Maak een mooie kaart van je vliegroute

Met de nog alsmaar groeiende populariteit om alles te delen via social media in het achterhoofd kreeg ik steeds vaker de vraag hoe ik de wereldkaartjes maak met daarop de vliegroute afgebeeld die ik op een volgende trip zou gaan afleggen. Ik doe dit met een online tool die voor iedereen beschikbaar is dus ik neem jullie graag mee in het proces om er zelf een aan te kunnen maken. 

Dan maak jij vanaf nu ook altijd een mooie kaart van je vliegroute!

Kaart maken : GCMAP

Zoals al geschreven maak ik gebruik van een gratis tool die te vinden is via de wevbsite: www.gcmap.com. GC MAP staat voor de Great Circle map. Met deze tool kun je mooie visualisaties maken van de routes die je gaat afleggen. In de onderstaande afbeelding het beginscherm zoals je dat aantreft zodra je naar de website navigeert.

GCMAP beginscherm

Het belangrijkste deel van de tool op dit moment is de grote witte invoerbalk direct onder de titel van de website. Hier kun je de vliegroute opgeven die wilt afbeelden op een kaart. Wat hierbij belangrijk is dat je dit doet aan de hand van de drie letter codes (IATA) van de luchthavens waartussen je vliegt (Schiphol heeft bijvoorbeeld de drie letter code AMS). Weet je de IATA code niet van de luchthaven waar je naartoe vliegt dan kun je hem via deze pagina opzoeken.

Kaart maken: Onze eerste kaart maken

Het is tijd geworden om onze eerste kaart samen te gaan maken. Ik wil dit doen aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat we het vliegticket uit onderstaande afbeeldingen hebben gekocht. Een directe vlucht tussen Amsterdam en Jakarta. Het is je wellicht al opgevallen maar in je boekingsbevestiging die je van de luchtvaartmaatschappij ontvangt staat vaak ook de IATA luchthavencode genoemd, in dit geval AMS voor Amsterdam en CGK voor Jakarta. 

Amsterdam - Jakarta rechtstreeks

Vul de luchthaven codes in de zoekbox. Het streepje tussen de twee luchthavens geeft aan dat je een lijn wilt hebben op de kaart tussen de  twee betreffende luchthavens. Wanneer je op “MAP” klikt verschijnt een kaartje vergelijkbaar met de afbeelding rechtsonder. Is jouw kaartje minder kleurig dan de mijne kies dan een andere “map style” onder de afbeelding van het kaartje, ik gebruik meestal “Blue Marble”.


Je kunt het niveau van inzoomen veranderen door het schuifbalkje aan de linker kant van de kaart naar boven of onder te schuiven, afhankelijk of je meer of minder op de kaart wilt inzoomen.

Kaartje vliegroute maken
Kaartje vliegroute maken

Niet alle vluchten die we maken zijn rechtstreeks. Stel dat ons eerdere voorbeeld een tussenlanding heeft in bijvoorbeeld Doha dan is dat redelijk eenvoudig toe te voegen. Zoals linksonder te zien voegen we eenvoudig de luchthaven code in tussen Amsterdam en Jakarta en hopla… op de kaart verschijnt een tussenstop in Doha. 

Kaartje vliegroute maken
Kaartje vliegroute maken

Kaartje maken: Open jaw route op een kaart

We hebben nu geleerd dat een streepje een rechtstreekse lijn tussen twee luchthavens tekent. Stel dat we nu heen van Amsterdam naar Jakarta vliegen en terug van Hong Kong naar Amsterdam. We zouden dit kunnen opgeven als AMS-CGK-HKG-AMS. Er worden nu drie lijntjes op de kaart getekend waaronder een directe vlucht tussen Jakarta en Hong Kong.

Mochten we dit niet willen kunnen we route splitsen. Dit kun je doen door een komma tussen beide vluchtsegmenten toe te voegen. Rechtsonder het effect van het toevoegen van een komma aan de lijst met luchthavens.

Kaartje vliegroute maken
Kaartje vliegroute maken

Kaartje maken: Cirkels om afstanden tot een luchthaven te duiden

Je kunt ook een straal rondom een luchthaven tekenen om inzichtelijk te maken welke bestemmingen binnen een bepaalde range vallen. Geef hiervoor de afstanden die je wilt weergeven in Miles op, gescheiden door komma’s en sluit het commando af met de drie letterige luchthaven code.

Kaartje vliegroute maken
Kaartje vliegroute maken

Nieuwste posts