British Airways Executive Club

British Airways Executive Club – zo werkt het

De meeste Nederlanders die vanaf Schiphol met het vliegtuig reizen, kiezen er waarschijnlijk voor om rechtstreeks te vliegen met KLM. Vanzelfspreken openen zij dan een account bij Flying Blue om punten te sparen op hun vluchten. Op slechts 400 kilometer van Schiphol, ligt Londen, de thuis luchthaven van British Airways.  Ook zij hebben een loyaliteitsprogramma, vergelijkbaar met Flying Blue, het programma heet de British Airways Executive Club, vaak ook wel afgekort to BAEC.

Wat is de BA Executive Club

De Executive Club van British Airways is een loyaliteitsprogramma. Deelnemers aan het programma worden beloond met (reisgerelateerde) extra’s wanneer ze regelmatig met British Airways en/of hun OneWorld alliantie partners vliegen.  In het kort komt het er op neer dat des ter meer je vliegt met de luchtvaartmaatschappij, des ter groter de voordelen zullen worden die je voor-, tijdens en na je vlucht kunt genieten.

British Airways OneWorld Executive Club Gold Silver Bronze 3

Op vrijwel iedere vlucht die je maakt met British Airways en haar partners verdien je punten. Op basis van het aantal punten dat je aan het eind van je lidmaatschapsjaar hebt verdiend, bepaalt British Airways hoe loyaal je aan hun bent geweest. Dat drukken ze uit door je een bepaalde status toe te kennen, ook wel frequent flyer niveau genoemd.

Punten sparen in de British Airways Executive Club

Zoals hierboven geschreven verdien je op vluchten die je met British Airways maakt punten. Op iedere vlucht verdien je twee soorten punten: avios en tier points.

Hieronder zetten we uiteen wat het verschil is tussen deze soorten punten.

Wat zijn Tier Points? En wat heb je er aan?

Allereerst verdien je Tier Points op een vlucht. Dit is het type punten dat uiteindelijk bepaalt in welk deelnemersniveau je wordt geplaatst binnen de British Airways Executive Club. Vanzelfsprekend geldt, des ter meer punten je verzameld, des ter hoger je deelnemer niveau zal zijn. Tier Points spaar je uiteraard op vluchten van British Airways, maar ook bijvoorbeeld op vluchten van haar partners als American Airlines, Qatar Airways en Cathay Pacific.

Voordat we verder duiken in de wereld van Tier Points is het goed om te benoemen dat je Tier Points verdient per vlucht. Vlieg je vanaf Amsterdam via Londen naar Los Angeles, dan verdien je dus Tier Points op Amsterdam – Londen en op het segment tussen Londen en Los Angeles.

Hoeveel Tier Points voor een vlucht?

Maar hoeveel Tier Points krijg je dan voor je vlucht? Dat is afhankelijk van twee factoren. Allereerst is de boekingsklasse van je vliegticket van belang. Boek je een vliegticket in economy class dan zul je minder Tier Points ontvangen dan iemand die dezelfde route vliegt in business class.

Ten tweede is de afstand van de vlucht van belang. In het hierboven gegeven voorbeeld verdien je op een relatief korte vlucht tussen Amsterdam en Londen minder Tier Points dan op de langere vlucht van Londen naar Los Angeles. Voor het aantal Tier Points dat je op basis van afstand verdiend heeft British Airways een aantal vluchtcategorieën, waar je vlucht op basis van de afstand in valt.

In de onderstaande tabel zijn deze categorieën te vinden. De vlucht van Amsterdam naar Londen zal in de categorie “British Airways korte afstand” vallen, de vlucht tussen Londen en Los Angeles (vluchtafstand 5.400 miles) valt in de categorie “Lange afstand tot 6.000 miles). Wanneer je vervolgens op de X-as je boekingsklasse opzoekt dan weet je hoeveel Tier Points je voor een vlucht ontvangt.

British Airways Executive Club Tier Points

We hebben een British Airways TP calculator gemaakt waarmee je eenvoudig te zien krijgt hoeveel Tier Points je op jouw vliegroute ontvangt.

Samengevat zijn Tier Points de punten die je spaart om een hoger deelnemerniveau te ontvangen binnen het BAEC programma. Je ontvangt punten voor iedere vlucht, de hoeveelheid is afhankelijk van je boekingsklasse en de afstand van je vlucht.

Verderop in dit artikel geven we nog wat tips om meer Tier Points te verdienen met je vliegticket.

Wat zijn Avios ?

In tegenstelling tot Tier Points hebben Avios niets met het deelnemersniveau te maken van een reiziger. Avios kun je het best zien als de frequent flyer valuta van het programma.  Ook Avios verdien je met iedere vlucht die je maakt en ook de hoeveelheid van deze punten is afhankelijk van de afstand en boekingsklasse van je vlucht.

Wanneer je voldoende van deze Avios punten hebt verzameld kun je deze inwisselen voor geschenken op de website van British Airways. Het bekendste geschenk van frequent flyer programma’s zijn de award vluchten (gratis vluchten). Bij de British Airways Executive Club kun je met je Avios punten gratis vluchten boeken op zowel vluchten van British Airways als haar OneWorld partners. Je kunt je punten dus bijvoorbeeld gebruiken voor vluchten met Qatar Airways, Cathay Pacific of Qantas.

De eigenaar van British Airways is de International Airline Group (IAG). Deze groep is ook eigenaar van Aer Lingus en Iberia. Ook deze twee maatschappijen hebben ook Avios als valuta binnen hun frequent flyer programma en het is dus mogelijk om punten vanuit British Airways over te boeken naar Iberia, en vice versa.

Het aantal Avios dat je verdient is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt, elke partner heeft een overzichtelijk tabel op deze pagina.

Tenslotte is nog goed om te vermelden dat je ook Avios kunt krijgen door American Express Membership Rewards punten in te wisselen.


American Express Gold kaart aanbieding.jpg

De elite status niveaus

Zoals veel loyaliteitsprogramma’s onderscheid ook de Executive Club diverse deelnemersniveaus. Wanneer je jezelf net hebt aangemeld als deelnemer dan ontvang je gratis het instapniveau, “Blue”. Naar mate je meer vliegt met British Airways en partners beweeg je naar hogere deelnemersniveaus “Bronze”, “Silver” en “Gold”.

Het moment dat je de punten van jouw eerste vlucht laat bijschrijven in je BAEC account, is de startdatum van je kwalificatie jaar. Zo’n kwalificatiejaar duurt precies twaalf maanden. Het aantal Tier Points dat je in een kwalificatiejaar bij elkaar vliegt is bepalend voor het deelnemersniveau. Aan het eind van het kwalificatiejaar gaat de Tier Point teller weer naar nul en begint het spelletje weer vanaf voor af aan.

Laten we even kort stilstaan bij de diverse deelnemersniveaus en de voordelen die ze bieden.

British Airways Executive Club Blue

Zoals geschreven is dit het instapniveau van de Executive Club. Wanneer je niet (of niet genoeg) vliegt met British Airways en haar partners zal je op dit niveau blijven. Zie het als de begane grond in een flatgebouw, waar je telkens op terug keert wanneer je een periode weinig vliegt.

Het enige voordeel van het Blue niveau is dat je kunt beginnen met het sparen van Avios en Tier Points.

British Airways Executive Club Bronze

Het eerste elite niveau waar je voor kwalificeert is het Bronze niveau. Dit niveau krijg je op het moment dat je 300 Tier Points bij elkaar hebt gevlogen. 300 TP komt overeen met 10 rechtstreekse retour vluchten in business class binnen Europa.

De voornaamste voordelen van het Bronze niveau zijn:

  • Gratis stoelkeuze op je vlucht vanaf 7 dagen voor vertrek
  • Gebruik maken van business class check in balie, ook als je economy vliegt
  • 25% extra Avios verdienen op je British Airways vluchten

Het Bronze niveau staat gelijk aan het Ruby niveau binnen de OneWorld alliantie. Deze Ruby status levert je verder weinig voordelen op.

British Airways Executive Club Silver

Wanneer het je lukt om 600 Tier Points bij elkaar te vliegen dan word je status verhoogd naar het Silver niveau. Dat betekent dus dat je nadat je het Bronze niveau hebt behaald nog 300 extra Tier Points bij elkaar moet vliegen. Silver status staat dus gelijk aan 20 rechtstreekse retour vluchten in business class binnen Europa.

Zoals eerder geschreven kun je de Tier Points ook verdienen met vluchten van bijvoorbeeld Cathay Pacific of Qatar Airways. Het is belangrijk om te vermelden dat je minimaal vier vluchten met British Airways moet hebben gevlogen alvorens je status wordt aangepast naar Silver!

De belangrijkste voordelen van de Silver status zijn:

  • Alle voordelen genoemd bij de Bronze status
  • Je krijgt toegang tot business class lounges van OneWorld op de luchthaven
  • 50% bonus Avios verdienen op al je British Airways vluchten
  • Gratis stoelkeuze vanaf het moment dat je de vlucht boekt
  • OneWorld Sapphire status

Doordat je ook OneWorld Sapphire status krijgt zijn veel van de geschreven voordelen ook van toepassing wanneer je een vliegticket koopt bij een van de andere OneWorld maatschappijen.

British Airways Executive Club Gold

Het Gold niveau is het hoogste niveau dat je kunt behalen binnen de British Airways Executive Club. Om dit te bereiken moet je 1.500 Tier Points op jaarbasis bij elkaar vliegen. Nadat je het Silver niveau hebt gehaald vlieg je dus nog 900 TP extra bij elkaar om de upgrade naar Gold te voltooien.

Het Gold niveau brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Alle Bronze & Silver voordelen
  • Je mag gebruik maken van First Class lounges op de luchthaven
  • Je krijgt 100% bonus Avios op al je British Airways vluchten
  • Ook krijg je OneWorld Emerald Status

De toegang tot de first class lounge is de belangrijkste reden waarom ik me voor het Gold niveau probeer te plaatsen. Binnen de OneWorld alliantie bevinden zich een aantal premium luchtvaartmaatschappijen die super lounges aanbieden op hun thuisluchthaven en sommige buitenstations. Mijn persoonlijke favoriet is de Qantas First Class lounge op Los Angeles airport, waar je smakelijke gerechten en heerlijke cocktails (gratis) kunt krijgen.

Sneller Tier Points verdienen

In de inleiding van dit artikel schreef ik dat het behalen van elite status bij British Airways Executive Club relatief eenvoudig is. De genoemde benodigde hoeveelheden Tier Points bij elke status hebben je hopelijk niet afgeschrikt.

2.000 en de BAEC

Binnen de Executive Club is het getal 2.000 erg belangrijk. Het gaat hier om 2.000 miles. Vluchten in business class onder de 2.000 miles verdienen “slechts” 40 Tier Points, kom je boven deze magische grens dan verdien je 140 Tier Points.

Overstappen levert meer op

Het is je misschien al wel opgevallen dat ik bij de diverse statusniveaus sprak over x rechtstreekse vluchten. Het aantal Tier Points wordt namelijk berekend per vlucht. Een standaard rechtstreeks retourticket bestaat uit twee vluchten. Door het aantal vluchten uit te breiden vergroot je dus automatisch het aan Tier Points dat je op een vliegticket verdient!

Hou wel in de gaten dat je door het toevoegen van een overstap de 2.000 miles regel niet doorbreekt. Een rechtstreekse vlucht van meer dan 2.000 miles (140 tier points) levert immers meer op dan twee vluchten van minder dan 2.000 miles (2x 40 TP = 80 TP).

Een bekende route onder Tier Point runners (mensen die alleen maar vliegen om Tier Points te verzamelen) is Europa naar Hawaii. Door een tweetal overstappen in te plannen op het vaste land van de Verenigde Staten levert deze route je (AMS-LHR = 40 TP, LHR-JFK = 140 TP, JFK-LAX = 140 TP en LAX-HNL = 140 TP) = 460 Tier Points voor een enkele reis, ofwel 920 punten voor een retour op in business class.

British Airways Executive Club 5

De Midden Oosten factor

Het Midden Oosten ligt zoals de naam al aangeeft precies in het midden tussen Europa en Azië. Wanneer je een British Airways vlucht boekt van Amsterdam naar Londen, om vervolgens door te vliegen naar Bangkok, verdien je 40 (AMS-LON) + 140 (LON-BKK) = 180 Tier Points voor een enkele reis. Retour maakt dat 360 Tier Points.

Je kunt de reis ook maken met Qatar Airways. Je vliegt dan vanaf Amsterdam naar Doha en vervolgens van Doha naar Bangkok. Beide vluchten hebben een afstand van meer dan 2.000 miles en verdienen daarom 140 Tier Points per vlucht. Op een retour vliegticket (dat zijn dus 4 vluchten) verdien je dus 140 * 4 = 560 Tier Points. Dat brengt je 40 Tier Points af van de Silver status binnen de Executive Club.

Aangezien je ook 4 vluchten met British moet maken kun je ervoor kiezen om deze vluchten in economy class binnen Europa te maken en op die manier je resterende 40 Tier Points bij elkaar te vliegen.

Tenslotte is het goed om te vermelden dat Qatar Airways zeer regelmatig aantrekkelijke business class uitverkoop heeft op routes naar het Verre Oosten.

British Airways Executive Club 3

Hub-Hopping

Een volgende truc om wat meer Tier Points uit je vliegticket te halen is Hub-Hopping. Wist je dat het op sommige vliegtickets (soms tegen kleine meerprijs) is toegestaan om een beetje om te vliegen. Je zou dan bijvoorbeeld van Amsterdam naar Helsinki kunnen vliegen via Londen. Omdat de route Londen-Helsinki een zogeheten short haul + route is, levert deze vlucht je 80 TP op in business class.

Het loont dus altijd de moeite om te controleren of je de vlucht Londen-Helsinki op je vliegticket kan toevoegen. De rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Helsinki zou je bijvoorbeeld 80 TP opleveren, de omleiding via Londen 240 tier points.

De hubs van OneWorld binnen Europa zijn Londen, Madrid en Helsinki. Overigens werkt Hub-Hopping ook op andere continenten. In onderstaande plaat maken we optimaal gebruik van de hubs van Qatar Airways en Malaysia Airlines om van Londen naar Tokyo te komen.

British Airways OneWorld Executive Club Gold Silver Bronze

Conclusie: British Airways Executive Club

Persoonlijk probeer ik bij elk van de drie grote luchtvaartallianties een elite status te behalen. Voor OneWorld is British Airways voor mij bij far het eenvoudigst om dit voor elkaar te krijgen. Zeker wanneer gebruik kunt maken van een van de (vele) business class uitverkopen bij Qatar Airways is elite status zo gerealiseerd.

Qua voordelen ervaar ik de toegang tot first class lounges als het meest waardevol. Al moet ik zeggen dat zelfs het voordeel om in te mogen checken bij business class van grote waarde kan zijn. Met name op goedkope vluchten met Qatar Airways in economy class, waar de rijen voor de check-in balies vaak erg lang zijn.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

One comment on "British Airways Executive Club – zo werkt het"

  1. HI Sanne,

    Leuke blogs heb je geschreven, dank!

    Heb jij ook nog tips voor het behalen van FB Gold status en Skyteam mileage runs?

    Groet,
    Robbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.