British Airways Executive Club

British Airways Executive Club

De British Airways Executive Club (BAEC) is het loyaliteitsprogramma van British Airways. Voor veel Nederlandse reizigers is een reis met een overstap een goed(koper) alternatief voor een directe vlucht met KLM vanaf Schiphol. 

In deze handleiding vertellen we meer over de voordelen die het programma je kan bieden, wanneer je regelmatig met British Airways vliegt. Wanneer je tot deze groep reizigers behoort is Flying Blue waarschijnlijk niet het juiste programma voor jou, de British Airways Executive Club is dan een mogelijk alternatief.

British Airways Executive Club

Zoals geschreven is de British Airways Executive Club het loyaliteitsprogramma van British Airways. Het programma is bedoelt om reizigers loyaal te maken aan de luchtvaartmaatschappij. 

Dit probeert het bedrijf voor elkaar te krijgen door frequente reizigers te belonen met voordelen die het leven van de reiziger eenvoudiger maken. Dat kan hem zitten in een versnelde check-in, extra bagage mogen inchecken of zelfs toegang tot een business- of first class lounge op de luchthaven.

Omdat British Airways deel uitmaakt van de OneWorld luchtvaart alliantie zijn veel van de voordelen die je verdient bij BAEC, ook geldig op andere luchtvaartmaatschappijen binnen OneWorld. 

Op iedere vlucht die je maakt met British Airways en haar partners ontvang je twee soorten punten: Avios en Tier Points. Laten we even stil staan bij deze punten.

British Airways OneWorld Executive Club Gold Silver Bronze 3

Tier Points bij British Airways Executive Club

Op iedere vlucht met British Airways of een van haar OneWorld alliantie partners verdien je Tier Points . Aan de hand van deze Tier Points bepaalt British Airways hoe loyaal je aan de maatschappij bent. Het spreekt voor zich dat hoe meer Tier Points je verzamelt in je kwalificatie periode, des ter meer voordelen je verkrijgt.

De hoeveelheid Tier Points die je krijgt voor een vlucht is afhankelijk van twee factoren. Allereerst is de afstand van je vlucht belangrijk, hierbij geldt dat hoe verder de vlucht is, des ter meer Tier Points je zult ontvangen. 

Ten tweede is de boekingsklasse van je vliegticket van belang. In het kort komt het er op neer dat een business class ticket meer Tier Points verdient dan een economy class ticket. Een first class vliegticket op zijn beurt verdient weer meer dan een business class ticket.

In de onderstaande tabel kun je terugvinden hoeveel Tier Points je zult verdienen met een vlucht. Verderop in deze post beschrijven we de diverse deelnemersniveaus, hier sta ik ook stil bij de hoeveelheid Tier Points die je nodig hebt per niveau.

 

British Airways Executive Club 1

Wat zijn Avios ?

In tegenstelling tot Tier Points hebben Avios niets met het deelnemersniveau te maken van een reiziger. Avios kun je het best zien als de frequent flyer valuta van het programma.  Ook Avios verdien je met iedere vlucht die je maakt en ook de hoeveelheid van deze punten is afhankelijk van de afstand en boekingsklasse van je vlucht.

Wanneer je voldoende van deze Avios punten hebt verzameld kun je deze inwisselen voor geschenken op de website van British Airways. Het bekendste geschenk van frequent flyer programma’s zijn de award vluchten (gratis vluchten). Bij de British Airways Executive Club kun je met je Avios punten gratis vluchten boeken op zowel vluchten van British Airways als haar OneWorld partners. Je kunt je punten dus bijvoorbeeld gebruiken voor vluchten met Qatar Airways, Cathay Pacific of Qantas.

De eigenaar van British Airways is de International Airline Group (IAG). Deze groep is ook eigenaar van Aer Lingus en Iberia. Ook deze twee maatschappijen hebben ook Avios als valuta binnen hun frequent flyer programma en het is dus mogelijk om punten vanuit British Airways over te boeken naar Iberia, en vice versa.

Het aantal Avios dat je verdient is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt, elke partner heeft een overzichtelijk tabel op deze pagina

Tenslotte is nog goed om te vermelden dat je ook Avios kunt krijgen door American Express Membership Rewards punten in te wisselen.


American Express Gold kaart aanbieding.jpg

Welke elite status niveaus kent BAEC?

Zoals veel loyaliteitsprogramma’s onderscheid ook de Executive Club diverse deelnemersniveaus. Wanneer je jezelf net hebt aangemeld als deelnemer dan ontvang je gratis het instapniveau, “Blue”. Naar mate je meer vliegt met British Airways en partners beweeg je naar hogere deelnemersniveaus “Bronze”, “Silver” en “Gold”. 

Het moment dat je de punten van jouw eerste vlucht laat bijschrijven in je BAEC account, is de startdatum van je kwalificatie jaar. Zo’n kwalificatiejaar duurt precies twaalf maanden. Het aantal Tier Points dat je in een kwalificatiejaar bij elkaar vliegt is bepalend voor het deelnemersniveau. Aan het eind van het kwalificatiejaar gaat de Tier Point teller weer naar nul en begint het spelletje weer vanaf voor af aan.

Laten we even kort stilstaan bij de diverse deelnemersniveaus en de voordelen die ze bieden.

British Airways Executive Club Blue

Zoals geschreven is dit het instapniveau van de Executive Club. Wanneer je niet (of niet genoeg) vliegt met British Airways en haar partners zal je op dit niveau blijven. Zie het als de begane grond in een flatgebouw, waar je telkens op terug keert wanneer je een periode weinig vliegt. 

Het enige voordeel van het Blue niveau is dat je kunt beginnen met het sparen van Avios en Tier Points.

British Airways Executive Club Bronze

Het eerste elite niveau waar je voor kwalificeert is het Bronze niveau. Dit niveau krijg je op het moment dat je 300 Tier Points bij elkaar hebt gevlogen. 300 TP komt overeen met 10 rechtstreekse retour vluchten in business class binnen Europa.

De voornaamste voordelen van het Bronze niveau zijn: 

 • Gratis stoelkeuze op je vlucht vanaf 7 dagen voor vertrek
 • Gebruik maken van business class check in balie, ook als je economy vliegt
 • 25% extra Avios verdienen op je British Airways vluchten

Het Bronze niveau staat gelijk aan het Ruby niveau binnen de OneWorld alliantie. Deze Ruby status levert je verder weinig voordelen op.

British Airways Executive Club Silver

Wanneer het je lukt om 600 Tier Points bij elkaar te vliegen dan word je status verhoogd naar het Silver niveau. Dat betekent dus dat je nadat je het Bronze niveau hebt behaald nog 300 extra Tier Points bij elkaar moet vliegen. Silver status staat dus gelijk aan 20 rechtstreekse retour vluchten in business class binnen Europa.

Zoals eerder geschreven kun je de Tier Points ook verdienen met vluchten van bijvoorbeeld Cathay Pacific of Qatar Airways. Het is belangrijk om te vermelden dat je minimaal vier vluchten met British Airways moet hebben gevlogen alvorens je status wordt aangepast naar Silver!

De belangrijkste voordelen van de Silver status zijn:

 • Alle voordelen genoemd bij de Bronze status
 • Je krijgt toegang tot business class lounges van OneWorld op de luchthaven
 • 50% bonus Avios verdienen op al je British Airways vluchten
 • Gratis stoelkeuze vanaf het moment dat je de vlucht boekt
 • OneWorld Sapphire status

Doordat je ook OneWorld Sapphire status krijgt zijn veel van de geschreven voordelen ook van toepassing wanneer je een vliegticket koopt bij een van de andere OneWorld maatschappijen.

British Airways Executive Club Gold

Het Gold niveau is het hoogste niveau dat je kunt behalen binnen de British Airways Executive Club. Om dit te bereiken moet je 1.500 Tier Points op jaarbasis bij elkaar vliegen. Nadat je het Silver niveau hebt gehaald vlieg je dus nog 900 TP extra bij elkaar om de upgrade naar Gold te voltooien.

Het Gold niveau brengt de volgende voordelen met zich mee:

 • Alle Bronze & Silver voordelen
 • Je mag gebruik maken van First Class lounges op de luchthaven
 • Je krijgt 100% bonus Avios op al je British Airways vluchten
 • Ook krijg je OneWorld Emerald Status

De toegang tot de first class lounge is de belangrijkste reden waarom ik me voor het Gold niveau probeer te plaatsen. Binnen de OneWorld alliantie bevinden zich een aantal premium luchtvaartmaatschappijen die super lounges aanbieden op hun thuisluchthaven en sommige buitenstations. Mijn persoonlijke favoriet is de Qantas First Class lounge op Los Angeles airport, waar je smakelijke gerechten en heerlijke cocktails (gratis) kunt krijgen.

Sneller Tier Points verdienen

In de inleiding van dit artikel schreef ik dat het behalen van elite status bij British Airways Executive Club relatief eenvoudig is. De genoemde benodigde hoeveelheden Tier Points bij elke status hebben je hopelijk niet afgeschrikt.

Tier Points calculator

Met de handige rekentool op onze website bereken je eenvoudig hoeveel Tier Points een vliegticket je oplevert. Geef de vliegroute op en druk op de knop “calculate” om het totaal aan tier points voor je complete route te zien.


British Airways Executive Club Tier Points calculator

2.000 en de BAEC

Binnen de Executive Club is het getal 2.000 erg belangrijk. Het gaat hier om 2.000 miles. Vluchten in business class onder de 2.000 miles verdienen “slechts” 40 Tier Points, kom je boven deze magische grens dan verdien je 140 Tier Points. 

Overstappen levert meer op

Het is je misschien al wel opgevallen dat ik bij de diverse statusniveaus sprak over x rechtstreekse vluchten. Het aantal Tier Points wordt namelijk berekend per vlucht. Een standaard rechtstreeks retourticket bestaat uit twee vluchten. Door het aantal vluchten uit te breiden vergroot je dus automatisch het aan Tier Points dat je op een vliegticket verdient!

Hou wel in de gaten dat je door het toevoegen van een overstap de 2.000 miles regel niet doorbreekt. Een rechtstreekse vlucht van meer dan 2.000 miles (140 tier points) levert immers meer op dan twee vluchten van minder dan 2.000 miles (2x 40 TP = 80 TP).

Een bekende route onder Tier Point runners (mensen die alleen maar vliegen om Tier Points te verzamelen) is Europa naar Hawaii. Door een tweetal overstappen in te plannen op het vaste land van de Verenigde Staten levert deze route je (AMS-LHR = 40 TP, LHR-JFK = 140 TP, JFK-LAX = 140 TP en LAX-HNL = 140 TP) = 460 Tier Points voor een enkele reis, ofwel 920 punten voor een retour op in business class.

British Airways Executive Club 5

De Midden Oosten factor

Het Midden Oosten ligt zoals de naam al aangeeft precies in het midden tussen Europa en Azië. Wanneer je een British Airways vlucht boekt van Amsterdam naar Londen, om vervolgens door te vliegen naar Bangkok, verdien je 40 (AMS-LON) + 140 (LON-BKK) = 180 Tier Points voor een enkele reis. Retour maakt dat 360 Tier Points.

Je kunt de reis ook maken met Qatar Airways. Je vliegt dan vanaf Amsterdam naar Doha en vervolgens van Doha naar Bangkok. Beide vluchten hebben een afstand van meer dan 2.000 miles en verdienen daarom 140 Tier Points per vlucht. Op een retour vliegticket (dat zijn dus 4 vluchten) verdien je dus 140 * 4 = 560 Tier Points. Dat brengt je 40 Tier Points af van de Silver status binnen de Executive Club. 

Aangezien je ook 4 vluchten met British moet maken kun je ervoor kiezen om deze vluchten in economy class binnen Europa te maken en op die manier je resterende 40 Tier Points bij elkaar te vliegen.

Tenslotte is het goed om te vermelden dat Qatar Airways zeer regelmatig aantrekkelijke business class uitverkoop heeft op routes naar het Verre Oosten.

British Airways Executive Club 3

Hub-Hopping

Een volgende truc om wat meer Tier Points uit je vliegticket te halen is Hub-Hopping. Wist je dat het op sommige vliegtickets (soms tegen kleine meerprijs) is toegestaan om een beetje om te vliegen. Je zou dan bijvoorbeeld van Amsterdam naar Helsinki kunnen vliegen via Londen. Omdat de route Londen-Helsinki een zogeheten short haul + route is, levert deze vlucht je 80 TP op in business class. 

Het loont dus altijd de moeite om te controleren of je de vlucht Londen-Helsinki op je vliegticket kan toevoegen. De rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Helsinki zou je bijvoorbeeld 80 TP opleveren, de omleiding via Londen 240 tier points.

De hubs van OneWorld binnen Europa zijn Londen, Madrid en Helsinki. Overigens werkt Hub-Hopping ook op andere continenten. In onderstaande plaat maken we optimaal gebruik van de hubs van Qatar Airways en Malaysia Airlines om van Londen naar Tokyo te komen.

British Airways OneWorld Executive Club Gold Silver Bronze

Conclusie : British Airways Executive Club

Persoonlijk probeer ik bij elk van de drie grote luchtvaartallianties een elite status te behalen. Voor OneWorld is British Airways voor mij bij far het eenvoudigst om dit voor elkaar te krijgen. Zeker wanneer gebruik kunt maken van een van de (vele) business class uitverkopen bij Qatar Airways is elite status zo gerealiseerd.

Qua voordelen ervaar ik de toegang tot first class lounges als het meest waardevol. Al moet ik zeggen dat zelfs het voordeel om in te mogen checken bij business class van grote waarde kan zijn. Met name op goedkope vluchten met Qatar Airways in economy class, waar de rijen voor de check-in balies vaak erg lang zijn.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.