Allianties: samenwerken in de luchtvaart

Met de moordende concurrentie in de luchtvaartwereld slagen er maar weinig luchtvaartmaatschappijen in te overleven zonder samen te werken. Vooral de traditionele luchtvaartmaatschappijen voelen zich steeds meer genoodzaakt om samenwerkingsverbanden aan te gaan of zelfs te fuseren. 

Er zijn drie grote luchtvaartallianties te onderscheiden in de wereld. Qua aantal deelnemende luchtvaartmaatschappijen is OneWorld de kleinste. Naast OneWorld heb je nog Star Alliance en tenslotte SkyTeam. Onze nationale trots Air France-KLM maakt onderdeel uit van deze laatste alliantie.

Naast deze drie grote luchtvaartallianties zijn er nog diverse luchtvaartmaatschappijen die kleinere samenwerkingsverbanden opzetten. Etihad, de nationale maatschappij van de Emiraten is bijvoorbeeld geen onderdeel van de drie allianties maar werkt wel veel samen met andere airlines (of koopt ze op) .

Voordelen van een luchtvaart alliantie voor de reiziger

Voor reizigers die vaak met een luchtvaartmaatschappij vliegen die onderdeel uitmaakt van een alliantie zijn er vooral voordelen te verzinnen. We staan bij de belangrijkste voordelen even stil.

Star Alliance OneWorld Skyteam Alliantie

Groter aanbod aan bestemmingen: codeshare vluchten

 Het is voor een luchtvaartmaatschappij onmogelijk om vluchten naar alle bestemmingen in de wereld aan te bieden. Vaak zie je dat een luchtvaartmaatschappij kiest voor de grotere steden of voor gebieden waar het thuisland een nauwe relatie mee heeft of had. KLM vliegt bijvoorbeeld wel naar Indonesië maar niet naar Australië.

Garuda Indonesia dat net als KLM onderdeel uitmaakt van de SkyTeam alliantie vliegt wel van Jakarta naar Australië. Door het samenwerkingsverband is het voor KLM mogelijk om vliegtickets vanaf Amsterdam naar Australië te verkopen, waarbij je eerst met KLM naar Jakarta vliegt en vervolgens met een vliegtuig van Garuda Indonesia door naar Australië. Grote kans dat die tweede vlucht wel een KLM vluchtnummer heeft, dit heet een codeshare. KLM verkoopt vliegtickets onder haar vluchtnummers op vluchten van een andere maatschappij. 

Elite status bij alle deelnemende maatschappijen geldig

Ook als frequent flyer heb je voordeel aan allianties. Allereerst kun je bijvoorbeeld award miles sparen op vluchten van alle aan de alliantie deelnemende luchtvaartmaatschappijen. Wanneer je dus bijvoorbeeld met Garuda Indonesia van Jakarta naar Bangkok vliegt, kun je toch gewoon Flying Blue miles sparen. Dit omdat zowel Garuda Indonesia als KLM onderdeel uitmaken van de SkyTeam alliantie.

Over die gespaarde Flying Blue miles gesproken, die kun je dankzij de samenwerking ook uitgeven op vluchten van Garuda Indonesia. Met je award punten kun je dus bijvoorbeeld een vlucht tussen Jakarta en Kuala Lumpur boeken, uitgevoerd door Garuda.

Heb je elite status bij Flying Blue? Dan vertaalt dit zich door naar voordelen bij alle aan de alliantie deelnemende luchtvaartmaatschappijen. Met je Flying Blue Gold kaart heb je dus ook op (economy) vluchten met Garuda Indonesia recht op lounge toegang.

SkyTeam Alliantie

Zoals je hierboven uit de voorbeelden wel kon opmaken is SkyTeam de alliantie waar onder andere KLM deel van uitmaakt. De alliantie is in het jaar 2000 opgericht door Air France, AeroMexico, Delta Airlines en Korean Airlines. Veel mensen denken dat KLM een van de oprichtende maatschappijen was, maar dat is dus niet het geval.

Er maken in totaal 17 luchtvaartmaatschappijen deel uit van SkyTeam. Dit zijn vooral maatschappijen afkomstig uit Azië en Europa. SkyTeam is van de drie grootste allianties de een na grootste in aantal deelnemende bedrijven.

Skyteam alliantie Members

OneWorld Alliantie

De kleinste van de drie allianties is OneWorld. Laat je echter niet foppen door het woord klein, want er zitten wel degelijk een aantal grote spelers in deze alliantie. O.a. American Airlines (lange tijd de grootste airline ter wereld) en British Airways maken onderdeel uit van OneWorld.

OneWorld is met name sterk in het aantal verbindingen dat ze aanbieden over de Atlantische Oceaan. Met Cathay Pacific en Qatar Airways heeft de alliantie twee luchtvaartmaatschappijen in haar midden die een uitstekend business class product aanbieden.

Met de toevoeging van Alaska Airlines in 2020 zijn er weer mooie mogelijkheden op het gebied van award tickets bijgekomen. 

Star Alliance OneWorld SkyTeam

Star Alliance

Ten slotte hebben we nog Star Alliance. De grootste van de drie allianties, zowel op het gebied van aantal deelnemende luchtvaartmaatschappijen als het aantal aangeboden bestemmingen. Daarnaast was Star Alliance ook de eerste van de drie die werd opgericht, al in 1997.

Net zoals bij de OneWorld alliantie heeft ook Star Alliance een aantal luchtvaartmaatschappijen met prima business en zelfs first class producten aan boord. Singapore Airlines ,Lufthansa & Turkish Airlines hebben award winnende concepten in hun vliegtuigen.

Het frequent flyer program van Aegean Airlines is erg bekend door de relatief makkelijke kwalificatie eisen om elite status te behalen.

Star Alliance OneWorld SkyTeam 1
Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie