Beginnen met punten sparen - frequent flyer

Starten met sparen van frequent flyer punten

Goed… wellicht toch maar eens miles gaan sparen. Je leest tegenwoordig zo veel online over mensen die gratis vluchten scoren door punten te sparen bij luchtvaartmaatschappijen. Dat wil ik ook! Maar waar begin je dan? En zijn er nog zaken waar je rekening mee moet houden? In deze post help ik je op weg met het starten van het sparen van frequent flyer punten. 

Open een frequent flyer account

Voordat je begint met sparen zul je eerst een belangrijke keuze moeten maken. Welk frequent flyer programma past het beste bij jouw vlieggedrag. Kijk daarom eens naar je huidige vlieggedrag .. welke maatschappijen vlieg je vooral? vlieg je met name business class of is het vooral economy? Zijn het korte stukjes of vooral langere vluchten. 

Afhankelijk van je vliegpatroon zullen een aantal programma’s beter bij je passen dan andere. Wereldwijd zijn er momenteel drie grote luchtvaart allianties: SkyTeam, OneWorld en Star Alliance. Zelf heb ik binnen elk van de drie allianties minimaal een frequent flyer account waar ik miles kan sparen.

Het openen van een frequent flyer account gaat meestal op de website van de luchtvaartmaatschappij waarvan je deelnemer wil worden.  

In onderstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld waar je op de website van KLM moet zijn om een account te kunnen openen in hun Flying Blue programma. 

Een korte introductie tot een aantal mooie programma’s vind je eventueel hier

starten met sparen van frequent flyer punten

Kies vluchten uit waar je zo veel mogelijk punten mee spaart

De eerste hobbel is genomen, tijd voor de tweede. Er zijn een aantal frequent flyer programma’s waarbij het aantal miles dat je verdient afhankelijk is van je ticketprijs. Dit is vrij rechttoe rechtaan en hier wordt het maximaliseren van het aantal te verdienen miles lastig. 

Let er op dat vaak bij frequent flyer programma’s die dit principe hanteren vluchten van partnerluchtvaarmaatschappijen wel lekker verdienen (daar weet het frequent flyer programma immers de ticketprijs niet van).

Het tweede type frequent flyer programma (helaas wel een uitstervend ras) zijn de programma’s die miles uitkeren afhankelijk van je boekingsklasse en de afstand die je vliegt. Binnen de website van het frequent flyer programma vind je dan vaak zogeheten “earning miles” tabellen. In deze tabellen kun je per luchtvaartmaatschappij alle boekingsklassen aflezen waarop je miles kunt verdienen binnen het programma.

 

Tabel met te verdienen miles

Voorgaande klinkt vast erg cryptisch, daarom een voorbeeld. Onderstaande tabel is afkomstig van de website van Alaska Airlines en laat zien hoeveel punten we kunnen sparen op vluchten van British Airways per boekingsklasse. Op de website zijn tabellen als deze te vinden voor alle luchtvaartmaatschappijen waar je punten op kunt sparen binnen het “Mileage Plan” programma van Alaska Airlines. 

Hoe lees je de tabel dan? Wanneer je bijvoorbeeld in premium economy (boekingsklasse E) vliegt van London naar Los Angeles verdien je 100% van de gevlogen afstand (5.456 miles voor een enkele reis). Ook kun je zien dat wanneer je dezelfde vlucht in economy class (boekingsklasse O), je maar 25% van de gevlogen miles verdient  (ong. 1.300 miles per enkele reis dus).

starten met sparen van frequent flyer punten

Erg leuk allemaal maar waar vind je dan de boekingsklasse? Er zijn een aantal boekingsites online waar de  boekingsklasse bij het zoeken wordt getoond. Zelf vind ik Expedia wel een fijne site om mee te werken. Zie in onderstaande afbeelding in de rode cirkel de boekingsklasse, in dit geval G. 

starten met sparen van frequent flyer punten

Wat is de gevlogen afstand tussen twee steden

Het ene deel van de formule weten we nu, de boekingsklasse. Het andere deel, de gevlogen afstand is nog een raadsel. Gelukkig is er een website die ons daarmee helpt, GCMAP.com. Op deze website kun je twee luchthavens in de zoekbox opgeven en vervolgens wordt de afstand tussen de twee punten getoond.

In onderstaande voorbeeld heb ik de afstand opgevraagd tussen Londen Heathrow (LHR) airport en Los Angeles (LAX). Deze drieletterige luchthaven codes vind je terug in je detail scherm van je boeking bij bijvoorbeeld Expedia. 

O ja, op GCMAP.com kun je ook mooie kaartjes van je vliegroute maken… lees hier meer.


starten met sparen van frequent flyer punten

Voeg je frequent flyer nummer toe aan je boeking

Je bent nu in het bezit van een frequent flyer account en hebt vluchten uitgezocht waarmee je lekker punten kunt gaan sparen. Maar hoe zorg je er nou voor dat de punten aan je frequent flyer account worden toegevoegd? Dit is niet zo moeilijk en kan op een aantal manieren.

Frequent Flyer nummer toevoegen tijdens het boeken

Bij veel online travel agencies (OTA’s) kom je ergens in het boekingsproces de mogelijkheid tegen om je frequent flyer nummer achter te laten. Vaak vind je het invoerveld hiervan op de pagina waar je ook de passagiersgegevens achter laat. 

In het onderstaande voorbeeld van Expedia zie je een dropdown box waar je het frequent flyer programma selecteert waar je een account had geopend. Vervolgens laat je bij lidmaadschapnummer je persoonlijke frequent flyer nummer achter.

starten met sparen van frequent flyer punten

Frequent Flyer nummer toevoegen in manage my booking

Wanneer op de website van de luchtvaartmaatschappij waar je mee geboekt hebt je boeking raadpleegt door middel van de “manage my booking” optie heb je daar de mogelijkheid om je frequent flyer gegevens achter te laten.

Frequent Flyer nummer toevoegen tijdens inchechecken op luchthaven

Aangekomen op de luchthaven heb je ook nog de mogelijkheid om je frequent flyer gegevens achter te laten. Wanneer je bij de check-in balie staat laat dan je pasje (of een screenshot van je account) aan de agent zien en hij of zij zal dit nummer toevoegen aan je account. 

starten met sparen van frequent flyer punten

Hoe kun je zien of je frequent flyer is toegevoegd aan je boeking

Altijd spannend de eerste keer een frequent flyer nummer toevoegen aan een boeking. Heb ik het goed gedaan? Ga ik mijn punten wel krijgen. Gelukkig kun je op de luchthaven zelf checken of het nummer aan de boeking is toegevoegd. 

Op de boardingkaart (op papier of in je app) wordt het frequent flyer nummer getoond. Dit nummer wordt meestal voorafgegaan van een twee letter code. Deze code staat voor de luchtvaartmaatschappij behorende bij het frequent flyer programma waar je je miles wil laten bijschrijven. 

Wil je bijvoorbeeld je vluchten bij Flying Blue laten bijschrijven dan zal er iets staan als FQTV KL 122444324. FQTV staat voor frequent traveller.

Frequent Flyer nummer vergeten toe te voegen en toch miles krijgen

Je zult niet de eerste reiziger zijn die voorafgaand aan een vlucht zijn frequent flyer nummer toe te voegen aan een boeking. Bij de meeste frequent flyer programma’s is het mogelijk om achteraf alsnog te vragen om de miles bij te schrijven. In de frequent flyer wereld wordt dit een retro claim genoemd. 

Bij KLM vind je de mogelijkheid tot retroclaimen wanneer je inlogt op je Flying Blue account. Ga naar de “Mijn Flying Blue wereld” sectie van de website. Wanneer je naar beneden scrollt kom je op een gegeven moment de volgende knop tegen.

starten met sparen van frequent flyer punten

Via deze knop kom je op een formulier waar je alle details achter kunt laten van de vlucht die je genomen hebt. Wanneer je vervolgens je retro claim indient zullen de ontbrekende miles afhankelijk van het frequent flyer direct tot een paar weken later worden bijgeschreven. Dit is onder meer afhankelijk of het vluchten van de luchtvaartmaatschappij zelf betreft of bijvoorbeeld vluchten op partnermaatschappijen.

Bij de meeste frequent flyer programma’s kun je ontbrekende miles tot zes maanden terug retroclaimen. Vaak is de voorwaarde wel dat op het moment van de vlucht de passagier al deelnemer was in het frequent flyer programma. 

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!