Allianties

Samenweren in de luchtvaart : Allianties

In de hedendaagse luchtvaartwereld slagen er maar weinig luchtvaartmaatschappijen er in om helemaal stand-alone het hoofd boven water te houden. Met de alsmaar oplopende brandstof prijzen en toenemende concurrentie van budget maatschappijen als belangrijke uitdagingen, zoeken steeds meer luchtvaartmaatschappijen de steun bij elkaar op. Op dit moment zijn er drie grote samenwerkingsverbanden van luchtvaartmaatschappijen in de wereld: SkyTeam , OneWorld en Star Alliance. 

Daarnaast zijn er nog een aantal grote luchtvaartmaatschappijen die geen onderdeel uitmaken van een alliantie maar wel veel de samenwerking opzoeken met andere maatschappijen, voorbeelden hiervan zijn Alaska Airlines, Emirates en Etihad. 

Voordelen van een luchtvaart alliantie

Het samenwerken van luchtvaartmaatschappijen is zowel goed voor de airlines als voor de reiziger. De eerstgenoemde kan meer bestemmingen aan haar reizigers aanbieden zonder er zelf naar toe te vliegen. Dit gebeurt middels zogenaamde code-share vluchten waarbij de luchtvaartmaatschappij een vluchtnummer toekent aan de vlucht van een andere maatschappij. Zo kan KL8309 bijvoorbeeld een vlucht zijn die wordt uitgevoerd door Delta Airlines, dat eveneens onderdeel uitmaakt van de SkyTeam alliantie. 

Naast de eerder genoemde voordelen van de airline die veelal ook voordelen opleveren voor de reiziger zijn er voor deze laatste nog meer voordelen te bedenken. Voordelen van een frequent flyer elite status behaalt bij een van de alliantie deelnemers levert over het algemeen voordelen op bij alle deelnemende maatschappijen van dezelfde luchtvaart alliantie. Daarnaast kun je ook frequent flyer miles sparen op vluchten van andere maatschappijen binnen de alliantie en wanneer je er genoeg gespaard hebt kun je de frequent flyer miles ook weer gebruiken om gratis vluchten bij een aan de alliantie deelnemende maatschappij te boeken.

Voorbeeld: KLM en Garuda Indonesia maken beiden onderdeel uit van de SkyTeam alliantie. Wanneer ik vlieg met een toestel van Garuda van Amsterdam naar Jakarta dan kan ik er voor kiezen om de frequent flyer miles te sparen in het programma van KLM, oftewel Flying Blue. Wanneer ik genoeg Flying Blue miles heb zou ik er vervolgens voor kunnen kiezen om een vlucht met KLM te boeken, maar net zo makkelijk boek je een vlucht aan boord van Garuda Indonesia.

 

Skyteam Alliantie

De SkyTeam alliantie werd in het jaar 2000 opgericht door AIR France , AeroMexico, Delta Airlines & Korean Airlines. KLM was dus in tegenstelling tot wat veel mensen niet een van de grondleggers van dit samenwerkingsverband en trad in 2004 toe. De SkyTeam alliantie is qua grootte na Star Alliance de een na grootste alliantie. 

OneWorld Alliantie

De OneWorld alliantie werd 1 jaar voor SkyTeam opgericht door British Airways, American Airlines, Qantas Airways en Cathay Pacific. De OneWorld alliantie is de kleinste alliantie van de drie en haalt haar kracht vooral uit haar dominantie op de transatlantische reizigers markt. 

Star Alliance

Star Alliance is de grootste alliantie van de grote drie op zowel het aantal deelnemende maatschappijen als aangeboden bestemmingen. Het is tevens ook de langst bestaande alliantie, het werd namelijk al in 1997 opgericht. Star Alliance bevat een aantal maatschappijen die bekend staan om hun hoogwaardige business- en first class producten, denk hierbij aan Lufthansa Singapore Airline & Turkish Airlines.

StarAlliance_members