HILTON HONORS LOYALITEITSPROGRAMMA​

Bijna iedere zichzelf respecterende (Amerikaanse) hotelketen heeft tegenwoordig een loyaliteitsprogramma waar hotelgasten die vaker bij de hotelketen verblijven kunnen genieten van kleine en grote voordelen. Hilton, de hotelketen die is opgericht door Conrad Hilton in 1919 (ja, dezelfde Conrad als het hotellabel binnen de merkportefeuille van Hilton), is hier geen uitzondering op. 

De keten heeft het loyaliteitsprogramma de naam Hilton Honors meegegeven. In deze post neem ik je mee in de voordelen van het programma en hoe je jezelf kwalificeert voor de hogere status niveaus.

WAT IS HILTON HONORS​

Hilton Honors is het loyaliteitsprogramma van de Hilton hotelketen. Loyaliteitsprogramma’s (of frequent flyer programma’s) zijn voor de meeste mensen die wel eens vliegen geen onbekend begrip. De luchtvaartmaatschappijen proberen op deze manier een deel van het reizigersaanbod te verleiden om een groot deel van hun vluchten bij hun onder te brengen. Binnen de hotelbranche is de concurrentie ook moordend, reizigers / zakenmensen hebben de keuze uit een groot aanbod aan hotelketens en daarnaast ook een nog groter aanbod aan onafhankelijke hotels.

Middels loyaliteitsprogramma’s proberen hotelketens met name zakenmensen te verleiden met hun merk, hopende dat een groot deel van de jaarlijkse overnachtingen binnen de hotelketen wordt gespendeerd.

Welke merken behoren tot de hilton hotel group?

Wie aan Hilton denkt en er nog nooit heeft verbleven heeft vaak het beeld dat Hilton Hotels super-de-luxe hotelkamers bevatten die voor Jan Modaal onbetaalbaar zijn. De realiteit is echter dat Hilton in haar merkenportefeuille voor vrijwel iedere consument en bijbehorend budget wel een optie heeft om te verblijven. 

Om met de duurdere merken te beginnen, hier zijn Waldorf Astoria en Conrad by Hilton wellicht de meest aansprekende. Een niveautje lager vinden we dan de “standaard” Hilton branded en de DoubleTree by Hilton Hotels. Aan de onderkant van de markt heeft Hilton de Hilton Garden Inn formule waar vaak kamers voor rond de 50 euro per nacht te boeken zijn.

Naast deze merken heeft Hilton nog een aantal andere labels die in Nederland wat minder bekend zijn. Zie onderstaande afbeelding voor het totale overzicht van merken onder de Hilton paraplu.

Hilton Honors programma

Status niveaus bij Hilton honors

Een loyaliteitsprogramma zou geen loyaliteitsprogramma zijn als er geen onderscheid zou worden gemaakt tussen mensen die af en toe een nachtje verblijven en de mensen die fulltime in hotels leven. Dit onderscheid wordt gemaakt door de verschillende lidmaatschap niveaus. binnen Hilton Honors zijn dat er vier: Member, Silver ,Gold & Diamond.

Een hoge(re) status behalen binnen Hilton Honors

Binnen de luchtvaartwereld kun je een hogere frequent flyer status behalen door veel te vliegen. Bij hotelprogramma’s, je raadt het vast al behaal je een hogere status door veel te slapen (wel bij de keten weliswaar). Binnen Hilton Honors kun je op drie manieren een hogere status halen: op basis van hotelovernachtingen of op basis van hotelverblijven. Tenslotte is er nog de mogelijkheid om met verdiende punten een hogere status te behalen. 

Het verschil tussen deze twee criteria leg ik uit aan de hand van een voorbeeld. Stel we checken op maandag in bij het hotel en we verblijven er tot vrijdag, de dag waarop we uitchecken. We slapen dus vier nachten in het hotel, dit telt als vier hotelovernachtingen voor het behalen van status. Het aantal hotelverblijven voor dit verblijf is 1, dit kun je het beste zien als elke keer dat je inchecked bij de receptie telt als een verblijf (Nee, helaas werkt het niet om in het bovenstaande voorbeeld iedere dag opnieuw in te checken bij hetzelfde hotel).

Hilton Honors member niveau

Wanneer je jezelf aanmeldt voor het Hilton Honors programma (Dat kun je trouwens hier doen) stroom je in binnen het entry niveau van het programma. Op dit eerste niveau zijn de belangrijkste voordelen dat je gebruik kunt maken van “Late checkout” (wanneer beschikbaar) en dat je gebruik kunt maken van member-only prijzen voor hotelkamers. Ow en je kunt natuurlijk beginnen met het verzamelen van punten binnen het programma (waarover later meer).

Omdat dit het basisniveau van het programma is heb je jaarlijks geen hotelovernachtingen nodig om dit niveau te behalen (en te behouden).

Hilton Honors silver niveau

Het eerste echte (te behalen) status niveau is Silver. De vereisten om toe te treden zijn vrij realistisch, je hebt vier verblijven of tien overnachtingen nodig om op dit niveau te belanden. 

De voordelen die je bij het Silver niveau krijgt t.o.v. het Member niveau zijn o.a. dat je 20% meer Hilton punten spaart met je overnachtingen, je krijgt twee gratis flesjes water per nacht. Overnacht je nou 11 nachten i.p.v. de benodigde 10 dan telt de “overbodige” nacht alvast mee voor kwalificatie voor het volgende jaar. 

Een ander voordeel waar ik persoonlijk waarde aan hecht is het zogenaamde “fifth night free on awards” voordeel. Hiermee krijg je wanneer je gratis hotelovernachtingen boekt met je Hilton punten de vijfde nacht cadeau wanneer je vier nachten boekt met punten.

HILTON HONORS GOLD NIVEAU​

Wanneer je op jaarbasis 20 verblijven of 40 overnachtingen (of 75.000 punten verdiend) kom je terecht op het Gold niveau. Dit is het Honors niveau waar ik zelf de voorkeur aan geef, gezien de voordelen die hier hun intrede doen. 

Vanaf Gold niveau maak je kans op kamer upgrades (bij incheck, en op basis van beschikbaarheid). Het grootste voordeel van het Gold niveau vind ik persoonlijk het gratis ontbijt voor twee personen. 

Tenslotte krijg je 80% extra Hilton punten op je verblijven.

Hilton Gold status gratis bij American Express Platinum kaart 

De Hilton Gold status kun je gratis aanvragen wanneer je een (normale, dus geen Flying Blue) platinum kaart hebt van American Express. Op deze manier kun je dus per direct genieten van deze extra voordelen en hoef je jezelf niet jaarlijks zorgen te maken om het aantal overnachtingen. Je blijft Gold member zolang  je de American Express platinum kaart hebt. Vraag hem hier aan.

HILTON HONORS DIAMOND NIVEAU​

De bovenste etage van de Hilton status pyramide is het Diamond niveau. Hier moet je jaarlijks 30 keer verblijven of 60 nachten slapen.

Naast alle eerder genoemde voordelen krijg je bij het Diamond niveau toegang tot de club lounge (wanneer het hotel er een heeft). Deze club lounge is vergelijkbaar met de airport lounge en voorziet je van eten, drinken en een ontspannende omgeving tijdens je verblijf. Daarnaast krijg je gratis toegang tot de premium WIFI in de hotels of je dit echt nodig hebt vraag ik me af omdat de standaard WIFI vaak al super volstaat.

Tenslotte mag je iemand de Gold status cadeau doen wanneer je Diamond member bent. Haal je op jaarbasis 100 overnachtingen dan mag je zelfs het Diamond niveau cadeau doen. 

Hotelpunten verzamelen bij Hilton Honors

Zoals al eerder in deze post benoemd verzamel je met je (betaalde) hotelverblijven bij Hilton punten. Deze punten kun je wanneer je er genoeg hebt inwisselen voor gratis hotelovernachtingen. Dit kunnen overnachtingen zijn in de goedkoopste merken van Hilton maar natuurlijk ook in de meer exclusievere merken die wellicht in het dagelijks leven onbereikbaarder zijn. Uiteraard betaal je voor deze laatste categorie hotels ook meer punten dan voor de meer alledaagse hotels.

Maar hoeveel punten verzamel je dan? Bij de meeste Hilton merken ontvang je 10 basis punten per uitgegeven US dollar (betaal je in een andere valuta dan wordt de prijs van de overnachting teruggerekend naar USD om te bepalen hoeveel basispunten je verdiend). Heb je een overnacht die je dus 100 USD kost dan verdien je 1.000 basis punten. 

Bonuspunten door hotel status

Bovenop deze basis punten kun je wanneer je status hebt bij het Hilton Honors programma ook nog bonuspunten krijgen. Dit betreft resp. 20%,80% en 100% voor de niveau’s Silver, Gold en Diamond. Een Diamond member die dezelfde eerdergenoemde nacht van 100 USD neemt ontvangt dus in totaal 100 USD * 10 punten + 100% = 2.000 punten voor de overnachting.

Sneller hotel status halen bij Hilton Honors

Toen ik mijn Hilton hotel status nog niet te danken had aan mijn American Express credit card leefde ik jaarlijks in een soort van hamster rad om ieder jaar maar weer de benodigde verblijven bij elkaar te sprokkelen. Ik ben niet werkzaam bij een bedrijf waar zakelijke hotel verblijven regelmatig voorkomen dus ik moest het met name van privé verblijven hebben. 

Hotel running

Om toch de 20 benodigde hotel verblijven op jaarbasis te krijgen word je dan erg creatief. Wanneer ik op vakantie ging naar een lokatie waar minimaal twee Hilton Hotels in dezelfde stad waren koos ik er voor om dagelijks van hotel te wisselen. Zo kon ik in een week tijd zeven hotel stays bij elkaar sprokkelen. 

Dankzij het late check out voordeel dat ik via mijn Gold status ontving betekende dat ik dagelijks tot vier uur mijn hotelkamer kon aanhouden en dan net voor het diner van hotel switchte.

Hotelkamers boeken puur voor de status

Eind 2016 was ik op vakantie in Maleisië en had ik nog een drietal overnachtingen nodig om mijzelf te verzekeren van weer een jaar Gold status. Je moet weten dat Maleisië een vrij goedkope bestemming is om in de wat meer exclusieve hotels te verblijven. Ik besloot mijn hotelverblijf drie nachten te verlengen ondanks dat ik diezelfde avond naar huis zou vliegen. De kosten per nacht waren rond de 25 euro, wat een totaal opleverde voor de drie ontbrekende nachten van 75 euro, een bedrag waarvoor ik in Europa met geluk 1 hotelovernachting bij Hilton kon boeken.

Vaak verklaren mensen die geen hotelstatus hebben me voor gek dat ik in hun ogen 75 euro weg gooi aan hotelovernachtingen die ik niet nodig heb. Ik bekijk het puur cijfermatig en dit was voor mij de voordeligste optie om mijn status weer een jaar te verlegen, daar ik in het overblijvende kleine deel van het jaar geen hotelovernachtingen gepland had staan.

 

Promoties bij Hilton Honors

In tegenstelling tot sommige andere hotel loyaliteitsprogramma (bijvoorbeeld de gepersonaliseerde acties van IHG) zijn de promoties van Hilton Honors vrij eenvoudig van aard. Vaak is de promotie dat je twee of drie keer het aantal basis punten als bonus kunt verdienen per overnachting. Soms worden er nog extra bonuspunten uitgekeerd als je bepaalde mijlpalen behaald, bijvoorbeeld 10.000 extra punten na elke vijf verblijven. 

Hilton Honors conclusie

De eenvoud van het Hilton Honors programma en de voordelen die je vanaf het Gold niveau ontvangt (met name het gratis uitgebreide ontbijtbuffet) maken dit programma er eentje waar ik met veel plezier gebruik van maak. Het is aan de ene kant vrij eenvoudig om een mooie hoeveelheid aan hotelpunten op te bouwen en aan de andere kant is het mooi dat wanneer je punten uitgeeft je de vijfde nacht gratis krijgt van het programma, dat scheelt je dus eigenlijk 20% aan punten.

Voor mensen zoals ik die niet veel zakelijk verblijven in hotels kan het een jaarlijkse stressvolle operatie zijn om status te verkrijgen en/of te behouden. Mocht je wel de voordelen willen hebben maar niet de stress overweeg dan om de American Express platinum kaart waar je naast Hilton Gold status ook elite status kunt krijgen in een aantal andere loyaliteitsprogramma’s.