elite status halen bij British Airways

In Nederland is KLM de nationale luchtvaartmaatschappij en daarom is Flying Blue voor veel Nederlanders automatisch het go-to loyaliteitsprogramma. Wie net buiten de grenzen kijkt zal wellicht zijn oog wel eens op het programma van British Airways(British Airways Executive Club , ook wel tot BAEC afgekort) hebben laten vallen dat net even iets anders in elkaar zit dan het programma van KLM.

Ok, KLM heeft het thuisvoordeel waardoor ze veel bestemmingen in de wereld met een directe vlucht vanaf Amsterdam kunnen bedienen. British Airways met als thuisbasis Londen heeft het nadeel dat je vaak met minimaal een overstap te maken hebt als je van A naar B vliegt.

Toch ben ik van mening dat het loyaliteitsprogramma van British Airways wel degelijk interessant kan zijn voor Nederlanders. Het is vrij eenvoudig om binnen dit loyaliteitsprogramma te klimmen naar een deelnemer niveau waarop je o.a. recht op lounge toegang hebt.

Daarnaast kun je met Avios (de award punten van British Airways) vrij voordelig award tickets boeken, voor minder dan 5.000 Avios heb je al een ticket naar Londen.

 

British Airways : De Oneworld Alliantie

Binnen de luchtvaartwereld bestaan er tegenwoordig drie grote groepen van luchtvaartmaatschappijen die onderling samenwerken (ook wel allianties genoemd). KLM is onderdeel van de SkyTeam alliantie waar verder maatschappijen als Delta, AIR France en Garuda Indonesia onderdeel van uitmaken.

British Airways daarentegen is lid (en tevens een van de oprichters) van de OneWorld alliantie. Binnen deze alliantie vind je maatschappijen als American Airlines, Qatar Airways en Japan Airlines. Wanneer je graag in premium producten vliegt (lees: business class of first class) heeft OneWorld meer keuze te bieden dan de SkyTeam alliantie.

British Airways Executive Club: loyalty niveaus

Het aanmaken van een account bij BAEC is gratis en is te doen op de website van British Airways. Het programma kent vier officiële status niveaus: Blue, Bronze , Silver en Gold. Direct na aanmelding stroom je het Blue niveau in. Onderstaand een opsomming van de kwalificatie eisen en voornaamste voordelen van ieder status niveau. 

BAEC Blue niveau

Kwalificeren door:

Voordelen

Geen kwalificatie eisen. Dit niveau krijg je wanneer je je inschrijft voor de BAEC. 

 • Sparen van Tier Points;
 • Sparen van Avios.

BAEC Bronze niveau

Kwalificeren door:

Voordelen

 • 300 tier points in een membership jaar;
 • 2 vluchten met British Airways.
 • Gratis stoelkeuze vanaf 7 dagen voor vetrek;
 • Priority check-in; je kunt gebruik maken van de business class check-in desks op de luchthaven;
 • Verdien 25% bonus avios op je British Airways vluchten;
 • Oneworld Ruby status.

BAEC Silver niveau

Kwalificeren door:

Voordelen

 • 600 tier points in een membership jaar;
 • 4 vluchten met British Airways.
 • Alle Bronze voordelen;
 • Je mag gebruik maken van de business class luchthaven lounes voor vertrek van je vlucht (en eventuele transfers);
 • Verdien 50% bonus avios op je British Airways vluchten;
 • Vrije stoelkeuze vanaf moment van boeking;
 • Oneworld Sapphire status;

BAEC Gold niveau

Kwalificeren door:

Voordelen

 • 1.500 tier points in een membership jaar;
 • 4 vluchten met British Airways.
 • Alle Bronze & Silver voordelen;
 • Je mag gebruik maken van de first class luchthaven lounes voor vertrek van je vlucht (en eventuele transfers);
 • Verdien 100% bonus avios op je British Airways vluchten;
 • Oneworld Emerald status;

Vanaf het Silver niveau begint de status binnen de Executive Club pas echt merkbare voordelen op te leveren. Je kunt voorafgaand aan je vluchten gebruik maken van de business class lounges op de diverse luchthavens. Daarnaast kun je met voorrang inchecken en daarna ook met voorrang aan boord van het vliegtuig.

British Airways Executive Club : Tier points & Avios

De belangrijkste termen die je moet leren kennen binnen dit loyaliteitsprogramma zijn Tier points & Avios. Om met de laatste te beginnen, Avios zijn de equivalent van award miles, de punten die je spaart met je vluchten en waarmee je gratis vluchten kunt boeken als je er genoeg van hebt verzameld.

Tier points zijn de metric die British Airways gebruikt en is vrij vergelijkbaar met het XP systeem dat Flying Blue tegenwoordig gebruikt om airline status te bepalen. Tier points verdien je op je vluchten en zijn afhankelijk afhankelijk van enerzijds de cabine waar je in vliegt (economy,business of first) en anderzijds de categorie waar de lengte van je vlucht in valt. 

British Airways Executive Club : Hoe verdien ik tier points?

Voor elk segment dat je met British Airways en partners vliegt ontvang je tier points. Een segment is in deze een vlucht die onderdeel kan uitmaken van een langere reis. Amsterdam – Londen is 1 segment, stel dat ik echter daarna doorvlieg naar New York dan heb ik dus twee segmenten:  Amsterdam – Londen en Londen – New York.

Hoeveel tier points je met een segment verdient kun je uitrekenen met deze handige tool. Vul de tool in per segment dat je vliegt, de totale opbrengst in tier points is de som van de segmenten. 

 

Tier points : de 2.000 miles afstand regel!

De 2.000 miles regel is de belangrijkste om te onthouden binnen BAEC. Voor vluchten in business class met een afstand van minder dan 2.000 gevlogen miles ontvang je 40 tier points. Voor elke vlucht langer dan 2.000 miles ontvang je er 140, dus 100 meer!. Waarom is deze regel dan zo belangrijk? Dat laat ik zien aan de hand van onderstaand voorbeeld:

Stel dat we komende winter naar Hong Kong willen vliegen in business class. Een van de meest voor de hand liggende opties zou zijn om met Cathay Pacific (partner van British Airways) een directe vlucht van Amsterdam naar Hong Kong te vliegen. Onderstaand de resultaten uit de tier point calculator voor deze vlucht:

 

tier points Amsterdam Hong Kong Cathay pacific

Bovenstaande resultaten zijn de tier points die we per enkele reis zouden verdienen, omdat we in business class vliegen zou de opbrengst van onze Azie trip in dit geval dus 140 * 2 = 280 tier points voor een retour zijn. Op zich mooi , want je kwalificeert je bijna voor het bronze niveau met maar 1 trip!.

Laten we eens kijken wat er nog meer mogelijk is. Stel dat we er voor kiezen om toch met British Airways te vliegen, we accepteren een overstap in Londen en pakken daar de directe vlucht naar Hong Kong.

Wanneer we nu de uitkomsten van de calculater zien verdienen we dus 2 * 40 tier points voor Amsterdam naar Londen en v.v.. Daarnaast ontvangen we ook 2x 140 tier points voor de vluchten van Londen naar Hong Kong en terug. Een totale opbrengst van 360 tier points en je kwalificeert je dus in 1x voor het Bronze niveau.

Op zich allemaal prachtig maar waarom was die 2.000 miles regel nou zo belangrijk. Nou dat ga ik je nu laten zien aan de hand van wederom dezelfde vluchten maar dit keer uitgevoerd door een andere partner  van British Airways, nl. Qatar Airways. 

Doha Amsterdam tier points qatar airways

Doordat we met Qatar Airways vliegen zijn we genoodzaakt om een tussenstop te maken in Doha, de thuisbasis van Qatar Airways. Doordat Doha > 2.000 miles van Amsterdam af ligt ontvangen we dus voor de vlucht van en naar Doha 140 tier points elk. Omdat Hong Kong vervolgens ook weer > 2.000 miles vanaf Doha ligt ontvangen we dus ook hier voor de heen en terug vlucht ieder 140 tier points.

Het totaal aantal verdiende tier points voor een simpele retour naar Hong Kong via Doha komt dus uit op 560 tier points. Bijna genoeg om je te kwalificeren voor het Silver niveau.

Qatar Airways staat er daarnaast om bekend dat ze regelmatig mooie prijzen richting Azie aanbieden wat het extra voordelig maakt om deze route te kiezen!

BAEC : Short Haul+ routes

Ik vertelde je eerder dat vluchten < 2.000 miles in business class je standaard 40 tier points opleveren. Wanneer je met British Airways vliegt zijn er een aantal routes die 80 tier points opleveren:


 • Helsinki, Finland HEL 
 • Tallinn, Estonia TLL (BA offers nonstop flights in 2017)
 • Tenerife, Spain (Canary Islands) TFN
 • Athens, Greece ATH
 • Thessaloniki, Greece SKG
 • Bucharest, Romania OTP
 • Sofia, Bulgaria SOF
 • Malta MLA

British Airways : Tier points inspiratie

Een aantal jaren geleden was het mogelijk om met 1 retour vlucht naar Hawaii het Gold niveau veilig te stellen, helaas is dit niet langer mogelijk doordat vluchten in domestic first class bij American Airlines tegenwoordig geen tier points voor First class meer verdienen maar voor business class. (140 tier points i.p.v. 210).

Aan de hand van een aantal wereldkaartjes probeer ik onderstaand wat creatieve routes in beeld te brengen die je zullen helpen om sneller naar het gewenste niveau’s binnen BAEC te komen.

Tier points inspiratie: USA westkust

Op BA tickets naar de Verenigde Staten zijn vaak twee transfers in Europa en twee in de VS toegestaand. In onderstaand voorbeeld vliegen vanaf Amsterdam naar Helsinki om daar de shorthaul + route naar Londen te pakken. Vervolgens hebben we nog twee segmenten > 2.000 miles.

In theorie hadden we nog een extra segment in de VS erbij kunnen pakken, let daarmee op dat je de afstand tussen Oost en West kust > 2.000 miles laat:  New York – San Francisco – Los Angeles is een goed idee, want 140 + 40 = 180 tier points. New York – Chicago – Los Angeles is een slecht idee, want 40 + 40 = 80 tier points.

Tier point inspiratie: Malaysia Airlines

Malaysia Airlines heeft de afgelopen jaren regelmatig uitverkoop van haar premium stoelen. Een goedkope manier om tier points op te pikken is door vanaf punt 1 > 2.000 miles vanaf Kuala Lumpur naar punt 2 > 2.000 vanaf Kuala Lumpur te vliegen.

Onderstaand voorbeeld van New Delhi naar Taipei is regelmatig voor iets meer dan 400 euro te boeken en levert je 560 tier points op voor een retour (140 * 4). Richting Peking is vaak nog iets goedkoper alleen moet je dan wel even rekening houden met eventuele visa vereisten!

New Delhi Taipei Malaysia Airlines tier points

British Airways Executive Club : Economy fares

Zoals je wellicht is opgevallen in bovenstaande voorbeelden is dat ik telkens gebruik maakte van business class tickets. Dit omdat dit type tickets in verhouding veel meer tier points oplevert dan economy tickets.

Het voorbeeld van Amsterdam naar Hong Kong via Doha dat in business class bijna Silver niveau opleverde zal je wanneer je hem in de goedkoopste economy klasse vliegt slechts 80 tier points opleveren, 220 te kort voor zelfs maar het bronze niveau. 

British Airways Executive Club : het oordeel

Ik denk dat het British Airways Executive Club programma een mooi alternatief is voor het Flying Blue programma van Air France/KLM. In deze post heb ik je laten zien hoe je in aanmerking komt voor hogere status niveaus binnen het programma. 

Om je nog meer te overtuigen neem ik je in een volgende post mee door de inwisselmogelijkheden van avios binnen BAEC.

Heb jij nog leuke routes om tier points te verzamelen? Laat ze achter in de reacties!