Alles Over Flying Blue Award Miles Verdienen

Waarschijnlijk ben je deelnemer van het Flying Blue programma of overweeg je dat te worden. Als deelnemer van het Flying Blue programma heb je de mogelijkheid om frequent flyer punten te sparen op de vluchten die je maakt. Deze punten heten binnen het Flying Blue programma Flying Blue Award Miles.

In deze post focussen we ons op het verdienen van Flying Blue Award miles. Over het spenderen van je verdiende Flying Blue miles volgt op een later moment een aparte post.

Wat moet ik doen om Flying Blue miles te sparen?

In principe worden Flying Blue miles één a twee dagen na je vlucht bijgeschreven op je Flying Blue account. Om dit mogelijk te maken moet je deelnemersnummer van Flying Blue gekoppeld zijn aan de boeking van je vliegticket. Dit kun je op verschillende manieren regelen:

Allereerst kun je op het moment dat je het vliegticket aanschaft vaak een frequent flyer nummer kwijt. Deze invoer mogelijkheid bevindt zich meestal op de pagina waar de passagiersgegevens ingevuld worden.

Tussen het moment van boeken en de check-in op de luchthaven kun je het deelnemersnummer via de manage-my-booking omgeving opgeven.

Kom je er op de luchthaven achter dat je vergeten bent je Flying Blue nummer op te geven? Geen probleem. Tijdens de check-in op de luchthaven kun je het nummer alsnog (laten) toevoegen aan je boeking.

Tenslotte is het mogelijk om de award miles na afloop van je vlucht alsnog gecrediteerd te krijgen. Hierbij is het wel belangrijk dat het Flying Blue account was aangemaakt voor de datum van je vlucht.

Hoeveel Flying Blue award miles verdien ik op mijn vlucht

Hoeveel Flying Blue award miles je voor jouw vlucht ontvangt is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Het Flying Blue programma hanteert twee methodes om te berekenen hoeveel award miles je krijgt bijgeschreven.

KLM Flying Blue miles verdienen bij KLM en Air France

Heb je een vlucht van KLM of Air France? Dan is het aanschafbedrag van je vliegtickets leidend voor de hoeveelheid miles die je ontvangt. Dit aanschafbedrag (minus belastingen en toeslagen) wordt vermenigvuldigd met de factor die hoort bij je deelnemersniveau binnen het Flying Blue programma.

Voorbeeld: We vliegen met KLM van Amsterdam naar New York. Voor dit retour vliegticket betalen we in totaal 600 Euro. Van deze 600 Euro zijn 200 euro belastingen en toeslagen, de netto prijs van het vliegticket is dus 400 Euro.

  • Tom, een reiziger op het Explorer (instap) niveau van Flying Blue ontvangt: 400 * 4 = 1.600 award miles 
  • Willem, een reiziger op het Silver niveau van Flying Blue ontvangt: 400 * 6 = 2.400 award miles
  • Gideon, een reiziger op het Gold niveau van Flying Blue ontvangt: 400 * 7 = 2.800 award miles
  • Glenn, een reiziger op het Platinum niveau van Flying Blue ontvangt 400 * 8 = 3.200 award miles

In het kader van award miles loont het dus niet om de goedkoopste economy vliegtickets te vliegen.

Flying Blue miles sparen bij Flying Blue partners

Om de award miles te kunnen baseren op de prijs van het vliegticket heb je deze prijs wel nodig. Omdat Flying Blue partners deze informatie niet aanleveren, wordt voor Flying Blue partners het aantal verdiende award miles op een andere manier berekent.

Bij deze berekening staan de boekingsklasse en de gevlogen afstand centraal. Iedere stoel in het vliegtuig wordt verkocht in een bepaalde fare klasse. Deze fare klasse kun je vaak in je boeking bevestiging vinden. In de onderstaande tabel vind je de opbrengsten van een intercontinentale vlucht met Delta binnen het Flying Blue programma.

Voorbeeld: We pakken dezelfde vlucht van Amsterdam naar New York. Ditmaal vliegen we met Delta Airlines. De afstand voor een (rechtstreekse) retourvlucht van Amsterdam naar New York is: 7.287 miles.

In de bovenstaande tabel vind je de opbrengsten van een retour vlucht naar New York wanneer je met Delta Airlines vliegt. Alleen wanneer je het allergoedkoopste Economy class (fare klasse E) vliegticket boekt ben je ongunstiger uit dan de rekenmethode die KLM voor haar eigen vluchten hanteert.

Calculator award miles bij partner airlines

Met de rekenmachine die u op deze pagina vind, kun je op eenvoudige wijze het aantal te verdienen award miles per vliegticket berekenen. Dit doet u door de luchthaven codes van de gehele vliegroutes op te geven, gescheiden door streepjes. Boven in de rekenmachine kunt u de partner selecteren waar u mee vliegt.

award miles calculator flying blue

Flying Blue award miles verdienen zonder te vliegen

Flying Blue award miles zijn in de basis frequent flyer punten. Deze punten verdien je door vluchten te maken met KLM, Air France of één van de partner luchtvaart maatschappijen. Toch zijn er steeds meer mogelijkheden om je KLM Flying Blue miles balans op te waarderen, zonder een vlucht te maken.

In de volgende paragrafen nemen we je mee langs een aantal mogelijkheden om je balans te verhogen.

Flying Blue miles verdienen via de KLM shop portal

Flying Blue heeft op haar website een zogeheten shopping portaal. Wanneer je webwinkels bezoekt via links in deze shopping portaal, verdien je Flying Blue miles over je aankopen. Dit is meestal een aantal punten per uitgegeven Euro, dit varieert per deelnemende webwinkel.

In de onderstaande afbeelding een (kleine) greep uit de deelnemende webshops.

Om Flying Blue miles op je aankopen te verdienen is het belangrijk om via de link in het shopping portaal naar de betreffende webshop te navigeren. Wanneer je dat doet wordt er namelijk een cookie op je computer aangemaakt, daarmee Flying Blue achteraf kan bepalen of je recht hebt op bepaalde miles.

Soms zijn bepaalde categorieën producten uitgesloten van het verdienen van Flying Blue miles, dit staat dan duidelijk aangegeven in het shopping portaal.

Flying Blue miles verdienen met hotelovernachtingen

Boek je vaak hotelovernachtingen? Op het Internet zijn er diverse partijen te vinden die je belonen met Flying Blue Miles wanneer je de kamer via hun boekt. Zo zijn er o.a. RocketMiles, Pointshound en Kaligo. In de onderstaande afbeelding vind je een voorbeeld van een hotelovernachting in Kuala Lumpur.

Voor 53 USD verblijf je een nacht in dit hotel en als dank voor het boeken via RocketMiles krijg je 1.000 Flying Blue miles cadeau.

Bij RocketMiles vind je vooral de wat duurdere hotels, maar wel met de garantie dat je minimaal 1.000 Flying Blue miles per overnachting krijgt. Bij Kaligo en PointsHound zijn ook goedkopere accommodaties te vinden, al leveren die vaak maar een paar honderd Flying Blue miles op per nacht.

In onderstaande dezelfde hotelkamer maar dan via Kaligo. Je verdient hier dus minder miles voor een hoger nacht tarief. Conclusie: vergelijken tussen de drie websites loont!

Voor meer tips om het maximale aantal punten uit je hotelovernachting te halen lees je deze post.

Flying Blue miles verdienen met American Express kaart

Flying Blue heeft een partnership met American Express, een uitgever van travel gerelateerde credit cards in Nederland. Zo heeft American Express een lijn met kaarten in de look-and-feel van het Flying Blue programma.

Het bijzondere aan deze kaarten is dat je Flying Blue miles spaart op iedere aankoop die je afrekent met je American Express Flying Blue kaart. Ben je dus iemand die regelmatig aan shoppen doet? Vergeet dan vooral niet om je American Express kaart te gebruiken om te betalen.

Wanneer je nog geen kaarthouder bent van American Express krijg je bovendien Flying Blue miles als welkomst cadeau. Tenslotte kun je via American Express nog meer Flying Blue miles sparen door vrienden en familie als nieuwe kaarthouder aan te melden bij American Express!

Je kunt bij KLM ook Flying Blue miles kopen

Heb je de bovenstaande tips allemaal gelezen maar zit er niets bij wat je aanspreekt? Je hebt altijd de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid KLM miles te kopen.

Dit doe je gewoon via de website van Flying Blue. Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien is het kopen van Flying Blue miles geen goedkope aangelegenheid.

Regelmatig heeft Flying Blue wel uitverkoop van Flying Blue miles. In die periodes krijg je een bepaald percentage bonus punten bovenop je aankoop. Een andere mogelijkheid is dat je een percentage korting krijgt op de genoemde prijzen.

Flying Blue award miles frequently asked questions

In het vervolg van deze post wil ik me richten op de antwoorden op vragen die me vaak gesteld worden.

Kunnen Flying Blue award miles verlopen?

Ja. Flying Blue miles zijn standaard 24 maanden geldig vanaf het moment dat ze worden bijgeschreven in je Flying Blue account. Je kunt voorkomen dat je de punten kwijt raakt door tenminste één keer per 24 maanden activiteit te vertonen in je Flying Blue account.

Deze activiteit kan het laten crediteren van de punten van een vlucht zijn die je hebt gemaakt. Ook wanneer je Flying Blue award miles wordt de vervaldatum van de overgebleven miles in je account verlengd.

Heb je een Flying Blue kaart van American Express? Met iedere aankoop die je afrekent met de credit card verleng je jouw Flying Blue miles.

Flying Blue American Express Entry Card

Flying Blue American Express Silver Card


Flying Blue American Express Gold Card


Flying Blue American Express Platinum Card

Kan ik mijn Flying Blue miles achteraf claimen?

Soms vergeet je een Flying Blue nummer aan je boeking toe te voegen. Een andere keer wil je pas na je vlucht besluiten na bij welk frequent flyer programma je de punten wilt laten bijschrijven. Ook komt het wel eens voor dat award miles door een technische fout niet worden bijgeschreven.

Heb je een vlucht gemaakt en zijn de award miles niet bijgescheven in je Flying Blue account? Flying Blue heeft een speciale pagina waar je de ontbrekende award miles alsnog kunt claimen, deze vind je hier.

Je kunt alleen award miles claimen van vluchten die je hebt gemaakt na de openingsdatum van je Flying Blue account. Het is dus niet mogelijk om een vlucht te maken, dan een Flying Blue account te openen en dan alsnog vragen om de award miles.

Zijn Flying Blue award miles en AirMiles hetzelfde?

Flying Blue award miles zijn als het ware de valuta van het Flying Blue programma. Frequent Flyer miles worden in de volksmond ook wel airmiles genoemd. Het AirMiles programma in Nederland staat geheel los van het Flying Blue programma en deze punten zijn dan ook niet binnen Flying Blue te gebruiken.

(De enige manier om met je AirMiles punten toch een KLM vlucht te boeken is via KLM Holidays, daar lees je hier meer over).

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.