rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen

Gratis vliegticket verdienen met hotelboekingen

Ben je lid van een frequent flyer programma, maar schiet het sparen van die punten niet heel erg op? Wist je dat je ook frequent flyer punten kunt sparen door het boeken van hotelovernachtingen? Door bij het boeken van een hotelovernachting gebruik te maken van een bepaalde boekingswebsite, spaar je punten voor iedere overnachting die je boekt! Zo spaar je een gratis vliegticket bij elkaar door in hotels te overnachten.

In deze post vertel ik je meer over dit werkt en waar je rekening mee moet houden!

Het klinkt misschien een beetje raar, frequent flyer punten sparen door hotelovernachtingen te boeken. De hotelmarkt is net zoals de luchtvaart een zeer concurrerende. Er bestaan legio websites op het Internet waar je hotels kunt vergelijken en boeken.

Om toch onderscheidend te zijn bedenken deze websites iets unieks om reizigers te verleiden via hun portaal te boeken. Hotels die zijn aangesloten bij een hotelketen, zoals bijvoorbeeld Hilton of Marriott, bieden een eigen loyaliteitsprogramma aan om klanten aan zich te binden. Wanneer je dan rechtstreeks via de website van Hilton boekt, ontvang je voordelen die je anders niet krijgt.

Een aantal jaar geleden besloten een aantal partijen om onderscheidend te worden door frequent flyer punten aan te bieden, wanneer je bij hun een hotelkamer zou boeken. Dit varieert van een paar honderd frequent flyer miles tot enkele duizenden bij een mooie promotie. Op deze manier kun je dus voldoende frequent flyer punten bij elkaar sparen, om een gratis vliegticket te kunnen boeken!

Bij welke websites spaar ik punten op mijn hotelboeking?

Dat het best een lucratieve business is voor de partijen blijkt dat het aantal aanbieders de afgelopen jaren is gegroeid van slechts een naar drie momenteel. In 2012 was het Amerikaanse RocketMiles de eerste partij die het mogelijk maakte om frequent flyer punten te sparen door hotelovernachtingen via hun te boeken. 

In het begin was het slechts mogelijk om punten bij een klein aantal loyaliteitsprogramma’s te sparen, met name bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Tegenwoordig heb je de keuze uit tientallen programma’s, waaronder ook het Flying Blue programma van Air France – KLM.

In de loop der jaren zijn er meer partijen ontstaan die het mogelijk maken om punten te sparen met je hotelboeking. Naast RocketMiles zijn waarschijnlijk Kaligo en Pointshound de bekendste namen. Laatstgenoemde partij is de afgelopen jaren de samenwerking aangegaan met een aantal frequent flyer programma’s. Hierdoor is het ook mogelijk geworden om frequent flyer punten in te wisselen voor hotelboekingen via Pointshound.

Maar hoe gaat het sparen voor een gratis vlucht met hotelboekingen in de prakijk, lees snel verder.

Een voorbeeld: hotel boeken om punten te verdienen

Een kind kan de was doen! Het boeken van een hotelovernachting waarmee je punten spaar voor gratis vluchten is niet veel moeilijker dan een hotel boeken op Booking.com. Net als op laatstgenoemde website geef je op het zoekscherm van deze websites ook de stad en de data waarop je wilt verblijven. 

De extra parameter die je mee moet geven aan je zoekopdracht is het frequent flyer programma waarin je punten wilt sparen. Selecteer dit programma uit de dropdownlist, in de afbeelding rechts is het American Airlines Aadvantage programma geselecteerd.

rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen 243

Nadat je de zoekopdracht hebt uitgevoerd worden de beschikbare hotels op het resultaten scherm getoond. Naast de prijs in euro’s die het verblijf je gaat kosten wordt ook de opbrengst in frequent flyer punten getoond.

Voor de hotelovernachting bij “127 Pillar Suites” in Bangkok op de afbeelding links ontvang je dus 8.000 American Airlines punten. Zoals je ziet ontvang je niet voor ieder hotel dezelfde hoeveelheid punten! 

Bij RocketMiles verdien je minimaal 1.000 miles per nacht, bij de twee andere partijen is hier geen echte ondergrens voor. 

rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen 100

Waar moet je op letten bij het boeken?

Mijn eerste waarschuwing is: boek niet blindelings. Net als dat het verstandig is om een gevonden hotel op bijvoorbeeld Booking.com ook op te zoeken op een concurrerende website is dat bij deze partijen ook verstandig. Vergelijk dus altijd de prijs van het gevonden hotel met bijvoorbeeld de prijs op Booking.com om te zien of het hotel inderdaad dezelfde prijs heeft. Hiermee voorkom je dat je uiteindelijk de kosten van de verkregen punten uit eigen zak betaald. 

Daarnaast kan het lonen om een hotel dat je op RocketMiles vindt te vergelijken met het aanbod op Kaligo en Pointshound. Het kan zijn dat RocketMiles meer of minder punten geeft voor je hotelboeking dan een van de concurrenten. In de onderstaande afbeeldingen het zoekresultaat van hetzelfde hotel in Bangkok voor de drie concurrenten. 

Je ziet dat Pointshound met 136 euro per nacht de goedkoopste partij van de drie is. Echter geeft Pointshound ook de miste hoeveelheid punten. RocketMiles heeft de hoogste prijs met 171 euro per nacht en geeft met 3.000 punten de grootste beloning. Check dus altijd de concurrenten en bepaal voor jezelf wat de punten je waard zijn (lees: hoe groot het prijsverschil mag zijn voor de extra punten). 

rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen
rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen 2
rocketmiles kaligo pointshound hotel frequent flyer punten points miles besparen 2

Wanneer je twijfelt of de extra punten de eventuele meerprijs waard zijn kun je altijd de website van de luchtvaartmaatschappij bezoeken om te zien wat het zou kosten om de punten daar rechtstreeks te kopen. Je wilt uiteraard nooit meer betalen via je hotelovernachting dan de directe aanschafprijs bij het betreffende loyaliteitsprogramma. 

Kansen om meer punten te verdienen met je boeking

De afgelopen jaren heb ik redelijk wat hotels geboekt via alle drie de partijen. Uiteraard zijn mij bij het maken van deze hotelreserveringen een aantal zaken opgevallen die ik graag met je wil delen, doe er vooral je voordeel mee.

  • Voor eenzelfde hotelboeking varieert het aantal te verdienen punten per luchtvaartmaatschappij; het kan dus zijn dat je met hetzelfde hotel 1.000 Flying Blue miles verdient. Zou je hier bijvoorbeeld American Airlines kiezen dan verdien je ineens 2.000 punten. Tip: probeer meerdere programma’s uit om je opbrengsten te maximaliseren.
  • Probeer het hotel eens op te zoeken door de valuta te wijzigen. Het is mij opgevallen dat wanneer ik in een andere valuta dan Euro zoek naar hotels de hoeveelheid punten hoger of lager ligt. Tip: Speel met de valuta om te zien of je punten misloopt.
  • De laatste tip is al eerder genoemd. Boek nooit blindelings een hotel op een van deze pagina’s maar check altijd de gevonden prijs met een normale hotel boeking pagina. Is de prijs hoger dan normaal? Beslis voor jezelf of de meerprijs de te verdienen punten rechtvaardigt.

Conclusie

Als auteur van IkVliegVeel geef ik er voorkeur aan om in een hotelketen te slapen. Deze voorkeur is met name gebaseerd op de voordelen die ik ontvang middels mijn elite status. Omdat niet in iedere stad ter wereld een chain hotel te vinden is gebruik ik RocketMiles als mijn boekingswebsite om op terug te vallen. 

Op die manier verdien ik toch wat punten met mijn hotelovernachting. Bijkomend voordeel is dat de bijschrijving van de punten in je frequent flyer programma, vaak meetelt als activiteit. Een simpele manier om te voorkomen dat je frequent flyer punten vervallen!

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie