Welk frequent flyer programma is het beste

Ik kan vol enthousiasme vertellen over mijn punten hobby en dat doe ik dan ook vaak op verjaardagen en feesten. De vraag die mij het meeste wordt gesteld is: Welk frequent flyer programma is nou het beste? 

Omdat er op deze vraag geen eenduidig antwoord te geven valt, heb ik over dit onderwerp deze post geschreven waar ik de verschillende type reizigers uiteenzet en per type reiziger de in mijn ogen beste keuze voor een frequent flyer programma kies.

Reiziger type 1: De 1x per jaar op vakantie reiziger

Je leest het goed. Zelfs als je maar enkele keren per jaar vliegt kan het lonen om de miles die je vliegt bij een frequent flyer programma neer te zetten. Omdat bij verreweg het merendeel van de luchtvaartmaatschappijen de miles maar een beperkte houdbaarheidsdatum hebben (lees ze vervallen na bepaalde tijd) is het voor dit type reiziger van belang een programma te kiezen waar de miles eenvoudig te behouden zijn. 

Kies daarom een programma waarbij een mile niet standaard na 3 jaar vervalt (zoals bij Lufthansa Miles & More). 

Voor dit type reiziger zijn de programma’s van KLM, United Airlines, American Airlines en British Airways goede voorbeelden waar je de vervaldatum van je miles bij iedere iedere activiteit (punten sparen, gebruiken, kopen etc…) in je account weer met een jaar kunt verlengen. 

Reiziger type 2: De niet loyale luchtreiziger

Ook als je veel met verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegt kun je punten sparen. De luchtvaartwereld is grofweg ingedeeld in drie grote luchtvaart allianties (SkyTeam, OneWorld en Star Alliance). Waneer je bijvoorbeeld een account heb bij Flying Blue (het frequent flyer programma van AIR France – KLM) dan kun je daar niet alleen punten sparen met vluchten in KLM of AIR France vliegtuigen, je verdient ze ook op vluchten van de andere deelnemende luchtvaartmaatschappijen binnen de SkyTeam alliantie, waar AIR France-KLM deel van uitmaakt. 

Zolang je dus een beetje binnen dezelfde luchtvaart alliantie blijft vliegen dan kun je ongezien toch een leuke stack aan miles opbouwen. Goed om te vermelden is dat een hoop luchtvaartmaatschappijen naast deelnemer te zijn in een alliantie ook een groot aantal non-alliantie partners hebben.

KLM zit bijvoorbeeld in SkyTeam maar heeft daarnaast ook een partnership met Etihad Airways. Daardoor kun je ook miles sparen op bepaalde vluchten van Etihad.

Reiziger type 3: De status bewuste reiziger

Sommige mensen maakt het niet zo veel uit hoeveel miles ze verzamelen. Het gaat hun met name erom dat ze zo snel mogelijk van de voordelen kunnen genieten die bij het leven van een frequent flyer horen. Lounge toegang en versneld boarden en inchecken zijn hun meer waard dan het stapeltje miles dat ze bijgeschreven krijgen aan het eind van de vlucht.

Voor dit type reiziger is er binnen elk van de drie luchtvaartallianties wel een optie te vinden. Binnen OneWorld is British Airways de aangewezen optie. Lees hier meer over status halen met British Airways.

Welk frequent flyer programma is de beste

Bij de Star Alliance alliantie heb je meerdere opties. Onder andere bij Asiana , Turkish Airlines en Aegean Airlines zijn er mogelijkheden. De twee eerstgenoemde zijn vooral interessant bij het halen van status na een status match of challenge terwijl de Aegean het interessants is voor mensen die vanaf 0 beginnen. Meer over het halen van status bij Aegean lees je hier

Het lastigste om status te halen is bij de SkyTeam alliantie. Wanneer je redelijk vaak in business class vliegt en een overstap niet schuwt dan zijn er wel trucjes om bij Flying Blue wat sneller status te halen. Lees daarover hier meer.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie