Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 29 juni 2018

Mooie kaart van je vliegroute maken

Tegenwoordig zit vrijwel iedereen op Social Media als Facebook en Instagram. Vanuit de hele wereld worden de mooiste vakantiefoto’s gedeeld. Zelf vind ik het leuk om voorafgaand aan weer een mooie reis een kaart van mijn vliegroute te delen. Omdat ik vaak de vraag krijg welke software ik gebruik om zo’n kaart te maken leg ik het bij deze een keer uit in deze post.

Na het lezen van deze post heb ook jij geen geldig excuus meer om geen mooie kaartjes te kunnen maken!

Welke software gebruiken we voor de kaart?

Zoals al geschreven maak ik gebruik van een gratis tool die te vinden is via de website: www.gcmap.com. GC MAP staat voor de Great Circle map. Met deze tool kun je mooie visualisaties maken van de routes die je gaat afleggen. De interface van de website is niet al te mooi, maar de website doet waar hij voor bedoeld is.

GCMAP beginscherm

Het belangrijkste deel van de tool op dit moment is de grote witte invoerbalk direct onder de titel van de website. Hier kun je de vliegroute opgeven die wilt afbeelden op een kaart. Wat hierbij belangrijk is dat je dit doet aan de hand van de drie letter codes (IATA) van de luchthavens waartussen je vliegt (Schiphol heeft bijvoorbeeld de drie letter code AMS). Weet je de IATA code niet van de luchthaven waar je naartoe vliegt dan kun je hem via deze pagina opzoeken.

Onze eerste vliegroute kaart maken

Het is tijd geworden om onze eerste kaart samen te gaan maken. Ik wil dit doen aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat we het vliegticket uit onderstaande afbeeldingen hebben gekocht. Een directe vlucht tussen Amsterdam en Jakarta. Het is je wellicht al opgevallen maar in je boekingsbevestiging die je van de luchtvaartmaatschappij ontvangt staat vaak ook de IATA luchthavencode genoemd, in dit geval AMS voor Amsterdam en CGK voor Jakarta.

Amsterdam - Jakarta rechtstreeks

Vul de luchthaven codes in de zoekbox. Het streepje tussen de twee luchthavens geeft aan dat je een lijn wilt hebben op de kaart tussen de  twee betreffende luchthavens. Als je nu op de knop “MAP” klikt dan verschijnt er een kaart die redelijk vergelijkbaar is met mijn afbeelding hieronder. Waarschijnlijk komen de kleuren nog niet helemaal overeen. Je kunt er namelijk zelf voor kiezen welke kleuren set GCMAP gebruikt om je kaart weer te geven. De kleuren set die ik gebruik is “Blue Marble”. Wanneer je deze optie selecteer onder de kaart van de route zou de kaart helemaal gelijk moeten zijn aan mijn voorbeeld.

Het is ook mogelijk om op de kaart in te zoomen. Door de schuifbalk links van het kaartje naar boven te bewegen, zoom je uit op de kaart. Vanzelfsprekend zoom je in wanneer je de schuifbalk de andere kant op beweegt.

Wanneer je een vliegticket hebt geboekt waarbij je een overstap maakt wil je de overstap vaak ook op de kaart laten zien. Zoals in de onderstaande afbeelding waar we een vliegticket van Amsterdam naar Jakarta met een tussenlanding in Doha hebben weergegeven. Dit doe je eenvoudig door de luchthaven code van Doha (DOH) tussen die van Amsterdam (AMS) en Jakarta (CGK) te voegen in de witte zoekbalk. Ook hier scheiden we de luchthaven codes van elkaar door streepjes toe te voegen.

Geavanceerde vliegroute kaart maken

Op zich kun je voor een groot deel van de vliegtickets met bovenstaande voorbeelden uit de voeten. Soms vlieg je echter bijvoorbeeld heen van Amsterdam naar Jakarta. De terugvlucht neem je vanaf Hong Kong. Tussen Jakarta en Hong Kong (HKG) onderneem je een route over land, die je niet op de kaart wilt terugzien.  Ook dit is mogelijk met GCMAP. Geef allereerst de route van de heenweg op: AMS-CGK. Vervolgens gebruiken we een komma. De komma staat voor: alles wat hierna komt is een nieuwe route. Na de komma voeren we de terugvlucht in: HKG-AMS.

Cirkels om afstanden tot een luchthaven te duiden

Voor sommige blogpost gebruik ik nog een andere mogelijkheid van GCMAP. Soms wil je laten zien wat de afstand is van een bepaalde luchthaven. In het onderstaande voorbeeld zie je bijvoorbeeld twee stralen die ik heb getekend. Door het statement “100mi,150mi@AMS” te gebruiken vertel ik GCMAP dat ik graag twee cirkels rondom de luchthaven van Amsterdam (AMS) wil laten zien. De eerste cirkel geeft een straal van 150 miles rondom Amsterdam weer. De tweede cirkel geeft een afstand van 150 miles tot Amsterdam weer.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *