Wanneer je zelf geen Spaans spreekt kan het de nodige moeite kosten om in gebrekkig Engels je gewenste wijzigingen aan je ticket doorgevoerd te krijgen. 

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie