Sparen voor een gratis vlucht
met hotelboekingen

Wie frequent flyer miles spaart weet dat je deze punten verzamelt door (veel) te vliegen. Wist je dat er ook manieren bestaan om voor gratis vluchten te sparen zonder ook maar een minuut te vliegen. Met deze post trappen we een serie posts af waarin we je laten zien op welke manieren je frequent flyer punten kunt sparen zonder het vliegtuig in te stappen. In deze post laten we zien hoe je spaart voor een gratis vlucht door het doen van hotelboekingen.

Punten bij luchtvaartmaatschappijen sparen door in hotels te slapen, hoe is dat mogelijk? In eerdere posts hebben we het al wel eens gehad over de moordende concurrentie op de hotelmarkt. Het is voor hotels lastig om reizigers te doen overwegen voor hun hotel te kiezen als er zoveel keuze voor de reiziger is. 

De hotels die onderdeel uitmaken van een keten hebben vaak een eigen loyaliteitsprogramma waarmee ze de (frequente) reiziger aan zich proberen te binden. Veel hotels die geen onderdeel uitmaken van zo’n keten hebben het instrument van een loyaliteitsprogramma niet tot hun beschikking. Er ontstonden initiatieven waarmee reizigers toch waardevolle punten konden sparen, ook in de hotels zonder eigen programma. 

Wist je dat iedere keer dat je een hotel boekt via een website als Booking.com, de hoteleigenaar een percentage van de reissom moet overmaken naar Booking.com voor het aanbrengen van de lead. De partijen die de reiziger belonen met frequent flyer punten ontvangen deze beloning ook van de hotelier wanneer iemand via de partij boekt. Een deel van deze opbrengst geven deze partijen terug aan de consument in de vorm van frequent flyer punten. 

Waar kan ik frequent flyer miles sparen met mijn hotelovernachtingen?

Dat het best een lucratieve business is voor de partijen blijkt dat het aantal aanbieders de afgelopen jaren is gegroeid van slechts een naar drie momenteel. In 2012 was het Amerikaanse RocketMiles de eerste partij die het mogelijk maakte om frequent flyer punten te sparen door hotelovernachtingen via hun te boeken. 

In het begin was het slechts mogelijk om punten bij een klein aantal loyaliteitsprogramma’s te sparen, met name bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Tegenwoordig heb je de keuze uit tientallen programma’s, waaronder ook het Flying Blue programma van Air France – KLM.

In de loop der jaren zijn er meer partijen ontstaan die het mogelijk maken om punten te sparen met je hotelboeking. Naast RocketMiles zijn waarschijnlijk Kaligo en Pointshound de bekendste namen. Laatstgenoemde partij is de afgelopen jaren de samenwerking aangegaan met een aantal frequent flyer programma’s. Hierdoor is het ook mogelijk geworden om frequent flyer punten in te wisselen voor hotelboekingen via Pointshound.

Maar hoe gaat het sparen voor een gratis vlucht met hotelboekingen in de prakijk, lees snel verder.

Hoe spaar je voor een gratis vlucht met je hotelboekingen?

Een kind kan de was doen! Het boeken van een hotelovernachting waarmee je punten spaar voor gratis vluchten is niet veel moeilijker dan een hotel boeken op Booking.com. Net als op laatstgenoemde website geef je op het zoekscherm van deze websites ook de stad en de data waarop je wilt verblijven. 

De extra parameter die je mee moet geven aan je zoekopdracht is het frequent flyer programma waarin je punten wilt sparen. Selecteer dit programma uit de dropdownlist, in de afbeelding rechts is het American Airlines Aadvantage programma geselecteerd.

rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen 243
rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen 100

Nadat je de zoekopdracht hebt uitgevoerd worden de beschikbare hotels op het resultaten scherm getoond. Naast de prijs in euro’s die het verblijf je gaat kosten wordt ook de opbrengst in frequent flyer punten getoond.

Voor de hotelovernachting bij “127 Pillar Suites” in Bangkok op de afbeelding links ontvang je dus 8.000 American Airlines punten. Zoals je ziet ontvang je niet voor ieder hotel dezelfde hoeveelheid punten! 

Bij RocketMiles verdien je minimaal 1.000 miles per nacht, bij de twee andere partijen is hier geen echte ondergrens voor. 

Aandachtspunten bij gebruik van deze partijen

Mijn eerste waarschuwing is: boek niet blindelings. Net als dat het verstandig is om een gevonden hotel op bijvoorbeeld Booking.com ook op te zoeken op een concurrerende website is dat bij deze partijen ook verstandig. Vergelijk dus altijd de prijs van het gevonden hotel met bijvoorbeeld de prijs op Booking.com om te zien of het hotel inderdaad dezelfde prijs heeft. Hiermee voorkom je dat je uiteindelijk de kosten van de verkregen punten uit eigen zak betaald. 

Daarnaast kan het lonen om een hotel dat je op RocketMiles vindt te vergelijken met het aanbod op Kaligo en Pointshound. Het kan zijn dat RocketMiles meer of minder punten geeft voor je hotelboeking dan een van de concurrenten. In de onderstaande afbeeldingen het zoekresultaat van hetzelfde hotel in Bangkok voor de drie concurrenten. 

Je ziet dat Pointshound met 136 euro per nacht de goedkoopste partij van de drie is. Echter geeft Pointshound ook de miste hoeveelheid punten. RocketMiles heeft de hoogste prijs met 171 euro per nacht en geeft met 3.000 punten de grootste beloning. Check dus altijd de concurrenten en bepaal voor jezelf wat de punten je waard zijn (lees: hoe groot het prijsverschil mag zijn voor de extra punten). 

rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen
rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen 2
rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen 2

Wanneer je twijfelt of de extra punten de eventuele meerprijs waard zijn kun je altijd de website van de luchtvaartmaatschappij bezoeken om te zien wat het zou kosten om de punten daar rechtstreeks te kopen. Je wilt uiteraard nooit meer betalen via je hotelovernachting dan de directe aanschafprijs bij het betreffende loyaliteitsprogramma. 

Aan welke knoppen kun je nog meer draaien?

De afgelopen jaren heb ik redelijk wat hotels geboekt via alle drie de partijen. Uiteraard zijn mij bij het maken van deze hotelreserveringen een aantal zaken opgevallen die ik graag met je wil delen, doe er vooral je voordeel mee.

  • Voor eenzelfde hotelboeking varieert het aantal te verdienen punten per luchtvaartmaatschappij; het kan dus zijn dat je met hetzelfde hotel 1.000 Flying Blue miles verdient. Zou je hier bijvoorbeeld American Airlines kiezen dan verdien je ineens 2.000 punten. Tip: probeer meerdere programma’s uit om je opbrengsten te maximaliseren.
  • Probeer het hotel eens op te zoeken door de valuta te wijzigen. Het is mij opgevallen dat wanneer ik in een andere valuta dan Euro zoek naar hotels de hoeveelheid punten hoger of lager ligt. Tip: Speel met de valuta om te zien of je punten misloopt.
  • De laatste tip is al eerder genoemd. Boek nooit blindelings een hotel op een van deze pagina’s maar check altijd de gevonden prijs met een normale hotel boeking pagina. Is de prijs hoger dan normaal? Beslis voor jezelf of de meerprijs de te verdienen punten rechtvaardigt.

Conclusie

Wij van Ikvliegveel.nl zijn best loyaal aan bepaalde hotelketens en proberen daarom onze overnachtingen vooral bij deze hotels te boeken. Soms verblijf je in een stad waar de keten geen hotel heeft, dan is het lekker dat je middels deze partijen toch voor een gratis vlucht kunt sparen met je hotelboekingen

Zou jij het overwegen om voor gratis vluchten te sparen met je hotelboekingen? 

Plaats een reactie