Status halen bij British Airways Executive Club

British Airways A380

In deze post lees je over het frequent flyer programma van British Airways (BA) welke de chique naam “British Airways Executive Club” (BAEC) heeft. BA is een luchtvaartmaatschappij uit het Verenigd Koninkrijk en biedt vluchten aan naar bestemmingen op alle continenten. 

Zij zijn onderdeel van de luchtvaartmaatschappij “ONEWORLD” waarbinnen zij samenwerken met onder ander American Airlines, Cathay Pacific en Qatar Airways. Je kunt dus niet alleen BAEC punten sparen en uitgeven bij British Airways zelf maar ook bij alle partners binnen deze alliantie.

British Airways Executive Club

Welke niveau's heeft het programma

Wanneer je een nieuw account opent binnen BAEC dan krijg je automatisch het niveau “BLUE” toegewezen, dit niveau is vergelijkbaar met het niveau “EXPLORER” binnen het Flying Blue programma en brengt nog niet echt concrete voordelen met zich mee. 

Wanneer je vliet met BA of haar partners verzamel je naast Avios (waar je “gratis” vluchten mee kunt boeken) ook tier points. Tier points zijn vergelijkbaar met Elite Qualifying Miles bij andere programma’s en zijn de eenheid waarop gebaseerd is welk status niveau je hebt binnen het programma.

Bronze

Wanneer je 300 Tier points hebt verzameld in je lidmaatschapsjaar springt je status omhoog naar niveau “Bronze”. Op dit eerste behaalde status niveau heb je o.a. recht op voorrang bij het inchecken en boarden. Daarnaast ontvang je 25% extra Avios bovenop de basis Avios die je verdient met je vlucht. 

Silver

Wanneer je 600 Tier points bereikt binnen je lidmaatschapsjaar dan treed je toe tot het “Silver”  niveau. Naast de voordelen die bij “Bronze” ontving heb je nu ook recht op toegang tot business class lounges (wanneer je met BA of haar OneWorld partners vliegt). Daarnaast mag je wat extra gewicht aan baggage meenemen en krijg je i.p.v. de 25% bonus Avios nu 50% extra. 

Gold

Nadat je de drempel van 1.500 tier points over bent gegaan ben je officieel lid van het “Gold” niveau. Nu behoor je tot de groep met klanten die toegang heeft tot de first class check in balie’s en first class lounges. Daarnaast krijg je uiteraard ook extra baggage gewicht en ontvang je 100% bonus Avios.

Naast Gold bestaat er ook nog een niveau “GGL”  wat staat voor Gold Guest List. Dit niveau bereik je wanneer je twee opeenvolgende jaren 3.000 tier points per jaar hebt gescoord of 5.000 tier points in 1 kwalificatiejaar.

British Airways Executive Club

Wat zijn tier points

Nu we weten welke niveau’s het programma kent gaan we het hebben over tier points. De hoeveelheid tier points die je verdient met je vlucht is afhankelijk van de afstand en de boekingsklasse van een vlucht. In onderstaande voorbeelden zie je links de verdiensten op een vlucht van Amsterdam naar London en rechts op de langere vlucht van London naar New York.

Tier points Amsterdam London

Wanneer we dus vanaf Amsterdam een retour ticket boeken naar New York met een transit in London en we doen dit in de laagste boekingsklasse binnen economy dan verdienen we in totaal dus 50 tier points:

Amsterdam – London (Q) 

London – New York (Q)

New York – London (Q)

London – Amsterdam (Q) 

5 Tier Points

20 Tier Points

20 Tier points

5 Tier points

British Airways A380

2.000 is key

Wat een rare titel heeft deze alinea. Het getal 2.000 is echt een belangrijk getal binnen de Tier point community. Voor een vlucht minder dan 2.000 miles in business class ontvang je 40 Tier points. Echter wanneer je verder vliegt dan 2.000 miles ontvang je er 140, ja je leest het goed, als je i.p.v. 1.999 dus 2.001 miles vliegt ontvang je 100 tier points meer voor je vlucht!

Een voorbeeldje. Je kunt vanaf London naar Tokyo vliegen met British Airways. Met een afstand van net onder de 6.000 miles voldoe je prima aan de 2.000 miles regel om 140 tier points te ontvangen, sterker nog omdat dit segment langer is dan 5.000 miles ontvang je zelfs 160 tier points. Goed bezig toch ? 

Nou niet dus. Wanneer mogelijk probeer je dit soort afstanden op te splitsen in meerdere segmenten die ieder afzonderlijk > 2.000 miles. Tier point technisch zou je dus beter met Qatar Airways kunnen vliegen waarbij je een transit hebt in Doha. Omdat beide segmenten meer dan 2.000 miles zijn ontvang je dus voor London – Doha 140 tier points en daarnaast ook nog eens voor Doha – Tokyo 140 tier points. Kreeg je voor de directe vlucht met BA dus 160 tier points, nu heb je er 280 in je account! 

Maar goed daar houdt het niet op. Als de regels van het ticket het toestaan zou je het liefst ook nog via Kuala Lumpur vliegen. Dan heb je 3 segmenten > 2.000 miles en de snelle rekenaar zit dan op 420 tier points voor een enkele reis en dus 840 voor een retourtje. Mocht Kuala Lumpur niet tot de mogelijkheden behoren dan zou je uiteraard ook naar Hong Kong kunnen kijken, je verdient dan alleen i.p.v. 3 x 140 maar 2 x 140 plus  nog eens 40 voor het segment Hong Kong – Tokyo.

Onthou van dit stuk dus : 2.000 is key!

Tier point runs

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien ontvang je Tier points per uitgevoerde vlucht. De uitdaging is dus eigenlijk om zoveel mogelijk vluchten op je ticket te krijgen, omvliegen loont dus in dit geval. Daarnaast zie je in het overzicht met tier points per boekingsklasse dat tickets in een hogere boekingsklasse meer Tier points opleveren dan tickets in lagere boekingsklassen.

Dit is nu precies waar Tier point runs om draaien. Het zijn tickets geboekt met als doel zo snel mogelijk status te behalen binnen BAEC. Een aantal jaar geleden was het mogelijk om met 1 retourtrip het Gold niveau binnen te slepen. 

Begin 2015 heb ik het zelf mogen ervaren. De business class tickets vanaf Europa naar Hawaii waren in de sale waardoor het mogelijk was om voor rond de 1.000 euro retour te vliegen. Voorwaarde van dit tarief was wel dat er vertrokken werd vanaf het Britse eiland “Jersey”. De meest directe route vanaf Jersey was vliegen via London en Los Angeles. Zoals ik hierboven al schreef hebben Tier point runners een hekel aan de meest directe route en ik vloog dan ook via London, Helsinki, New York en Los Angeles richting Hawaii. 

In die tijd kreeg je wanneer je een business class vlucht boekte richting Hawaii de vluchten uitgevoerd door American Airlines in First class wat i.p.v. 140 de volle 210 tier points opleverden. Helaas is dit niet meer mogelijk en is het een beetje moeilijker geworden om in 1 retour ticket Gold te verkrijgen.

Lionell van Lionell travels heeft onlangs nog een tier point runs gemaakt van Boekarest naar Phoenix in first class en schrijft daarover op zijn blog.

Flyertalk community

Flyertalk.com is een online community waar frequent flyers elkaar ontmoeten en waar tips en trucks gedeeld worden. Er bestaat een aparte thread op het forum wat er op gericht is het maximale uit tickets te halen als het om tier points gaat. Je vindt de thread hier.

1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*