WestJet Business Class: Review Amsterdam – Calgary

In 2021 heeft WestJet (WS) tijdens het najaar en de winter de route Calgary-Amsterdam aan haar netwerk toegevoegd. In september 2022 was deze route weer te boeken voor de winterperiode en voor voordelige tarieven in zowel Economy, Premium Economy als Business Class. Een mooie kans om het product van WestJet business class eens uit te proberen voor een mooie prijs.

Op de dag van vertrek ontving ik al vroeg een melding, dat onze vlucht vertraging had. Deze meldingen worden actief bijgehouden door WestJet en zo konden we een uurtje later dan gepland van huis gaan. Op Schiphol heeft WestJet in Terminal 3 de check-in balie 31, waar het rustig was.

WestJet inchecken op Schiphol

Dat was prettig aangezien de Priority balie dicht was. Voordat je naar de balie kan, wordt gecontroleerd of je in bezit bent van een eTA (electronic Travel Authorization). Let op: Dit is dus niet hetzelfde als de ESTA die je voor het reizen naar de Verenigde Staten nodig hebt. Deze eTA is verplicht om bij je te hebben voor Nederlands ingezetenen en kan je aanvragen via deze website van de Canadese overheid . De kosten zijn CA$ 7.00, wat neerkomt op zo’n vijf euro.

Vervolgens gingen we door de security check. Een Business Class ticket geeft toegang tot de Priority Lane, waardoor we de rijen bij de Security voorbij konden lopen en snel door konden naar de paspoortcontrole. Ook daar konden we de rijen voorbij om met onze Privium pasjes de iris scan te gebruiken.

Schiphol Privium Plus is een van de voordelen behorend bij de Platinum American Express Card waar wij dankbaar gebruik van maken in deze chaotische tijden van Schiphol. Zo stonden we binnen 20 minuten na aankomst op Schiphol al in de vertrekhal.

Luchthaven lounge voor de vlucht

WestJet heeft geen contract met een van de luchthaven lounges op Schiphol. Zij zijn partner van KLM, maar geen lid van Skyteam, de Alliantie waar KLM bij aangesloten is. Het partnerschap met KLM is helaas niet voldoende voor toegang tot Lounge 52.

Dankzij American Express, konden we wederom onze Privium pas gebruiken om de Privium Lounge West in te komen. Deze bevindt zich bij de E-pier (in het non-Schengen gedeelte) en is een, toen wij er waren, rustige lounge met goede keuze uit eten en drinken. Met een hapje en een drankje kwamen we de tijd tot boarden prima door. 

Boarden van onze WestJet vlucht

Aangekomen bij de gate op de G-pier voor het boarden, bleek dat de vertraging nog verder toegeslagen had. Rond de gate was het chaos, het (onervaren?) personeel stuurde mensen verkeerde kant op en weer weg, tot niemand meer wist waar hij aan toe was. Uiteindelijk na gezinnen met kinderen tot 5!! jaar, werd zone 1 verzocht te boarden.

Er werd gebruik gemaakt van 1 ingang, tussen de Premium Eco stoelen door loop je dan de Business Class in, wat betekent dat je bij uitstappen niet als eerste het vliegtuig uit bent. Dit kan bij aankomst op je bestemming nadelig zijn bij drukte bij de paspoortcontrole in Calgary.

WestJet business class : de cabine

De Business Class cabine van WestJet heeft 16 stoelen opgesteld in 4 rijen met 1-2-1 opstelling. De herringbone stoelen zijn van het type Super Diamond en ik mocht plaatsnemen op 4D waar al een kussen en deken klaarlagen. Het duurde even voordat een glas champagne werd aangeboden, doordat de crew per stoel het eerste drankje afhandelde.

Met de champagne werden knabbels en het menu uitgereikt samen met een amenity kit van Matt & Nat.  Opvallend dat er geen tandenborstel met tandpasta in deze kit zit, wat ik een gemis vind. 

De maaltijd in WestJet business class

De crew was vriendelijk en al snel na vertrek werd de maaltijdkeuze opgenomen. Even zag het ernaar uit, dat wij op rij 4 geen keus meer hadden in hoofdgerecht. Later bleek onze voorkeur toch nog beschikbaar te zijn, maar het dessert naar keuze was wel op… Vooraf had ik gekozen voor een couscous met kip, deze smaakte redelijk.

De hoofdmaaltijd was gegrilde kip met bruine rijst en groente. Niet heel bijzonder, maar oké. Het gekozen kaasdessert was dus op, voor een liefhebber was er nog een chocolade dessert. Ik heb me maar bij de Icewine, een Canadese dessertwijn, gehouden. 

Icewine
Westjet Calgary Amsterdam Business Class - voorgerecht
Voorgerecht
Westjet Business Class - hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Westjet business class dessert
Dessert

WestJet Business Class stoel

Na het eten had ik alle tijd om vanuit de stoel eens goed rond te kijken. Het TV screen is groot en reageert snel. Er is voldoende keus uit films, muziek, spelletjes en natuurlijk is de vlucht te volgen. Daar stonden alle aansluitende vluchten ook vermeld met actuele vertrektijden erbij, wat handig was wegens de vertraging die we hadden. Stoel 4D heeft een privacy scherm, dat open kan als je samen reist.

 

Rechts zit een klep met daaronder ruimte voor wat spullen, aansluiting voor de koptelefoon, de afstandsbediening en een USB-aansluiting.

WestJet business class stoel

Handig is de opening waar kabels tussendoor kunnen als de klep dicht is. De stoelbediening is touchscreen en werkt snel en goed. Links heeft de stoel een in hoogte verstelbare armleuning en nog een vak met een flesje mineraalwater. De veiligheidsgordel heeft een driepuntsluiting. Wifi was beschikbaar en werkte uitstekend.

WestJet business class stoelbediening
Stoelbediening

Aankomst in Calgary

Kort voor landen werd nog een kleine maaltijd geserveerd door de crew, die naar mate de vlucht vorderde steeds amicaler werd. Passagiers werden goed geïnformeerd over aansluitende vluchten die wel of niet gehaald konden worden. Verzocht werd degene, die moesten rennen voorrang te geven bij verlaten van het vliegtuig. Bij uitstappen moest je, zoals verwacht, eerst de PE-cabine door wat wel een nadeel is.

Immigratie in Calgary

Bij aankomst op de luchthaven in Calgary moesten we een flink stuk lopen naar de paspoortcontrole. Daar word je naar een zuil geleid, waar je je paspoort en diverse gegevens in moet voeren. Dat levert een ticket op waarmee je naar de paspoortcontrole kan. Heb je nog een transfer, dan heb je hierna geen controles meer.

WestJet lounge in Calgary

Met een Business ticket of met de American Express Card Platinum card als je Economy vliegt, kan je bij aansluitende vluchten gebruik maken van de WestJet Lounge. Je kunt deze vinden bij Terminal B, een treintje brengt je van de ene Terminal naar de andere, als je geen zin hebt om te lopen. Persoonlijk vind ik de WestJet Lounge een heel prettige Lounge.

Er wordt gebruik gemaakt van QR-codes, waarmee je het menu kan openen en direct kan bestellen. Binnen een paar minuten staat je drankje, snack of maaltijd bij je op tafel. De Lounge is niet heel groot, maar wordt voortdurend opgeruimd en netjes gehouden. 

Conclusie WestJet business class

Zo kwam onze trip naar Calgary tot een einde. Over het algemeen was ik tevreden over de vlucht voor wat betreft crew en stoel. Het eten vond ik niet bijzonder en dat er tekort aan sommige maaltijden was vind ik een flink minpunt. Kies ik een volgende keer weer voor WS? Dat zou zomaar kunnen.

De prijzen zijn vaak schappelijk, voor een enkele reis rekent men de helft van een retour, terwijl bij andere maatschappijen juist een enkele reis veel duurder is. Goed om een keer gebruik van te maken na met een Reward ticket naar Canada gereisd te hebben. WS is geen lid maar partner van SkyTeam.

Ik ontving voor deze trip naar Canada dan ook 68 XP en ruim 24.000 Flying Blue Miles voor de volledige reis. De gevlogen afstand bepaalt de hoeveelheid Miles die je ontvangt in plaats van de prijs van het ticket.

Het grote nadeel van vliegen met WestJet is dat je geen gebruik kunt maken van je status bij Flying Blue maar dit kun je opvangen door gebruik te maken van de Platinum American Express Card.

Mrs D.
Mrs D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.