Kaart vliegroute

Mooie kaart van je vliegroute maken

Tegenwoordig wordt bijna alles dat we meemaken gedeeld op social media als Facebook en Instagram. Persoonlijk vind ik het ook leuk om de avonturen die ik mee maak op mijn reizen te delen met mijn vrienden en kennissen.

Voordat ik op reis ga vind ik het altijd leuk om op een wereldkaart af te beelden welke vliegroute ik deze keer weer ga afleggen. Omdat ik de afgelopen periode steeds vaker de vraag kreeg hoe ik dat soort kaartjes maak, volgt in deze post een kleine handleiding.

Hiermee ben jij in het vervolg ook in staat om mooie kaartjes te maken voor je volgers op de social media!

Welke tool gebruik ik voor het maken van de kaartjes?

Voor het maken van de kaartjes maak ik gebruik van de website: www.gcmap.com . De GC in GCMAP staat voor Great Circle, de methode die op de website wordt gebruik om de afstand tussen twee punten op de aarde te berekenen.

Met deze website kun je visualisaties maken van de vliegroute die je gaat afleggen.

kaart maken van vliegroute 02052021 1

Het startpunt van iedere kaart die je maakt is de witte invoerbalk die je op bovenstaande afbeelding ziet. In deze invoerbalk kun je de vliegroute opgeven.

Een voorbeeld van een geldige vliegroute is bijvoorbeeld “AMS-LHR”. Wanneer je deze vliegroute invoert en vervolgens op de knop “MAP” klikt, wordt een kaartje aangemaakt. In dit geval voor de route van Amsterdam naar Londen.

De afkortingen die ik gebruikte voor de luchthavens van Amsterdam en Londen heten IATA codes. Dit zijn de officiële codes voor luchthavens van de internationale luchtvaart associatie.

Waar kan ik de IATA code van mijn luchthaven vinden

Erg fijn dat werken met codes, maar hoe kom je er achter welke codes je moet invoeren? Gelukkig geven de meeste boekingswebsites voor vliegtickets op het Internet de IATA codes weer. In het onderstaande voorbeeld zie je bijvoorbeeld een zoekresultaat op Google Flights.

In de rode cirkel zie je AMS-LGW staan, wat staat voor Amsterdam-Londen Gatwick.

kaart maken van vliegroute 02052021 22

Behalve in de zoekresultaten van boekingswebsites kun je de IATA codes ook vaak terugvinden op je boekingsbevestiging of je boarding pass.

Onze eerste kaart maken

Laten we aan de hand van een voorbeeld samen een eerste kaart van een vliegroute maken. Stel je voor dat we binnenkort op reis gaan en dat we vliegen van Amsterdam naar Jakarta. Dit doen we met Garuda Indonesia, dus we hebben een directe vlucht, zonder tussenstops.

In de onderstaande boekingsbevestiging zie je dat de IATA codes van de betreffende luchthavens staan weergegeven. In dit geval gaat het om AMS voor Amsterdam en CGK voor Jakarta.

Amsterdam - Jakarta rechtstreeks

Voer de gevonden IATA codes op GCMAP in de witte invoerbalk. Het streepje dat je tussen de IATA codes invoert is meer dan een koppelteken. Een streepje binnen GCMAP betekent dat er op de kaart een lijn getekend gaat worden tussen de twee opgegeven luchthavens.

kaart maken van vliegroute 02052021 2

Klik vervolgens op de knop “MAP”. Vervolgens wordt er door de website een kaartje afgebeeld zoals hieronder. De kaart ziet er nog niet zo mooi uit, dus dat is onze volgende opdracht.

kaart maken van vliegroute 02052021 3

De vliegroute kaart verfraaien met map styles

Het resultaat van onze kaart hierboven is een van de mapstyles die GCMAP aanbiedt. We hebben de keuze uit drie verschillende weergaven: “Light”,”Plain” en “Marble”. Je kunt schakelen tussen deze drie weergaven middels de knoppen met deze opschriften onder de kaart.

Onderstaand een voorbeeld van alle drie de weergaven. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor “Marble”.

Kaart Vliegroute
Map type “Light”
 

kaart maken van vliegroute 02052021 6
Map type “Plain”
 

kaart maken van vliegroute 02052021 6
Map type “Marble”
 

Spelen met GCMAP, diverse voorbeelden van vliegroute kaarten

Ons eerste voorbeeld hierboven was natuurlijk een erg eenvoudige vliegroute. In de praktijk zal je diverse andere situaties tegen komen, die je natuurlijk ook mooi op een kaart wilt weergeven. Aan de hand van wat voorbeelden neem ik je mee langs een aantal mogelijkheden.

Een vliegroute kaart maken van een vlucht met overstap

Hoewel veel reizigers de voorkeur hebben voor een rechtstreekse vlucht, vliegen in de praktijk veel mensen via een overstap naar hun eindbestemming. Ze switchen dan vaak op een luchthaven ergens in het midden tussen vertrekpunt en aankomst van vliegtuig.

We nemen dezelfde reis als hierboven weer als voorbeeld. In plaats van de directe vlucht met Garuda Indonesia, kiezen we er dit keer voor om met Qatar Airways via Doha te vliegen. Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien voeg je een tussenstop heel eenvoudig toe door de extra luchthaven middels de streepjes toe te voegen aan de route.

kaart maken van vliegroute 02052021 7

In het eindresultaat zie je dat er nu twee lijnen worden afgebeeld. De een is de vlucht tussen Amsterdam en Doha, de tweede tussen Doha en Jakarta.

kaart maken van vliegroute 02052021 8

Een vliegroute kaart maken van een multi city ticket

Nog een stapje verder gaan we voor reizigers die multicity tickets boeken. In het bijzonder reizigers die open jaw of double open jaw vliegtickets boeken.

Bij een open jaw vliegticket keer je op de terugreis terug vanaf een andere luchthaven dan je was aangekomen. In het bovenstaande voorbeeld zou je bijvoorbeeld heen van Amsterdam naar Jakarta kunnen vliegen en terug van Bali naar Amsterdam.

Een double open jaw is gelijk aan een open jaw vliegticket, alleen zouden we dan ook nog eens terugvliegen naar een andere luchthaven. Dus bijvoorbeeld van Bali naar Brussel, in plaats van Amsterdam.

Wanneer je terugvliegt van een andere luchthaven, wil je meestal geen lijntje op de kaart tussen Jakarta en Bali. Dit kun je voor elkaar krijgen door een komma te gebruiken tussen de heen en terug vlucht.

kaart maken van vliegroute 02052021 12

Dit resulteert in een vliegroute kaart waarbij beide vluchten losgekoppeld van elkaar worden weergegeven.

kaart maken van vliegroute 02052021 12

Voor de volledigheid in de onderstaande afbeeldingen ook het voorbeeld met de double open jaw.

Spelen met GCMAP, diverse voorbeelden van kaarten

kaart maken van vliegroute 02052021 12

Bovenstaande opdracht resulteert in onderstaande afbeelding die een double open jaw weer geeft.

kaart maken van vliegroute 02052021 12

Een vliegroute kaart maken met kleurtjes voor iedere route

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat elke vlucht in de eerdere kaarten werd afgebeeld met een rode lijn. Soms wil je echter onderscheid maken in bijvoorbeeld vluchten op de heen- en terugreis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een andere kleur voor de vluchten op de heenreis te gebruiken, dan de terugreis.

Je krijgt dit voor elkaar door voor de vlucht(en) die je een bepaalde kleur wilt geven het sleutelwoord “color:” op te geven, gevolgd door de naam van de kleur. Deze naam kan eventueel ook een hexadecimale code zijn die de kleur representeert.

kaart maken van vliegroute 02052021 14

In de onderstaande afbeelding is het resultaat te zien van dit kleurgebruik.

kaart maken van vliegroute 02052021 14

Conclusie

Ik vind de Great Circle Mapper een mooie tool om op een eenvoudige manier een mooie kaart te maken voor gebruik op social media. Uiteraard biedt de tool nog meer opties om mooie kaartjes te maken dan we hier hebben besproken.

Ik hoop je met deze handleiding in staat gesteld te hebben om zelf aan de slag te gaan!

Heb jij deze tool wel eens gebruikt? Benieuwd om te lezen naar jouw ervaring in de reacties!

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.